Lene Devereux.
Livsstil

Kvinde mistede synet i et år: - Jeg havde aldrig troet, at jeg ville komme til at se igen

Annoncørbetalt indhold: Synet er en af vores vigtigste sanser, og Lene Devereux ved, hvordan det føles at få taget synet og blive opslugt af mørket.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Louis Nielsen.

Lene Devereux var til kontrol hos sin specialoptiker på Kommunikationscenteret i Hellerup. Hun satte sig i stolen og kiggede rundt i lokalet. Hun kunne næsten intet se. Alt var tåget, og hun kunne kun ane forskellige grå nuancer.

Så selvom optikeren sad lige foran hende, kunne Lene Devereux kun se omridset af hende meget utydeligt. Efter at have undersøgt Lenes øjne forklarede hun, at hun ville prøve at sætte en særlig scleral-linse på hendes højre øje.

Scleral-linsen er med til at holde hornhindens overflade fugtig og bruges specifikt til personer, der ligesom Lene Devereux har skader på hornhinden.

Da Lene Devereux tog hjemmefra den morgen, troede hun bare, hun skulle ud til et almindeligt kontroltjek, men nu var der pludselig en mulighed for, at hun ville komme til at se igen.

Se klart

Denne artikel er en del af serien ’Se Klart’, der præsenteres i samarbejde med Louis Nielsen.

I serien stiller vi skarpt på, hvad synet betyder for vores liv og hverdag. Undervejs taler vi både med privatpersoner, professionelle og eksperter.

Det havde hun bestemt ikke regnet med, da hun for et års tid siden mistede synet, og dermed blev en af de omkring 65.000 danskere, der ifølge Socialstyrelsen lever med et alvorligt synshandicap.

Hornhinden brast

Lene Devereux har ellers altid haft et normalt syn, men for seks år siden fik hun konstateret Sjögrens Syndrom. Det er en autoimmun sygdom, der ud over smerter og træthed angriber øjnene og gør dem meget tørre.

På det tidspunkt arbejdede hun som sundhedshjælper, men efterhånden tærede sygdommen mere og mere på hendes energi, og hendes øjne blev mere og mere lysfølsomme. Hun havde brug for en pause, så hun rejste til Indien på ferie.

Jeg så stjerner og zigzag-lyn, og hele mit syn røg på det ene øje lige på stedet

Lene Devereux

Hun glædede sig til at slappe af, så hendes øjne måske ville få det bedre. Men det gik slet ikke som planlagt. Der var alt for meget sol og lys, og hun havde mest lyst til at være indenfor. Et par dage før hun skulle hjem, strejfede hun sit ene øje ganske let, og så gik det galt.

– Jeg så stjerner og zigzag-lyn, og hele mit syn røg på det ene øje lige på stedet, fortæller Lene Devereux.

Hun kom på et øjenhospital i Indien, hvor lægerne opererede hende akut i begge øjne, da der var gået hul på den ene hornhinde og næsten også på den anden. Uden hornhinder, intet syn. Så lægerne forsøgte så godt som muligt at lime og lappe dem sammen.

Hjemme i Danmark forsøgte lægerne efterfølgende at redde Lene Devereuxs syn, men efter den sjette operation gik hun fra at kunne se en lille smule til at være praktisk blind.

– Jeg vågnede op, og så var der bare helt mørkt. Det var dybt traumatisk, forklarer Lene Devereux.

Foran hende ventede et helt nyt liv, hvor hun skulle lære at navigere i mørke.

Vores fascinerende syn

Det er en voldsom omvæltning, når man som Lene Devereux pludselig mister synet. Selvom synssansen kun er én ud af vores fem overordnede sanser, er det alligevel den mest dominerende.

– Det er gennem vores øjne, vi får hovedparten af vores viden om verden, forklarer Jesper Hjortdal, der er professor i øjensygdomme og overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Et øje vejer kun 7,5 gram, men er alligevel vores mest komplekse organ med mere end to millioner enkeldele. Det er et fantastisk stykke finmekanik, der gør os i stand til at skelne farver, kontraster, bevægelser, lys og mørke.

– Øjet er bygget op lige som et kamera, der gør, at du kan se og stille skarpt på dine omgivelser, forklarer Jesper Hjortdal.

Yderst sidder hornhinden‚ som brast hos Lene Devereux. Når lyset trænger gennem hornhinden og linsen inde i øjet, skaber det et skarpt billede på nethinden, hvor vi faktisk ser verden på hovedet. Nethinden laver nogle elektriske signaler til hjernen, som vender billedet, så vi kan se verden, som vi kender den.

Og det er hårdt arbejde ifølge Jesper Hjortdal.

– Synet er den sans, som hjernen bruger flest kræfter på. Vi bruger omkring 65 procent af hjernens kapacitet til at fortolke og forstå, hvad vi ser, forklarer han.

Mister du synet, er der i dag mange forskellige muligheder for behandlinger, der kan give dele af synet tilbage, men det er endnu ikke muligt at genskabe et mistet syn 100 procent.

For Lene Devereux var det traumatisk pludselig at være omgivet af mørke.

Det føltes som om at være i et mørkt rum, der presser sig ind på én fra alle sider

Lene Devereux

Et liv i mørke

I starten var hun frustreret og fik flere panikanfald, hvor hun havde svært ved at trække vejret og blev overmandet af frygt.

– Det føltes som om at være i et mørkt rum, der presser sig ind på én fra alle sider, forklarer Lene Devereux.

Hun bor alene i en hyggelig lejlighed i Brøndby, men kort tid efter, hun havde mistet synet, for hun nærmest vild i sit eget soveværelse. Da hun vågnede om morgenen, kunne hun pludselig ikke finde ud af, hvor hun var. Hun endte febrilsk i et hjørne af rummet, hvor hun mærkede over alt på væggen for at finde døren og finde ud af, om den var åben eller lukket.

Lene Devereux fik også dagligt små knubs af at gå ind i døre, slå foden ind i sofaen og åbne skabslåger op i ansigtet. Det værste var dog, at hun ikke længere kunne bruge sin telefon, og dermed ikke kunne kommunikere med nogen.

– Det var en forfærdelig tanke, at jeg ikke kunne få fat i nogen, hvis der for eksempel skulle ske noget om natten. Jeg følte mig fuldstændig afskærmet, forklarer hun.

Hun anskaffede sig en ny telefon, som hun kunne betjene ved hjælp af fingeraftryk og stemmekontrol, og stille og roligt fik hun flere og flere hjælpemidler, der gjorde det lettere for hende at begå sig i mørket.

Hun fik mobilitetstræning og en blindestok, så hun kunne gå en tur, en diktafon, så hun kunne indtale beskeder til sig som for eksempel indkøbslister og særlige knive og køkkenredskaber, så hun selv kunne lave mad.

– Jeg sagde til mig selv, at nu måtte jeg bare acceptere det, der var sket. På en måde gav mørket mig også en ro og indre fred, som jeg stadig kan finde i dag, når jeg lukker øjnene, forklarer hun.

Derfor var hun også afklaret med mørket, da hun troppede op hos sin optiker til kontroltjek og vidste slet ikke, at der fandtes noget, der hed scleral-linser.

– Jeg kan se!

Men nu sad hun altså på Kommunikationscenteret, hvor optikeren var i gang med at sætte en scleral-linse på hendes højre øje.

– Da jeg fik linsen på, kunne jeg pludselig se hendes ansigt og udbrød: ’Guuud, Birgitte, ser du sådan ud’. Det var helt utroligt, fortæller 55-årige Lene Devereux.

Bagefter fik hun besked på at sidde med linsen i en halv times tid for at se, hvordan øjet ville reagere.

Lene Devereux tog sin telefon op af tasken for at fordrive ventetiden og blev helt rørt. For første gang kunne hun se sin telefon, og hun kunne åbne den uden at bruge stemmekontrollen.

– Jeg elsker musik, så jeg gik ind på YouTube, og jeg blev helt rørt over, at jeg kunne se, hvad der skete på skærmen, fortæller Lene Devereux, der med linsen har fået omkring 50 procent af sit syn tilbage.

Scleral-linsen er med til at holde hornhindens overflade fugtig og bruges specifikt til personer, der har svære skader på hornhinden. I dag har Lene Devereux kun haft linsen i to uger så det er stadig meget nyt.

Hun kan kun have linsen på i cirka tre timer, før øjnene har brug for en pause, så derfor sætter hun ekstra pris på de timer, hvor hun kan se.

– Jeg gik for nylig en tur i skoven med linsen på, og det var så underskønt. Alt er så grønt lige nu, og lyset falder så flot ned gennem træernes blade. Det er så smukt at opleve, fortæller hun med et stort smil.

Hvor alting før var en stor tåget masse, kan hun nu igen se farver, former og selv små detaljer, hvis bare hun får tingene tæt nok på.

– Jeg nyder det helt vildt og lægger mærke til alle detaljer nu. Nej, hvor har hun en flot kjole på, sikke en smuk farve min sushi har, eller gud, hvor mit gulvtæppe trænger til at blive støvsuget, fortæller Lene Devereux og griner begejstret.

At få synet tilbage er en gave, jeg har fået – en stor gave

Lene Deveraux

Da Lene Deveraux rejste til Indien, havde hun netop fået et nyt job som sundhedsperson på en demensafdeling, som hun glædede sig til at starte på efter ferien. Da hun kom hjem, blev hun i stedet sygemeldt og er nu kommet i et ressourceforløb med henblik på flexjob.

– Det er et nyt spændende skridt, som åbner verden endnu mere op, men ellers prøver jeg ikke at fokusere på alt det, der ligger fremme i tiden. Jeg er i nuet, og lige nu er jeg bare glad for at kunne se igen, fortæller Lene Devereux.

Selvom hun har fået en del af sit syn tilbage, kan hun jobmæssigt ikke det samme, som hun kunne før. I forhold til at skulle hjælpe mennesker, der for eksempel er ramt af demens, er det essentielt at kunne se alt.

– Der er mange små tegn, du skal lægge mærke til og reagere på, og det kan jeg ikke. Ikke endnu i hvert fald, siger Lene Devereux med et smil.

Efter hun mistede synet, har hun fået yderligere operationer, hvor lægerne har givet hende en transplantation af hornhinden, og efter sidste operation er der begyndt at komme lidt syn tilbage på det venstre øje også.

– Hvis jeg holder mig for det højre øje lige nu, kan jeg slet ikke se noget, forklarer Lene Devereux og holder hånden op for øjet, inden hun fortsætter:

– Men i går aftes gjorde jeg det samme, og der kunne jeg se træerne uden for vinduet, så jeg er meget forhåbningsfuld og skal på sigt have en linse på det øje også.

Uanset hvordan det ender for Lene Devereux, er hun taknemmelig for det forløb, hun har været igennem. For selvom det har været frustrerende og forfærdeligt at miste synet, føler hun også, hun har fået noget godt ud af det.

– At få synet tilbage er en gave, jeg har fået – en stor gave, men det har også været enormt lærerigt at være på den her opdagelsesrejse i mit indre, forklarer Lene Devereux.

5 råd til at holde dine øjne sunde og raske

 1. Undgå fyrværkeri

  Fyrværkeri er stadig en stor årsag til øjenskader, og hver nytårsaften sker der tragiske ulykker. I 2018/2019 kom 22 personer alvorligt til skade efter nærkontakt med fyrværkeri.


  – Det er en god ide at blive indenfor nytårsaften og bruge beskyttelsesbriller, hvis du går udenfor, forklarer Jesper Hjortdal.

 2. Vær opmærksom

  Tænk dig godt om, når du bruger skrappe rengøringsmidler som for eksempel afløbsrens derhjemme eller arbejder i haven.

  – Hvis du får bare et stænk i øjet, kan du blive blind af det. Det samme gælder, hvis en gren svirper ind i øjet, så vær hele tiden opmærksom, slår Jesper Hjortdal fast.

 3. Sov ikke med dine kontaktlinser

  100.000vis af danskere bruger kontaktlinser. Er du en af dem, er det vigtigt at være omhyggelig med hygiejnen, da der er risiko for at få ridser i hornhinden, der kan give hornhindebetændelse og andre infektioner.

  – Lyt til din optiker og hold en god hygiejne med dine kontaktlinser. Sov ikke med dem, forklarer Jesper Hjortdal.

 4. Undgå rygning

  Rygning er ikke sundt for noget, og det gælder også dit syn.

  – Rygning kan medføre tidligere grå stær og påvirker blodkarrene i nethinden, hvilket kan medføre alvorligt nedsat syn og blindhed, forklarer Jesper Hjortdal.

 5. Vær varsom med operation for alderssyn

  Det er i dag muligt at få skiftet linsen i øjet ud med en kunstig linse, så du undgår at skulle bruge briller, men der er altid en risiko forbundet med en operation.

  – De kunstige linser skaber mere plads i øjet, så geleen skvulper rundt og kan medføre hul i nethinden eller nethindeløsning, der kan gøre dig blind, så vær varsom med unødvendige operationer, forklarer Jesper Hjortdal.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.