Landmand søger kærlighed

Landmand løj for sig selv og alle andre, indtil han en dag ikke havde flere udveje

Et livslangt alkoholmisbrug fik Jack Rasmussen fra 'Landmand søger kærlighed' ned i et sort hul. I dag har han lært at være åben om sin fortid.

Han husker datoen. Det var 2. september 2008. Jack Rasmussen skulle lige igennem sin morgenbajer, inden han bevægede sig ned for at hjælpe med halmen.

Men det kom han aldrig til. I stedet ville hans 18-årige datter tale med ham.

Hun havde passet gården de sidste mange uger, fordi han ikke selv kunne. Og på det seneste så hun ham kun, når hun blev bedt om at hente en ny kasse øl ved købmanden.

Selvom alkoholen havde fulgt hendes far altid, var det blevet værre. Han var røget ned i et sort hul. Holdt sig for sig selv og drak mere, end hun nogensinde havde set før.

- På det tidspunkt var det bare planen at få ham tilbage på ret køl, hvor han måske drak 12-15 øl om dagen frem for 20-30. Vi skulle have ham til at fungere igen, siger Mia Rasmussen til TV 2.

Hun og resten af familien turde slet ikke håbe, at Jack ville skabe så stor en forandring i sit liv, som han gjorde.

Kunne ikke se sig selv i øjnene

Et livslangt alkoholmisbrug havde fået Jack Rasmussen helt derud, hvor han ikke kunne se flere udveje. Han havde brugt alle sine penge og alle de løgne, han kunne finde på. Han havde mistet både sit kørekort og sit job.

Han kunne hverken se sig selv eller andre mennesker i øjnene og havde faktisk fundet en slange og tænkt på at køre bilen op i skoven og gemme sig, indtil det hele blev sort.

Men den dag i 2008 overtalte Mia sin far til at ringe til et behandlingshjem. Og det blev Jack Rasmussens første skridt ind i et nyt liv som ædru alkoholiker.

Det er han nu på tiende år. Og det er et liv, hvor han mærker en glæde, han aldrig før har haft, og et ønske om at finde en, han kan dele alle hverdagens små øjeblikke med.

Derfor er 55-årige Jack Rasmussen med i 'Landmand søger kærlighed', og i aftenens afsnit åbner han op om sin fortid.

- Det at være åben og ærlig omkring mit liv giver nogle skulderklap. Og det er faktisk det, der har givet mig styrken til at komme videre, siger han.

Drak six-pack på vej til arbejde

Jack Rasmussen beskriver sig selv som en usikker person, der altid har kæmpet med lavt selvværd. Men alkoholen gav ham mod og bedøvede de negative tanker.

Hvornår han fik sin første øl, husker han ikke præcis. Men det var før, han kom i skole. For allerede i skoletiden følte Jack, at alkoholen gjorde ham stærkere.

Han havde altid følt sig anderledes og blev drillet med sit blege udseende. Men så fandt han ud af, at det gav pote i klassen, hvis han drak. Og herfra brugte han frikvartererne på at drikke øl i smug.

Alkoholen har siden fulgt ham på alle jobs, han har haft. I over 20 år arbejdede han som maskinfører i byggebranchen. Og på den time-lange køretur til sin sidste arbejdsplads drak han altid en six-pack. Til frokost fulgte en Tuborg og i drikkepausen endnu en.

På turen hjem kørte han som det første forbi købmanden for at skaffe nye forsyninger. Og hvis han ikke følte, han havde fået nok, tog han en lille omvej i bilen eller holdt ind i grøftekanten for at drikke et par øl mere, inden han trillede ind på gårdspladsen derhjemme.

Men Jack Rasmussen formåede altid at komme gennem hver eneste dag på trods af promillen. Faktisk var han nødt til at drikke for at fungere og kalder sin promille en såkaldt "funktionspromille".

Kroppen sagde fra

De to børn og deres mor derhjemme vidste godt, hvad der foregik, men Mia Rasmussen beskriver sin far som en mester i at skjule, at han var afhængig af alkohol.

Eksempelvis fik han sine venner til at ringe hjem på gården og bede ham om en tjeneste, så han havde en undskyldning for at smutte ud af huset og drikke med dem.

Men Jack Rasmussen løj ikke kun for de mennesker, han havde omkring sig. Heller ikke over for sig selv ville han indrømme, at alkoholen var et problem. Den dulmede smerten over alt det andet, der fra tid til anden var træls i hans liv, mente han.

Men det passede ikke. Flere gange i perioden fra 2004 til 2008 blev han indlagt med smerter i maven, der ikke kunne drikkes væk. Lægen fortalte ham, at hans bugspytkirtel var stået af, og at han ville dø, hvis han ikke stoppede sit alkoholmisbrug.

Men gu' var det da ej, fordi han drak for meget.

Jeg tænkte: "Hvad sker der lige? Er jeg så god?" Og så begyndte troen på, at jeg kunne leve igen

Jack Rasmussen

Han sagde ikke noget om alvoren til nogen, for så ville de studse over, at han få dage efter et hospitalsbesøg fortsatte sine gamle vaner.

Den sunde fornuft fik Jack Rasmussen først, da han kom i behandling. Men før han kom det, skulle han helt ned på bunden. Og det skete i 2008, hvor han blev taget for spritkørsel med en promille, der lå på 0,8.

Uden et kørekort kunne han ikke komme til og fra arbejde, som han mistede netop af den grund. Og det startede nedturen, som fik hans datter til at reagere.

Fik troen tilbage

De tre måneder i behandling blev Jack Rasmussens vendepunkt. Han beskriver de mange samtaler som noget, der "skilte ham ad i atomer og satte ham sammen på ny".

Under opholdet lærte han også at få struktur på hverdagen og at tænke positivt. Og ikke mindst fandt han et fællesskab, der gav ham en følelse af, at han var god nok.

- Hele holdet ville mig. De løftede mig og bar mig. Jeg tænkte: "Hvad sker der lige? Er jeg så god?" Og så begyndte troen på, at jeg kunne leve igen, fortæller Jack Rasmussen.

Da han tjekkede ud af behandlingen, tog han afstand fra mange af sine gamle venner og holdt i stedet kontakten til de mennesker, han havde mødt under AA-møderne. Derudover har han gjort det til sin ting at hjælpe andre, der har været gennem det samme som ham.

Den gode plads på hans gård uden for Haderslev blev i 2009 lavet om til værelser, der kan lejes ud – eksempelvis til folk, der har været i behandling for et alkoholmisbrug og mangler et sted at bo. Og sådan har det været siden.

- Vi er her for hinanden, siger han.

Gør sig selv godt

Livet som ædru alkoholiker betyder, at Jack Rasmussen vælger sit nye liv hver dag. Han ved, at han skal begynde dagen med struktur og derfra tage et skridt ad gangen, alt efter hvad han har lyst til.

For ham handler det om at mærke, at han lever. Og tit går han tur i skoven, mærker vinden og "taler med naturen". Derudover drikker han morgenkaffe med de piger, der har heste opstaldet på hans gård, og hjælper til hist og her.

Faktisk var det en af dem, der meldte ham til 'Landmand søger kærlighed', fordi hun mente, han trængte til netop kærlighed. Og den udfordring ville Jack Rasmussen gerne give sig selv. Han vil gerne lære sig selv bedre at kende.

Derudover håber han selvfølgelig at finde en at opleve alle de små ting sammen med, som han ikke ænsede, da han var fuld.

For eksempel at der løber en hare henover gårdspladsen, når han kigger ud af vinduet.

Se 'Landmand søger kærlighed' tirsdag klokken 20 på TV 2 eller TV 2 PLAY.