Haveejer kæmper forgæves mod tre meter høj invasiv plante: - Jeg orker næsten ikke
Japansk pileurt breder sig i Danmark. Og den er et sandt mareridt for haveejere, for den er særdeles svær at komme af med.
Bag Michael Gaundorfs hæk breder en tre meter høj plante sig med lynets hast. Den stikker ind igennem hans hæk, skyder op igennem hans bede og på hans græsplæne.
Han piller, hiver og graver den op ad jorden. Nogle gange må motorsaven tages i brug for at skære de største af stænglerne over.
Efter to dages arbejde kan han fylde en hel container med planten.
Det er hårdt arbejde. Og desværre gør det ikke den store forskel.
For hvert år står den op i tre meters højde igen.
- Jeg orker næsten ikke at tage kampen, så jeg prøver bare at holde det væk, siger han.
En invasiv art, der breder sig i Danmark
Michael Gaundorf er en af de danske haveejere, der kæmper for at komme den invasive planteart japansk pileurt til livs.
Planten er blevet et stigende problem i Danmark.
I Miljøstyrelsen, hvor danskerne kan henvende sig om invasive planter, har man på tre år oplevet en tidobling i antallet af indberetninger om japansk pileurt. Samtidig viser en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening, at ni ud af ti kommuner oplever, at planten spreder sig.
Hos foreningen Haveselskabet bliver man også jævnligt kontaktet af frustrerede haveejere, der kæmper med planten.
- Det er helt klart et stigende problem. Den har været her i nogle år, men det er nu, at folk lægger mærke til den. I begyndelsen synes folk, at planten er imponerende, men så finder de ud af, at den er problematisk, siger Louise Møller, havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.
Japansk pileurt stammer oprindeligt fra Japan og er en kraftig staude, der kommer igen år efter år. Den har tykke, hule, bambusagtige stængler, røde grene og grønne blade.
En række danske haveejere har i løbet af de seneste 100 år plantet pileurten i haven, fordi den er køn og kraftig. Men den vokser og breder sig med en utrolig fart og ødelægger biodiversitet, økosystemer, veje og bygninger.
En jungle af rødder
Michael Gaundorf er lastbilchauffør og bor i et parcelhus med sin kæreste og hendes to døtre i Aalborg. Huset ligger op ad en jernbane, og her vokser den japanske pileurt lystigt ude foran hans hæk.
Men planten kan brede sig 14 meter under jorden og skyde op fra både græsplæner, asfalt og bygninger.
- Det er en tæt jungle af bambuslignende rødder, og de bliver mega tykke, siger han.
Michael Gaundorf går meget op i sin have. Derfor har han igennem fire år forsøgt både at grave, save og giftspraye sig ud af problemet. Men intet virker.
- Om vinteren bliver de sådan nogle tørre bambuspinde, men så om foråret står de op igen, fortæller han om planten.
Derfor er den svær at komme af med
Det kan tage mellem tre og ti år at komme af med japansk pileurt.
Den skal graves op, men efterlader man den mindste gren eller knold, kan den skyde frem igen og brede sig. Taber man noget af planten på vej hen til genbrugsstationen, kan den ligeledes sprede sig der, hvor den blev tabt.
Hos Miljøstyrelsen vejleder man folk i, hvordan planten kan fjernes. Er den blevet alt for stor, skal man med stor sandsynlighed have professionel hjælp.
Håber, at nogen fjerner den
Hjemme hos Michael Gaundorf håber man på, at Aalborg Havn, der har overtaget driften af jernbanen bag baghaven, vil fjerne pileurten helt. For efter fire års hårdt slid er han kommet frem til, at der nok skal tages skrappere midler – og større maskiner – i brug.
- Jeg tror, at man skulle grave hele volden væk med en gravko for at få det helt væk, siger han.
Men han har ikke selv overskuddet til at gå i gang med det projekt.