Ville du levere en tabt pung tilbage til ejeren?

16x9
Danmark er et af de lande, hvor flest vil forsøge at finde ejeren til en pung, de finder på gaden. Foto: TV 2

Over hele verden er folk mere villige til at levere en pung tilbage, hvis den indeholder penge, viser nyt studie.

Du har måske prøvet det. At finde en ejerløs pung på jorden og tænkt over, hvad du så skulle gøre.

Levere pungen tilbage til dens ejermand sammen med de penge, den eventuelt måtte indeholde? Eller lade være?

Et hold af forskere har undersøgt, hvordan borgere over hele verden forholder sig til dette spørgsmål. Det sker i et nyt, verdensomspændende studie offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science.

Her har de besøgt 40 forskellige lande og afleveret 17.003 punge til ansatte på offentlige institutioner i 335 byer.

Forskerne udgav sig for at være personer, der selv netop havde fundet pungen, men ikke havde tid til at gøre mere, hvorefter de registrerede, om personerne kontaktede pungens ejer ud fra de informationer, pungen indeholdt.

Og der tegner sig et klart billede af, at vi over hele verden er mere tilbøjelige til at forsøge at levere pungen tilbage, hvis den indeholder penge.

Mens 40 procent i gennemsnit kontaktede ejeren af en pung uden penge, gjorde 51 procent det samme, da den indeholdt et beløb svarende til 109 danske kroner.

Alle pungene indeholdt derudover tre visitkort, hvoraf et havde en synlig mailadresse samt en nøgle og en håndskrevet indkøbsseddel.

Danmark topper listen

Faktisk er Danmark det land, hvor flest forsøgte at give pungen med penge i tilbage til ejeren. Over 80 procent i Danmark kontaktede nemlig ejere modsat lande som Peru, Mexico og Kenya, hvor under 20 procent gjorde det samme.

Afstemning

Omvendt var tallet lavere, hvis pungen ikke indeholdt penge. Her er det knap 70 procent af danskerne, der tager kontakt til ejeren, hvilket betyder, at vi bliver overgået af Holland, Norge og Schweiz, hvoraf sidstnævnte topper listen.

Omvendt er Kina det land, hvor færrest vil tage kontakt til ejeren af en pengetom pung. Under 10 procent vendte tilbage til ejeren.

Se et udpluk af undersøgelsens resultater i grafikken nedenfor. Oversigten med alle 40 lande kan ses her.

square to 16x9

Vi vil være gode mennesker

Forskerne bag undersøgelsen mener, at de forskellige tilbagemeldinger på de fundne tegnebøger kan forklares ud fra landenes uddannelsesniveau og politiske systemer. Demokratiske lande, hvor borgerne har medbestemmelse, ligger generelt højere på listen.

Derudover betyder det noget, om landet har kulturelle moralske værdier, der knytter sig til mere end en lille gruppe som for eksempel familien.

Sidst, men ikke mindst, mener forskerne, at den store forskel på, om pungen indeholder penge eller ej, skyldes det faktum, at mange betragter det som tyveri, hvis man ikke leverer en pung med penge tilbage til ejeren.

- Hvis der ikke er penge i en pung, føles det ikke som at stjæle. Men er der penge i, føles det pludselig som tyveri, og det føles endnu mere som om, man stjæler, hvis beløbet i pungen stiger, siger medforfatter Christian Zünd ifølge New York Times.

Afstemning

Han bakkes op af adfærdsforsker Nina Mazar fra Boston University.

- Når vi skal træffe en beslutning om at være ærlige eller ej, så betyder det faktisk noget, at folk har moral og gerne vil tænke på sig selv som værende et godt menneske, siger hun til avisen.

- Jeg kan sove med god samvittighed

Den følelse genkender 31-årige Lykke Maria Løvendahl Hansen. Hun husker tydeligt, da hun fandt en pung på jorden på en bytur i Ikast. I den var blandt andet make-up, sygesikringsbevis, kørekort og 800 kroner. Og hun overvejede slet ikke, at pungen ikke skulle tilbage til ejeren.

Skæbnen vil, at Lykke Maria Løvendahl Hansen for nylig selv mistede sin pung, og at den blev leveret tilbage til hende i god behold. Herefter gav hun finderen et opkald for at sige tak. .
Skæbnen vil, at Lykke Maria Løvendahl Hansen for nylig selv mistede sin pung, og at den blev leveret tilbage til hende i god behold. Herefter gav hun finderen et opkald for at sige tak. . Foto: Privatfoto

- Jeg kan huske, jeg tænkte, at jeg ville være ked af, hvis jeg havde mistet min egen pung. Så ville jeg håbe, at der var nogen, der var ærlige nok til at give mig den tilbage, siger hun og tilføjer:

- Jeg har fået den opdragelse, at hvis man finder noget, og man kan se, hvem det tilhører, så skal det afleveres. Så er den ikke længere end det.

Derfor fandt hun via Facebook frem til ejeren og kontaktede hende, så hun kunne få sin pung tilbage.

Skuffet blev hun dog, da der aldrig kom et tak retur fra kvinden i den anden ende på trods af, at de var i kontakt og aftalte, at hun skulle aflevere pungen i en butik, hvor kvinden ville hente den.

Alligevel ændrer det ikke på, at Lykke Maria Løvendahl Hansen ville gøre det samme, næste gang hun finder en tabt pung på jorden.

- Hvis folk ikke er taknemmelige, må det være deres hovedpine. Men jeg tænker, at jeg har gjort, hvad jeg følte var rigtigt, og så kan jeg lægge mig til at sove om aftenen med god samvittighed, siger hun.