Overlæge anmeldte sygeplejerske dømt for drabsforsøg - nu advarer han om, at sagen kan gentage sig
Sygeplejersken Christina Aistrup Hansen blev i 2017 kendt skyldig i fire mordforsøg. Sagen kan gentage sig, advarer overlæge Niels Lundén.
- Vi er nødt til at ringe til politiet.
Adrenalinen hamrede rundt i kroppen på overlæge Niels Lundén, da han en tidlig morgen i 2015 sad med telefonen i hånden på sin arbejdsplads Nykøbing Falster Sygehus.
Overfor ham sad hans kæreste og kollega, sygeplejersken Pernille Kurzmann Larsen. Af frygt for at kaste op havde hun placeret en skraldespand imellem sine ben.
Hun havde netop afsluttet en af sine mest hektiske nattevagter nogensinde.
Tre patienter var døde på akutafdelingen i løbet af de seneste 12 timer. En fjerde havde været tæt på, men var blevet genoplivet.
Udover Pernille Kurzmann Larsen havde sygeplejersken Christina Aistrup Hansen været på vagt. Og det var derfor, at Niels Lundén nu tastede nummeret på politiet og ringede op.
De mistænkte nemlig Christina Aistrup Hansen for at være skyld i dødsfaldene.
- Jeg følte mig ret sikker, men samtidig tænkte jeg, "tænk nu, hvis vi tager fejl". Jeg kunne godt se, at det var en sindssyg historie, fortæller Niels Lundén i ’Go’ morgen Danmark’.
Senere samme dag - 1. marts 2015 - blev sygeplejersken Christina Aistrup Hansen anholdt.
Det blev begyndelsen på den omtalte sygeplejerskesag. En sag, der endte med, at landsretten i 2017 kendte Christina Aistrup Hansen skyldig i at have forsøgt at slå fire mennesker ihjel med morfin og stesolid. Hun blev idømt 12 års fængsel og afsoner nu sin dom.
Sagen var spektakulær og uden fortilfælde i dansk retshistorie, men ifølge overlæge Niels Lundén har sundhedsvæsnet intet lært af den.
En lignende sag vil sagtens kunne finde sted igen, advarer han nu.
Anerkend katastrofen
I en ny bog med titlen 'Sygeplejersken’ udfolder journalist og forfatter Kristian Corfixen sygeplejerskesagen og dykker ned i politiets omfangsrige efterforskning.
Overlæge Niels Lundén er en af de kilder, der medvirker i bogen.
Ifølge ham er det kritisabelt, at en så alvorlig sag ikke har medført større forandringer, hverken nationalt eller lokalt på Nykøbing Falster Sygehus.
- Når det kunne eksistere lige ved siden af mig, så kan jeg ikke sige, at det ikke sker igen, siger han og tilføjer:
- Det er naturligvis en uhyre sjældenhed, men man er nødt til at anerkende, at katastrofen er sket, og at det kan ske igen. Derfor må vi tage debatten, for ellers lærer vi ikke noget.
Stolede på sygeplejersken
Inden sagen betragtede Niels Lundén sygeplejerske Christina Aistrup Hansen som en dygtig og ambitiøs sygeplejerske, fortæller han.
Derfor havde han svært ved at tro på det, da hans kæreste, Pernille Kurzmann Larsen, i 2015 luftede sin mistanke om, at deres fælles kollega skadede patienterne.
- Det var en sindssyg tanke. Jeg blev både skræmt og gal og vred, og jeg skældte Pernille ud, husker Niels Lundén.
I dag skammer han sig over den reaktion. Men tanken om, at en sygeplejerske bevidst skulle have skadet sine patienter, lå ham så fjernt.
Det var først, da Niels Lundén og Pernille Kurzmann Larsen opdagede, at Christina Aistrup Hansen havde givet stesolid til en patient, der ikke skulle have det, at de kontaktede politiet.
- Som udgangspunkt har man jo tillid til sine kollegaer, siger Niels Lundén som forklaring på, at han ikke reagerede før.
Det er derfor, han mener, at der skal mere kontrol til.
Overlæge anbefaler mere overvågning
Tilliden mellem kollegaer er altafgørende på hospitalsgangene, mener Niels Lundén, og han gør det klart, at han ikke ønsker mere bureaukrati på sygehusene.
Alligevel har han flere konkrete forslag til, hvordan man vil kunne sikre sig imod, at en lignende sag kan finde sted i fremtiden.
For eksempel foreslår han at sætte kameraer op i alle medicinrum.
- Det ville måske ikke have forhindret sagen, men Christina ville i hvert fald ikke have kunnet tage så meget medicin, som hun gjorde, siger han.
Derudover foreslår han, at man sammenholder vagtplaner og dødslister, så man kan holde øje med, om en medarbejder eksempelvis har en overdødelighed på sine vagter.
- Der er intet, der kan stoppe mennesker, der har denne her adfærd, men bare ved at gøre det besværligt for dem, kan vi måske reducere mængden af skade, de kan gøre, siger han.
Niels Lundén slår fast, at han ikke generelt går ind for mere kontrol, men at forslaget er fremsat i afmagt.
- Man er nødt til at gøre noget. Jeg har en viden i form af min erfaring, men i virkeligheden mener jeg, at det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der må tænke ud af boksen og udtænke en løsning.
Sundhedspersoner må ikke mistænkeliggøres
Hos Styrelsen for Patientsikkerhed er man enig i, at det er vigtigt at gøre en indsats for, at sagen ikke gentager sig.
Men Anette Lykke Petri, som er enhedschef for styrelsen, er skeptisk overfor Niels Lundéns forslag om at sammenholde vagtplaner med dødslister. Selvom hun forstår forslaget, tror hun ikke, at det har nogen gang på jorden som generel rutine.
- Der er sundhedspersoner, der dagligt påtager sig et kæmpe ansvar med at behandle og passe de allerdårligste patienter, som dør helt naturligt af deres sygdom. Disse sundhedspersoner skal ikke mistænkeliggøres for at passe deres arbejde, siger hun.
Forslaget om videoovervågning i medicinrumme er Anette Lykke Petri mere positivt stemt overfor, men det vigtigste er – ifølge hende – at sygehusene har nogle ansvarlige ledere.
- Vi kan få nok så mange tilsyn og udstede nok så mange påbud, men hvis den lokale sygehusledelse ikke tager det alvorligt og er sin opgave bevidst, så rykker det ikke noget, siger hun.
Heller ikke hos Dansk Sygeplejeråd ønsker man, at sygeplejerskesagen skal lede til store forandringer i form af mere overvågning.
- Det er klart, at vi som sundhedsvæsen altid skal være åbne for at lære og for at gøre tingene bedre. Men for mig at se, vil det være en overreaktion at begynde at videoovervåge og lave mortalitetstatistik på alle ansatte på basis af denne ene sag, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.
Se hele interviewet med Niels Lundén samt forfatteren til "Sygeplejersken" Kristian Corfixen på TV 2 PLAY.