GO'

Varmen er hård ved kæledyrene - sådan kan du hjælpe dem

Nogle hunde har brug for solcreme på næsen og andre et frossent håndklæde. Se flere gode råd til at passe på dine dyr i varmen nederst i artiklen.

Usædvanligt høje temperaturer har bredt sig over det danske land. Mens vi mennesker har mulighed for at smide trøjen for at køle os selv ned, er det ikke tilfældet for vores pelsede venner på fire ben.

Som hundeejer skal man være ekstra opmærksom i disse dage, for de kan både få det for varmt og blive solskoldede, lyder det fra Cecilia Karstrup, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.

- Man tænker ikke lige som det første: ”Lad os smøre vores hund ind i solcreme". Men der er flere dyrearter, der har godt af solcreme, siger hun.

Våde håndklæder og vand fra vandslagen

Hunde og katte har ikke svedkirtler i huden ligesom os mennesker, og derfor har de svært ved at komme af med varmen.

Det er derfor vigtigt, at man giver sit kæledyr rigeligt med vand og skygge - det betyder også, at de ikke må blive efterladt i en bil.

Generelt er katte bedre til selv at tage deres forbehold i forhold til varmen, men hunde følger mere ejeren, og du skal derfor holde øje med, om den ændrer adfærd, fortæller dyrelægen.

- Hvis den bliver unaturligt sløv eksempelvis. De fleste hundeejere kender deres hund godt og ville kunne fornemme, om den opfører sig normalt. Hvis ikke, skal man handle og tage den til dyrelægen, siger hun.

Det gælder for eksempel, hvis dens halsen går over i hyperventilering, eller den ligger sløvt på siden uden at reagere. Men inden da kan du køle den ned med våde håndklæder eller vand fra vandslagen, der er køligt - ikke iskoldt.

Kaniner efterlades i solen

Men det er ikke kun hunde og katte, der skal have mulighed for skygge. Ifølge dyrelægen har hun flere gange set tilfælde, hvor folk har glemt deres kaniner i buret i solen, når de er taget på arbejde eller til stranden.

- De må aldrig, som i aldrig, stå i direkte sol. Buret bliver som en sauna, og kaninen er i en fastlåst situation, hvor den ikke kan flytte sig, siger Cecilia Karstrup.

Find en række gode råd fra dyrlægen og Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub, i listen nedenfor.

Gode råd til dyreejere i varmen

 1. Mindre aktivitet

  Selvom du er vant til at lufte din hund et bestemt antal gange om dagen, så er det en god ide at skrue lidt ned for gåturene i varmen.

  Men det gælder også, når Fido kommer med sin yndlingsbold. Hunden kan sagtens selv ville blive ved, men her må du som ejer sige stop, hvis den ser ud til at få det for varmt, lyder det fra adfærdskonsulenten hos Dansk Kennel Klub.

 2. Altid adgang til vand

  Det er vigtigt, at dine dyr altid har adgang til vand - både ude og inde. Er du kommet afsted uden en skål til hunden, kan du bruge den obligatoriske hundepose som alternativ vandskål. Rul siderne ned og hæld vand i bunden.

  Dyrlægen påpeger, at du ikke skal give dyrene iskoldt vand, da det kan få dem i en form for choktilstand. Tilbyd i stedet køligt vand.

 3. Solcreme

  Det er især lyse hunde med meget lidt pigment i deres pels, der har brug for solcreme øverst på deres snuderyg, på ørerne og andre bare områder. Brug den samme faktor, som du ville bruge til et barn.

  Hvide hestemuler er også meget eksponerede for solen og kan blive solskoldede.

 4. Varm asfalt

  Ifølge Lise Lotte Christensen er der mange hundeejere, der undervurderer, hvor varm asfalten kan blive.

  - I Dansk Kennel Klub plejer vi at have en femsekundersregel. Hvis du ikke fuldstændig komfortabelt kan have din hånd til at ligge på asfalten i fem sekunder, så er det for varmt for hunden at gå der, siger hun.

  I stedet skal du lade din hund gå på græs, eller vente til det er blevet køligere. Det samme gælder også for fliser og sand, der også kan blive for varmt til et par hundepoter.

 5. Nedkøling

  Der er heldigvis flere måder, du kan gøre varmen mere tålelig for dine firbenede venner. En flaske, hvor noget af vandet er frossent, kan puttes i en sok og lægges ved hunden, så den kan ligge på eller opad den.

  Vand på pelsen - igen ikke iskoldt - kan hjælpe din hund til at komme af med varmen.

  Er du nødsaget til at tage din hund med i bilen, kan du lægge et håndklæde i fryseren. Når I så skal ud at køre, kan du lægge det frosne håndklæde under et tørt.

Kilder: Cecilia Karstrup, dyrlæge, og Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.