Varmen er hård ved kæledyrene - sådan kan du hjælpe dem
Nogle hunde har brug for solcreme på næsen og andre et frossent håndklæde. Se flere gode råd til at passe på dine dyr i varmen nederst i artiklen.
Usædvanligt høje temperaturer har bredt sig over det danske land. Mens vi mennesker har mulighed for at smide trøjen for at køle os selv ned, er det ikke tilfældet for vores pelsede venner på fire ben.
Som hundeejer skal man være ekstra opmærksom i disse dage, for de kan både få det for varmt og blive solskoldede, lyder det fra Cecilia Karstrup, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.
- Man tænker ikke lige som det første: ”Lad os smøre vores hund ind i solcreme". Men der er flere dyrearter, der har godt af solcreme, siger hun.
Våde håndklæder og vand fra vandslagen
Hunde og katte har ikke svedkirtler i huden ligesom os mennesker, og derfor har de svært ved at komme af med varmen.
Det er derfor vigtigt, at man giver sit kæledyr rigeligt med vand og skygge - det betyder også, at de ikke må blive efterladt i en bil.
Generelt er katte bedre til selv at tage deres forbehold i forhold til varmen, men hunde følger mere ejeren, og du skal derfor holde øje med, om den ændrer adfærd, fortæller dyrelægen.
- Hvis den bliver unaturligt sløv eksempelvis. De fleste hundeejere kender deres hund godt og ville kunne fornemme, om den opfører sig normalt. Hvis ikke, skal man handle og tage den til dyrelægen, siger hun.
Det gælder for eksempel, hvis dens halsen går over i hyperventilering, eller den ligger sløvt på siden uden at reagere. Men inden da kan du køle den ned med våde håndklæder eller vand fra vandslagen, der er køligt - ikke iskoldt.
Kaniner efterlades i solen
Men det er ikke kun hunde og katte, der skal have mulighed for skygge. Ifølge dyrelægen har hun flere gange set tilfælde, hvor folk har glemt deres kaniner i buret i solen, når de er taget på arbejde eller til stranden.
- De må aldrig, som i aldrig, stå i direkte sol. Buret bliver som en sauna, og kaninen er i en fastlåst situation, hvor den ikke kan flytte sig, siger Cecilia Karstrup.
Find en række gode råd fra dyrlægen og Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub, i listen nedenfor.