Livsstil

Danske pizzeriaer blandt Europas bedste - én er i top tre

Bæsts pizzaer fik i 2017 en ottendeplads af The Guardian. Nu er de altså rykket op til en tredjeplads, men i en anden opgørelse.
Bæsts pizzaer fik i 2017 en ottendeplads af The Guardian. Nu er de altså rykket op til en tredjeplads, men i en anden opgørelse. Foto: Per-anders Jørgensen 2015 / Bæst PR

De 50 bedste pizzaoplevelser i Europa er kåret af '50 Top Pizza'.

Danmark kan bare noget med mad. Også selvom maden ikke oprindelig er fra Danmark.

Hvis man ikke har lagt mærke til Danmarks betydning på det gastronomiske kort, så er der nu en chance for at gøre det.

Tre danske pizzeriaer har været så gode til at lave pizzaer, at det er blevet bemærket i udlandet. Nærmere betegnet i Italien, hvor organisationen '50 Top Pizza' hvert år rangerer de pizzaoplevelser, som gjorde størst indtryk på dem.

Listen er for Europa og 50 Top Pizza regnes for at være toneangivende indenfor pizzakunst.

De tre pizzeriaer rangeres således:

3. plads: Bæst, København

5. plads: Luca, København

11. plads: Mother, København

Den fine tredjeplads glæder naturligvis Bæst-ejer Christian F. Puglisi.

- Det glæder os enormt at få denne anerkendelse. Når en guide som denne udspringer fra Italien, betyder det endnu mere, når man ved, hvor delikat et emne så traditionsomspunden en spise som pizza kan være dernede, siger han til BT i en pressemeddelelse.

Organisationen 50 Top Pizza har 100 inspektører, som anonymt besøger pizzeriaerne og melder deres gastromiske pizza-oplevelser ind. Udover selve smagen, så fokuserer inspektørerne også på atmosfære, drikkevarer og servicen.

Derudover vægter de også fokus på lokale og bæredygtige råvarer.

Christian F. Puglisi åbnede og ejer restaurant Relæ og Bæst i København.
Christian F. Puglisi åbnede og ejer restaurant Relæ og Bæst i København. Foto: TV 2 Lorry

Kun to måneder gammel

Pizzeria Luca glæder sig over sin femteplads. Det fortæller Lasse Wiwe, som ejer det nyåbnede pizzeria med sin kammerat Daniel.

- Det er for vildt! Det er en crazy dag, siger han til DR.

Han anede ikke, at inspektørerne havde været forbi. Det er nok meget godt, fordi pizzeriaet åbnede for kun to måneder siden.

Pizzaer på Bæst koster fra 85 kroner for den mest skrabede udgave til 145 kroner for en pizza med blandt andet østershatte.
Pizzaer på Bæst koster fra 85 kroner for den mest skrabede udgave til 145 kroner for en pizza med blandt andet østershatte. Foto: Per-anders Jørgensen / Bæst PR

- Vi føler, at vi først kom på plads for en uge siden, siger han videre.

Lasse Wiwe har boet i Italien i fem år og taler flydende italiensk. Han brugte den evne til at overtale den kendte italienske pizzabager Luca Platania til at dele en hemmelig opskrift på pizzadej.

Det tog tre dages overtalelse og masser af rødvin.

Den bedste pizza i Europa får man, ifølge organisationen 50 Top Pizza, i London på restauranten 50 Kalò.

Top 50 Pizza er ikke de eneste, som tager ud og bedømmer pizzeriaer. Big Seven Travel har også lavet en opgørelse over verdens bedste pizzaer.

På den liste får Bæst en sjetteplads og Mother får en 48. plads.