16x9

50-årig springer ud i nye eventyr: - Jeg havde aldrig troet, at det var så sjovt at blive ældre

Betalt partnerskab med Louis Nielsen

I Danmark stiger livsglæden med alderen, og humøret er også steget hos 50-årige Lizl Rand, der har kastet sig ud i både gospel, svømning og pilates.

Lizl Rand har aldrig sunget eller optrådt før, men i april stillede hun sig op på scenen på Plænen i Tivoli sammen med resten af det gospelkor, hun i en alder af 50 år netop var blevet en del af.

De var alle iført knaldrøde kjoler og stod med armene højt over hovedet i ren begejstring, mens de blandt andet sang We’ll lift you up foran et hujende og klappende publikum.

I en alder af 50 år, er Lizl Rand ikke bleg for at kaste sig over nye projekter. Her synger hun Gospel foran et stort publikum på Plænen i Tivoli i Købenahvn.
I en alder af 50 år, er Lizl Rand ikke bleg for at kaste sig over nye projekter. Her synger hun Gospel foran et stort publikum på Plænen i Tivoli i Købenahvn. Foto: Privatfoto

– Det er noget af det sjoveste, jeg nogensinde har prøvet. Jeg var helt høj bagefter, for det giver det vildeste endorfin- og glædesrus at synge sammen med andre, forklarer Lizl Rand begejstret.

Som hun sidder der i sit køkken med det lange, lyse hår hængende ned over en smart silkekjole, ligner hun bestemt ikke én, der for længst er fyldt 50 år. I stedet for at gå i panik over de første alderstegn som svigtende syn og grå hår, er der med alderen sket en mental forandring hos Lizl Rand.

Se klart

Denne artikel er en del af serien ’Se Klart’, der præsenteres i samarbejde med Louis Nielsen.

I serien stiller vi skarpt på, hvad synet betyder for vores liv og hverdag. Undervejs taler vi både med privatpersoner, professionelle og eksperter.

Hun hviler mere i sig selv og har fået lyst til at følge sine impulser og gøre flere ting, alene fordi hun synes, det er sjovt. Ud over gospelkoret er hun begyndt at gå til svømning, sejle havkajak og undervise i reformer pilates – helst iført farverige leggings og matchende toesox.

En undersøgelse fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU fra 2015 viser, at vores livtilfredshed i Danmark stiger med årene. Selvom vores funktionsevne er faldende, går det altså ikke ud over livsglæden.

Ifølge forskerne bag skyldes det blandt andet, at årene fra 30-50 som regel er de år, hvor vi er mest pressede med karriere og familie. Herefter får mange, lige som Lizl Rand, øjnene op for, at livet stadig har masser at byde på og er ikke bange for at prøve nye sider af sig selv af.

Lizl Rand har med tiden fundet ud af, at hun skal gøre præcis det, der gør hende glad uden at tænke på, hvad andre mener om hendes beslutninger.
Lizl Rand har med tiden fundet ud af, at hun skal gøre præcis det, der gør hende glad uden at tænke på, hvad andre mener om hendes beslutninger. Foto: Privatfoto

– Jeg er blevet total ligeglad med, hvad andre tænker. Jeg skal ikke please nogen, jeg skal ikke præstere noget eller imponere nogen. Jeg gør de her ting, fordi jeg synes, det er sjovt, fortæller Lizl Rand.

Af samme grund har hun for nylig skiftet sit job som chefredaktør ud med en ny hverdag som selvstændig psykoterapeut.

Efter 20 hæsblæsende år i mediebranchen havde hun lyst til at lave noget andet, hvor hun i højere grad kunne hjælpe andre mennesker. I dag coacher hun personer med stress, angst og depression, skriver bøger og holder foredrag.

Da hun var yngre, havde hun aldrig forestillet sig, at hun ville komme til at synge gospel, undervise i reformer pilates eller alene sætte sine ben i en svømmehal – faktisk ville hun have flækket af grin, hvis nogen havde forslået bare én af delene.

All in på hjælpemidler

De første grå hår dukkede op, allerede da Lizl Rand var sidst i 20’erne, men dengang tog hun det slet ikke som et alderstegn. Hun gik bare til frisøren og fik farvet håret.

Men da hun kom i midten af 40’erne, skete der pludselig noget. Hun kunne ikke rigtig se skarpt længere, og det blev nærmest en joke, at hendes arme ikke var lange nok til, at hun kunne læse en avis.

Det er en uundgåelig del af livet, at vores øjne gradvist mister evnen til at fokusere på ting, der er tæt på, og det rammer alle på et eller andet tidspunkt – typisk når vi er omkring 45 år som tilfældet var for Lizl Rand. Løsningen er heldigvis enkel: Læsebriller.

Da Lizl Rand fik svært ved at læse det med småt, måtte hun erhverve sig læsebriller. Det krævede lidt tilvænning, men hun indså hurtigt, at de kunne bruges som en udsmykning.
Da Lizl Rand fik svært ved at læse det med småt, måtte hun erhverve sig læsebriller. Det krævede lidt tilvænning, men hun indså hurtigt, at de kunne bruges som en udsmykning. Foto: Privatfoto

– Den måtte jeg lige sluge, men så tænkte jeg, at det måtte være min nye form for accessory og fandt et par fede designerbriller med sort stel, fortæller Lizl Rand.

Men hun har også måttet erkende, at læsebrillerne ikke altid er nok og har også fået et par med glidende overgang.

– Pludselig kunne jeg ikke læse gps’en i bilen og se, hvad der foregik på den anden side af bilruden på én gang. Det duede slet ikke – jeg kunne jo ikke køre bil, forklarer Lizl Rand.

Ud over det svigtende syn er andre små alderstegn også kommet snigende. For et par år siden gik hun i overgangsalder og oplevede svimmelhed og blussende kinder, og den ellers så powerfulde kvinde begyndte at få uro i kroppen og blev pludselig træt.

– Jeg føler, at jeg har mistet et gear og bliver træt på en anden måde end tidligere. Jeg har altid haft virkelig meget power, men nu tvinger min krop mig til at geare ned og slappe af, fortæller hun.

Lange gåture med hunden Sally er en af Lizl Rands måder at geare ned på.
Lange gåture med hunden Sally er en af Lizl Rands måder at geare ned på. Foto: Privatfoto

For en kvinde, der med egne ord har været ’en energisk tornado’, har det været enormt frustrerende, men hun har været nødt til at acceptere, at hendes energi ligesom tid er blevet en knap ressource.

– Jeg har måttet erkende, at jeg er nødt til at prioritere, hvad jeg vil bruge min energi på, for jeg har lyst til meget mere, end jeg har tid og energi til, forklarer hun.

Jeg bruger generelt humor rigtig meget, for det hjælper at kunne grine af tingene. Jeg ser nogle gange mig selv som en karikaturtegning af den midaldrende kvinde

Lizl Rand

Derfor tøver Lizl Rand heller ikke med at gribe ud efter de hjælpemidler, der skal til, for at alderen ikke skal begrænse hende mere end højst nødvendigt – om det så er briller, høreapparater eller stok og rollator, når den tid kommer.

– Det er nemmere at være i sin alder, hvis du ikke forsøger at være noget andet, så på det punkt er jeg overhovedet ikke forfængelig, fortæller hun og griner lidt ved tanken om sit fremtidige, ældre jeg, der kommer stavrende ude på vejen med den største rollator og høj musik i hovedtelefonerne.

Indtil da vil hun gøre alt, hvad hun kan for at udleve så mange af sine drømme som muligt. Og dem er der mange af.

Livet bliver større

Når kursuskatalogerne fra FOF eller Folkeuniversitet dumper ind ad døren i Lizl Rand hjem i Birkerød, klistrer hun katalogerne til med gule labels, for der er stadig så mange ting, hun gerne vil.

– Jeg synes, det hele lyder spændende. Jeg vil gerne lære at male, og tænk engang at læse filosofi på universitetet, drømmer hun.

Det er nemlig én af de store fordele ved at være midt i livet ifølge Lizl Rand. Med en voksen datter på 24 år, er der ikke længere nogen, der kræver hendes tid og opmærksomhed på samme måde, så hun har mere tid til at udfolde sine interesser – og opdage nye.

Her står Lizl Rand med sin datter og mor.
Her står Lizl Rand med sin datter og mor. Foto: Privatfoto

– Når du er yngre og har fuld gang i hamsterhjulet med børn, familie og karriere, er du mere begrænset i dit udsyn, men med alderen bliver livet bare større og større, og du kan zoome ind på nogle helt andre ting, fortæller hun.

Noget andet er også sket. Hvor Lizl Rand tidligere har tænkt, at hun havde masser af tid foran sig, og hun nok skulle nå alt det, hun gerne ville, har hun i dag fået en følelse af, at der ikke nødvendigvis er en i morgen eller om fem år.

– Det er ikke fordi, jeg føler, jeg skal dø i morgen, men jeg har alligevel fået en følelse af, at: ’Hey, hvis jeg ikke gør de her ting nu, så når jeg det måske ikke,’ forklarer hun.

Afstemning

Det var en af grundene til, at hun i januar troppede op i Strandvejskirken i Humlebæk til sin første øvetid med Nordsjællands Gospelkor.

Det var også medvirkende til, at hun sammen med sin kæreste besluttede sig for at lære at sejle i havkajak. For at kunne det, skulle de kunne svømme 600 meter, og så måtte Lizl Rand en tur forbi den lokale svømmehal først.

– Jeg har altid hadet svømmehaller og har ikke sat mine ben i sådan en, siden jeg var barn, men jeg har fandt ud af, at svømning er en fed motionsform, fortæller Lizl Rand.

Svømning er blevet en af favoritterne, når det kommer til motion.
Svømning er blevet en af favoritterne, når det kommer til motion. Foto: Privatfoto

Så nu går hun på et svømmehold hver onsdag aften sammen med en masse andre ’gamle damer i blomstrede badedragter’.

En rapport fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viser, at danske ældre dyrker markant mere motion i dag end tidligere, da de generelt har fået et bedre helbred.

Der er bestemt heller ingen vaklen på Lizl Rands svømmehold, hvor de lærer at svømme crawl og dykke efter ringe på bunden af bassinet. Og dét er sjovt, synes Lizl Rand, der med alderen også har lært at lege meget mere.

– Når instruktøren står og kaster små ringe i vandet, som vi skal dykke efter, er jeg lige som en lille hund og kaster mig ned under vandet, fortæller hun og skraldgriner.

Det er ikke til at mærke på hende, at hun har et tætpakket program for dagen med klienter og undervisning. Hun er afslappet, giver sig god tid og griner meget.

Humor spiller nemlig en stor rolle i hendes liv – især i forhold til at acceptere, at hun ikke er ung længere.

Masser af selvironi

For nylig stod hun på gulvet til en dansetræning sammen med flok kvinder på sin egen alder. De var i gang med at lære en serie med en række hotte dansemoves, mens Pussycat Dolls blæste ud af højttalerne med omkvædet "Don’t cha wish your girlfriend was hot like me"?

Lizl Rand kiggede op og så sig selv i spejlet svedigt dansende og prustende sammen med de andre midaldrende kvinder og kunne ikke lade være med at skrige af grin.

Humor og selvironi betyder meget for Lizl Rand, og det er noget hun gør en dyd ud af at dyrke i hverdagen.
Humor og selvironi betyder meget for Lizl Rand, og det er noget hun gør en dyd ud af at dyrke i hverdagen. Foto: Privatfoto

– Den der ironi … Jeg var hot og svedig, men ikke på den der lækre musikvideoagtige måde. Jeg var bare flad af grin, fortæller Lizl Rand og griner lidt endnu, inden hun fortsætter:

– Jeg bruger generelt humor rigtig meget, for det hjælper at kunne grine af tingene. Jeg ser nogle gange mig selv som en karikaturtegning af den midaldrende kvinde, forklarer hun.

For at have overskud til humor og selvironi, sørger Lizl Rand for at bevæge sig og leve sundt.
For at have overskud til humor og selvironi, sørger Lizl Rand for at bevæge sig og leve sundt. Foto: Privatfoto

Fra hjørnet af stuen kommer en høj snorkelyd. Det er Lizl Rands bedste ven, Sally, hendes ti år gamle, sorte labrador.

– Hun er midt i 80’erne omregnet i hunde-år, så vi er blevet to gamle damer, der tøffer afsted på stierne herude, siger Lizl Rand og sender hunden et kærligt blik.

Sally-dyret, som hun kalder den, har fået gigt, så den kan ikke gå så langt længere. Derfor har Lizl ofte en lille trækvogn med, som hun ruller den hjem i, når benene ikke kan mere. Det fungerer fint, selvom hunden ikke altid synes, det er supersjovt.

Sally er med på tur, selv når de gamle ben bliver trætte.
Sally er med på tur, selv når de gamle ben bliver trætte. Foto: Privatfoto

– Jeg tror, hun er pinlig berørt. Jeg har forsøgt at forklare, at sådan er det også for de tobenede, der skal bruge briller, stok og høreapparater. Det handler om at finde hjælpemidler, så man ikke er alt for begrænset, fortæller hun med et skævt smil.

Lizl Rand lader sig i hvert fald ikke at slå ud af sin alder. Hun fylder 51 år til sommer og har for længst givet slip på den identitet, hvor hun var yngre. Nu er hun i 50’erne, og det er helt ok.

– Jeg tror vitterligt, at vi som mennesker er de samme indeni, som vi hele tiden har været. Det er bare vores skal, der bliver ældre, afslutter hun.

Lizls tre bedste råd til at omfavne sin alder

Accepter din alder

Det er nemmere at være i sin alder, hvis du ikke forsøger at være noget andet.
 
– Jeg er ikke ked af at blive ældre. Tværtimod synes jeg mentalt, at livet bliver meget lettere, jo ældre du bliver, forklarer Lizl Rand.

Brug de hjælpemidler, der er

Lizl Rand sad for nylig til en familiefest, hvor der var nogen, der nærmest ikke kunne høre et ord af, hvad der foregik, men de skulle bestemt ikke have høreapparat – for så gamle var de altså ikke endnu.
 
– Det forstår jeg slet ikke. Brug da de hjælpemidler, der er, så du kan få så meget ud af livet som muligt, mener hun.

Fokuser på de gaver, alderen giver

I stedet for at tænke på, at nu kan du ikke se længere, og nu gør det også lidt ondt hist og her, så tænk på de gode ting, som lige præcis din alder medfører.
 
– Lige nu er jeg 50, og det kan godt være, at jeg er lidt overgangsaldersramt, men min datter er også blevet voksen, og jeg har en helt anden frihed til at gøre ting, jeg synes, er sjove, forklarer Lizl Rand.