GO'

Fotograferer kroppe, man ikke ser i bladene – nu vinder hun priser over hele verden

Fotografen Marie Hald har vundet sin seneste pris for et fotoprojekt, hvor både tykke og tynde er repræsenteret.

På billedet sidder en stolt kvinde med rank ryg. Hun hedder Marthe og har en vægt, der ligger på den tunge side af 100 kilo.

Det er noget, man sjældent ser på forsider og de sociale medier, og det er netop pointen for fotografen Marie Hald. Hun har sat sig for at fotografere mennesker, der kropsmæssigt befinder sig udenfor idealet.

- Min mission som fotograf er at vise kroppe i alle mulige afskygninger for at være med til at give repræsentation, siger hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Den mission er mundet ud i en udstilling, som tidligere på måneden sikrede fotografen den internationale fotopris Women Photograph 2019.

Norske Marthe er såkaldt tykaktivist og kæmper for, at det skal være okay at være tyk.

Folk er påvirket psykisk

Udstillingen er inspireret af Marie Halds egen generation, hvor særligt kvinder har det svært med de krav, de føler, deres krop skal leve op til, fortæller hun.

- Jeg ser det tydeligeligt i min egen omgangskreds. Flere har det skidt og er meget psykisk påvirkede af det.

Projektet består blandt andet af billeder fra et behandlingshjem i Polen for unge med en spiseforstyrrelse.

Hjemmet bliver hvert år fyldt, fordi de unge netop har svært ved at navigere i en verden med photoshoppede reklamer og tynde modeller, mener Marie Hald. Hun er glad for, at de ville fortælle deres historie gennem billederne.

- Det var ret sejt, for jeg vidste, hvor kede af sig selv de var. Men de syntes alligevel, det var fedt, fordi de følte, der blev råbt højt, siger Hald.

Anja på 19 år har en spiseforstyrrelse og bor på det polske behandlingshjem.

Unge vil ikke gå i bad sammen

Den manglende tilfredshed med egen krop er også noget, man ser hos danske unge.

En rundspørge, som TV 2 foretog på landets gymnasiale uddannelser i 2017, viste, at næsten halvdelen af de adspurgte var utilfredse og kede af deres kroppe.

Amerikaneren Larry er en del af Marie Halds projekt og også en af dem, der ikke er tilfreds med sin krop. Det har fået ham til at tage på fedmecamp, hvor det i en uge handler intensivt om motion og sund kost.

De følte blandt andet ikke, at de kunne leve op til det kropsideal, de så på sociale medier.

Ifølge Politiken var det kun én ud af tre gymnasieelever, der i 2017 stillede sig under bruseren, når idrætstimen var forbi.

Sexarbejder vakte interessen

Interessen for kroppen i alle afskygninger begyndte, da Marie Hald for år tilbage begyndte at følge sexarbejderen Bonnie i næsten to år.

- Jeg fik øje for, at når vi kommer helt tæt på fysisk, kommer vi også helt tæt på psykisk, siger hun.

Marie Hald fulgte sexarbejderen Bonnie gennem to år.

Billedserien med Bonnie resulterede i dokumentarprisen i College Photographer of the Year 2012 og en andenpræmie ved prisuddelingen World Press Photo.

- For mig har det været en kæmpe rejse, og jeg synes, at en krop som for eksempel Marthes er megaflot nu. Det håber jeg, at jeg kan være med til at gøre for hele verden, siger Marie Hald.