Fertilitetsbehandling kan stresse – her er fire værktøjer til at bevare mental sundhed
Omkring hver tiende baby kommer til verden med hjælp fra fertilitetsbehandling, som kan være et stort fysisk og psykisk pres på kvinder.
Ifølge et studie fra Harvard Medical School er det ligeså stressende at være infertil, som det er at få stillet en alvorlig kræftdiagnose. En dansk undersøgelse viser tilmed, at hver sjette kvinde, der har været i fertilitetsbehandling i over et år uden et positivt resultatet, udvikler alvorlige depressive symptomer.
Speciallæge i gynækologi og ph.D. Ursula Bentin-Ley fortæller, at en del af de kvinder, hun møder i sin klinik, stopper i fertilitetsbehandling, selvom det ikke er lykkedes dem at blive gravide, fordi at behandlingen er så mentalt krævende.
- Mange kvinder har sat sig grundigt ind i de fysiske belastninger, der kan være i forbindelse med behandlingerne, men mange har ikke en strategi for, hvordan de skal håndtere det mentale pres. Og det er min oplevelse, at de psykiske udfordringer ofte er langt større end de fysiske bivirkninger, fortæller fertilitetslægen.
Thilde Vesterby, der er coach og er forfatter til bogen ”Frugtbar – Yoga, der booster din fertilitet. Mental førstehjælp, der bevarer din forstand” møder i sit arbejde hver dag kvinder, der oplever et forhøjet stressniveau under fertilitetsbehandling. Selv har hun været igennem 14 fertilitetsbehandlinger over tre år, en periode hun beskriver som stressende og som ”sit livs mørke”.
- Som kvinde med et ønske om at få børn, så er det jo lidt som om, at man har ét job: Man skal bare blive gravid, det er er det, vi er sat i verden for. Og når det så ikke lykkedes, så var det i hvert fald sådan for mig, at jeg så mistede tilliden til min kvindelighed og til min krop i det hele taget, fortæller Thilde Vesterby.
Den mentale sundhed skal tages alvorligt
Når vi bliver stressede kan et af de første symptomer være, at åndedrættet bliver hurtigt og overfladisk, og den hurtige vejrtrækning kan øge vores hjerterytme og blodtryk, ligesom hurtige åndedrag kan gøre os mere angstfyldte og deprimerede.
Ifølge fertilitetslæge Ursula Bentin-Ley er det for mange kvinder et kontroltab at være i fertilitetsbehandling, og usikkerheden i ikke at vide, om babylykken nogensinde indfinder sig, kan være svær at rumme. Her kan yoga være et godt supplement til den medicinske behandling, mener hun.
- Mange kvinder vil gerne gøre noget selv, og for nogen er det en hjælp at slappe og kunne få ro i kroppen ved for eksempel at gå til yoga, og det kan muligvis hjælpe kvinder til at acceptere, at de er i en ubehagelig situation, som de ikke kan gøre noget ved, siger Ursula Bentin-Ley.
Mere end hundrede videnskabelige studier har vist, at vi kan forebygge og behandle stress, angst og depression med mindfulnessbaseret stressreduktion (MBSR) og mindfulnessbaseret kognitiv terapi (MBKT), ifølge Dansk Center for Mindfulness. Nogle af de værktøjer underviser Thilde Vesterby i på sine yogaforløb med fokus på fertilitet, hvor hun har hjulpet mere end 300 kvinder med at reducere deres stressniveau.
Hun har udvalgt fire værktøjer, der kan hjælpe med at regulere stress, mens man er i fertilitetsbehandling: