Otte tegn på, at nogen lyver for dig

Hold øje med disse otte forskellige steder på kroppen, hvis du vil afsløre en løgn. Se listen nederst i artiklen.

Det kan være svært at se, om en person lyver. De undersøgelser, der er lavet omkring løgn, viser, at mennesker kun kan genkende en løgn i 54 procent af tilfældene - altså meget tæt på den statistiske sandsynlighed.

Man kan dog træne sig til at blive bedre til at se efter indikationer på, at en person lyver. Det fortæller Michael Sjøberg, der er kropssprogsekspert og foredragsholder hos Human Advisor Group og blandt andet ekspert i at spotte en løgn.

Løgn er et centralt problem i det nye TV 2-program 'Din teenagers hemmelige liv'. Her udforskes, hvor, hvordan og hvorfor de unge drikker og tager stoffer - og hvordan de nogle gange lyver om det.

- De fleste teenagere har erfaret gennem deres opvækst, at den direkte løgn - altså der, hvor man siger 'ja', når sandheden er 'nej' - er rigtig svær at gennemføre uden at blive opdaget, forklarer Michael Sjøberg.

- Derfor benytter teenagere, og faktisk også mange voksne, sig i højere grad af forskellige former for bedrag. Det kan man kalde sminkede løgne. Disse former for 'talen sig rundt om sandheden' kan være sværere at spotte, fordi indikatorerne bliver mindre udtalte.

Der findes dog en række tegn, så du kan lære, hvordan du selv med stor sandsynlighed kan spotte en løgn.

Otte tegn på, at en person lyver

 1. Læber

  Hvis personen gentager dit spørgsmål eller siger "hvad?", kan det være en indikator på, at vedkommende prøver at købe sig tid til at finde på en god løgn. Derudover vil mange gerne undgå at sige "ja" eller "nej", hvis de lyver. Det kan nemlig udløse en stærk fysisk reaktion hos os at lyve så direkte. Derfor vil mange sige, "det kender jeg ikke noget til" i stedet for "nej".

 2. Øjne

  Øjnene er svære. Her kan både brudt øjenkontakt og intens øjenkontakt nemlig være et tegn på løgn. Hvis personen kigger nedad, når du taler, kan det betyde, at de lyver. De fleste af os vil, hvis vi skammer os, kigge nedad eller væk. Du skal dog også se efter, om en person holder for intens øjenkontakt. Systematiske løgnere holder nemlig øjenkontakten for at se, om du køber løgnen.

  Helt klassisk siger nogle eksperter, at man kan se på, hvor ens teenager kigger hen, hvis man vil spotte en løgn.

  Når vi danner indre billeder, kigger vi opad. Det kan komme til udtryk på to måder:
  Kigger din teenager op til venstre, husker de en episode eller en ting, de har oplevet.
  Kigger han eller hun op til højre, konstruerer vedkommende situationer, som ikke virkelig har fundet sted.

  Man kan også se på, hvor meget der bliver blinket. Nogle mennesker har en tendens til at blinke oftere, hvis de er nervøse.

 3. Nakke

  Man har en tendens til at ville berolige sig selv, hvis man er i færd med en løgn. Derfor kan det indikere, at nogen lyver, hvis de rører ved deres nakke, baghoved eller hals.

  - Hos FBI's afhøringseksperter kalder man det for 'pacifying behaviour' af ordet 'pacifier', altså en sut. Den beroligende adfærd virker rent faktisk beroligende, fordi vi har mange nerver på halsen og i ansigtet, fortæller Michael Sjøberg.

 4. Hoved

  Nikker personen, mens vedkommende siger nej – eller omvendt – kan det være en løgnindikator.

  - Vores pattedyrshjerne styrer vores ubevidste kropssprog - og den udtrykker de umiddelbare følelser. Det betyder, at man kan opleve, at ens teenager nikker med hovedet, mens de afviser at have gjort noget, de ikke skulle, forklarer Michael Sjøberg.

 5. Skuldre

  Hvis personen trækker på skuldrene, men giver dig et klart svar uden tøven, så kan det betyde, at vedkommende lyver. At rette på skuldrene betyder nemlig, at du er i tvivl om noget.

 6. Mave

  Læg mærke til vejrtrækningen. Vejrtrækningen skifter tit, når vi lyver. Når noget, vi siger, er en direkte løgn, får kroppen et ekstra skud adrenalin. Det resulterer i, at pulsen stiger, og lungerne skal mætte blodet med ilt.

  - Hvis man bliver tvunget ud i en direkte løgn, bliver stress-systemet for alvor aktiveret. Når munden lyver, bliver alarmcentret i hjernen aktiveret, og vi får en række stresshormoner i blodet - herunder adrenalin. Det får hjertet til at slå hurtigere og lungerne til at trække vejret hurtigt. Således lyder det tit, som om personer, der laver en direkte løgn, nærmest forsøger at 'suge' løgnen ind igen, siger Michael Sjøberg.

 7. Fødder

  - Hold godt øje med din teenagers fødder. Nogle gange kan man se et tydeligt skift, når samtalen rammer et ømt punkt, som det unge menneske ikke har lyst til at tale om, forklarer Michael Sjøberg.

  Hvis vedkommendes fødder peger væk fra dig, eller hvis vedkommende decideret bevæger sig ud af rummet, mens I taler, kan det være en løgnindikator. Et menneske vil i en presset situation enten stivne, kæmpe eller flygte. Hvis personens kropssprog peger væk fra dig, kan det derfor vise, at de ønsker at flygte væk fra situationen.

 8. Ben

  Mange tror, at man, når man lyver, vil bevæge sig nervøst. Måske skifter man vægten fra den ene fod til den anden, eller man står og fumler med en dims. Men faktisk forholder det sig ofte modsat. Et menneske vil i en presset situation enten stivne, kæmpe eller flygte. Stivner de, kan de være i gang med at fortælle en løgn.

  Men det er forskelligt fra person til person. Det kan være en god idé at sammenligne personens kropssprog med, hvordan personen normalt bevæger sig. Bevæger personen sig markant mindre end vedkommende plejer, når de snakker, kan det også være et tegn på, at de lyver.