Annoncørbetalt indhold

Frygter du bilferien? Her er 8 sjove lege til ungerne på bagsædet

For et barn kan det være svært at forholde sig til, hvor længe man skal sidde i bilen, når familien kører på udenlandsk eller dansk bilferie. Derfor er det en god ide at aktivere dem undervejs med sjove bil lege og nærvær. Spass / Shutterstock
Renault logo
I samarbejde med Renault

Annoncørbetalt indhold: Bilturen bliver både nemmere, hurtigere og sjovere, hvis I finder på lærerige lege med børnene undervejs.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med Renault.

Bilture kan være lange – ikke mindst for børn. Og når de yngste familiemedlemmer for 37. gang på en time spørger, hvor langt I er, er det nemt at stikke dem iPad’en eller bogen. Men ved en kollision kan eksempelvis en iPad ramme forsædet med samme kraft som en 50 tommer fladskærm, og derfor bør vi faktisk lade de tungere ting blive i tasken.

Men nu rammes vi nok alle af paniktanken: Jamen, hvordan skal ungerne så underholdes? Svaret er: Af dig – eller din forældremakker. Og det kan faktisk både være sjovt og hyggeligt, siger Tonie Olesen, der er skolelærer og mor til to drenge på tre og seks år.

Nyt standardudstyr

Clio er i sin 5. generation endnu mere brugervenlig, og som altid med en masse lækkert standardudstyr - blandt andet, 7” touchskærm med Apple Carplay, aircondition, aut. Kørerlys og LED-lygter.

Den nye Clio har mange af de nyeste sikkerhedssystemer som standard og er dermed helt fremme, når det gælder sikkerhed – faktisk har den fået fem stjerner i EURO NCAP sikkerhedstest og er kåret som den sikreste bil i klassen. Alt sammen elementer der er vigtige hos bilkøberne i dag.

Hvis den nye Clio skulle lyde interessant, så læs mere her.

Udsigten fra bagsædet af en bil kan hurtigt blive kedelig for børnene, når familier drager afsted på kør-selv-ferie ned gennem Europa eller dansk bilferie. Derfor giver det god mening at aktivere børnene undervejs på turen med sjove lege i bilen.

For et par år siden begyndte Tonie Olesen, efter utallige opfordringer fra venner og forældre i skolen, at dele lege- og læringstips på Instagram og Facebook. For halvandet år siden blev det til hjemmesiden legoglektie.dk, der lærer forældre, hvordan de nemt kan lære fra sig og aktivere deres børn.

- Der er mange forældre, der synes, at det er enormt svært at finde på lege. Men i virkeligheden handler det bare om, at du er engageret, siger Tonie Olesen:

- For ellers kan du kæmpe herfra og til Syditalien med at aktivere dem. Viser du til gengæld ægte begejstring, er det faktisk slet ikke svært at stimulere børnene.

Især ikke, når du foreslår, at I sammen leger nogle sjove billege, som mest af alt stiller krav til jeres fantasi.

Den nye Renault Clio

Renault Clio har været en kæmpe succes i hele Europa siden den blev lanceret i 1990. Faktisk er det blevet den mest solgte franske bil nogensinde med over 15. mio solgte. Den succes fastholder den helt nye CLIO via et charmerende og stærkt ydre, og så et topmoderne indre med ny teknologi, der sætter ny standard i klassen.

8 fede aktiviteter til køreturen

 1. Papir-urskiver hjælper på tidsfornemmelsen

  Børn har ikke har samme tidsfornemmelse som voksne, og derfor føles bilturen lang.

  Men du kan få børnene til at forstå den tid, det tager at køre fra A til B, ved at lave nogle papir-urskiver hjemmefra. Tager turen to timer, inddeler du urskiven i otte ”oste”, og hver gang, der er gået et kvarter, siger du til, og så river barnet en ”ost” af.

  -  Vi ville nok alle blive urolige, hvis vi blev sat ind i en bil og ikke vidste, hvor længe vi skulle sidde der, siger Tonie Olesen:

  - Børn har brug for struktur, så de vil hurtigt synes, at bilturen er nemmere og sjovere, hvis man leger med tiden.

 2. L for læring

  Men det er ikke nok med urskiver, for der skal jo også ske noget mellem hver ”ost”, der skal rives af.

  Ifølge Tonie Olesen er bilturen rigtig god til læring. En oplagt leg er bogstavjagt.

  Den går ud på, at børnene skal finde bogstaver på vejskilte – og det fungerer også med tal.

  - Min yngste kan ikke være med endnu, men den ældste, der netop er startet i skole, elsker det, fordi han er nysgerrig på at lære og bliver så stolt, når han genkender bogstaverne, siger Tonie Olesen.

  En afart af bogstavlegen er Skibet er ladet med. Har du glemt den fra barndommen, er det den, hvor man siger: ”Skibet er ladet med b”, og så skal den anden svare bums eller banan.

  Her kan du få de yngste med ved overkategorier såsom skibet er ladet med frugter, og så er svaret alt fra appelsin til æble.

 3. Gætteleg

  En anden populær leg blandt det yngre publikum er gæt en genstand.

  Den går ud på, at du siger: Gæt, hvad mor hele tiden drikker, og at du så tilføjer ledetråde, såsom det er brunt, har bobler, kommer på flaske og så videre.

  Og så gætter børnene – forhåbentlig - på cola.

  - Det er simpelt, men mine børn synes, det er så sjovt, for hver gang de gætter rigtigt, giver det dem en succesoplevelse og gør dem skarpere til at gætte, siger Tonie Olesen.

 4. Sjov med tal

  Så kedeligt som matematik kan være i skolen, så sjovt kan det være, når man gør det til en leg. I matematiklegen handler det om at tælle, lægge sammen og trække fra. Hvor mange stykker tøj har vi på? Hvis vi har kørt 10 ud af 38 minutter, hvor mange minutter er der så tilbage? Og så videre.

  Og gør det ungerne hooked på tal, mens du har brug for en pause, så stik dem en blok og en kuglepen, og bed dem notere nummerplader på forbikørende biler. Du husker sikkert nummerpladelegen fra din barndom – inklusive, at du egentlig ikke aner, hvorfor det var sjovt. Men det synes børn nu engang. Bonus er, at de lærer tal og nye lande at kende.

 5. Giv legen videre

  Men børn er også børn, så forvent, at de bliver trætte af legen sådan cirka hvert tiende minut. Og indrømmet, så kan der være langt til blot den anden ende af byen. For selvfølgelig kan vi voksne ikke lege hele vejen – bilkørsel og hovedet skal også passes. Og derfor skal legen af og til gives videre til børnene. En løsning er bilbingo.

  Bilbingo går ud på, at du hjemmefra laver og printer en bingoplade med billeder. En ko, et vejskilt, en bondegård, elmast og så videre. Eller skal I langt, skriv bynavne på – så kan den holde hele vejen til Syditalien. Undervejs krydser de af, når koen kommer og Frankfurt passeres.

  - Mange forældre siger, at bilbingo er en kæmpe succes på lange ture. Men kernen til at underholde børn på bilture og generelt er, at du møder dem, hvor de er – og at du reelt interesserer dig for, hvad de har at sige, siger Tonie Olesen:

  - Gør du det, skal bilturen nok blive en leg.

 6. Lydbøger

  Nej, man kan ikke lege hele vejen til Syditalien eller blot fra København til Aarhus. Her kan en god afstikker være lydbøger, som hele familie gider at lytte til. På E-reolen kan du låne fem gratis om måneden md dit biblioteks-login.

 7. Spørg ind, og fortæl

  Spørg børnene om stort og småt fra deres liv, og fortæl selv om dit. Ja, det er bare en simpel samtale, men holdes fokus på (alt) andet end hverdagens praktiskheder, kommer der hurtigt guldkorn og nærhed frem.

 8. Forfat et eventyr - sammen

  Start et eventyr, og lad børnene fortsætte, og se, hvor langt I kommer. Måske kan eventyret vare helt til Syditalien og ferien igennem.

Kilde: Tonie Olesen