GO'

Var tæt på aflivning - dansk hund overrasker ejer og vinder VM

For omkring otte måneder siden stod Michael Eifer overfor et svært valg. Hans hund, Echo, havde brækket benet, og han havde ikke råd til en operation.

Bolden fløj gennem luften, og hunden, Echo, fløj efter.

Dens ejer, Michael Eifer, så til med sug i maven.

Allerede der vidste han, at det ville gå galt.

- Vi var ude at træne, som vi altid gør, og når vi træner, så har jeg en bold, som jeg smider hen ad jorden som belønning, men i det her kast ramte bolden noget på jorden og fløj 2,5 meter op i luften, fortæller Michael Eifer.

Han vidste godt, at han ikke måtte kaste højt op i luften, for en race som Echos, en belgisk hyrdehund, vil altid følge efter. Den passer ikke på sig selv, lyder det.

- Den fulgte med og hoppede 2,5 meter op i luften i den tro, at den kunne lande på det ene ben, men det endte i et skrig og to brud, siger Michael Eifer.

Echo brækkede benet.

Sådan en skade kunne nemt have kostet en hund som Echo livet, hvis ikke Michael Eifer havde fået hjælp fra uventet kant. Heldigvis. For i dag, otte måneder senere, er hans hund ikke bare på benene igen.

Den er nyslået verdensmester i lydighed, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

Verdensmesterskabet

Da Michael Eifer fik dyrlægeregningen, anede han ikke sine levende råd.

Mellem 35.000 og 40.000 kroner. Så meget ville det koste at få Echo på benene igen - penge, som han ikke havde, lyder det.

- Det var helt katastrofalt. De bliver aflivet i de fleste tilfælde. Man kan også satse alt på en dyr og kompliceret operation, men det er nogle meget aktive hunde, så hvis de ikke kan være aktive og bruge deres ben, så afliver man dem ofte, siger Michael Eifer, der har trænet hunde i 30 år og driver sin egen hundeskole.

Heldigvis kom hjælpen i form af en indsamling fra en god træningskammerat, der fik samlet 20.000 kroner ind til operationen.

- Uden deres hjælp ville det aldrig kunne være muligt at få operationen, der gjorde, at Echo overlevede, siger Michael Eifer.

Resten af pengene betalte han selv.

Efter operationen skulle Echo tage den med ro. Det var næsten det sværeste ved det hele, fortæller Michael Eifer.

- Han var så glad, selvom han havde et brækket ben. Man kunne bare se, at han savnede at komme ud og bruge sin energi. Han sad nærmest og lignede én, der havde vundet i Lotto, når jeg kom hjem, fordi han troede, han skulle udenfor.

De seks måneder, hvor Echo skulle genoptrænes, var en hård tid, husker Michael Eifer.

- På et tidspunkt begyndte han at halte på det raske ben, fordi han kompenserede for det dårlige. Der var jeg ved at smide håndklædet i ringen, men han kæmpede sig tilbage igen. Han giver aldrig op, siger han.

Både hund og ejer klarede strabadserne, og efter kun to måneders træning tog de sammen til VM i Tjekkiet på et wildcard, lyder det.

- Vi havde en drøm, og vi gik efter den, siger Echos ejer.

- Vi tabte for meget

Konkurrencen foregik over to dage og bestod af flere runder.

Den første runde gik rigtig godt, men i konkurrencens andel del gik det helt galt, fortæller Michael Eifer.

Mens hans tænder klaprede, og hjertet hamrede i kroppen, var Echo så begejstret for konkurrencen og øvelserne, at han i sin iver overhørte en ståkommando.

Det kostede halvdelen af pointene, og Michael Eifer var sikker på, at det betød et nederlag, men han tog fejl.

Mens han stod og beklagede sig over det dårlige resultat til en af sine venner over telefonen, kom en lille tysk pige hen og lykønskede ham, og hans ven sagde, at han skulle tjekke dagens resultat i stedet for at stå og klynke.

Først kunne han ikke tro det, han så. Øverst på tavlen stod Echos fulde navn: "Daneskjold Echo".

- Jeg blev helt paf, vi blev alle lidt paf. Havde vi en dansk verdensmester?, genfortæller Michael Eifer.

Det havde de.

Og i dag kan Echo bryste sig af at være ny verdensmester i lydighed for sin race, belgisk hyrdehund.

Om konkurrencen

Den danske hund Echo vandt VM for belgiske hyrdehunde 12. maj 2019.

Michael Eifer er den første dansker, der nogensinde har sikret sig verdensmesterskabet i lydighed for belgiske hyrdehunde, der blev afholdt i Tjekkiet.

Man kunne opstille i seks forskellige discipliner heriblandt lydighed, som er den kategori, Echo vandt.

8.800 likes på Facebook

Det er ikke kun Michael Eifer, der er imponeret over sin hunds comeback.

Da Michael Eifer og Echo kom hjem, blev de mødt af jublende mennesker med flag og bannere for knap en uge siden, og siden de optrådte i 'Go' morgen Danmark' har hundredvis kommenteret deres præstation.

I skrivende stund har en video, hvor Michael Eifer demonstrerer, hvad Echo kan, fået 8.800 likes og mere end 2.100 kommentarer.

Langt de fleste skriver lykønskninger, men der er også enkelte kritiske røster, der stiller spørgsmålstegn ved, om dressuren er sundt for hunden.

- Synes det er lige lovlig meget. Ligner, at al personlighed er taget ud af dyret. Ligner et prestige projekt for ejeren, lyder en kommentar.

- Så dygtig. Synes godt nok, det er lige lidt for meget lydighed, lyder en anden.

Michael Eifer afviser dog kritikken.

Hans hund logrer med halen og 'smiler', når de træner sammen. Ellers ville han ikke gøre det, lyder det.

- Echo gør ikke det her, fordi han skal. Han gør det, fordi han gerne vil, fordi han får noget ud af at gøre det og synes, det er fedt, siger Michael Eifer.

Han er stolt af Echo - så stolt, at han har købt et halsbånd til sin hund, hvor der står: "Never give up".

For deres rejse de seneste par måneder minder Michael Eifer om, at man aldrig skal give op, selvom tingene ser sorte ud. Og forhåbentligt kan andre også hente inspiration i deres historie, slutter han.

Se hele indslaget om Michael Eifer og Echo i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY