16x9

Et uventet fællesskab ændrede alt for 15-årig

Betalt partnerskab med Røde Kors

Da overskuddet var mindst og pengene små, tog Simon Nielsen og familien på lejr for at få et større netværk, men også for at lære noget om sig selv.

Når far ikke har fundet et job, mor har været syg, og lillesøster har en sygdom, som ingen læger endnu har kunnet diagnosticere, er der ikke meget overskud til familieudflugter.

Derfor var en tur på Røde Kors’ familielejr i 2012 et tiltrængt afbræk for Simon Nielsen og hans familie, da de gik igennem en hård periode med sygdom og en ustabil indkomst.

- Man får nye venner, der også har stået i svære situationer, og når man spørger, om de vil være med til fodbold, hjælper man dem med at glemme alt det negative, fortæller Simon Nielsen.

Familiernes ophold på ferielejren skal være en støttende oplevelse i en ellers presset hverdag – en hverdag, hvor børnene kommer fra familier, der ikke nødvendigvis har overskud eller økonomi til ridning, det nyeste tøj eller en tur i Djurs Sommerland.

Frivillighed i Danmark

Denne artikel er en del af artikelserien: ’Frivillighed i Danmark’, der præsenteres i samarbejde med Røde Kors.

I denne artikelserie møder vi en række danskere, der har deltaget i familieaktiviteter eller danskere der selv har været frivillig. Artiklerne giver indsigt i hvad det vil sige at være frivillig eller modtage støtte fra frivillige.

Det kan være rigtig hårdt for det enkelte barn, når de gang på gang oplever, at deres klassekammerater får og oplever det, som de ikke selv har mulighed for, fortæller Anne-Dorthe Hestbæk, Seniorforsker hos VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Masser af børn vender følelsen af at være socialt bagud indad. Det får barnet til ikke at føle sig så god som ’de andre’, hvilket kan give dem en følelse af at stå udenfor fællesskabet, siger Anne-Dorthe Hestbæk.

Selvom Simon Nielsen i dag ikke føler, at han står udenfor fællesskabet, eller at familien mangler noget i sin hverdag, husker han tydeligt, hvordan det var at være ’den nye dreng’.

Simon Nielsen er i dag én af de drenge på familielejrene, der tager sig af de nye.
Simon Nielsen er i dag én af de drenge på familielejrene, der tager sig af de nye. Foto: Cathrine Kjærø Ulf Ertmann / CATHRINE ERTMANN

Fra Lolland til Nordjylland

Simon Nielsens familie består af far Benny, mor Ilsebeth, storebror Andreas, storesøster Emma og lillesøster Ida. Familien bor i Hadsund i Nordjylland, som de flyttede til for ni år siden, da Ilsebeth gerne ville op mod sin nordjyske familie.

Blå bog

Simon Nielsen, 15 år, går i 8. klasse

Benny Nielsen, 44 år, graver kabler ned og lægger fiberrør

Ilsebeth Nielsen, 41 år, er i flexjob to timer om dagen, hvor hun gør rent i en børnehave

Andreas Nielsen, 19 år, går i 3.g på gymnasiet

Emma Nielsen, 17 år, er lige startet på HF

Ida, 12 år, går på specialskole

De flyttede 400 kilometer væk fra børnenes venner samt størstedelen af deres familie. Da familien kom til Hadsund, kendte de ikke mange, og for den ellers socialt anlagte familie var det svært at skabe et nyt netværk, da udfordringer på hjemmefronten stjal al tid og overskud

- Min lillesøster var fire år, da vi kom til Hadsund, og der kunne hun stadig ikke gå. Det skyldtes en sygdom, lægerne ikke kunne og stadig ikke kan diagnosticere, og som betyder, at selvom hun er 12 år i dag, er hun nok kun seks år mentalt, fortæller Simon Nielsen.

Vil du høre mere om at blive frivillig?

Vil du gøre en forskel for udsatte børn? Sms FRIVILLIG til 1290 og meld dig som frivillig.

Når du sender FRIVILLIG til 1290 accepterer du, at Røde Kors kontakter dig angående frivilligt arbejde.

Tjenesten er gratis udover alm. sms-takst og udbydes af Røde Kors, Blegdamsvej 27, 2100 København Ø. CVR: 20700211. Telefon 3525 9200.

Du kan til enhver tid afmelde ved at sende AFMELD til 1290.  

Ida havde en svær start på livet, der gik lidt tid, før Benny fandt et job, og Ilsebeth havde angst. Senere er Simons storesøster, Emma, blevet diagnosticeret med en grad af Aspergers Syndrom, og familien brugte derfor det meste af deres tid på at få hverdagen til at køre så gnidningsfrit som muligt. Uden den store hjælp at hente, for deres netværk var begrænset.

- Vi følte os nok alle lidt anderledes og udenfor fællesskabet i byen og på vores skoler, fordi vi ikke kendte nogen i starten, og det var da ikke særlig rart, siger Simon Nielsen.

Her er Simon Nielsen sammen med resten af familien på en tur til Tivoli i København.
Her er Simon Nielsen sammen med resten af familien på en tur til Tivoli i København. Foto: TV 2 Danmark

Familien hørte, at Røde Kors manglede familier fra Hadsund, der trængte til et afbræk fra hverdagens bekymringer, og så slog de til. De ville gerne have et afbræk fra deres pressede hverdag, hvor de ikke behøvede at skænke elregninger og madplaner en tanke.

Det gav også familien mulighed for at møde andre fra området, der vidste, hvad det betød at have en presset hverdag. Hvad Simon Nielsen ikke vidste, han fik med fra lejren, var dog, at han kom hjem med en forståelse for vigtigheden af at være åben overfor nye mennesker.

Simon Nielsen har udviklet sig meget som person, og i dag har han smidt en stor del af sin generthed.
Simon Nielsen har udviklet sig meget som person, og i dag har han smidt en stor del af sin generthed. Foto: Cathrine Kjærø Ulf Ertmann / CATHRINE ERTMANN

Utrygge situationer er skelsættende

Da familien første gang var på lejr, kunne Simon Nielsen tydeligt huske, hvordan det var ikke at kende nogen. Han var ni år og vidste ikke, hvordan han skulle være overfor de andre børn.

- Det er ikke en rar følelse at stå som den nye, lille dreng og ikke kende nogen, for så føler man sig ikke tryg ved bare at vade ind på fodboldbanen for at være med, fortæller Simon Nielsen.

Når man er helt ny, er det svært at træde ind på fodboldbanen og spørge de andre børn i lejren, om man må være med.
Når man er helt ny, er det svært at træde ind på fodboldbanen og spørge de andre børn i lejren, om man må være med. Foto: Cathrine Kjærø Ulf Ertmann / CATHRINE ERTMANN

Det kræver mod og at lægge genertheden på hylden, hvis man vil ikke vil stå i baggrunden, forklarer den 15-årige dreng, som var meget tilbageholdende i starten. Han var nervøs for at bryde ind og få opmærksomhed, og det gav ham en ubehagelig følelse af utryghed i maven.

Hvad skulle han sige for ikke at dumme sig over for de andre, nye børn, der potentielt kunne blive hans nye venner? For de fleste børn er det dog helt normalt at stå og trippe på sidelinjen, fordi man ikke tør spørge, om man må være med til fodbold.

Men sådan er det ikke mere for den 15-årige dreng fra Hadsund.

- Nu har jeg lært, at det er fællesskabet med de andre børn, der er det allervigtigste, og derfor sørger jeg altid for at spørge, om andre vil være med, fortæller Simon Nielsen.

Simon lever i dag en aktiv livsstil og spiller masser af fodbold i sin fritid.
Simon lever i dag en aktiv livsstil og spiller masser af fodbold i sin fritid. Foto: Cathrine Kjærø Ulf Ertmann / CATHRINE ERTMANN

Især børn fra sårbare familier har svært ved at sænke parraderne og spørge, om de må være med, forklarer Anne-Dorthe Hestbæk.

- Når man ved, hvordan det føles at få en afvisning gang på gang, har man ekstra svært ved at tage mod til sig. Risikoen for at få et nej eller et dumsmart svar er så stor, at man ofte dropper at spørge, forklarer Anne-Dorthe Hestbæk.

Aktiviteter danner fællesskab

Simon Nielsen har været med til masser af sjove, skøre og anderledes aktiviteter arrangeret af de frivillige på lejren. Sammen med de andre børn har han lavet fuglehuse, lært hjertemassage og været til ’klam formiddag’, hvor de glider rundt på en presenning smurt ind i havregrød. Alt sammen for at give børnene en følelse af fællesskab.

Og ifølge Anne-Dorthe Hestbæk er arrangerede aktiviteter gode for de udsatte børn til igen at opleve følelsen af at passe ind og være en del af et fællesskab. Det er pludselig en tryg situation, når det drejer sig om, hvilket fodboldhold man skal være på, i stedet for hvorvidt man overhovedet må komme på et af holdene.

Alle er på lejren for at have det sjovt, og det skal vi alle gøre en aktiv indsats for

Simon Nielsen

Følelsen af at være en del af fællesskabet er også vigtigt for Simon Nielsen. Men for ham er det allervigtigst at sørge for, at andre også føler sig som en del af fællesskabet. Og det er bare nemmere, når han har været på lejren og prøvet nogle af aktiviteterne før.

- Vi tager lidt ekstra hånd om de nye, fordi det betød meget, at der var nogen, der gjorde det for mig, dengang jeg selv var ny, fortæller Simon Nielsen.

Simon Nielsen med sin hund i familiens hus i Hadsund.
Simon Nielsen med sin hund i familiens hus i Hadsund. Foto: Cathrine Kjærø Ulf Ertmann / CATHRINE ERTMANN

For økonomisk udsatte forældre kan det være svært at lade børnene deltage på lige fod med andre. Hvert fald, hvis aktiviteten indebærer en form for egenbetaling, og det får ofte børn til at føle sig udenfor for fællesskabet, påpeger Anne-Dorthe Hestbæk.

- Rapporten ’Børn og unge i Danmark – Velfærd og trivsel’ fra 2018 viser, at 10 procent af de udsatte familier ikke har været på en uges ferie inden for det seneste år. Det er nødvendigvis ikke negativt, men i forhold til kammeraternes oplevelser, kan det give børnene et stort afsavn, fortæller Anne-Dorthe Hestbæk.

- Selvom mange sårbare børn kommer fra forskellige familier med fantastiske forældre, der gør alt, hvad de kan for deres børn, er det følelsen af ikke at være som de andre, der er afgørende i den udsatte position.

For Simon Nielsen er det også tydeligt, at familierne på lejren er vidt forskellige. Men det betyder intet for den 15-årige dreng. Tværtimod. Så giver det anledning til at lære lidt om andre mennesker.

Menneskelære for alle mand

Normalt er Simon Nielsen ikke begejstret for at gå i skole, for som en almindelig 15-årig dreng er det at sidde stille for at lære ret kedeligt. Men den læring, han har fået på lejren, finder han ikke kedelig.

- Der er stor læring i at omgås mange forskellige mennesker, fordi man lærer spillereglerne for, hvordan man skal opføre sig overfor andre, fortæller Simon Nielsen.

Og spørger du Simon, ville de fleste af os have godt af at bruge en uges ferie sammen med mennesker, der overhovedet ikke ligner os selv.

Simon Nielsens bedste erfaringer fra familielejren

MAN LÆRER, HVORDAN MAN SKAL OPFØRE SIG

- Jeg har lært sindssygt meget socialt, fordi man lærer spillereglerne for, hvordan man skal opføre sig overfor andre mennesker. Eksempelvis nytter det ikke noget at være genert, men man skal bare springe ud i det, siger Simon Nielsen.

MAN FÅR ET STØRRE NETVÆRK

- Jeg har fået tætte relationer med hjem fra lejren, som jeg kan bruge i mit daglige netværk. Eksempelvis smadrede min storebror sin telefonskærm, og der hjalp en fra familielejren med at finde en person, der kunne hjælpe med at reparere den, siger Simon Nielsen.

MAN FÅR GODE VENSKABER

- Jeg har fået mega gode venskaber på lejren. Og det er alle mennesker, jeg nok aldrig havde mødt. Hvis ikke vi var ’tvunget’ til at være sammen på lejren, var vi nok aldrig faldet i snak, siger Simon Nielsen.

MAN FÅR MASSER AF SKØRE OPLEVESER

- Jeg har fået masser af gode, skøre oplevelser på lejren, som jeg nok aldrig havde fået ellers. ’Klam formiddag’ eksempelvis, men også at der kom vores helt private isbil, hvor vi bare frit kunne vælge, hvilken is vi ville have, siger Simon Nielsen.

- Er det godt at være genert? Kan man lære noget af at være imødekommende? Er det bedst bare at springe ud i det? Det er spørgsmål, jeg har tænkt over i løbet af de år, jeg har været på lejr, siger Simon Nielsen.

Efter at have været på familielejr har han lært at være åben overfor nye mennesker, og det har gjort ham mere imødekommende i hverdagen.

Selvom den nu 15-årige dreng har lært en masse om sig selv og andre, er der dog stadig en helt centralt ting, han ser som det vigtigste at tage med fra lejren.

- Ligegyldigt, hvilke problematikker hver familie har i hverdagen, er vi der alle for at hygge os sammen og have nogle sjove dage, fortæller Simon Nielsen afslutningsvist.