Afhængighed af computerspil er nu på liste over sygdomme i verden
Symptomerne minder om dem, man ser ved ludomani og andre afhængighedsproblemer.
”Jeg gør det bagefter, jeg skal bare lige spille færdig”.
Hvis det er en sætning, du ofte støder på, fra én du kender, så kan der være en risiko for, at den person har lidelsen gaming disorder.
Den psykiske lidelse er netop blevet officielt optaget i det, man kan kalde for verdenssundhedsorganisationen WHO’s opslagsværk over sygdomme i verden, ICD-11.
Ligeså alvorligt som ludomani
Det kan få alvorlige konsekvenser for ens liv, hvis man er blevet ramt af computerspil-afhængighed, forklarer Jakob Linnet, der er leder af Klinik for Ludomani på Odense Universitetshospital.
Han hjælper blandt andet unge på ungdomsuddannelser, der tilbyder gaming på skoleskemaet.
Her forsøger han at lære eleverne at få en god balance mellem passionen for at spille computerspil og deres uddannelse.
For interessen kan udvikle sig til et afhængighedsforhold på lige fod med ludomani eller endda stofafhængighed.
Så der er grund til at være bekymret for mange unges fremtid, mener han.
- Mange af dem, der bliver afhængige, når ikke at få hjælp, før de enten er røget ud af uddannelsessystemet, eller forholdet til kæresten og vennerne er bristet. Der er tale om en adfærdsmæssig afhængighed på lige fod med et stofmisbrug eller ludomani, siger han.
En rapport fra 2018 om udviklingen i danskernes brug af elektroniske medier fra DR Medieforskning viste, at 96 procent af alle 13-19 årige drenge spiller computer, og at 49 procent gør det dagligt. For pigerne i samme aldersgruppe var det 70 procent, der spillede computer, men kun fem procent spillede hver dag.
Svar ærligt på de her ni spørgsmål
For at finde ud af, om man er afhængig af gaming, kan man svare på ni spørgsmål, som Jakob Linnet har oversat til dansk.
Ud fra hvor mange spørgsmål, man svarer ja til, kan man vurdere, om der er behov for professionel hjælp.
- Hvis du svarer ja til fem eller flere spørgsmål, har du muligvis gaming disorder. Hvis du siger ja til tre-fire spørgsmål, har du muligvis problemspil. Hvis du siger ja til en-to af spørgsmålene, har du muligvis risikospil, forklarer han.
Svar på spørgsmålene i listen, og se hvad resultatet betyder herunder:
- Svarer du nej til alle spørgsmålene, lider du ikke af gaming disorder: Det betyder, at dine spilvaner ikke udgør en afhængighedsrisiko.
- Svarer du ja til et eller to af spørgsmålene, har du sandsynligvis risikospil: Det betyder, at du muligvis udviser nogle symptomer på gaming disorder, men det er ikke nok til at stille en diagnose. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på problemet og holder øje med, om der kommer flere symptomer over tid. Sørg for at være i dialog om dine spilvaner med enten forældre, partner, venner eller studievejleder.
- Svarer du ja til tre eller fire af spørgsmålene, har du sandsynligvis problemspil: Det betyder, at dit forhold til gaming muligvis er problematisk og ligger lige på grænsen til gaming disorder. Derfor vil det være relevant for dig at opsøge hjælp hos egen læge, så du kan få taget hånd om problemet, inden det udvikler sig og bliver mere alvorligt.
- Svarer du ja til fem eller flere af spørgsmålene, har du sandsynligvis gaming disorder: Det betyder at du sandsynligvis er afhængig af at spille computer, og derfor anbefales det, at du søger hjælp og behandling hos din læge.
Når man er afhængig af computerspillene, har man svært ved at strukturere og planlægge sin hverdag.
I stedet for at fokusere på den matematikopgave, man skal aflevere på fredag, eller ordne skattepapirerne, som man har lovet kæresten, eller hvad det kunne være, sætter man sig i stedet til at spille computer.
- Man kan ikke få sit liv til at hænge sammen på en fornuftig måde, og man begynder at overskride grænser i sig selv. Man skammer sig ofte over det, man laver, og man vil helst ikke være ærlig om omfanget af timer, man bruger. Når man forsøger at holde op, så kan man ikke, det er flovt, og så holder man det skjult, siger Jakob Linnet.
Jakob Linnet anslår, at op mod to procent af alle gamere i Danmark har gaming disorder, hvor fem til ti procent viser tegn på problemer.