Det roder

10 ting, som gør det nemmere at rydde op

Når mængden af rod vokser, bliver det sværere at komme i gang med oprydningen.

De fleste af os har rod et sted i hjemmet, og det kan være svært at se, hvordan en oprydning skal gribes an.

- Oprydning er et arbejde, som aldrig stopper. Du skal gøre en lille smule hver dag. Det er det, som mange kæmper med. Det er en uendelig opgave, siger oprydningsekspert Camilla Lender fra TV 2-programmet 'Det roder', hvor hun hjælper familier med at komme i gang med den store og svære oprydning.

Hun oplever, at mange bliver handlingslammede og ingenting gør, fordi de er overvældet af rodet.

Men sådan behøver det ikke at være.

- Man skal lære at gøre bittesmå ting hurtigt og halvgodt. Det er meget bedre at tage 10 minutter hver dag for at prikke hul på bylden, siger Camilla Lender.

Derfor har oprydningseksperten samlet sine 10 bedste råd til at komme i gang med oprydningen.

Ekspertens 10 nemme råd til at rydde op

  1. Ryd et hotspot

    Begyndt med at rydde et hotspot. Et sted i hjemmet, som hele tiden roder. Det kan for eksempel være enden af køkkenbordet. Hold det sted ryddet de næste uger.

    På den måde får du en hurtig succesoplevelse og mod på mere oprydning, fordi du mærker den daglige glæde over det lille ryddede område og oplever tilfredsheden over at have fuldført en oprydningshandling og holdt den ved lige.

  2. Lær din hjerne, at oprydning ikke er en sur pligt

    Spil høj yndlingsmusik, luft grundigt ud og brug friske dufte.

    Ved at ritualisere din oprydningsvane via forskellige sanseinput hjælper du din modvillige vanehjerne med at vænne sig til, at når du får frisk ilt ind i hjemmet, høj musik og friske dufte - så skal der ryddes op!

    - Det kræver pålidelig gentagelse for at virke, og man skal være tålmodig. Efter 21 dage vil man begynde at mærke en forandring, siger oprydningseksperten.

    På samme måde som vi kan komme i julestemning af duften af gran, kanel og klementiner, vil du efterhånden begynde at komme i oprydningsstemning af frisk luft, friske dufte og høj musik. 

    Der findes forskellige naturlige duftsprays i flere butikker, men det kan også være duften af for eksempel citron, mynte eller blomster. Drik lidt vand, lav en kop te eller spis lidt frugt og nogle nødder.

    Hvis du bare knokler glædesløst og sammenbidt på og glemmer at hygge dig og spise, drikke eller gå på toilettet, fortæller du dit nervesystem, at oprydning er en ubehagelig og pinefuld handling.

  3. Sæt en timer på ti minutter og ryd op i de ti minutter hver dag

    Skab et fast oprydningsritual hver dag for hele familien. Beslut et fast tidspunkt og en fast procedure, du og familien gentager hver gang. Sæt for eksempel den samme yndlingsmusik på. Så hjælper du vanehjernen over modstanden mod forandring.

    - Høj musik og gentagelse fjerner børns modstand mod oprydningen. Det er en leg, hvor alle løfter i flok, og børn elsker at være vigtige for familiens trivsel, siger Camilla Lender og fremhæver, at ti minutter om dagen bliver til 70 minutter om ugen.

    - Tænk, hvad det kan blive til på få måneder i stedet for ingen oprydning og stagnation, siger hun videre.

  4. Nyd før du yder

    Pynt op med friske blomster, før du begynder på en større oprydning. Når du ser de friske blomster midt i alt rodet, bliver du mere bevidst om dit hjems tilstand, og du får samtidig en rar vision om, hvor dejligt dit hjem kan blive, når du har ryddet op.

    - Det behøver ikke være blomster. Det kan også være en skål med frisk frugt. Noget levende og friskt i hjemmet gør utrolig meget, siger Camilla Lender. 

  5. Etiketter kan mere, end du tror

    Sæt etiketter og mærkater på skuffer, kasser og knager og inde i skabene, som en reminder til din og din families underbevidsthed om, hvor tingene bor. Til helt små børn kan du bruge fotos og tegninger i stedet for ord på etiketterne.

    - Det er en krykke i begyndelsen, hvor ting får faste pladser. Men man kan også putte etiketter ned i skuffer, så tingene får faste pladser i skuffen. Jeg plejede at lave laminerede skilte til mine børn, siger oprydningseksperten.

    Det skaber overblik for både børn og voksne, og du minder dig selv om tingenes destination.

  6. Send ting på ferie

    Hvis du har nogle ting, som du egentlig ønsker at smide ud, fordi du ikke bruger dem mere, men du har svært ved at tage beslutningen og tage afsked, så send tingene på ferie hos en ven eller et familiemedlem. Få dem tilbage efter en måned og mærk, hvad adskillelsen har gjort ved din tilknytning.

    - Man skal involvere andre, for ellers kan det ende med, at man bare smider sine ting i kælderen, og så er man lige vidt. Det kan også blive en ensom proces, hvor man skal sige farvel til noget, siger Camilla Lender.

    Ofte vil du se på tingene med mere neutrale øjne efter adskillelsen og ikke længere være så styret af tilknytningsfølelser.

  7. Husk at fejre, når du har ryddet op, for at skabe nye spor i hjernen

    Ros dig selv, klap dig selv på skulderen, giv en high-five og lav en lille sejrsdans med armene over hovedet, når du har ryddet op.

    På den måde fortæller du dit nervesystem og din vanehjerne, at det er godt for dig, og det vil blive nemmere og nemmere for dig at tage dig sammen til mere oprydning.

  8. Prop ikke reolen

    Hold ting i reoler og hylder inden for kanten eller rammen af reolen.

    Det skaber ro for øjet, at man ikke føler, tingene vælter ud i hovedet på én.

    Hvis du bor småt, kan det også være en fordel at farve- og højdekoordinere bøgerne i reolen eller få sat låger eller forhæng på skabene for at få mere ro for øjet. Det er også en god idé at hæve så mange møbler og ting fra gulvet som muligt. Det skaber en følelse af rummelighed, at man kan se gulvet helt ud til væggen.

  9. Hold nogle overflader tomme

    Øv dig på ikke at proppe alle overflader med ting. Det gælder både for mange pynteting og for rod, du lige lægger fra dig.

    Det kan få dig til at føle dig overvældet, presset og overstimuleret. Lad nogle flader være helt tomme eller udvælg nogle få pynteting, du virkelig elsker.

    - Det skal slet ikke være klinisk, men vi har ofte steder i hjemmet, hvor vi læsser småting af. Det får hjemmet til at se forstoppet ud, siger Camilla Lender.

    Tomme, ryddede flader nogle steder vil give dig en følelse af rummelighed og plads, og det giver ro for øjet.

  10. Alle ting skal have en plads

    Når du begynder at rydde op i dit hjem, er det vigtigt, at du løbende lægger mærke til, hvilke ting der ofte ender med at ligge og flyde. De ting har tit ikke en logisk og praktisk plads.

    Hvis det er børnenes papir, tape og tusser, som altid ender på spisebordet, så skab en plads til de ting i nærheden af spisebordet. En kasse i en reol eller en lille hængekurv på væggen, hvor de ting kan bo permanent.

    Hvis det er biblioteksbøger som altid roder, så skab en fast plads på en hylde til dem.

    Hvis det er nøglerne, du aldrig kan finde, så lav en krog ved døren til dem.

    Når ting, vi bruger hver dag som computer, nøgler, briller, legetøj og fjernbetjeninger, har en fast plads i hjemmet, bliver det pludselig så meget nemmere at rydde op.

    • Nøglen dér på krogen.
    • Computeren i dén skuffe.
    • Fjernbetjeningerne i kassen.
    • Brillerne på hylden.

'Det roder' kan ses hver tirsdag klokken 20.50 på TV 2. På TV 2 PLAY kan du se flere afsnit, før det sendes på tv.