Hun sørgede over sine forældres skilsmisse som 23-årig: - Jeg er blevet kaldt en voksenbaby
Der mangler forståelse og accept af voksne skilsmissebørn. Det mener Christina Agerby Schultz, hvis forældre blev skilt, da hun var 23 år.
Luften var fuld af latter.
Christina Agerby Schultz og hendes lillesøster lå og slængede sig på sofaen i deres mosters hus i Hornbæk. I den anden sofa sad mosteren og deres mor.
De fire kvinder spiste slik, grinede, pjattede og hyggede sig. Det var en perfekt lørdag, husker Christina Agerby Schultz.
Men med ét forandrede stemningen sig markant.
- Piger, der er noget, vi er nødt til at tale om, sagde Christina Agerby Schultzs mor pludseligt.
Hendes stemme var alvorlig. Hun holdt en pause.
- Far og jeg skal skilles.
Christina Agerby Schultz husker tydeligt den dag i november 2017, hvor der blev vendt op og ned på hendes verden, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.
- Jeg blev rigtig, rigtig vred og ked af det. Og så var jeg meget uforstående. Jeg forstod ikke, at mine forældre efter så mange års kærlighed pludselig ikke skulle være sammen mere, siger hun.
Selvom hun var 23 år gammel, da hun fik beskeden, blev hun dybt påvirket, men hun oplevede, at det var svært for omverdenen at forstå, for "hun var jo voksen".
For nylig skrev hun derfor en kronik til Jyllands-Posten, hvor hun efterlyste mere fokus og mere hjælp til voksne skilsmissebørn. Men modtagelsen har været hård.
- Jeg er blevet kaldt en voksenbaby og et curlingbarn, og jeg har fået at vide, at jeg bare skal tage mig sammen og lade være med at ynke. Det har været voldsomt hårdt, siger Christina Agerby Schultz.
Hun står ikke frem, fordi hun vil have, at folk skal have ondt af hende, men hun efterlyser, at der kommer en forståelse for, at en skilsmisse er hård, uanset hvor gammel man er.
Har det hele været en løgn?
Christina Agerby Schultz er langt fra den eneste, der har oplevet at blive skilsmissebarn i en voksen alder.
I løbet af de seneste tyve år har andelen af folk over 60 år, der bliver skilt, været stigende, viser tal fra Danmarks Statistik.
For Christina Agerby Schultz kom beskeden om forældrenes skilsmisse som et chok.
Hun havde altid betragtet sin familie som en kernefamilie og sine forældre som et "power couple". Så da hun fik at vide, at hendes forældre skulle skilles, satte det mange tanker i gang.
- Jeg begyndte at betvivle det, som jeg havde opfattet som en kernefamilie, og den kærlighed, jeg havde oplevet, at der var i min familie. Havde det hele været en løgn? siger hun og tilføjer:
- Jeg kom til at tvivle på hele min identitet.
Derudover havde Christina Agerby Schultz en følelse af at blive svigtet af sin mor, fordi det var hende, der valgte skilsmissen.
- Jeg følte ikke kun, at hun gik fra min far. Jeg følte også, at hun gik fra os som familie, siger Christina Agerby Schultz.
Den novemberdag, hun fik beskeden, husker hun, at hun var så oprørt, at hun forlod mosterens hus og tog toget tilbage til København sammen med sin søster.
De holdt hinanden i hånden næsten hele vejen og sagde ikke ret meget.
Da de kom hjem til deres fælles lejlighed, sendte de en besked til moderen om, at de ikke ville tale med hende.
- Jeg kunne slet ikke overskue det. Jeg følte, at mit liv var ødelagt, siger Christina Agerby Schultz.
Selvom den efterfølgende tid var svær, understreger hun, at hun og resten af familien i dag har det godt.
Et chok uden lige
At forældrenes skilsmisse satte en masse voldsomme følelser i gang hos Christina Agerby Schultz er helt forståeligt.
Også selvom hun var voksen, da det skete.
Det fortæller Jane Bækgaard, der er praktiserende psykolog og arbejder som børnesagkyndig i skilsmissesager. Hun genkeder det billede, som Christina Agerby Schultz tegner.
- Sorgen over en skilsmisse kan være lige så stor for en voksen som for et barn. Det er de samme følelser, som er på spil, siger Jane Bækgaard, der beskriver det som "et chok uden lige".
- Det kan føles, som om hele verden bryder sammen, og det medfører ofte en stor usikkerhed. Ens trygge base bliver splittet op, siger hun.
Ifølge Jane Bækgaard er det vigtigt, at man som skilsmissebarn – uanset alder – anerkender de svære følelser og sætter ord på dem.
- Vi har en tendens til at dulme – vi vil have smerten væk. Men vi bliver stærkere og stærkere, jo mere vi tør være i smerten og komme ud med den, siger hun.
Efterlyser mere accept
I dag er det godt et år siden, at Christina Agerby Schultzs forældre blev skilt.
Hun har efterhånden affundet sig med, at hendes familie nu er en skilsmissefamilie, og selvom det tog tid at acceptere moderens beslutning, har hun i dag et godt forhold til både sin mor og sin far.
For Christina Agerby Schultz har det været vigtigt at tale om de svære følelser, og det seneste år har hun fået hjælp hos både en psykolog og i sin omgangskreds.
Men hun har oplevet, at det langt fra er alle, der har forståelse for hendes reaktion.
Særligt da hun skrev kronikken til Jyllands-Posten og efterfølgende modtog nogle hårde kommentarer om, at hun skulle tage sig sammen, blev det tydeligt for hende, at der mangler fokus på området.
- Hvorfor må man ikke have lov til at sige, at noget gør ondt? Jeg er voksen, og jeg skal nok tage ansvar. Men derfor vil jeg stadig gerne anerkendes som en, der har svært ved at gå igennem en skilsmisse, siger hun.
Christina Agerby Schultz understreger, at hun ikke efterspørger tilskud fra staten - men derimod blot en større forståelse.
Hun har derfor selv overvejet at starte en netværksgruppe for voksne skilsmissebørn, der kan dele deres tanker og følelser med hinanden.
- Det er så vigtigt, at man kan tale om, hvordan man har det, og jeg synes, at det er ærgerligt, at man i samfundet ikke taler mere om skilsmissevoksne. Det burde ikke være et tabu, siger hun.
Se hele interviewet med Christina Agerby Schultz og psykolog Jane Bækgaard på TV 2 PLAY.