Deltager begik 'den største dødssynd' i tv-program
Anders Busch havde øvet sig på det meste, før 'Korpset' gik i gang. Men én ting var han ikke forberedt på.
Målet virkede indenfor rækkevidde.
Men blot 30 timer før det hele var slut i tv-programmet 'Korpset', måtte den 27-årige deltager Anders Busch aflevere sit armbind med aspirantnummeret 04 på.
Ikke fordi han følte sig for presset af de knap syv døgn med hårde prøvelser.
- Jeg havde egentlig et okay mentalt overskud, også frem til den sidste dag, siger Anders Busch.
I stedet begik han det, som tv-programmets instruktører kalder for "den største dødssynd".
Det kan slå teamet ihjel
'Korpset'-deltageren faldt i søvn, da han skulle holde udkig midt om natten, mens de andre aspiranter sov.
- Nummer 04 har ikke mere at gøre på det her kursus. Punktum, lød det resolut fra den tidligere jægersoldat og chefinstruktør i 'Korpset', Thomas Rathsack.
Han kalder det en "dødssynd", fordi en sovende soldat svigter sit team. Det kan få katastrofale følger at falde i søvn på vagt under en udsendelse.
- Ved ikke at holde sig vågen kompromitterer han teamets sikkerhed, idet fjenden kan nærme sig uset, overraske og ultimativt slå teamet ihjel, inden det når at reagere, uddyber Thomas Rathsack.
Derfor blev aspiranten bedt om at tage sit armbind af med det samme.
Anders Busch kan godt følge instruktørerne, men den nat fandt han sin grænse. Han vidste ikke, hvordan han skulle tackle trætheden.
- Det er hårde ord, men jeg er helt sikker på, at jeg havde lært, hvad jeg skulle gøre, hvis jeg havde været i miltærtræning. Man kan ikke gøre for, at kroppen giver op. På den anden side er det ingen undskyldning, og jeg er ikke stolt af det overhovedet, siger han.
Mistede søvn den nat
Chefinstruktør Thomas Ratsack mente i forvejen, at aspiranten "hang i det yderste af fingerneglen", fordi han var distræt.
Undervejs i 'Korpset' har Anders Busch flere gange mistet både sin pandelampe og notesbog, ligesom han også har glemt sin vandflaske og sin hue.
Samme aften, før han faldt i søvn på sin vagt, mistede han det nummer, deltagerne altid skal bære synligt på armen.
Det betød, at han måtte bruge tid på at lede efter armbindet og i sidste ende mistede han endnu mere søvn. Efter en time fandt han sit nummer ved aspiranternes hjemmebyggede toilet og kunne lægge sig til ro.
Ikke længe efter blev Anders Busch vækket for at holde udkig, mens de andre deltagere sov.
Kroppen sagde fra
Det var koldt, og han medbragte derfor sin sovepose. Lige så stille lukkede øjnene mere og mere i.
- Jeg ligger og kigger ud i luften, og der sker ingenting. Og så kan jeg bare ikke holde mig vågen længere. Der sagde min krop på en måde bare fra, fortæller han.
Han blev vækket, da 'Korpset'-instruktøren Erik B. Jørgensen konfronterede ham med, at han sov på sin vagt klokken 3.53 om natten. Til at begynde med var han helt forvirret, men så tilbød han at tage en ekstra udkigsvagt, hvilket han gik i gang med.
Beslutningen var dog truffet, og han måtte forlade 'Korpset' kort før det afgørende sidste døgn.
- Jeg er selvfølgelig irriteret på mig selv, for det virker isoleret set uprofessionelt at falde i søvn på en vagt. Det er ikke okay, men omvendt er jeg rigtig stolt og glad for, at jeg er kommet så langt, siger han i dag.
- Nogle gange vinder man, andre gange lærer man. Jeg havde for alvor tabt kampen, hvis ikke jeg var stillet op til den her udfordring.
Var i sit livs form
De fysiske øvelser var ikke noget problem, for under tv-optagelserne følte han, at han aldrig havde været i bedre form.
Kort før 'Korpset' havde Anders Busch besteget Europas højeste bjerg, Mount Elbrus.
Han havde også forberedt sig ved at løbe et halvmaraton med 10 kilo i rygsækken, læst bøger af de tidligere jægersoldater B.S Christiansen og Thomas Rathsack og så havde han siddet 20 minutter i iskoldt havnevand, mens han mediterede.
Men han havde ikke forberedt sig på trætheden, der meldte sig. Anders Busch vurderer, at han i gennemsnit har fået tre timers søvn per nat under optagelserne.
Ifølge chefinstruktør Thomas Rathsack er der flere ting, man kan gøre, når øjnene bliver tunge. Hvis det er muligt, skal man rejse sig op. Man kan også aktivere hjernen ved eksempelvis at kontrollere sit udstyr og sit våben igen og igen.
Er man for træt til at gøre nogen af delene, skal man sige til sine kammerater, at man ikke kan holde sig vågen, og at man behøver søvn.
Det må godt være hårdt
Anders Busch har fra begyndelsen været klar over, at hans distræte sind ville blive et problem i 'Korpset'.
Han meldte sig netop til programmet for at lære mere om sine egne styrker og svagheder. En indsigt han ville bruge både privat og på jobbet.
Derfor synes han også, at det er helt okay, at han fik de såkaldte "belønninger" - eller straffe - for at glemme sine sager.
- Jeg synes ikke, instruktørerne har været for hårde. Det er jo grunden til, at vi er der. Det er for, at det skal være så hårdt som muligt.
Der var da også kun én udfordring, der for alvor pressede ham, synes han. Det var, da han skulle dykke ned i et vandhul og kravle op igennem et rør på dag to i 'Korpset'.
- Dér så jeg min frygt i øjnene. Det var som om, instruktørerne havde fundet dén ene øvelse, jeg ikke kunne overskue mentalt, fortæller Anders Busch, der først kunne gennemføre opgaven i andet forsøg.
Med sig fra 'Korpset' har han fået en større indsigt i sine egne handlemønstre - han synes også, han er blevet bedre til at håndtere stress og modgang.
- Jeg kender mig selv bedre nu, og jeg synes, det har været en fantastisk oplevelse. Det har været den hårdeste, fysiske udfordring i mit liv og samtidig dybt inspirerende, siger han.
Se finaleafsnittet i 'Korpset' torsdag klokken 20 på TV 2 eller se det nu på TV 2 PLAY.