Min sindssygt sunde familie

Tre familier viste deres sindssygt sunde liv på tv - sådan går det i dag

I en familie blev der målt for lavt jerniveau, i en anden forhøjet kolesteroltal, og så afslørede blodprøver en alvorlig sygdom.

Hvad er sundhed egentlig?

Er det masser af fedtholdig kost og crossfit? Er det vegetarisk mad og mental balance – eller er det træning, grøn kost og nul sukker?

Tre familier gav over fire programmer deres bud på et sundt familieliv i 'Min sindssygt sunde familie'. De fortalte, hvorfor de har valgt at leve sundt – og undervejs i optagelserne blev de testet af overlæge Bente Klarlund.

Men hvordan går det så familierne i dag? Lever de stadig efter samme principper, eller har de ændret noget efter optagelserne?

Det har TV 2 spurgt de tre familier om – og alle har truffet en række valg efter programmet.

Melanie og Daniel Larsen, tre børn, fra Djursland

Familiens udgangspunkt: Melanie og Daniel Larsen går meget op i at mindske stress og leve et lykkeligt liv. Derfor hjemmeskoler de deres børn, sover alle i samme seng, lever vegetarisk og drikker kul for at levende udrensende.

Bente Klarlund roste familien for at have taget stilling til sundhed og have fokus på stress og tilknytning. Hun påpegede, at Melanie og Daniels kondition var dårlig i forhold til deres alder. Scanningen viste også, at Daniel havde for lav muskelmasse. De fleste af familiens blodprøver var fine – pånær niveauet af jern, der var for lavt hos Melanie Larsen og parrets søn Christian. Bente Klarlund opfordrede derfor familien til at dyrke mere motion samt få tilskud af jern.

Hvad er der sket i jeres liv, siden optagelserne sluttede?

- Efter programmet bestilte vi en tid til lægen til Christian. Vi fandt ud af, at der ikke er jern i hans multivitaminpille, så den har vi skiftet ud. Allerede to uger efter Bente Klarlunds besøg havde han et normalt jernniveau igen, og lægen var derfor ikke bekymret. Jeg tror, at grunden til, at jeg havde lavt jernniveau, var, at jeg havde været på juicekur i 21 dage. Mit niveau er nemlig også normalt igen, siger Melanie Larsen

- Derudover er Christian lige startet i skole. Han er meget begejstret for det, og vi er rigtig glade for, at han har lyst til at prøve det af. Benjamin hjemmeskoles fortsat herhjemme, tilføjer Melanie Larsen.

Bente Klarlund opfordrede jer til at dyrke mere motion. Har I taget det til jer?

- Vi vidste godt, at vi havde en dårlig kondition, for det har ikke været en prioritet for os at dyrke sport, mens vi har haft små børn. Det har været den tætte tilknytning. Det seneste halve år er Daniel begyndt at løbe et par gange om ugen, og jeg er startet i fitnesscenter fornylig. Planen er, at jeg skal gå der tre-fire gange om ugen plus fysioterapibehandlinger. Min krop trænger til det, og jeg kan mærke, at lysten er der til det nu. Vores yngste datter er også ældre nu og kan godt være sammen med sin bedstemor herhjemme imens, siger Melanie Larsen.

Skal I blive ved med at leve på denne måde?

- Ja. Hvis jeg tænker på alternativet, gør det ondt i min mave. Vi lever det liv, der føles godt for os. Jeg tror ikke nødvendigvis, at det er den rigtige måde for alle. Men det er det for os lige nu, siger Melanie Larsen.

Hvad tager I med jer fra programmet?

- Vi føler, at vi har godt styr på, hvordan vi vil leve vores liv, men vi er altid åbne for at lære mere. Programmet viser, at man hele tiden skal mærke efter, for der er forskellige veje til sundhed, siger Melanie Larsen.

Læs mere om familiens hverdag og valg af livsstil her:

Rie Nygaard og Karsten Johansen, to børn, fra Kolding

Familiens udgangspunkt: For tre år siden lagde Rie Nygaard og Karsten Johansen deres liv om og begyndte at spise LCHF-kost (Low Carb High Fat) og dyrke crossfit. I dag har de tilsammen tabt 55 kilo og lever sammen med deres to drenge et liv fyldt med grøntsager, kød, smør, fløde, bacon og masser af træning.

Om LCHF

LCHF (Low Carb High Fat) er et udtryk for, at man spiser en kost, der indeholder få kulhydrater og meget fedt.

På LCHF spiser man grøntsager, kød, fjerkræ, fisk, æg, smør, oliven- og kokosolie, piskefløde, fede oste og creme fraiche og en smule nødder/bær.

På LCHF spiser man ikke kornprodukter, sukker, øl, margarine, tilsætningsstoffer, lightprodukter og kunstige sødemidler.

LCHF er blevet rost for at give en langvarig mæthedsfølelse og et stabilt blodsukker. Eksperter har dog også kritiseret det høje indtag af mættet fedt for føre til forhøjet kolesteroltal.

Bente Klarlund roste både Karsten og Ries kondition for at være "fantastisk god" og deres muskelmasse for at være "bemærkelsesværdig stor". Fedtprocenten var sundt fordelt hos begge, og Bente Klarlund kaldte Karsten for et muskelbundt. 59 kilo ud af hans vægt på i alt 71 kilo var ren muskel. Samtidig roste hun drengene for at være "sunde superknægte med høje kondital". Det eneste, som afveg i prøverne, var et forhøjet kolesteroltal hos Karsten og et marginalt forhøjet kolesteroltal for Rie. Bente Klarlund anbefalede derfor, at de skruede ned for særligt smør i kosten fremover.

Hvad er det sket i jeres liv siden optagelserne sluttede?

- Vi kører stadig den samme livsstil med crossfit tre til seks gang om ugen og spiser efter "LCHF" og i perioder "KETO". Det betyder, at vi begrænser indtaget af kulhydrater, så kroppen ender med at forbrænde fedt som primær energi, siger Rie Nygaard.

Bente Klarlund påpegede, at særligt Karstens kolesteroltal var forhøjet. Har I taget det til efterretning?

- Ja, vi bliver nødt til at finde ud af, hvad det præcist skyldes. Er det arveligt? Er det kosten? Er det store eller små partikler, som man taler om inden for kolesterol? Det mangler at blive belyst, og derfor skal jeg i denne uge til en forundersøgelse på Kolding Sygehus for at blive udredt for "arveligt forhøjet kolesterol", siger Karsten Johansen og tilføjer, at de nyeste blodprøver har vist et fald i kolesterol siden optagelserne.

I har valgt, at jeres børn skal være en stor del af jeres sunde liv. Hvorfor egentlig?

- Vi tror på, at grøntsager, naturligt mad og fedt er langt bedre for kroppen end forarbejdet mad, kunstige sødestoffer eller store mængder af sukker, og er derfor ikke i tvivl om, at hele familien skal være en del af denne livsstil, siger Rie Nygaard.

Hvad har I lært af at medvirke i programmet?

- Vi er generelt blevet mere opmærksomme på, hvor heldige vi er. Vi er glade for vores ændring – især efter at have haft et kamerahold med os, som har stillet spørgsmål til vores måde at leve på. Det har gjort, at vi skulle forholde os til mange ting, som vi ellers bare gjorde, siger Rie Nygaard.

Skal I blive ved med at leve på den her måde?

- Ja, hvorfor skulle man gå tilbage til noget, hvor man ikke kunne lide sig selv helt så meget, som man kan nu? Det er dog en løbende proces, og vi er stadig i den udforskende fase, hvor vi lærer noget nyt hele tiden, siger Karsten Johansen, mens Rie Nygaard tilføjer:

- Vi synes selv, at vi lever stramt, men ikke fanatisk, hvilket vi har det godt med. Der er retning – og vi er helt sikre på, at vi vil gøre alt for at fortsætte den gode stil i fremtiden og håber, at der er andre, som kan bruge vores historie, hvis de gerne vil ændre noget. For det kan lade sig gøre, hvis man vil sammen og ikke er bleg for at lære hinanden meget bedre at kende som par og familie.

Læs mere om familiens hverdag og valg af livsstil her:

Judy Collins og Jacob Storm, fire børn, fra Hellerup

Familiens udgangspunkt: Judy og Jacob har trænet hele deres liv og opdrager deres børn til at se sport som en del af hverdagen. Familien går rigtig meget op i sund kost, og hele familien dyrker kickboksning sammen.

Bente Klarlund roste Jacob for at være et "sindssygt muskelbundt". Hun roste også Judys muskelmasse og lave fedtprocent. Begges kondital var også i top, og det samme var alle børnenes. Et testresultat vakte dog bekymring hos overlægen: Enkelte blodprøver var nemlig forhøjet ved Jacob. Efter testen blev Jacob undersøgt yderligere og fik konstateret kræft i højre testikel. Han blev opereret og fik efterfølgende beskeden, at alt kræften var fjernet.

Hvad er det sket i jeres liv siden optagelserne sluttede?

- Vi er flyttet og har fået en dejlig lejlighed i Lyngby, hvor vi sidder billigere. Jacob er tilbage i sit arbejde som selvstændig i murerfirmaet efter sygdomsforløbet. Vores livsstil har ikke ændret sig. Vi har bare fået bekræftet, at det vi gør er godt for os. Det kom ikke så meget bag på os, fordi vi kan se og mærke på os selv og børnene, at vi har det godt, siger Judy Collins.

Hvilket betydning har sygdomsforløbet haft på jeres liv?

- Vi er blevet mere bevidste om, at sygdom kan ramme enhver. Du går ikke fri, fordi du har den livsstil, du har. Men det forbedrer dine chancer for at komme igennem det. Kroppen er det hylster, der skal bære dig rundt resten af livet. Derfor skal man passe på den, siger Judy Collins.

Skal I blive ved med at leve på den her måde?

- Det er ikke en måde, men et valg, vi har taget – og det er ikke fordi, vi skal leve længere. Vi lever i nuet, og ser det ikke som en straf. Vi kan sagtens spise kage og andre ting indimellem, fordi vi jo på den anden side også gør noget godt. Det handler om balance, siger Judy Collins

Hvad håber I, det giver jeres børn?

- Vi håber, at vi kan vise dem, at hårdt arbejde fører til noget – og at de kan tage det med i andre aspekter af livet. Vi skal turde presse, sætte mål og stræbe efter det bedste. Og så skal man som forældre finde balancen mellem disciplin og kærlighed. Vi siger ikke, at de skal være nummer ét. Det handler mere om processen, og at de passer og prioriterer de ting, som de har valgt at bruge tid på, siger Judy Collins

I programmet ser vi et af jeres børn (Wilma) træne med gips på armen. Hvad var jeres overvejelser med at vise det frem på tv?

- Vi deltog i programmet for at vise, hvordan man kan gøre, ikke hvordan man skal gøre. Det, vi gør, fungerer rigtig godt for os som familie, og hvis man kan bruge noget fra det, er man mere end velkommen. Måske har nogle siddet med en forundring i forhold til Wilmas deltagelse i træningen med sin brækkede arm. Efterfølgende ser man hende græde, men det skyldes ondt i knæet på grund af cykling.

- Vi optog i øvrigt om søndagen, og hun skulle have gipsen af om tirsdagen. Wilma spiller fodbold og havde fire ugers pause derfra. Derfor ville hun gerne med til vores fælles træning, hvor hun dog kun deltog i det, der var forsvarligt. Hun er meget konkurrenceminded, og det viste hun ved sin deltagelse i plankeøvelsen, som altid er en fast del af træningen, hvor ungerne indbyrdes kæmper, og som de alle går meget op i og har meget sjov med.

Læs mere om familiens hverdag og valg af livsstil her:

Se eller gense alle fire afsnit af 'Min sindssygt sunde familie' på TV 2 PLAY