Mikkel Beha sejler igen: - Nu bliver det hele meget vildere
Hvorfor er der pause i 'Kurs mod nord'? Hvordan forbereder familien den sidste del af rejsen? Og hvad skal de opleve? FÃ¥ svarene her.
Ingen i familien havde dykket med de store sort-hvide rovdyr før. Derfor var det en drøm, der gik i opfyldelse, da Mikkel Beha Erichsen og familien kom helt tæt på en flok spækhuggere i vinteren 2018.
Den oplevelse delte de med seerne i det sidste afsnit af programserien 'Kurs mod nord'. I hvert fald det sidste afsnit i denne omgang.
Deres rejse mod det nordligst beboede område i verden, øgruppen Svalbard, er nemlig langt fra slut.
Efter mødet med hvalerne har deres skib Wallenberg overvintret i den norske by Tromsø frem til foråret i år. Pausen i optagelserne skyldes, at familien har været nødt til at vente på bedre vejr, før de kunne sejle videre.
At krydse Barentshavet mod Svalbard er nemlig ikke ufarligt i blæst, kulde og op mod 20 meter høje bølger.
Et barsk farvand og en ukendt verden
Nu er det dog blevet forår, og Mikkel Beha Erichsen og familien er igen ved at være klar til at sejle videre mod Svalbard.
Optagelserne har dog ikke stået stille henover vinteren. Mens skibet har været i Tromsø havn, har de blandt andet overnattet i den barske natur i Finnmarken i Nordnorge. Og det er noget af det, som seerne får indblik i den næste sæson, som sendes senere på året.
- Vi bliver virkelig prøvet i en verden, vi ikke kender. Vi skal ud i kulden, hvor temperaturerne falder til under -20 grader. Vi skal overnatte under flammende Nordlys i den barske natur, og så skal vi dykke under isen og fange store kongekrabber, siger Mikkel Beha Erichsen.
Snart sejler familien videre op langs Norges kyst, inden de til sidst krydser over Barentshavet til Svalbard.
Med sine mange års erfaring som skipper ved Mikkel Beha Erichsen, at de skal sejle i et af de mest barske farvande i verden. Derfor har især den sidste del af rejsen krævet særlig forberedelse og sikkerhedsforanstaltninger. Blandt andet har alle overlevelsesdragter på, når de går på dækket.
Det betyder, at de – hvis de falder i havet – kan holde ud i seks timer, før kropstemperaturen bliver så lav, at de mister bevidstheden. Uden dragterne ville et menneske kun kunne klare sig mellem fem minutter og en halv time.
Derudover har familien redningsflåder til arktiske forhold, en særlig radiosender samt navigationsudstyr til at kunne navigere i is og strømfyldte farvande.
- Det hele bliver meget vildere, når vi kommer op i kulden. Derfor kræver det ekstra omhyggelighed med sikkerheden. Hvis nogen falder over bord, har vi ikke lige så lang tid til at finde dem som i de varme lande, siger Mikkel Beha Erichsen.
Når skibet Wallenberg skal krydse det åbne hav mod Svalbard, kommer Emils søn, Hugo, og hans mor, Louise, derfor heller ikke til at være med ombord, da Hugo er for lille til den del af rejsen.
Se ruten fra København til Svalbard her:
Hvis man gør det forkert, så dør man
Under de første optagelser til den kommende sæson har Mikkel Beha Erichsen fået ekstra stor respekt for de mennesker, der lever længere tid i den ekstreme kulde.
Blandt andet får de i den kommende sæson hjælp af to gode venner, der begge er tidligere Siriusfolk, da de skal overnatte i Finnmarken i Nordnorge. Netop den oplevelse har lært Mikkel Beha Erichsen, at der er meget i den kolde verden, han ikke selv ved noget om, men som er livsvigtig viden der.
- Siriusfolk ved alt om at overleve i -25 grader. Derfor tænker de på alle de ting, vi andre ikke overvejer. Fordi hvis man gør tingene forkert heroppe, så dør man, siger Mikkel Beha Erichsen.
Når man har respekt for det, kan man også nyde den storslåethed, der er undervejs med vilde gletchere og et rigt dyreliv.
Mikkel Beha Erichsen er ikke i tvivl om, at rejsen indtil nu har indfriet alle forventninger. Og mere til.
- Det bliver ved med at være storslået dag for dag, hvor man bare kigger rundt og tænker: "Hold da op!".
Lige nu ligger Wallenberg stadig i Tromsø havn i det nordlige Norge. Senere på foråret sejler Mikkel Beha Erichsen og familien videre mod Svalbard. De nye programmer sendes senere på året på TV 2.
Indtil da kan du læse det store interview med Mikkel Beha Erichsen, der fortæller om at løfte arven fra sin far, Troels Kløvedal, og give den videre til sine børn, her:
Du kan også se eller gense de første fire afsnit af Mikkel Beha Erichsen og familiens rejse mod nord på TV 2 PLAY.