Livsstil

Studerende vil designe miljøvenlig økobil, der kan køre 400 km på literen

Annoncørbetalt indhold: DTU Roadrunners økobil har slået alle rekorder, men skal være endnu mere miljøvenlig. To fra holdet fortæller hvordan.

OM PARTNERSKABET

Denne artikel er produceret i samarbejde med Kia.

Efter 28 minutter på banen kørte 21-årige Sarah Conradsen den lille økobil ind over målstregen. Hun havde gennemført de 11 omgange, der skulle til, og nu ventede holdet spændt på, at dommerne målte deres resultat.

Det var deres fjerde og sidste forsøg ved Shell Eco Marathon 2018, og de havde en god fornemmelse i maven. Imens de gik og ventede, fik en af deres konkurrenter noteret det bedste resultat hidtil. Nervøsiteten bredte sig på holdet.

Endelig var dommerne klar, og … de havde vundet guld! Det var lykkedes Sarah at køre distancen på så lidt brændstof, at det svarede til at køre hele 374 km på literen. Det er 17 gange så langt, som en ny bil i gennemsnit kørte på literen i 2018 ifølge Danmarks Statistik.

– Det var helt vildt fedt! Og den kommer til at køre endnu længere i år. Vi går efter at få den op over 400 km, fortæller en begejstret Alexander Meyhoff Crone, der læser Konstruktion og Mekanik på DTU og fungerer som vejleder på DTU Roadrunners.

Grøn køreglæde

Denne artikel er en del af artikelserien ’Grøn køreglæde’, der præsenteres i samarbejde med KIA.

Flere og flere danskere går nye veje for at leve et grønnere og mere bæredygtigt liv.

I denne artikelserie møder vi en række danskere, der på hver sin måde har forsøgt at bidrage til en mere bæredygtig hverdag ved at ændre deres transportvaner. De giver gode råd og inspirerer til, hvordan man skaber en grønnere hverdag.

Ud over Sarah Conradsen og Alexander Meyhoff Crone består DTU Roadrunners af lidt over 20 andre studerende inden for elektronik, mekanik og automation, som alle frivilligt har valgt at være med på projektet ved siden af deres studier.

Alexander Meyhoff Crone har drømt om at være med, siden han første gang hørte om det, mens det for Sarah Conradsen var lidt mere tilfældigt, da hun blev spurgt, om hun ville med som anden chauffør til konkurrencen i 2017.

– Jeg vidste ikke rigtig, hvad det var, men så blev jeg total grebet af det. Der er et fedt fælleskab på holdet og masser af produktive udfordringer, hvor vi hele tiden skubber til grænserne for, hvad der kan lade sig gøre, forklarer hun.

Smugkig ind i fremtiden

I 2018 var det fjortende gang, DTU Roadrunners deltog i Shell Eco Marathon med deres økobil Dynamo – og det er lykkedes dem at vinde 11 af gangene. De stiller op i klassen Urban Concept for små bybiler med forbrændingsmotorer, der skal ligne almindelige biler mest muligt.

Til konkurrencen har hver bil tre forsøg til at opnå det bedste resultat, og de bliver sendt afsted på banen én ad gangen. Hver bil har en kvart liter brændstof, og så gælder det om at køre et bestemt antal omgange på banen på så lidt brændstof som muligt.

Men DTU Roadrunners handler ikke kun om at deltage i konkurrencen. Målet er også at vise omverdenen, at biler allerede nu kan gøres meget mere brændstoføkonomiske end de biler, der kører på vejene i dag.

– Jeg synes, det er enormt spændende at være med til at designe og videreudvikle økobilen. Jeg bruger min viden som ingeniør og føler samtidig, at jeg er med til at gøre noget godt for miljøet, fortæller 24-årige Alexander Meyhoff Crone.

Selvom Dynamo ligner en lynhurtig racerbil, minder den mere om en almindelig bybil, for ellers kan den ikke kvalificere sig til konkurrencen. Og så handler det ikke om fart. Tværtimod.

Dynamo har en topfart på 60 km/t, hvis den bliver indstillet på en bestemt måde, men til et løb kører den ikke mere end 25 km/t i gennemsnit, da den lave fart er en af grundene til, at den kan køre så langt på literen.

– Hvis folk er villige til at gå på kompromis med fart og komfort i forhold til de biler, vi kører i i dag, vil vi kunne bygge biler, der belaster miljøet meget mindre, fortæller Alexander Meyhoff Crone.

Strømlinet design

Når ingeniører bygger biler, er luftmodstanden en af de største udfordringer – og Dynamo har ikke været nogen undtagelse. Derfor er skallen designet til at give så lav vindmodstand som muligt.

Det er et krav i konkurrencen, at chaufføren skal kunne sidde op og have en vægt på mindst 70 kg. Vejer chaufføren mindre, kan man kompensere med ekstra vægt i bilen, og det er smart ifølge Alexander Meyhoff Crone.

– Jo lavere chaufføren er, jo mindre kan vi bygge bilen – og jo mindre er vindmodstanden. Derfor plejer det altid at være den mindste pige på holdet, der kører bilen, fortæller han og griner lidt.

Og her kommer Sarah Conradsen med sine 156 cm ind i billedet. Til sommer er det anden gang, hun er med i konkurrencen som chauffør, og til dagligt er hun i gang med at læse en civil bachelor i Produktion & Konstruktion på DTU.

Udover fællesskabet og de faglige udfordringer ved at være med på holdet, er økobilen ifølge hende også ret sjov at køre i.

– Der er ikke så meget hurlumhej. Den har én pedal ­­– det er bremsen. Speederen sidder på rattet, og så er det bare afsted, fortæller hun og griner.

Ny motor skal sikre sejr

På DTUs værksted er holdet bag Roadrunners samlet for at skrue, stramme, smøre og foretage test. Det næste Shell Eco Marathon starter 2. juli, så der er allerede nu fuld gang i forberedelserne. Selvom Dynamo har eksisteret i 14 år, er det bestemt ikke længere den samme bil, som de startede med.

Hvert år bliver der finjusteret og lavet ændringer. Det ene år har den fået nyt styretøj, et andet var det hjulene, og i år er det motoren. De studerende bruger typisk et par timer om ugen på DTU Roadrunners i det første halve år, og så eskalerer det ellers derfra og er nærmest alle vågne timer op til konkurrencen.

– For to år siden designede vi en helt ny motor, som nu er blevet produceret, så den er vi i fuld gang med at teste. Den er en lille smule mindre end den gamle, så vi forhåbentlig kan reducere bilens spildenergi, forklarer Alexander Meyhoff Crone.

Han holder den nye motor op, der er skinnende ren og fin. Den er ikke større end, at han snildt kan holde den i to hænder, og det er et godt tegn. For jo mindre motoren er, jo længere kan bilen køre på literen.

Om DTU Dynamo

I år deltager DTU Roadrunners med den 15. generation af den vindende bil fra 2005, DTU Dynamo 15.

Bilen er tidligere blevet drevet af en 0,05 liter motor, der er ombygget til at køre på det CO2-neutrale brændstof bioethanol, men i år forsøger de sig med en ny og mindre motor på 0,042 liter.

Bilens yderskal er udført i tynd kulfiber og designet så aerodynamisk som muligt. Det har givet bilen en vindmodstandskoefficient på 0,14. En almindelig familiebil har en værdi på 0,27-0,32.

I Urban Concept-klassen, som Dynamo stiller op i, må bilerne køre på enten benzin, diesel, naturgas, el og bioethanol. Dynamo kører på bioethanol, som udvindes fra rester af landbrugsafgrøder og er fuldstændig CO2-neutralt.

– Vi har valgt bioethanol, fordi det er mere miljøvenligt at producere, og vi kan få mere ud af motoren end med benzin, forklarer Alexander Meyhoff Crone.

Roadrunners vil gerne vise, at de også sagtens kan bygge en forbrændingsmotor, der er CO2-neutral.

Den nye motor er kommet på plads i bilen, og det er tid til at tage Dynamo på en af mange testkørsler. Sarah Conradsen spænder sikkerhedsselen og retter på kørehandskerne, inden overskallen bliver lagt på den lille økobil.

– Vrruuuuuumm, siger det, da hun gasser op, og bilen suser hen ad vejen foran DTU i Lyngby.

Foran venter endnu flere timers test og finjusteringer, før DTU Roadrunners er klar til at drage til Surrey i England og deltage i Shell Eco Marathon for 15. gang – og forhåbentlig hive endnu en sejr og rekord med hjem.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.