Min sindssygt sunde familie

Hver søndag inddrager mor og far mobiler og tablets: - Børn kan ikke styre det

Skærmfrie søndage og begrænsninger på sociale medier har gjort en stor forskel for en familie fra Hellerup.

Den sidste dag i ugen sker der noget i Jacob Storm og Judy Collins hjem, som man ikke ser hos mange børnefamilier i dag.

Én for én lægger deres fire sammenbragte børn alle telefoner og tablets ned i en køkkenskuffe om morgenen. Og der bliver de indtil næste dag.

For tre år siden tog forældrene nemlig et valg om at indføre skærmfri familiesøndag hver uge. Målet var at skabe mere ro og nærvær og give deres børn en pause fra de konstante indtryk fra den digitale verden.

- Vi mener ikke, at børnene selv kan styre det. Derfor er det noget, vi bestemmer, og et ansvar, vi tager som forældre. Vi skal hjælpe vores børn på vej - og det forpligter os også til at være sammen med dem, siger Judy Collins.

Hvornår skal vi ellers tale sammen?

Børns skærmforbrug har været diskuteret meget de seneste år. Senest da verdenssundhedsorganisationen WHO i april gik ud med en anbefaling om, at børn under fem år ikke bør kigge ind i en skærm mere end en time om dagen.

Tidligere har en undersøgelse fra DR Medieforskning vist, at børn i alderen tre-seks år dagligt bruger 1 time og 37 minutter på forskellige skærme, og hele 95 procent af alle danske børn i samme aldersgruppe har adgang til en tablet i hjemmet. Sundhedsstyrelsen anbefalede for to år siden at begrænse børns skærmtid. Hvor meget har man dog ikke defineret.

For Judy Collins og Jacob Storm hænger de skærmfrie dage sammen med deres andre principper om sundhed. De tror på, at man som forældre skal motivere børn til at røre sig i stedet.

Det fortæller de om i programserien 'Min sindssygt sunde familie'.

Afstemning

Hvor mange timer synes du, at børn bør bruge på skærme i døgnet?

Højest en time på sociale medier om dagen

Familien indførte skærmfrie dage, fordi de kunne se, at det hurtigt tog overhånd. Pludselig sad alle i familien med hovedet nede i skærmen i stedet for at tale sammen.

Samtidig har de installeret en app på børnenes telefoner, der i hverdagen er indstillet til at lukke ned for alle sociale medier efter en times forbrug.

- Vi kender det alle sammen. Pludselig er man jo i gang med Youtube-video nummer 27. Man skal virkelig være bevidst om, hvad man laver - og hvor mange børn på 10, 12 eller 16 er det?, siger Jacob Storm.

Både han og Judy Collins har altid levet et aktivt liv med træning og sund kost. Derfor har det været naturligt at inddrage børnene i den måde at leve på. Og derfor har parret udover reglerne for skærmtid også truffet en række andre valg for deres børns sundhed:

  • 80-90 procent af deres kost skal være næringsrigt - det vil sige primært grøntsager og kød.
  • Om fredagen får de højst 10 stykker slik - ligesom sukkerindtaget også er begrænset andre dage.
  • Sport er en del af hverdagen - børnene må selv vælge hvilken form, men de skal gøre sig umage og presse sig selv.

- Det vigtigt at presse sig selv. Det er det, der bygger selvtillid og selvværd op – at man gør de ting, der er hårde, siger Jacob Storm.

Sundhed er forældrenes ansvar

I hverdagen kan de se, at deres valg af livsstil gør en forskel for hele familien. Om søndagen går de alle sammen til kickboksning, og ofte er børnene med i køkkenet under madlavningen.

Judy Collins og Jacob Storm ved godt, at nogen vil kalde dem ekstreme. Det gør dem ikke noget. For de ved selv, at de ikke sætter højere krav til deres børn, end de kan klare.

- Jeg kan godt forstå, at nogen mennesker synes, det lyder voldsomt. Omvendt synes jeg, det lyder voldsomt, hvis nogen bruger to timer om dagen på at se fjernsyn eller scrolle igennem Facebook, siger Jacob Storm.

Begrænsningen på skærmtid har ifølge forældrene gjort, at børnenes fantasi er kommet mere i spil. Det betyder, at de selv tager initiativ til at tegne eller gå ud i naturen. Og så taler de sammen i familien.

Afstemning

Hvordan har smartphones/tablets ændret jeres måde at være sammen som familie?

- Hvis vi som forældre ikke skaber det rum, hvor man kan være sammen som familie, hvad har man så? Hvornår skal vi så tale om, hvordan vi har det?, siger Judy Collins.

Men hvordan har I fået børnene med på skærmfri dag og mere motion?

- Hvis man siger den sætning, har man allerede tabt. For hvem bestemmer? Er det børnene eller de voksne? Det er de voksne, der skal tage ansvar og ikke lade sig bøje, siger Jacob Storm.

- Det handler om tage et valg, som man selv kan overholde. De valg, man tager, skal man blive ved med at udføre, tilføjer Judy Collins.

Det ved deres børn også. Derfor stiller de ikke spørgsmål ved, at mobilerne skal væk om søndagen. Dog er forældrene ikke i tvivl om, at alle børnene ville hive telefonerne frem igen, hvis de fik muligheden.

Derfor får de ikke valget.

Mød Jacob, Judy og deres fire sammenbragte børn samt to andre familier allerede nu på TV 2 PLAY, eller når programserien 'Min sindssygt sunde familie' sendes på TV 2 mandag klokken 20.50.

Er du interesseret i at medvirke i en ny sæson af ”Min sindssygt sunde familie”, så læs mere her: http://tv.tv2.dk/2019-05-23-opslag-til-tv2-soeger-skal-kombineres-med-foto