Landmand søger kærlighed

Undrede du dig over hunden i 'Landmand søger kærlighed'? Så meget hjælper den sin ejer

Tinna Rasmussen blev valgt fra i 'Landmand søger kærlighed'. Men hun overvandt sig selv ved overhovedet at være med.

Tinna Rasmussen kan ikke lide at køre i bus, fordi hun instinktivt tænker, at der sidder nogen på bagsædet og taler grimt om hende.

Hun kan heller ikke være i lukkede rum, fordi det minder hende om at sidde i et klasselokale.

Herfra har hun nemlig ikke mange gode oplevelser.

26-årige Tinna Rasmussen blev mobbet gennem hele sin folkeskoletid. Det fortsatte på efterskolen og igen på landbrugsskolen. Og da hun begyndte på HTX, var hun så bange for at blive mobbet, at hun troede, det skete, selvom det ikke var tilfældet.

Det var her, hun begyndte at høre stemmer, der ikke var der. Og se ting, der ikke skete.

De oplevelser betyder, at Tinna Rasmussen i dag lever med angst og flere former for skizofreni. Psykiske diagnoser, som uden hjælp ville gøre det umuligt for hende at leve et normalt liv.

Men for halvandet år siden fik hun servicehunden Stella, der har vendt op og ned på hendes tilværelse.

Tinna Rasmussen bliver også kaldt for Taco, fordi hun engang reddede en madret med tacos fra at brænde på.

Hunden har givet sejre

Faktisk er forskellen så stor, at Tinna Rasmussen de seneste uger er tonet frem i 'Landmand søger kærlighed' sammen med sin lille hund.

Og på trods af at det tirsdag endte i tårer, da landmanden Martin Rathkjen valgte hende fra, betegner hun hele deltagelsen som noget, der har givet hende "rigtig mange sejre".

- Det var en sejr, at jeg overhovedet kunne være med, selvom jeg har mine psykiske forhindringer. At jeg holdt skansen for alle mine stemmer og bare kunne være mig selv, siger Tinna Rasmussen, der også kalder sig Taco.

Martin sagde farvel til Tinna, fordi han mente, at hun nærmere kunne blive en rigtig god ven frem for en kæreste.

De gode oplevelser skyldes især Stella, som har været Tinnas mentale støtte, lige siden hun fik hende for halvandet år siden.

Stella er nemlig en såkaldt psykiatrisk servicehund, der modsat andre hunde er trænet til at være særligt opmærksom på sin ejer i hverdagen. Det er forklaringen bag den blå vest, hunden bærer.

Eksempelvis har Stella lært at støtte Tinna, især hvis de omgås fremmede eller er i lukkede rum, da det kan trigge Tinnas angst.

Hunden kan også mærke, hvis Tinna er ved at få et angstanfald, og forsøger altid at aflede hendes opmærksomhed og berolige hende, hvis det sker.

Servicehunden Stella gjorde en stor forskel for sin ejer under 'Landmand søger kærlighed'.

Ifølge Servicehundeforeningen er psykiatriske hunde blevet mere og mere udbredt. Foreningen samarbejder med 35 kommuner og har de seneste 10 år uddannet omkring 150 hunde til psykisk sårbare personer, der er godkendt til at få en servicehund.

Andre kommuner benytter sig af andre virksomheder, der også specialtræner hunde til personer med psykiske lidelser. Eksempelvis foreningen Trinitas, der har trænet Tinna Rasmussens servicehund.

- Stella giver mig et liv

Før hun fik Stella, ville Tinna normalt ikke kunne gå uden for sin egen dør. Hun ville ikke kunne handle ind i en butik eller tage på strøgtur med sine venner.

Og hun ville aldrig have klaret at møde fremmede mennesker på et fremmed sted, som hun gør i 'Landmand søger kærlighed'.

Derudover blev hendes hverdag forstyrret af stemmerne i hovedet og hallucinationer på andre sanser.

Folk synes, at jeg er sej. Og det giver mig et boost til min selvtillid

Tinna Rasmussen

Men med Stella har Tinna fået noget at koncentrere sig om i stedet for angsten.

Og selvom hun ikke er sluppet af med sin skizofreni, hjælper Stella hende til ikke at få angstanfald over det, hun tror, der sker.

- Hvor jeg før har levet i skræk og rædsel hele tiden, så hjælper hun mig med at skelne mellem, hvad der er virkeligt, og hvad der ikke er, siger hun og fortsætter:

- Hvis Stella ikke reagerer, så ved jeg, at det bare er noget, der foregår oppe i mit hoved.

Fordi Stella også er trænet til at være på vagt, når hun og Tinna eksempelvis er ude blandt fremmede, får Tinna Rasmussen mulighed for faktisk at slappe af og være sig selv.

- Det har jeg ikke kunnet i mange år. Stella giver mig et liv, lyder det fra Tinna Rasmussen.

Slikkede tårerne væk

Mærker servicehunden, at hendes ejer er ved at få et angstanfald, sker det, før Tinna selv registrerer det. Sådan var det også under optagelserne til 'Landmand søger kærlighed'.

- Når jeg har været lidt nervøs eller angst, så har hun villet op til mig. Og her er usikkerheden dampet af, når jeg har siddet med hende, fortæller Tinna Rasmussen.

- Det beroliger mig at have hende oppe ved mig, også fordi hun er god til at kravle op til ansigtet på mig for at aflede min opmærksomhed, fortsætter hun.

Når angsten rammer Tinna, begynder hendes fingre at snurre. Så ryster hun og får koldsved, bliver svimmel, kan have svært ved at trække vejret og besvime. Så langt kom det ikke ud i 'Landmand søger kærlighed' – takket være Stella. Her beroliger hunden Tinna.

Det var også derfor, at hunden sad helt oppe ved hendes ansigt under Tinnas sidste optagelser i 'Landmand søger kærlighed'.

Her havde landmandens afvisning givet hende et chok, som satte gang i et angstanfald.

Men efter en gåtur med Stella, hvor hunden også havde slikket hendes tårer væk, kom Tinna Rasmussen tilbage og lykkedes med at gennemføre dagens sidste interview foran kameraet.

- Jeg havde brug for, at seerne fik en afrunding. Selvom jeg røg ud, synes jeg stadig, det er vigtigt at sætte fokus på, hvor meget en servicehund kan hjælpe, siger hun.

Hjælper at være kendt fra tv

Derudover vil hun også meget gerne bidrage til at give folk mere viden om psykiatriske servicehunde.

For eksempel er det ikke en god idé at løbe hen og klappe en hund som Stella, der bærer en blå vest. I hvert fald ikke før man har fået lov, påpeger hun.

- I det øjeblik Stella mister fokus, betyder det, at jeg skal tage over og være på vagt. Og det kan føre til, at jeg får et angstanfald. Så folk skal lade hunden arbejde, siger hun.

Dog er Tinna Rasmussen meget glad for de mange positive tilkendegivelser, hun har fået fra venner, bekendte og fremmede efter at have medvirket i 'Landmand søger kærlighed'.

- Folk synes, at jeg er sej. Og det giver mig et boost til min selvtillid, som virkelig været i bund. Så det er en kæmpe hjælp, siger hun.

Selvom Tinna Rasmussen ikke fandt en kæreste i 'Landmand søger kærlighed', har hun ikke mistet troen på det. - Jeg skal nok finde den rigtige for mig, siger hun.

Samtidig har det vist sig at være ganske nyttigt, at folk på gaden genkender både hende og Stella fra tv og vinker til dem. Så er Tinna Rasmussen nemlig ikke lige så bange for at møde dem.

- De kender mig jo allerede på en eller anden måde, siger hun.

Se 'Landmand søger kærlighed' tirsdag kl. 20 på TV 2 eller TV 2 PLAY.