Esportsstjerne troede, hånden var brækket - lægerne pegede på noget helt andet

Betalt partnerskab med ELGIGANTEN

De bedste esportsudøvere i verden er ikke bare superhurtige med musen. De er også mentalt og fysisk i topform.

Livet som professionel esportatlet blev i sommer en realitet for 22-årige Marcus Priskorn.

Efter at have kæmpet sig op som en af de bedste League of Legends-spillere i årgang 97 var et af de helt store mål endelig nået. Kontrakten med storholdet Movistar Riders i Spanien.

Marcus Priskorns talent blev spottet, og han blev tilbudt en kontrakt som professionel esportsudøver. Det var en drøm, der gik i opfyldelse.
Marcus Priskorns talent blev spottet, og han blev tilbudt en kontrakt som professionel esportsudøver. Det var en drøm, der gik i opfyldelse. Foto: Daniel Urhoj

Overvældet af sin nye virkelighed som professionel esportsatlet trænede 22-årige Marcus Priskorn nat og dag for at blive blandt de bedste spillere på sit nye hold.

Den hårde træning gav resultater, men de kom med en pris.

Om samarbejdet

Denne artikel præsenteres i samarbejde med Elgiganten.

Over fire artikler stiller vi skarpt på, hvordan esport for alvor er rykket ind i foreningslivet, hvad det er, Danmark er så gode til, samt hvordan man tager gaming til et nyt niveau. 

Da han nogle måneder senere sad midt i et spil, mærkede han en massiv smerte i sin højre hånd.

- Jeg troede, den var brækket, så ondt gjorde det, siger han.

Bedst som drømmen blev realiseret, gik noget helt galt.
Bedst som drømmen blev realiseret, gik noget helt galt. Foto: Daniel Urhoj

Marcus Priskorn gik til adskillige undersøgelser, men lægerne kunne ikke finde noget i hans hånd. Knoglerne fejlede intet. Og senerne i hånden blev også frikendt.

De bedste esportsudøvere kan noget helt særligt. For at kunne præstere maksimalt, skal de være i topform både fysisk og mentalt.

Det måtte Marcus Priskorn lære på den hårde måde. Problemet var nemlig ikke fysisk. Det var psyken, den var gal med.

LoL i Madrid

‘Priskornet’, som han hedder, når han gamer, har fået sin League of Legends-opdragelse på Campus Vejle i forbindelse med, at han tog en hhx.

I Vejle er der mulighed for at tage en gymnasial uddannelse samtidig med, at man kan træne, som om den professionelle karriere allerede er i gang.

Marcus Priskorn har kæmpet sig vej frem til en professionel kontrakt i udlandet. Han startede sin karriere i Vejle.
Marcus Priskorn har kæmpet sig vej frem til en professionel kontrakt i udlandet. Han startede sin karriere i Vejle. Foto: Daniel Urhoj

I februar - få måneder før han blev student - lavede Marcus Priskorn et hold, der vandt Danish Esports League, kvalificerede sig til Nordic Championship og vandt så også det.

Den slags går ikke ubemærket hen. Så da spanske Movistar Riders skulle danne nyt hold, var Marcus med på ønskelisten som sidste mand i et ellers fuldt roster.

Han skulle altså kæmpe sig til en plads på holdet.

På trods af at det var hårdt at sige farvel til familien, så var det en drøm, der gik i opfyldelse, da Marcus Priskorn kunne sætte kursen mod Madrid.

Da Markus endelig kunne sætte kursen mod Madrid, var det en drøm, der gik i opfyldelse.
Da Markus endelig kunne sætte kursen mod Madrid, var det en drøm, der gik i opfyldelse. Foto: Daniel Urhoj

Skiftet til Spanien faldt desværre oveni eksamenerne i Vejle, så der skulle gå to måneder, inden han kunne flyve ned og blive en del af gruppen.

Her gik en fysisk og mentalt udmattende kamp i gang, for Marcus Priskorn var ikke i tvivl om, at han kunne spille sig op på det niveau, de fem andre på holdet havde.

Esport stiller høje krav til fysikken

Hvis man vil være blandt de bedste i verden, er det ikke længere nok at være den hurtigste med mus og tastatur. Kroppen skal være sund for at kunne performe, og tiden med energidrik, chips og tomme pizzabakker er for længst forbi.

Derfor er der i mange topklubbber - ud over trænere i selve spillet - også tilknyttet fagpersoner, der kan undervise og coache i både fysisk og mental træning.

Peter Sandberg Nielsen har en kandidat i idræt, og så har han skrevet en række artikler om fysisk træning og esport.

Det fysiske element spiller en stor rolle i evnen til at præstere som esportsatlet. Derfor har de store hold fysiske trænere ansat, og der er stor fokus på sundhed og fysisk træning.
Det fysiske element spiller en stor rolle i evnen til at præstere som esportsatlet. Derfor har de store hold fysiske trænere ansat, og der er stor fokus på sundhed og fysisk træning. Foto: Tyrone Siu / Ritzau Scanpix

Han mener, at professionel esport er i gang med samme udvikling, som man så i fodboldens verden i 80’erne og 90’erne.

I denne periode begyndte man at fokusere på at skabe sunde vaner for atleterne både på og uden for banen.

- Hvis man ser på 86-drengene, så havde vi sådan en som Jan Mølby, der var lidt overvægtig, og flere af spillerne fik også lige en smøg i pausen. Det er helt utænkeligt i dag, og den professionalisering kommer også ind i esporten.

De allerbedste organisationer i verden er allerede på det niveau, men langt de fleste esportshold har endnu meget at lære.

Der er sket meget, siden de fleste forbandt det at spille computer med chips og cola. Sådan forholder det sig ikke længere.
Der er sket meget, siden de fleste forbandt det at spille computer med chips og cola. Sådan forholder det sig ikke længere. Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock

Esportsudøveren sidder foran computeren i timevis, og derfor er den fysiske træning afgørende, mener Peter Sandberg Nielsen. Men der er en grænse.

- Ligesom det ikke er en fordel at være stor som en bodybuilder, så giver det heller ikke noget at kunne løbe et maraton. Der skal være et forhold mellem den tid, man lægger i det, og hvad man får ud af det, siger Peter Sandberg Nielsen.

Et af de fysiske parametre, der er nemmest at måle på i esport, er simpel reaktionstid. Hvor hurtig er spilleren til at reagere i et helt isoleret scenario, hvor al kompleks viden om spillet og modstanderen er skrællet væk.

Hvor godt klarer du testen? Marcus Priskorns gennemsnit ligger på 0,20 sekunder.

Start Tryk for at starte testen

Vent Tryk så snart der bliver grønt

Tryk!

Fortsæt Tryk for at fortsætte (2/5)

Din gennemsnitstid er De andre læsere brugte
i snit 0,00

Du er hurtigere end 50% af TV 2s brugere.
Dine mellemtider
 1. 0,00 sek
 2. 0,00 sek
 3. 0,00 sek
 4. 0,00 sek
 5. 0,00 sek

  Reaktionstiden viser en lille del af det, der kræves for at få en høj AMP - action per minute. Udtrykket stammer fra spillet Starcraft, hvor de bedste i verden har en APM på mellem 500 og 600. Altså op imod ti kliks og tryk i sekundet.

  Vel at mærke ikke ved at hamre tilfældigt ned i tastaturet, men derimod sende de nødvendige kommandoer i spillet op imod 600 gange i minuttet i mere end en halv time i træk, som et spil typisk varer.

  Skubbede sig selv for langt

  Fysikken har aldrig været et problem for Marcus Priskorn. Han har altid kunnet lide at gå i fitness. Han har gået så meget op i det, at han beskriver det at være i god form som en del af sin identitet på linje med at være League of Legends-spiller.

  Da han først ankom til Madrid for at spille for Movistar Riders, vidste han godt, at han skulle arbejde for at spille sig på holdet. Han var nummer seks ud af seks - på et hold med fem spillere.

  Men 'Priskornet' har aldrig været bange for en udfordring, så han tog fat.

  Marcus Priskorn var ivrig for at komme ud og bevise sit værd på sit nye hold. Derfor trænede han benhårdt på konstant at blive bedre.
  Marcus Priskorn var ivrig for at komme ud og bevise sit værd på sit nye hold. Derfor trænede han benhårdt på konstant at blive bedre. Foto: Daniel Urhoj

  - Jeg var fuld af energi, da jeg kom derned, og jeg havde virkelig glædet mig til det. Jeg kæmpede alt, hvad jeg kunne, for at spille mig op på niveau med de andre, og det gik også den rigtige vej, fortæller Marcus Priskorn.

  Marcus ville virkelig det her. Så meget, at han begyndte at skære ned i sin søvn for at kunne træne endnu mere alene, når de andre sov eller holdt fri.

  square to 16x9
  . Foto: Daniel Urhoj

  Med kun få kampe tilbage af sæsonen havde han opnået det, han kom derned efter. At blive udtaget til at spille for holdet. Men så gik det galt med hånden.

  Han fik så store smerter, at han ikke kunne spille. Derfor var frustrationen også enorm, da lægerne kunne konstatere, at hånden havde det fint.

  Marcus Priskorn blev frustreret, da han fik beskeden om, at hånden intet fejlede. Han kunne jo tydeligt mærke, at noget ikke var, som det skulle.
  Marcus Priskorn blev frustreret, da han fik beskeden om, at hånden intet fejlede. Han kunne jo tydeligt mærke, at noget ikke var, som det skulle. Foto: Daniel Urhoj

  Det viste sig at være Marcus Priskorns mentale tilstand, der var i ubalance. Hans krop lukkede ganske enkelt ned.

  Både krop og sind var udkørt, og Marcus havde ikke set det komme.

  En mental balancegang

  Den mentale balance skal ikke skubbes meget, før resultaterne kan begynde at svinge.

  Det ved mentaltræner og sportspsykologisk konsulent Henrik Hjarsbæk. Han coacher både esportsudøvere og sportsfolk i de klassiske sportsgrene. Og der er en klar parallel mellem dem.

  - Det betyder noget for alt, hvad vi laver. Uanset om det er i sport, på jobbet eller på studiet. Hvis vores tanker er et andet sted, så performer vi ikke optimalt, siger han.

  Mens det kan være forstyrrende at have problemer på hjemmefronten, når man er på arbejde, eller have alt for meget at tænke på på fodboldbanen, så er det endnu vigtigere at være klar i hovedet, når man sidder foran computeren.

  Find to ens billeder ved at trykke på kortene. Jo færre forsøg, jo bedre.

   - Den største negative faktor ligger uden for sporten. Hvis man ikke er mentalt i balance, så bliver man aldrig den bedste version af sig selv. Det ved vi i Danmark, hvor det holistiske menneske - det hele menneske - er kommet på dagsordenen.

   Modsat Danmark nævner Henrik Hjarsbæk Kina. Her er det helt efter planen at knokle på foran computeren ti timer om dagen uden at arbejde med noget andet i kroppen.

   I udlandet er det ikke alle steder, hvor der er lige så stor fokus på både mentalt og fysisk sundhed, som i Danmark og de store organisationer rundt om i Europa.
   I udlandet er det ikke alle steder, hvor der er lige så stor fokus på både mentalt og fysisk sundhed, som i Danmark og de store organisationer rundt om i Europa. Foto: Seventyfour / Shutterstock

   I øvrigt spiller mental og fysisk sundhed sammen. Det er Peter Sandberg Nielsen og Henrik Hjarsbæk fuldstændig enige om.

   Hvis man er i balance med sig selv, så er det meget nemmere eksempelvis at få noget ud af sine øvelser i fitnesscenteret. Og hvis man er i god fysisk form, så er det nemmere at koncentrere sig om at være i det rigtige mindset i pressede situationer.

   Klubskifte gjorde forskellen

   Det krævede hård mental træning for Marcus at finde tilbage til sin topform, men langsomt kom der liv i hånden igen, og han genfandt niveauet fra tidligere.

   Når han ser tilbage på forløbet, kan han godt forstå, at han var i risikozonen for at blive ramt af noget uforudset.

   square to 16x9
   I dag er Marcus Priskorn langt mere opmærksom på egen krop, og de signaler den sender. Foto: Daniel Urhoj

   - Jeg kan bestemt godt se, at det ikke var en god måde at gøre det på, og jeg betalte prisen for det.

   Marcus Priskorn er i dag i UCAM Penguins. Klubben ligger lidt lavere i tabellen i forhold til Madrid-klubben, og der er en mindre organisation omkring holdet.

   Opholdet i Madrid har lært Marcus Priskorn enormt meget.
   Opholdet i Madrid har lært Marcus Priskorn enormt meget. Foto: Daniel Urhoj

   - Jeg har taget utrolig meget med mig fra Madrid. Det var enormt lærerigt, og jeg taler stadig med trænere fra holdet.

   I den nye klub har han oplevet, hvordan der tages hånd om alle dele af personen.

   I byen Murcia i Spanien spiller Marcus på et hold, der ligger lidt lavere i tabellen, end Madrid-klubben. Til gengæld er der mere fokus på spillernes velbefindende.
   I byen Murcia i Spanien spiller Marcus på et hold, der ligger lidt lavere i tabellen, end Madrid-klubben. Til gengæld er der mere fokus på spillernes velbefindende. Foto: Daniel Urhoj

   Ikke bare når de træner eller er i kamp, men også i form af muligheden for at leve sundt, træne og spise rigtigt samt slappe af, når der ikke er træning.

   Én af de vigtigste ting, han har taget med, er evnen til at sige fra og lytte til egen krop.

   Ambitionerne er stadig tårnhøje for 22-årige Marcus Priskorn. Den ultimative drøm er spille for et af de store hold i USA.
   Ambitionerne er stadig tårnhøje for 22-årige Marcus Priskorn. Den ultimative drøm er spille for et af de store hold i USA. Foto: Daniel Urhoj

   Hans hånd har ikke givet ham problemer siden, men han er opmærksom på, hvad der skal til for ikke at få tilbagefald, og han passer sin træning; både mentalt og fysisk.

   Den helt store drøm hedder stadig USA. Der er en evig konkurrence mellem Europa og Nordamerika, når det kommer til professionel League og Legends, men pengene har altid været større på den anden side af Atlanten, og Marcus Priskorn vil gerne opleve den kultur, der er i landet.