Korpset

Deltager begik 'den største dødssynd' i tv-program

Anders Busch havde øvet sig på det meste, før 'Korpset' gik i gang. Men én ting var han ikke forberedt på.

Målet virkede indenfor rækkevidde.

Men blot 30 timer før det hele var slut i tv-programmet 'Korpset', måtte den 27-årige deltager Anders Busch aflevere sit armbind med aspirantnummeret 04 på.

Ikke fordi han følte sig for presset af de knap syv døgn med hårde prøvelser.

- Jeg havde egentlig et okay mentalt overskud, også frem til den sidste dag, siger Anders Busch.

I stedet begik han det, som tv-programmets instruktører kalder for "den største dødssynd".

Det kan slå teamet ihjel

'Korpset'-deltageren faldt i søvn, da han skulle holde udkig midt om natten, mens de andre aspiranter sov.

- Nummer 04 har ikke mere at gøre på det her kursus. Punktum, lød det resolut fra den tidligere jægersoldat og chefinstruktør i 'Korpset', Thomas Rathsack.

Han kalder det en "dødssynd", fordi en sovende soldat svigter sit team. Det kan få katastrofale følger at falde i søvn på vagt under en udsendelse.

- Ved ikke at holde sig vågen kompromitterer han teamets sikkerhed, idet fjenden kan nærme sig uset, overraske og ultimativt slå teamet ihjel, inden det når at reagere, uddyber Thomas Rathsack.

Derfor blev aspiranten bedt om at tage sit armbind af med det samme.

Anders Busch kan godt følge instruktørerne, men den nat fandt han sin grænse. Han vidste ikke, hvordan han skulle tackle trætheden.

- Det er hårde ord, men jeg er helt sikker på, at jeg havde lært, hvad jeg skulle gøre, hvis jeg havde været i miltærtræning. Man kan ikke gøre for, at kroppen giver op. På den anden side er det ingen undskyldning, og jeg er ikke stolt af det overhovedet, siger han.

Mistede søvn den nat

Chefinstruktør Thomas Ratsack mente i forvejen, at aspiranten "hang i det yderste af fingerneglen", fordi han var distræt.

Undervejs i 'Korpset' har Anders Busch flere gange mistet både sin pandelampe og notesbog, ligesom han også har glemt sin vandflaske og sin hue.

Samme aften, før han faldt i søvn på sin vagt, mistede han det nummer, deltagerne altid skal bære synligt på armen.

Det betød, at han måtte bruge tid på at lede efter armbindet og i sidste ende mistede han endnu mere søvn. Efter en time fandt han sit nummer ved aspiranternes hjemmebyggede toilet og kunne lægge sig til ro.

Ikke længe efter blev Anders Busch vækket for at holde udkig, mens de andre deltagere sov.

De tre værste ting, du kan gøre som soldat

Her kommer chefinstruktør og tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks liste over de tre værste 'dødssynder', man kan begå som soldat. 

  • At sove på vagt. Soldaten svigter dermed sit team og kompromitterer hele holdets sikkerhed.
  • At 'fryse'. Det vil sige, at man ikke er i stand til at reagere og handle, når det gælder. Eksempelvis under ildkamp med fjenden.
  • At træffe beslutninger med udgangspunkt i, hvad der er bedst for én selv og ikke for teamet.

Kroppen sagde fra

Det var koldt, og han medbragte derfor sin sovepose. Lige så stille lukkede øjnene mere og mere i.

- Jeg ligger og kigger ud i luften, og der sker ingenting. Og så kan jeg bare ikke holde mig vågen længere. Der sagde min krop på en måde bare fra, fortæller han.

Han blev vækket, da 'Korpset'-instruktøren Erik B. Jørgensen konfronterede ham med, at han sov på sin vagt klokken 3.53 om natten. Til at begynde med var han helt forvirret, men så tilbød han at tage en ekstra udkigsvagt, hvilket han gik i gang med.

Beslutningen var dog truffet, og han måtte forlade 'Korpset' kort før det afgørende sidste døgn.

- Jeg er selvfølgelig irriteret på mig selv, for det virker isoleret set uprofessionelt at falde i søvn på en vagt. Det er ikke okay, men omvendt er jeg rigtig stolt og glad for, at jeg er kommet så langt, siger han i dag.

- Nogle gange vinder man, andre gange lærer man. Jeg havde for alvor tabt kampen, hvis ikke jeg var stillet op til den her udfordring.

Aspirant nummer 04, Anders Busch, må folade 'Korpset' efter knap syv døgn. Der er nu fire aspiranter tilbage. Video: Maria Thuesen Bleeg

Var i sit livs form

De fysiske øvelser var ikke noget problem, for under tv-optagelserne følte han, at han aldrig havde været i bedre form.

Kort før 'Korpset' havde Anders Busch besteget Europas højeste bjerg, Mount Elbrus.

Han havde også forberedt sig ved at løbe et halvmaraton med 10 kilo i rygsækken, læst bøger af de tidligere jægersoldater B.S Christiansen og Thomas Rathsack og så havde han siddet 20 minutter i iskoldt havnevand, mens han mediterede.

Men han havde ikke forberedt sig på trætheden, der meldte sig. Anders Busch vurderer, at han i gennemsnit har fået tre timers søvn per nat under optagelserne.

Ifølge chefinstruktør Thomas Rathsack er der flere ting, man kan gøre, når øjnene bliver tunge. Hvis det er muligt, skal man rejse sig op. Man kan også aktivere hjernen ved eksempelvis at kontrollere sit udstyr og sit våben igen og igen.

Er man for træt til at gøre nogen af delene, skal man sige til sine kammerater, at man ikke kan holde sig vågen, og at man behøver søvn.

Det må godt være hårdt

Anders Busch har fra begyndelsen været klar over, at hans distræte sind ville blive et problem i 'Korpset'.

Det er jo grunden til, at vi er der

Anders Busch

Han meldte sig netop til programmet for at lære mere om sine egne styrker og svagheder. En indsigt han ville bruge både privat og på jobbet.

Derfor synes han også, at det er helt okay, at han fik de såkaldte "belønninger" - eller straffe - for at glemme sine sager.

- Jeg synes ikke, instruktørerne har været for hårde. Det er jo grunden til, at vi er der. Det er for, at det skal være så hårdt som muligt.

Der var da også kun én udfordring, der for alvor pressede ham, synes han. Det var, da han skulle dykke ned i et vandhul og kravle op igennem et rør på dag to i 'Korpset'.

- Dér så jeg min frygt i øjnene. Det var som om, instruktørerne havde fundet dén ene øvelse, jeg ikke kunne overskue mentalt, fortæller Anders Busch, der først kunne gennemføre opgaven i andet forsøg.

Med sig fra 'Korpset' har han fået en større indsigt i sine egne handlemønstre - han synes også, han er blevet bedre til at håndtere stress og modgang.

- Jeg kender mig selv bedre nu, og jeg synes, det har været en fantastisk oplevelse. Det har været den hårdeste, fysiske udfordring i mit liv og samtidig dybt inspirerende, siger han.

Se finaleafsnittet i 'Korpset' torsdag klokken 20 på TV 2 eller se det nu på TV 2 PLAY.

Her er aspiranterne i 'Korpset' sæson 3

Frederik

Frederik

Navn: Frederik Wielandt

Aspirant nummer: 01

Bopæl: København S, Amager

Alder: 24 år

Højde: 178 cm

Vægt: 83,5 kg

Profession: Fysioterapeut

Om: Fra barnsben har han altid haft en trang til at udfolde sig fysisk gennem forskellige sportslige aktiviteter. Han har planer om at gennemføre en Ironman i fremtiden. 

Fysik: Frederik spiller fodbold, golf, løber maraton, 42 kilometer forhindringsløb, dyrker triatlon og styrketræning. Han beskriver sig selv som afhængig af at bevæge sig, og han træner i gennemsnit 14 timer om ugen. 

Baggrund for deltagelse: Interessen for programmet kom, fordi Frederik har set de tidligere sæsoner, hvor både de mentale og fysiske udfordringer lokkede. Han har altid søgt at prøve nye ting af, og 'Korpset' virker som en gylden mulighed.

Foto: TV 2

Kenneth

Kenneth

Navn: Kenneth Friis Aaboe

Aspirant nummer: 02

Bopæl: Esbjerg

Alder: 30 år

Højde: 182 cm

Vægt: 80 kg

Profession: Brandmand og operatør ved Esbjerg Lufthavn

Om: Gift med Tina, og sammen har de tre piger på et halvt, to og fem år. Udover familien og haven interesserer han sig for sin kost. Han lever efter keto-diæten, hvor mængden af kulhydrater begrænses.

Fysik: Begyndte at styrketræne som 15-årig. Kenneth dyrker fitness fem til seks dage om ugen. 

Baggrund for deltagelse: Kenneth har meldt sig til 'Korpset' for at udvikle sig selvtillidsmæssigt og for at få en fed oplevelse.

Foto: Thomas Rønn / TV 2

Sonny

Sonny

Navn: Sonny Nautrup Nielsen

Aspirant nummer: 03

Bopæl: Aalborg

Alder:  33 år

Højde: 187 cm

Vægt: 95 kg

Profession: Brandmand/mekaniker/instruktør

Om: Sonny beskriver sig selv som udadvendt og med begge ben solidt plantet på jorden. Han lægger vægt på et sundt liv og bruger en stor del af sin fritid på fysisk aktivitet.

Fysik: Dyrker crossfit, løb, spinning/cykling og havkajak/roning. I alt bruger han syv til ti timer om ugen på motion. 

Baggrund for deltagelse: Sonny ønsker at lære sig selv bedre at kende og finde sine egne grænser for, hvad der er muligt.

Foto: Thomas Rønn. / TV 2

Anders

Anders

Navn: Anders Busch

Aspirant nummer: 04

Bopæl: København

Alder: 27 år

Højde: 186 cm

Vægt: 86 kg

Profession: Digital marketing specialist

Om: Anders betragter sig selv som impulsiv, eventyrlysten og karriereorienteret. Han har rejst gennem ti procent af sit liv med venner og familie og gør det typisk på en adrenalinfyldt måde, eksempelvis på motorcykel, ved at sejle eller bjergbestigning. 

Fysik: Han har spillet fodbold, siden han var ni år gammel, og styrketrænet, siden han var 15. I forbindelse med 'Korpset' trænede han ved at gå med rygsæk, dyrke crossfit, core-træning, mentaltræning med 'død mur' fra 3- og 5-meter vipper, meditation og yoga. Normalt træner han crossfit cirka fire gange om ugen og fodbold én gang ugentligt.

Baggrund for deltagelse: Anders elsker at være uden for sin comfort zone, uanset om det er 'Korpset', bjergbestigning, maraton, akavet stilhed under en date eller en præsentation foran en stor forsamling af mennesker. Det er her, han synes, at han udvikler sig og får det bedste af sig selv frem. Derudover vil han gerne anvende den militære disciplin i sin karriere og i sit privatliv, så han ved, hvordan han skal reagere, næste gang han står i en presset situation. 

Foto: Thomas Rønn. / TV 2

Nick

Nick

Navn: Nick Lindbjerg Trier

Aspirant nummer: 05

Bopæl: Kerteminde

Alder: 32 år

Højde: 190 cm

Vægt: 93 kg

Profession: Selvstændig tømrer

Om: Bruger sin fritid sammen med sin kæreste, familie og venner. Han elsker desuden ekstremsport og at teste sine egne grænser. Derudover går Kenneth op i frivilligt arbejde - både som løbskaptajn i Stafet For Livet og som teamleder på Camp True North, hvor han arbejder med udvikling af unge i alderen 12 til 18 år. 

Fysik: Han løber en del og har de seneste to år deltaget i verdensmesterskaberne i OCR (forhindringsløb, red). Den mere fysiske træning får han ved at dyrke crossfit. Det står sammenlagt gerne på fem træninger om ugen.

Baggrund for deltagelse: Nick har meldt sig til 'Korpset' for at lære sig selv endnu bedre at kende. Fysisk ved Nick, at han kan klare smerten, men han har aldrig prøvet at blive testet psykisk på den måde før. Han meldte sig også for at få nye redskaber, som han vil bruge i sit arbejde med unge.  

Foto: TV 2

Charlie

Charlie

Navn: Charlie Klarskov

Aspirant nummer: 06

Bopæl: Dubai - under optagelserne boede han i Los Angeles

Alder: 27 år

Højde: 184 cm

Vægt: 78 kg

Profession: Selvstændig inden for online markedsføring for investeringsvirksomheder -primært i Californien.  

Om: Charlie er meget passioneret omkring sin virksomhed. Han arbejdede som investeringsrådgiver i Beverly Hills, men sagde jobbet op for at starte sit eget. Han rejser en del med jobbet - i gennemsnit en gang om ugen året rundt. 

Fysik: Han løber fem til syv kilometer og laver træningsøvelser cirka tre gange om ugen, hvilket han har gjort i et par år. Derudover går han på jagt og rider, når han er i Danmark.

Baggrund for deltagelse: Vil bevise overfor sig selv, at han både fysisk og mentalt har, hvad der skal til, for at gennemføre. Derudover er han nysgerrig på den mentale rejse.

Foto: Thomas Rønn. / TV 2

Søren

Søren

Navn: Søren Bang Trangbæk

Aspirant nummer: 07

Bopæl: Hinnerup

Alder: 38 år

Højde: 187 cm

Vægt: 80 kg

Profession: Projektleder indenfor salg og marketing 

Om: Søren bor sammen med sin kone, Line Hinnerup, nord for Aarhus. Sammen har de børnene Alberte på otte og Karl på seks år. Til daglig arbejder han i Kristelig Fagbevægelse (Krifa) som projektleder. Han dyrker en del sport, men i hverdagen er familien det primære. 

Fysik: Løber, cykler, ror kano og kajak, svømmer og løber på inliners samt dyrker styrketræning. Han træner cirka otte timer om ugen og dyrker også adventure race.

Baggrund for deltagelse: Søren er vild med at give sig selv nye udfordringer. Han kender sin krop og ved, hvordan den reagerer i pressede situationer med for lidt søvn, vand, mad og under påvirkning af kulde. Udover den fysiske og mentale del, så betyder omverdenens anerkendelse også noget, og derfor har han meldt sig til 'Korpset'. Han håber på at blive presset helt derud, hvor man normalt giver op, og så alligevel fortsætte. 

Foto: Thomas Rønn / TV 2

Klaus

Klaus

Navn: Klaus Svendsen

Aspirant nummer: 8

Bopæl: Herning

Alder: 38 år

Højde: 183 cm

Vægt: 90 kg

Profession: Virksomhedsejer og sælger

Om: Klaus bor sammen med sin kæreste Mette og deres søn på to år. De bruger i øjeblikket det meste af fritiden på at bygge et nyt hjem. Han beskriver sig selv som impulsiv og ser ting som en udfordring frem for et problem. 

Fysik: I øjeblikket er den eneste sportsgren husbyggeriet, men ellers plejer han at cykle racer- og mountainbike og at styrketræne. Han træner som regel 10 til 15 timer om ugen. 

Baggrund for deltagelse: Det var Klaus' kæreste, der opfordrede ham til at melde sig. Han har også selv overvejet det, da han elsker at teste sig selv. Han ser 'Korpset' som den ultimative udfordring på det fysiske og mentale plan.

Foto: Thomas Rønn. / TV 2

Anders

Anders

Navn: Anders Haurballe Larsen

Aspirant nummer: 9

Bopæl: Nyborg

Alder: 27 år

Højde: 180 cm

Vægt: 90 kg

Profession: Under uddannelse til ambulancebehandler

Om: Anders er familiemenneske og går op i at bruge tid med hustruen Melanie og datteren Asta på 1,5 år. Derudover går han meget op i konstant at udvikle sin fysik og eksperimentere med den. Derfor træner han al den tid, han ikke tilbringer på job, uddannelse eller familien. Søvn er derfor ikke højt prioriteret.

Fysik: Han dyrker svømning på åbent hav, mountainbike, forskellige former for løb, styrketræning/crossfit/bodybuilding. Anders træner hver dag. 

Baggrund for deltagelse: Anders meldte sig til 'Korpset' af mange forskellige årsager, men den primære var, at han er vokset op i et hjem, hvor selvtilliden ret hurtigt blev pillet af ham. Så bekræftelse, anerkendelse og selvtillid var noget, han kæmpede for at gøre sig fortjent til, og det føler han nu, at han blandt andet opnår ved at gøre ting udover det sædvanlige. Som for eksempel at melde sig til 'Korpset'.

Foto: Thomas Rønn / TV 2

Martin

Martin

Navn: Martin Holm Larsen

Aspirant nummer: 10

Bopæl: Jyderup

Alder: 46 år

Højde: 180 cm

Vægt: 102 kg

Profession: Er selvstændig og arbejder indenfor kost, træning og coaching. 

Om: Gift på 16. år med Joan. Har to store bonusbørn, Patrick på 29 år og Jacqueline på 27 år, og fællesbarnet Malou på 15 år. Derudover har Martin tre børnebørn og en på vej. Familien har desuden en hund ved navn Hjalmar af racen engelsk Mastiff.

Fysik: Martin træner fem til seks gange om ugen. Det er eksempelvis styrketræning, løb i terræn og vandring i bakker. Han har trænet hele sit liv og har stillet op til stærkmandskonkurrencer og bodybuilding. De seneste 12 år har han hovedsageligt dyrket ekstremsport som Ironman og 100/160 kilometer trailløb.

Baggrund for deltagelse: Martin ønsker at udfordre og udvikle sig selv som menneske. Han vil gerne flytte sine egne grænser, men også styrke sine menneskelige evner, så han på den måde bliver endnu bedre rustet til at hjælpe sine klienter.

Foto: Thomas Rønn. / TV 2

Kasper

Kasper

Navn: Kasper Rebenstorf

Aspirant nummer: 11

Bopæl: Bagsværd

Alder: 28 år 

Højde: 183 cm

Vægt: 80 kg

Profession: Produktionsleder i MT Højgaard

Om: Kasper bruger tid med kæresten Trine, og så har han dyrket nærmest al slags sport. Blandt andet fodbold, karate, svømning, squash, breakdance og golf. Som juniorgolfspiller havde han et handicap på 10,4. Han har desuden været i forsvaret fra april 2011 til oktober 2013. 

Fysik: Han dyrker primært triatlon om sommeren og har gjort det i over ti år. I vinterhalvåret fokuserer han på langrendsløb og løber Vasaloppet for femte gang i marts 2020.

Baggrund for deltagelse: Han havde i mange år gået med tanken om at blive frømand. Kasper søgte ind i 2013, men under optagelsesforløbet røg han ud med en sprunget trommehinde. I 2018 søgte han igen ind, men fik konstateret astma til en test og fik derfor ikke lov til at starte. Han har derfor søgt om at komme med i 'Korpset' for at bevise overfor sig selv, at han har, hvad der skal til, for at blive frømand. Derudover savnede han det sammenhold, man får, når man presses under ekstreme forhold sammen med andre.

Foto: TV 2

Paw

Paw

Navn: Paw Bech Rasmussen

Aspirant nummer: 12

Bopæl: Esbjerg

Alder: 33 år

Højde: 171 cm

Vægt: 68 kg

Profession: Politibetjent

Om: Paw bor med datteren Lærke på ti år og sønnen Linus på 7 år i en 7/7-ordning. Derudover har familien hunden Dina. Det meste af tiden går med børnenes fritidsaktiviteter - de spiller begge ishockey - og med hans egen træning.

Fysik: Han dyrker styrketræning, løb og OCR (forhindringsløb). Han har styrketrænet, siden han var i 20'erne, og har spillet fodbold og løbet gennem hele livet. I dag styrketræner han fem gange om ugen og har et par løbepas. 

Baggrund for deltagelse: Paw har meldt sig til 'Korpset' for få et personligt eventyr, men også for at vise overfor sig selv og omverdenen, at han er gjort af et særligt stof.

Foto: TV 2