Jobskifte flyttede børnefamilie 4,5 timer væk fra København: - Det har været så godt for os

Annoncørbetalt indhold: Kvadratmeterprisen faldt markant, da familien Pallisgaard Aaen rykkede til Nordjylland. Men det var langt fra det bedste.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Nordea. 

Elefanter, svaner, søer, utallige legepladser, gode spisesteder, børneteater og grønne parker.

Når familien Pallisgaard Aaen gik ud af deres lejlighed på Frederiksberg i København, kunne de komme til alt det og meget mere på bare ti minutter.

Hovedstaden bugner af muligheder, og det nød familien rigtig godt af. Men der var noget, der manglede.

- Vi savnede at kunne gå ud og lege i haven med børnene, og vi ville rigtig gerne have mere plads. Men mest af alt savnede vi vores familier, som vi ikke så særlig tit, siger Niels-Christian Pallisgaard Aaen på 35 år.

Familien Pallisgaard Aaen boede i en lejlighed på Frederiksberg, mens deres familier boede i Jylland.
Familien Pallisgaard Aaen boede i en lejlighed på Frederiksberg, mens deres familier boede i Jylland. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Savnet voksede især, når de fik en invitation til en familiefødselsdag eller hyggemiddag, og de igen måtte takke nej.

- Man kører jo ikke bare lige fra København til Nordjylland med små børn en fredag aften, så vi har måtte takke nej til en del. Det har da været virkelig ærgerligt, siger Niels-Christian Pallisgaard Aaen.

NYT LIV, NYT HJEM

Denne artikel er en del af serien 'Nyt liv, nyt hjem', der præsenteres i samarbejde med Nordea. 

I denne serie møder vi danskere, der har fundet nye hjem, som passer til deres nye liv: 

Alligevel vaklede de. Livet i byen var fyldt med sjove oplevelser, de kunne nemt cykle på arbejde, og de skulle ikke bruge tid på at vedligeholde lejligheden. På den anden side drømte de om mere plads og tid med familien.

Det endte med at blive økonomi, familie og den danske regering, der gjorde udslaget for dem.

Pladsen blev trang

Niels-Christian Pallisgaard Aaen er gift med Pernille Pallisgaard Aaen, og sammen har de børnene Alfred på seks år og Ena på tre år samt en lille ny på vej.

I København boede i en treværelses lejlighed på 90 kvadratmeter. Lejligheden var sådan set helt fin, da de bare var tre. Den indeholdt et soveværelse, et værelse til Alfred og en stue.

Men da Ena blev født for tre år siden, begyndte pladsen at blive trang. Børnenes ting og sager begyndte at fylde mere og mere, og det blev nærmest umuligt for de voksne at få lidt ro.

square to 16x9
Familien har fået mere plads Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Mød familien

Niels-Christian Pallisgaard Aaen, 35 år, teamleder

Pernille Pallisgaard Aaen, 34 år, ergoterapeut

Alfred Pallisgaard Aaen, 6 år

Ena Pallisgaard Aaen, 3 år

- Det var svært at trække sig for at være lidt alene i lejligheden. Samtidig kunne vi se, at hvis børnene skulle have hver sit værelse på et tidspunkt, så skulle vi finde et andet sted at bo, siger Niels-Christian Pallisgaard Aaen.

Mere plads og flere værelser er netop en af de største grunde til, at børnefamilier flytter ud af storbyerne, oplever ejendomsmæglerkæden Danbolig.

- Vi oplever, at der er flere og flere børnefamilier, som søger ud af hovedstaden. Før børn var det vigtigt for dem at bo tæt på byens puls, men nu vil de hellere have en have og flere kvadratmeter, siger Ricco Clausen, der er indehaver af Danbolig i Søborg, som er en forstad til København.

Afstemning

Nogle af familien Pallisgaard Aaens venner, som også boede i hovedstaden, var da også begyndt at flytte længere ud af byen eller ud i forstæderne for at få mere plads. Den mulighed overvejede familien også kort.

Men tanken om at flytte tættere på begge hold bedsteforældre, oldeforældre, onkler og kusiner som alle boede i Nordjylland, lå i baghovedet.

Når familien skulle på besøg på hjemegnen og satte sig ind i bilen på Frederiksberg, var den hurtigste rute hjem via Storebæltsbroen. Den tur er på hele 461 kilometer og tager 4,5 timer.

Da familien Pallisgaard Aaens boede på Frederikberg var de over 400 kilometer væk fra deres familier.
Da familien Pallisgaard Aaens boede på Frederikberg var de over 400 kilometer væk fra deres familier. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Vi så kun vores familie måske 10 gange om året, fordi det bare var for omstændigt at tage turen ofte med små børn, forklarer Niels-Christian Pallisgaard Aaen.

Alligevel var de ikke helt klar til at slippe hovedstaden. Derfor besluttede parret, at de ikke ville finde et nyt sted at bo, før de var helt sikre på, hvad de egentlig ville. Og så en dag i 2015 kom der en udmelding fra regeringen, som kom til at have afgørende betydning for familien.

Perfekt timing

At bo i en lejlighed havde rigtig mange fordele for familien. Derfor var det ikke helt nemt at tage beslutningen om at skifte den ud med et hus.

- Når vi havde fri, havde vi fri. Vi skulle ikke bruge tid på at lave vedligeholdelse eller arbejde i en have. Vi kunne have lange morgener ved spisebordet og så tage ud og opleve byen, siger Niels-Christian Pallisgaard Aaen.

Samtidig var det nemt at cykle på arbejde. Niels-Christian Pallisgaard Aaen arbejdede i Moderniseringsstyrelsen i centrum af København og var rigtig glad for det. I Nordjylland var der ikke mange lignende jobs, og det var en afgørende grund til, at familien ikke bare flyttede.

Niels-Christian og Pernille har sammen Alfred på seks år og Ena på tre år.
Niels-Christian og Pernille har sammen Alfred på seks år og Ena på tre år. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Hans hustru ville nemmere kunne finde et nyt job som ergoterapeut. Derfor aftalte de, at han skulle prøve at finde et job på hjemegnen – hvis han kunne det, ville de tage springet.

1. oktober 2015 offentliggjorde regeringen så, at flere tusinde statslige arbejdspladser skulle udflyttes, og det betød, at der pludselig var gode jobmuligheder for Niels-Christian Pallisgaard Aaen i Nordjylland.

- Det var perfekt timing. For mange var udflytningen ikke lykkelig, men for os var det det helt rigtige, siger Niels-Christian Pallisgaard Aaen.

Han søgte et job som teamleder hos Statens Administration, der blev flyttet fra København til Hjørring. 1. juni 2016 fik han at vide, at jobbet var hans – og at han skulle starte allerede to måneder efter. Og så fik familien ellers travlt med at finde deres nye hjem.

1,2 mio. kroner for 196 kvadratmeter

Familien kunne kigge på helt andre boligtyper i Sæby i Nordjylland, end de kunne på Frederiksberg, hvor de boede før.

Kvadratmeterprisen i Frederiksberg Kommune er ifølge Boliga nemlig i gennemsnit på hele 48.458 kroner, hvilket gør den til den næst dyreste kommune i landet kun overgået af Gentofte Kommune. I Frederikshavn Kommune, hvor familien ville bo, er kvadratmeterprisen 14.578 kroner.

- Det gav os helt andre muligheder i forhold til at finde et godt hjem til vores lille familie. Nu havde vi rent faktisk råd til et hus med mere plads, siger Niels-Christian Pallisgaard Aaen.

Kvadratmeterpriser på huse i Danmark

Højest på familiens ønskeliste stod beliggenhed. Huset skulle ligge i Sæby syd for Frederikshavn, hvor Pernille Pallisgaard Aaens forældre og søster boede.

De overvejede, om de i stedet skulle flytte til Hjørring, så Niels-Christian Pallisgaard Aaen slap for den 45 minutter lange køretur til og fra arbejde. Men hvis de i stedet boede tæt på hans arbejde, ville de have 45 minutters køretur til familien i Sæby. Og så blev det igen alt for besværligt at se hinanden i hverdagen.

Udover beliggenheden skulle huset have flere værelser og en have med plads til både køkkenhave og fodboldmål. Alt det fandt de i et hus på 196 kvadratmeter fra 1960’erne. Prisen lød på 1,2 millioner kroner.

Til sammenligning kan du i øjeblikket ikke få noget som helst til den pris på Frederiksberg, hvor familien boede før. Her er den billigste bolig til salg en lejlighed på 48 kvadratmeter, som koster 2,145 millioner kroner.

Familien fik derfor mange flere kvadratmeter for pengene. Til gengæld måtte de igennem et kæmpe renoveringsarbejde, før de kunne flytte ind.

Populært at rive gammelt ned

Et hus med knap 50 år på bagen er naturligvis slidt, hvis der ikke er blevet renoveret løbende. Og det var der ikke i parrets nye hus i Sæby. Derfor har de skiftet alle gulve og lofter, vægge er slået ned, og køkkenet, bryggers og badeværelser er også skiftet ud.

- Fordi vi købte så billigt, havde vi råd til at totalrenovere det. Nu har vi fået indrettet det, så det passer til os, fortæller Niels-Christian Pallisgaard Aaen.

Familien har brugt godt en million kroner på at renovere huset. Og de er langt fra den eneste børnefamilie, som gerne vil skabe deres eget hjem.

Familien har købt et hus på 196 kvadratmeter. Det tog over et halvt år at renovere huset, der oprindeligt er fra 60'erne.
Familien har købt et hus på 196 kvadratmeter. Det tog over et halvt år at renovere huset, der oprindeligt er fra 60'erne. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Det er blevet meget attraktivt for børnefamilier at finde en gammel ejendom og enten rive den ned eller totalrenovere den. Det er vigtigt for dem, at deres hjem er relativt vedligeholdelsesfrit, så de i stedet kan bruge tiden på job, børn og fritidsaktiviteter, forklarer Ricco Clausen.

Selv om det var billigere at købe bolig i Nordjylland, er der andre udgifter i familiens budget, som er steget.

- Vi har købt en til bil, så vi nu har to. Det er nødvendigt med vores jobs, så vi ikke bruger for lang tid på offentlig transport, siger Niels-Christian Pallisgaard Aaen. Han vurderer, at de nu sidder for cirka det samme, som de gjorde i København.

Men for familien er det store hus ikke det bedste, de har fået ved at flytte.

Meget mere nærvær

square to 16x9
Masser af nærvær Foto: Carsten Bundgaard Andersen

500 meter fra familiens nye hus ligger stranden, og de bor også i gåafstand fra skoven. Der er selvfølgelig ikke samme kultur -og fritidstilbud som i hovedstaden, men det gør ikke noget.

- Nu laver vi bare noget andet, end vi gjorde i byen. Vi tager på stranden og samler muslingeskaller og leger med sand. Vi er store udemennesker, og det er fantastisk, at vi nu har naturen lige uden for døren, siger Niels-Christian Pallisgaard.

Og det er ikke det eneste gode, der er tæt på dem. Et par huse væk fra familien Pallisgaard Aaens nyrenoverede hus, bor børnenes mormor og morfar. Faktisk er det så tæt på, så treårige Ena og seksårige Alfred selv kan gå derover.

Alfred og Ena kan selv gå over til deres mormor og morfar, der blot bor et par huse væk.
Alfred og Ena kan selv gå over til deres mormor og morfar, der blot bor et par huse væk. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Næsten hver mandag henter børnenes farmor begge børn og hygger sig med dem, så Pernille og Niels-Christian Pallisgaard Aaen kan løbe ærinder eller nå et par timers ekstra arbejde.

Når børnene er til gymnastik eller fodbold, står der tit en eller flere bedsteforældre på sidelinjen og kigger på. Og det var lige præcis det nære forhold til familien, som parret drømte om, dengang de sad i lejligheden i København og overvejede at rykke tilbage til hjemegnen.

- Det er så dejligt for alle, at vi kan bruge så meget tid sammen. Hele familien er virkelig glad for, vi flyttede herop. Vi mangler ikke noget, siger Niels-Christian Pallisgaard Aaen.

square to 16x9
Bedsteforældrene blev naturligvis enormt glade, da de fik beskeden om, at deres børnebørn flyttede så tæt på dem. Foto: Carsten Bundgaard Andersen
Familiens bedste råd: Tre ting I skal overveje, inden I flytter langt væk

Tjek jobmulighederne

Det er en god idé at undersøge, hvilke jobs du kan få inden for dit fag i det område, hvor I overvejer at flytte hen.
 
Hvis du bliver fyret eller gerne vil prøve noget andet, er det rart, hvis I ikke nødvendigvis skal flytte for at komme tættere på et nyt job.

Overvej jeres sociale behov

Nogle mennesker har brug for at kunne se venner og familie ofte og i hverdagene, mens det ikke er nødvendigt for andre.
 
Vær realistisk omkring jeres behov – måske skal I ikke bo flere hundrede kilometer væk fra jeres netværk, hvis I trives bedst med at være sammen med dem ofte.

Tænk på hele familien

Alle i familien skal have det godt i den nye by.
 
Så selv om én af jer har fået et fedt job, og det er den primære grund til, I gerne vil flytte, så overvej, om resten af familien også vil trives det nye sted.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.
Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.