16x9

Et lyspunkt i hverdagen: 52-årig hjælper udsatte familier

I samarbejde med Røde Kors

Tålmodighed, omsorg og forståelse er nøgleord, når man som frivillig skal arbejde med andre mennesker. For Rene Schriver har det resulteret i lykke.

Når børnene suser afsted på svævebanen og griner over hele ansigtet, så skaber det en reaktion og tilsvarende glæde hos 52-årige René Schriver.

Hver anden onsdag kommer der liv på legepladsen på Stavnholtskolen i Farum efter lukketid, når René Schriver er med til at skabe et tiltrængt pusterum i hverdagen for otte sårbare familier fra lokalområdet. Det sker via fællesspisning, leg og hygge.

- Det giver mig følelsen af at gøre noget ægte for et andet menneske. Det er et stort øjeblik, når man vinder et barns tillid. Når de selv tager én i hånden og fortæller, at de har lyst til at tegne, så varmer det mit hjerte, siger han.

René er frivillig aktivitetsleder hos Familienetværket i Furesø Kommune, hvor han, seks andre frivillige og otte familier hver anden onsdag mødes til fællesspisning. Familierne er primært enlige mødre med flere børn i alderen fra 0-12.

- Den følelse det giver at hjælpe andre uden at kræve noget den anden vej, bliver jeg simpelthen glad i låget af, siger René Schriver, der til daglig er projektleder på Politikens Lokalaviser.

Frivillighed i Danmark

Denne artikel er en del af artikelserien: ’Frivillighed i Danmark’, der præsenteres i samarbejde med Røde Kors.

I denne artikelserie møder vi en række danskere, der har deltaget i familieaktiviteter eller danskere der selv har været frivillig. Artiklerne giver indsigt i hvad det vil sige at være frivillig eller modtage støtte fra frivillige.

En stor dansk børneundersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd anslår, at mindst 10 procent af alle danske børn og unge mellem 0-22 år lever i en socialt udsat position.

I undersøgelsen defineres børn og unge som udsatte, hvis de er marginaliserede på tre eller flere af i alt otte velfærdsdomæner: materiel velfærd, boligforhold, mobilitet og lokalområder, helbred og sikkerhed, dagpasning og uddannelse, sociale relationer, adfærd og livsstil, fritid og medborgerskab og subjektiv trivsel.

Rene Schriver hjælper udsatte familier i Røde Kors' familienetværk.
Rene Schriver hjælper udsatte familier i Røde Kors' familienetværk. Foto: Martin Stampe

For familierne i Familienetværket giver fællesspisningen mulighed for, at både børnene og forældrene får et afbræk i hverdagen, hvor der er overskud til gode snakke, leg og hygge i trygge og stabile rammer.

Rollen som frivillig tiltalte dog ikke René Schriver fra begyndelsen, og det var heller ikke helt på eget initiativ, han startede sit arbejde med udsatte familier.

Ingen stor jubelscene i starten

Da René Schrivers kæreste, Alette, for tre år siden foreslog, at parret skulle starte en ny, fælles hobby, var det ikke passionen for frivillighed, der tiltalte ham.

- Jeg vil ikke ligefrem sige, at jeg tog hænderne over hovedet af begejstring for Alettes ’fantastiske’ idé. Egentlig orkede jeg det slet ikke, fortæller han.

Blå bog

René Schriver, 52, Projektleder på Politikens Lokalaviser

Bor i Farum med kæresten, Alette, og hendes to ud af tre børn

Frivillig aktivitetsleder i Røde Kors’ Familienetværk i Furesø Kommune

Men Alette brugte argumentet, at ”det er en god ting at tage sig til som par”. Og det kan René Schriver godt se nu, at hun havde ret i. For selvom René Schriver før har udført frivilligt arbejde, har det aldrig omhandlet en sag, hvor andres sårbarhed var i fokus.

- Jeg kommer fra en helt almindelig leverpostejsfamilie, hvor ingen af os har haft en relation til frivilligt socialt arbejde. Vi kendte ikke nogen, der gjorde det eller havde modtaget den form for støtte, påpeger han.

Afstemning

René Schriver havde altså ikke arbejdet med denne genre af frivillighed før, og det var nok også en af grundene til, at han tøvede. For når alt kom til alt, hvad havde han så at byde ind med overfor disse sårbare familier?

Han indvilligede modvilligt i at tage med til informationsmødet på en ny frivillig aktivitet i Furesø Kommune ved navn 'Familienetværk', men for René blev det starten på en ny tilgang til frivillighed.

Stærk retfærdighedsfølelse

Trods den svære start gik der ikke længe, før René Schriver fandt sin plads i Familienetværket – det krævede bare lidt overtalelse og en indsigt i, hvilken rolle han kunne spille for de sårbare familier.

- Det er måske meget klichéagtigt at fremhæve, men jeg tror, det står og falder på, hvorvidt man har lyst til at gøre en forskel, fortæller han.

At gøre noget for andre har altid været en dybtliggende egenskab hos René Schriver. Mest af alt for de svage i samfundet, der ikke har mulighed for eller overskud til at råbe op og bede om hjælp.

- Der skal ikke mere til end nogle madrasser, et bord og en stol, så kan der laves en forhindringsbane. Det kræver ikke mere, end at man er nærværende, og så får de her børn en god oplevelse hver gang. Det er intet i forhold til den følelse, man står tilbage med, siger han.

Hjernen belønner dig

René Schrivers drive er at gøre en forskel, hvilket er en helt naturlig følelse at have som frivillig. Frivilligrapporten konkluderer nemlig, at følelsen af at gøre en forskel motiverer hele 85 procent af alle frivillige.

Mange af børnene har meget specielle behov, og derfor fremhæver René Schriver, at det kræver en kæmpe portion tålmodighed, forståelse og omsorg overfor andre mennesker at arbejde med udsatte familier.

Ifølge Vibeke Koushede, Seniorforsker hos Statens Institut for Folkesundhed og projektchef hos ABC for mental sundhed, er tålmodigheden og omsorgen dog godt givet ud.

Vil du høre mere om at blive frivillig?

Vil du gøre en forskel for udsatte børn? Sms FRIVILLIG til 1290 og meld dig som frivillig.

Når du sender FRIVILLIG til 1290 accepterer du, at Røde Kors kontakter dig angående frivilligt arbejde.

Tjenesten er gratis udover alm. sms-takst og udbydes af Røde Kors, Blegdamsvej 27, 2100 København Ø. CVR: 20700211. Telefon 3525 9200.

Du kan til enhver tid afmelde ved at sende AFMELD til 1290.  

- Frivilligt arbejde har en positiv effekt på dine egne følelser. Der er en stærk sammenhæng mellem det at gøre noget godt for andre, og hvordan du selv har det, da vores mentale sundhed bliver positivt påvirket af at gøre en forskel, siger Vibeke Koushede og fortsætter:

- Undersøgelser viser, at når du er gavmild og generøs overfor andre mennesker uden nødvendigvis at have nogen personlig vinding, bliver du et gladere og lykkeligere menneske, og det er ganske enkelt godt for din mentale sundhed.

Et stort hit er svævebanen på skolens legeplads. Når vejret er til det, så vil børnene gerne have en tur i svævebanen – og der skal være fart på.
Et stort hit er svævebanen på skolens legeplads. Når vejret er til det, så vil børnene gerne have en tur i svævebanen – og der skal være fart på. Foto: Martin Stampe

Mental sundhed omhandler i bund og grund at have det godt og fungere godt i sociale relationer sammen med andre, og flere undersøgelser viser, at dét at være generøs overfor og sammen med andre mennesker udskiller noget i hjernen, som gør os gladere.

- Vi er sociale væsner af natur, og derfor ligger det i vores DNA at gøre noget for hinanden. Hjernen er simpelthen indstillet til at belønne os som tak for at tilfredsstille vores sociale behov, pointerer Vibeke Koushede.

Familiært fællesskab

Familienetværk er en aktivitet, der samler forskellige udsatte familier og giver dem muligheden for at danne nye relationer. De frivillige kan eksempelvis arrangere ture, spilleaftener og fællesspisning.

Størstedelen af familierne i netværket er enlige mødre med deres børn. De kan være pressede økonomisk, have fysiske såvel som psykiske diagnoser eller mangle et socialt fællesskab.

Til fællesmiddagene handler det om at skabe ro, hygge og nærvær så både børn og voksne får et afbræk fra hverdagen, hvor der måske ikke altid er det helt store overskud.
Til fællesmiddagene handler det om at skabe ro, hygge og nærvær så både børn og voksne får et afbræk fra hverdagen, hvor der måske ikke altid er det helt store overskud. Foto: Martin Stampe

- Som frivillig er vores job at give de udsatte familier et pusterum fra deres pressede hverdag. De har måske brug for en pause fra deres børn, og så kan vi træde til for at lave mad, tegne eller lege på legepladsen, fortæller René Schriver.

Det drejer sig om fællesskab og samhørighed for alle parter. Men også for at give familierne mulighed for at mærke, hvordan det føles, når andre har lyst til at være sammen med dem.

- Vi spiller en væsentlig rolle i familiernes liv. De fleste føler, at vi alle er som en anden familie for hinanden, og for os frivillige bliver familierne da også en stor del af vores, siger René.

Renés fem gode grunde til at blive frivillig

Du får et socialt fællesskab med gode grin

Foto: Unsplash
Med familierne i Familienetværket indgår man i et fællesskab, man ikke har med nogen andre. Overhovedet. Det føles lidt som om, at vi tilsammen danner en lille familie, som vi mødes og spiser med hver anden onsdag, og det er et trygt og rart fællesskab at være en del af.
 
Fordi man indgår i et lille socialt fællesskab, kommer der også nogle interne oplevelser, som giver gode grin. Ja, grin er der masser af hos både børn og voksne.

Du lærer en masse om andre mennesker

Foto: Unsplash
Jeg ville aldrig have mødt disse mennesker, hvis ikke det var fordi, jeg aktivt havde ’åbnet’ min dør for dem. Det er helt unikt at høre, hvilke udfordringer folk går rundt med i det daglige, fordi det sætter dit eget liv i perspektiv.
 
Her kan man nemlig virkelig se, at der er nogle derude, der hver dag kæmper for at gøre det så godt for sine børn som muligt. Det viser bare, at der ikke er én rigtig måde at leve sit liv på, og det bliver man især klogere på i mødet med så forskellige mennesker.

Du får et indblik i forskellige levemåder

Foto: Unsplash
Det gælder især de forskellige kulturer, vi kommer fra. Naturligvis kan der også være forskellige religioner, men især de kulturelle forskellige er sjove at opleve.
 
Eksempelvis med noget så simpelt som bordskik. Det er interessant at se, hvordan forskellige mennesker griber det forskelligt an. Dermed ikke sagt, at en måde er mere rigtigt end en anden, men der er bare forskellige måder at gribe det an på.

Du får gode venskaber med andre frivillige

Foto: Unsplash
Selvom vi ikke ses privat med de andre frivillige, er det befriende at lære andre mennesker at kende, som gør ting på en måde, man ikke selv er vant til.
 
Mange af os er vidt forskellige, og det danner grundlag for nogle gode snakke, hvor forskellige holdninger kommer i spil. Det er utroligt forfriskende og ikke mindst givende at få nye indspark fra de kredse, man ikke omgås derhjemme.

Du får dobbelt igen af det, du giver

Foto: Unsplash
Det er et klassisk udtryk, men det er helt rigtigt. Du bruger en vis rum tid på at være frivillig, men når jeg mødes med familierne, bliver jeg bekræftet i, at det er det rigtige, jeg bruger min tid på.
 
Familierne giver både direkte og indirekte udtryk for, at de sætter pris på ens omsorg og tilstedeværelse. Især børnene. Det varmer så ufatteligt meget, når et lille barn kommer og tager dig i hånden, fordi det lige netop er dig, de gerne vil sidde og tegne med.

Familierne og børnene gør René Schriver glad, for de er efterhånden blevet hans tætte relationer. Derfor kan han også mærke, hvordan familiernes udfordringer i hverdagen er kommet ind under huden på ham.

Normalt følger man med i de nyheder, der påvirker ens egen dagligdag. Hos René, der bor med Alette og hendes to ud af tre børn på 15 og 19, er det ikke nyheder i fjernsynet om normeringer i institutioner eller kontanthjælpsloftet, der normalt ville fange deres opmærksomhed. Men det gør det nu.

At gøre en mærkbar forskel for især børnene er noget, som René Schriver kan genkende. For selvom han godt kan se, hvorfor mange mænd måske kan blive skræmt af at skulle arbejde så fokuseret på de mere ’bløde’ værdier, pointerer han, at det bestemt ikke er farligt at være frivillig som mand.

I dag er der ingen tvivl. René Schriver har ikke på noget tidspunkt fortrudt, at han meldte sig som frivillig. Eller rettere sagt, at Alette meldte ham som frivillig.

- Forhåbentlig er vi med til at give børn en god start i livet, men også få dem til at mærke, hvordan det føles inde i maven, når der er andre end deres egen familie, der gerne vil være der for dem, siger René Schriver afslutningsvist.