Et ægte par

De har taget danskerne med storm: - Det er ’skraldtastisk’, og jeg elsker det

Sidsel og Christian er et hit på Facebook. Familien håber på øget fokus på det parallelsamfund, de oplever, at danskere med Downs Syndrom lever i.

I en tid der ikke skorter på debat og delte meninger blandt danskerne, findes der to mennesker, der for en stund kan samle og fremelske titusindvis af indtagende kommentarer.

Skulle man ikke have opdaget det, har der været en regulær lovestorm på Facebook, siden det første afsnit af historien om Downs-parret ’Et ægte par’ blev vist på TV 2.

Folk er strømmet til tasterne for at anerkende Sidsel Boel Kruse og Christian Larsen, fordi de deler ud af deres ægteskabssorger og -glæder.

TV 2 | Et ægte par | Forskellen på når en mand og en kvinde giver et kompliment.😅

Forskellen på når en mand og en kvinde giver et kompliment.😅

Posted by TV 2 on Monday, May 6, 2019
TV 2 | Et ægte par | Forskellen på når en mand og en kvinde giver et kompliment.😅

Forskellen på når en mand og en kvinde giver et kompliment.😅

Posted by TV 2 on Monday, May 6, 2019
TV 2 | Et ægte par | Forskellen på når en mand og en kvinde giver et kompliment.😅

Forskellen på når en mand og en kvinde giver et kompliment.😅

Posted by TV 2 on Monday, May 6, 2019

Alene på TV 2s Facebook-sider er videoerne med Sidsel og Christian blevet vist næsten seks millioner gange, ligesom der er blevet kommenteret, delt og reageret med likes, hjerter og smileys omkring 100.000 gange.

- Det er dejligt at være berømt. Det er dejligt, at alle vores venner derude siger: ”Wow, Christian og Sidsel, hold kæft, de er gode”, siger Christian Larsen.

- Ja, og at de synes, vi er inspirerende. De er rigtig søde, og vi er glade for deres flotte kommentarer. Det er så fortryllende, og det kilder i maven, siger Sidsel Boel Kruse.

TV 2 | Et ægte par | Forskellen på når en mand og en kvinde giver et kompliment.😅

Forskellen på når en mand og en kvinde giver et kompliment.😅

Posted by TV 2 on Monday, May 6, 2019
Sidsel og Christian har været glade for al den positive opmærksomhed, de har fået.

Holder fast i den rene og umiddelbare kærlighed

Over tre afsnit får man i dokumentaren indblik i Sidsel og Christians liv som nygifte på familiegården på Fyn.

Oprindeligt er ’Et ægte par’ en 78 minutter lang dokumentarfilm, der fik premiere under CPH DOX-festivalen 2019.

Filmen er instrueret af 36-årige Emil Langballe, der også har instrueret ’Q’s barbershop’ og ’Mon de kommer om natten’.

I løbet af de næsten to år instruktøren fulgte Sidsel og Christian med sit kamera på tæt hold, fik han dokumenteret omkring 100 timers optagelser med dem.

Emil Langballe har filmet og instrueret filmen 'Et ægte par'.

Noget af det, der i det omfattende videomateriale står klarest, er Sidsel og Christians evne til hele tiden at holde fast i kærligheden, sådan som kærligheden ser ud, inden trædemøllen får fat i den, mener instruktøren.

Hver eneste morgen lægger Christian Larsen tøj frem til sin kone for at hjælpe hende med at få en god start på dagen. Og Sidsel Boel Kruse kalder sin mand for prins. De går på date hele tiden, og hver gang er det, som var det den første date.

- Sidsel og Christian er gode til at glæde sig over de små ting i livet, og de er ekstremt gode til at hygge sig, fortæller Sidsels mor, Gitte Boel Kruse.

- Det er forbilledligt, at de kan holde forholdet så friskt. Det er noget, som vi alle sammen kan lære noget af. De bærer ikke nag overfor hinanden, de lider ikke af smålighed, og forkvaklede æresbegreber er slet ikke noget, de er hæmmet af i hverdagen.

- De er gode til bare at være ærlige overfor hinanden, og de er gode til at løse deres konflikter hurtigt. De fokuserer på det opbyggelige og ikke på angsten for at miste hinanden, siger Emil Langballe.

Spørger man ægteparret, hvordan man sørger for at passe på kærligheden, er opskriften slet ikke så indviklet, som man ellers kunne tro.

- Man skal ikke være uvenner og såre hinanden, siger Christian Larsen.

- Man skal bruge komik og få kæresten til at grine lidt af det hele, så glemmer man alt om at være uvenner. Det gør hverdagen sjov, for ellers er det hele lidt kedeligt, uddyber Sidsel Boel Kruse.

- Nogle gange kilder jeg hende lidt under dynen, sig Christian Larsen og viser, hvordan han kilder Sidsel på maven.

- Det kilder agurk, siger Sidsel Boel Kruse og smiler.

Christian Larsen kilder Sidsel Boel Kruse på maven.

Bliver hengemte i parallelsamfund

Hvorfor Sidsel og Christian har en stor gennemslagskraft, kan der være mange forklaringer på.

Udover deres personligheder mener instruktør Emil Langballe, at en del af forklaringen er, at deres historie først og fremmest er en kærlighedshistorie, som rigtig mange mennesker kan relatere til.

De problematikker, som Sidsel og Christian bakser med, er noget, man kan spejle sig i og nikke genkendende til fra sit eget kærlighedsliv.

Og det er netop denne kobling, der har været vigtig for familien at få frem. Filmen om Sidsel og Christian skulle ikke være en film, hvor man talte om dem, men en film, hvor man så dem, som de er - som et ægtepar.

At det skulle få stor gennemslagskraft, som man eksempelvis har set det på de sociale medier, overrasker Gitte Boel Kruse, der er mor til Sidsel.

- Det er sådan en voldsom maskine, man ikke kan rulle tilbage, og det kan godt være lidt skræmmende. Men hvis der kommer noget positivt ud af det, og Sidsel og Christian bliver bedre mødt af omverden, er det jo positivt, siger hun.

Ved at Sidsel og Christian deler deres liv med danskerne, kan de måske være med til at ændre opfattelserne af, hvad det vil sige at være født med Downs Syndrom, håber deres familie.

Når Sidsel og Christian er i København, laver de ofte mad sammen. Her ses de sammen med Sidsels mor. Der er dyb koncentration, inden de skal anrette deres hjemmelavede snack, der er lavet til ære for fotografen.

Gitte Boel oplever, at mennesker som Sidsel og Christian, bliver gemt væk i et parallelsamfund, uden frit skolevalg og med et tillukket arbejdsmarked.

Sidsel Boel Kruse har sin brudekjole stående fremme, så den kan pynte i hjemmet på Fyn.

- Verden går glip af nogle meget kærlige og livsglade mennesker, der møder én med tillid og ikke tillægger andre folk onde hensigter.

- Vi håber på som familie, at det her kan åbne nogle døre for Sidsel, Christian og ligesindede. Hvor man ikke er bange for at have dem med i en teatertrup eller i et skånejob, at der kommer mere sameksistens i skoler og til fritidsaktiviteter. I en verden hvor unge mennesker er presset af normer på sociale medier, så er det godt med et mangfoldigt syn på, hvordan man også kan være her i verden, siger Gitte Boel Kruse.

Christian Larsen elsker livet som landmand, og det nyder dyrene på gården godt af, især når han også har tid til at nusse dem lidt imellem ørene.

Kan stadigvæk gå i fred på gaden – næsten

Interessen for Sidsel og Christian har siden tv-premieren været intens, og derfor har man også fra familiens side været nødt til at dæmpe tingene lidt og sige nej tak til interviews og lignende.

Og selvom ægteparret stadigvæk kan gå i fred på gaden, har de alligevel haft et par sjove oplevelser, fortæller de.

En mand ville for eksempel give dem et lift en dag, men det tilbud takkede Sidsel og Christian nej til.

- Vi må ikke køre med fremmede, understreger Christian Larsen.

- Vi sagde bare tak, men nej tak. Men tak alligevel, supplerer Sidsel Boel Kruse.

- Nej tak. Men på en sød måde, nej tak, pointerer Christian Larsen.

Det gør ikke noget for Sidsel Boel Kruse at blive kaldt tv-stjerne. Det synes hun er fantastisk.

I stedet fik manden lov til at tage en selfie med Sidsel og Christian, inden han kørte videre. Og det er ikke den eneste gang, Sidsel har oplevet at blive bemærket efter tv-debuten.

- Der var en sød buschauffør, han havde langt, lyst hår, og da han så mig, så sagde han: ”hej tv-stjerne”. Jeg rødmede lidt, siger Sidsel og griner.

- Det er vidunderligt. Fantastisk. 'Skraldtastisk' og sjovt. Jeg elsker det, og jeg kan lide det.