Landmand søger kærlighed

Tv-landmand gik fra kontorjob til traktor: Lønnen faldt til det halve

Christian Trojel forsøger at finde kærligheden i programmet 'Landmand søger kærlighed - jorden rundt'.  TV 2/Privatfoto

Christian Trojel er landmand på en maskinstation og laver det arbejde, de færreste australiere gider. Men sådan har det ikke altid været.

På tv-skærmen har seerne lært Christian Trojel at kende som den charmerende landmand fra Australien, der jagter kærligheden.

Iført shorts og med et karakteristisk smil leder han efter en kvinde at dele landmandslivet med i byen West Wyalong, der ligger 500 km vest for Sydney.

Christian Trojel med sin tidligere chef i marken - det sted, han føler sig allermest hjemme.

Det liv, der venter en kommende kæreste, er dog langt fra den hverdag, som Christian Trojel levede for fire år siden.

Her foregik en arbejdsdag på et kontor iført en pæn skjorte og foran en computer.

Risikostyring, optioner og børsnoteringer fyldte hans hoved, indtil den dag han traf en afgørende beslutning.

I dag kan man opleve ham som glad landmand i programmet 'Landmand søger kærlighed - jorden rundt' på TV 2.

Tårnhøjt gennemsnit fik ham på CBS

Christian Trojel er vokset op på en gård med sine forældre og tre søskende i Helsinge i Nordsjælland, hvor forældrene ejede en maskinstation, hvor de havde halmpressermaskiner.

Han fik et tårnhøjt snit på 11, da han i 2010 forlod gymnasiet, og det fik ham til at søge ind på den eftertragtede ’International Business’-linje på Copenhagen Business School.

Fakta om 'Landmand søger kærlighed - jorden rundt'

  • I programmet 'Landmand søger kærlighed - jorden rundt' er de tre danske landmænd Christian Trojel, Knud Nielsen og Morten Larsen på udkig efter en dansk kæreste, de kan dele landmandslivet med. 
  • De tre landmænd er: 
  • 29-årige Christian Trojel, der bor i Australien.
  • 62-årige Knud Nielsen, der bor i Uganda.
  • 29-årige Morten Larsen, der bor i Portugal.
  • De tre landmænd modtager breve fra en række danske kvinder og udvælger fire, de skal på speeddate med. Herfra koges feltet langsomt ned til en kvinde, som kommer på romantisk weekend med sin landmand. 

Her lærte han at lave risikostyring og handle med korn. Og i 2013 fik han en praktikplads hos et firma i Sydney i Australien. Det job ledte ham senere videre til en stilling hos et firma i staten New South Wales, der handler og håndterer korn. Christian Trojels udmelding til chefen var en smule atypisk:

- Jeg fortalte ham med det samme, at jeg gerne ville have mit eget landbrug i Australien en dag, siger han.

40 timers arbejdsuge bag skrivebordet

Christian Trojel iført slips og habit på arbejdet på kontoret. Det var dog sjældent, hans forretningsoutfit bestod af slips, fortæller han. Men tøjet var pænt og helt anderledes end landmandsstilen, han har i dag.

Det var chefen heldigvis helt med på. Men Christian Trojel kom alligevel til at bruge de næste år bag computeren med hovedet begravet i regneark, mens han arbejdede med risikostyring, optioner, børsnoteringer, ejendomshandler og banklån. Han arbejdede 40 timer om ugen.

Han kunne godt lide sit arbejde, men synes efterhånden, det blev lidt trivielt.

- Jeg vil hellere ude på gården, køre noget traktor og købe og sælge en masse halm og hø, forklarer han.

Derfor tog han springet i 2016 og startede en maskinstation - præcis som sine forældre. Sammen med sin forretningspartner, Garry Shaw, indkøbte han nogle halmpressere, så de kunne presse sukkerrør, halm og hø.

Det skulle vise sig at være en rigtig god forretning.

Laver det, de andre ikke gider

Ifølge Christian Trojel er der nemlig ikke mange australske landmand, der gider at arbejde med halmpressere, fordi maskinerne er dyre i drift og svære at reparere.

- Så vi gør det, de andre ikke gider at gøre, og så tager vi bare lidt mere for det, siger han.

De første par år dobbeltjobbede Christian Trojel både på kontoret og i marken. Men det var frustrerende, og til sidst sagde han farvel til kontoret og blev fuldtidslandmand og selvstændig.

Det var et stort spring. Lønnen faldt til halve.

Men han har ikke fortrudt sit valg.

For når vækkeuret ringer klokken seks om morgenen, og han skal ud og arbejde i marken, ved han, at det bliver en god dag. Når han sidder på sin traktor i solskin og under blå himmel, giver det ham en helt særlig frihedsfølelse.

- Der er ikke noget sjovere end at sidde på en traktor i flere timer og have lavet 500 baller hø på en dag, siger han.

Frihed, sol og luft er noget af det, Christian Trojel elsker allermest ved landmandslivet.

Firmaet er vokset lynhurtigt. Første år omsatte de for 1,6 millioner kroner. I dag, to år senere, omsætter de for 16 millioner kroner.

Hvert år presser de 40.000 halmballer. Halvdelen ender på kompostfabrikker i Sydney og bliver brugt til dyrkning af champignon. Den anden halvdel bliver brugt til at opfede kvæg.

Christian Trojel elsker landmandslivet i Australien og har ikke planer om at komme tilbage til Danmark.

- Mulighederne her er så fede. Det er nemt at drive en virksomhed, der er ikke så meget bøvl – og pis og papir i Australien, siger han.

Vil dele landbruget med en kæreste

Om nogle år går Christian Trojels forretningspartner på pension, og så skal han finde en ny. Men denne gang skal det være en kæreste, der både vil dele landbrug og stifte familie med ham.

- Jeg vil helst dele det med en. Det gør det sjovere og mindre stressende, og det skal være en kæreste denne gang, siger han.

Christian Trojel har taget kvinderne Christina og Jennifer med sig til sit hus i Australien i 'Landmand søger kærlighed - jorden rundt'.

Han er ligeglad med, om det er en dansk eller australsk kvinde, men indtil videre har han ikke haft held med kvinderne i den australske hjemby West Wyalong.

De fleste unge kvinder i byen flytter nemlig til Melbourne og Sydney for at tage en uddannelse, og så bliver de boende.

Samtidig kæmper 29-årige Christian Trojel lidt med nerverne, når han mødes med det modsatte køn, hvilket også har besværliggjort hans kærlighedsjagt.

Men han får trænet sine datingfærdigheder i TV 2-programmet 'Landmand søger kærlighed - jorden rundt', hvor han blandt andet skal speeddate fire kvinder. Det bliver dog kvinderne Christina og Jennifer, han vælger at tage hele vejen med sig hjem til rækkehuset i West Wyalong.

Se 'Landmand søger kærlighed - jorden rundt' på tirsdag klokken 20 på TV 2 eller se snigpremiere allerede nu på TV 2 PLAY.