Giv din indretning personlighed med farver

16x9
Nar man snakker farver i indretningen, viser tendensen, at danskerne nu i langt højere grad end tidligere arbejder med en større farvepalet. Det gælder både stuen, soveværelset og på badeværelset. Foto: IKEA

I samarbejde med IKEA

Annoncørbetalt indhold: Uanset om du er til blide pasteller eller dramatiske toner, kan lidt kulør nemt gøre boligindretningen personlig.

Lyserøde vægge, tapet med svajende palmeblade eller en karrygul sofa. Farverne har fået et comeback i de danske hjem, og efter en årrække med knækket hvid og cremefarver, er tendensen nu en langt større farvepalet med både bløde pasteller og intense nuancer.

- Før havde vi den her megatrend, hvor alt var holdt i lidt kulørløs, nordisk stil. Måske med en hørpude eller noget skind som kontrast, men nu oplever vi en modreaktion. Det er slut med, at alt skal være hvidt og slidt, og der er kommet smæk på farverne, fortæller Mille Fly, som er indretningsarkitekt og designer med speciale i rum.

Indretningen er ikke længere forbeholdt de sarte, hvide nuancer. Der kommet smæk på farverne, så man skal ikke være bange for at tage malingen frem og svinge penslen.
Indretningen er ikke længere forbeholdt de sarte, hvide nuancer. Der kommet smæk på farverne, så man skal ikke være bange for at tage malingen frem og svinge penslen. Foto: Unsplash

Minder om modeverdenen

Hun har arbejdet med indretning, siden hun i 1998 blev uddannet fra Danmarks Designskole, og sammenligner de bølger, der præger farverne i vores bolig, med modeverdenen.

- I mode kommer der jo konstant nye tendenser og kollektioner, og det er det samme, vi ser inden for boligområdet. Pludselig skal alle have sengetæpper i støvede toner, og vi vil alle sammen have, vores hjem fremstår i de rigtige farver, for det signalerer, at vi er med på dupperne.

IKEA guider

Midnatsblå eller morgenrød?

Farver påvirker vores tankegang og humør, og soveværelset er ikke bare det rum, vi bruger mest tid i. Det er her, alle dage begynder og slutter. Derfor giver det også rigtig god mening, at tænke i farver i dit soveværelse.

Grøn virker beroligende. Blå stimulerer kreativiteten. Rød giver en følelse af glæde og energi. Hvilken farve vil du sige godnat og godmorgen til? Find inspiration til en farverig soveværelsesindretning på ikea.dk.

Møblernes former og tidsreferencer smitter også af på det farveunivers, vi viser frem i boligen.

De tunge møbler og intense farver fylder mere og mere i indretningen.
De tunge møbler og intense farver fylder mere og mere i indretningen. Foto: Unsplash

Mille Fly betegner den tendens, der har boomet voldsomt det seneste års tid, for dekadent og overdådig. Der har været et stort fokus på polstrede møbler og tunge gardiner, og begge dele er meget inspireret af 1920'ernes art deco.

Farvemæssigt er det lige nu især dybe farver som mørkegrøn, mørkeblå og terracotta, og lyse pasteller som sart lavendel og mintgrøn, der bliver solgt i stor stil hos interiørbutikker og malerhandlere.

Selv i vores valg af metaller sker der en forandring, fortæller Mille Fly. For et par år siden skulle alt være i kobber, så blev det messing og nu er det afløst af blankt krom, som vi også så for årtier tilbage.

Farvepaletten genbruges

Igennem tiden har der også været andre markante skift i vores farvevalg. Fra 20'ernes dramatiske dekadence til 70'ernes forkærlighed for gul, brun og orange og 80'ernes hang til pasteller.

- Så kom der en overgang med gul og bordeaux svampemaling i midten af 90'erne, inden alt altså blev hvidt og minimalistisk i 00'erne, siger Milly Fly.

Farvemoden går i ring, når man snakker indretning, og nogle af de farver, der var populære i både 80'erne og 90'erne, har vundet indpas i de danske hjem på ny.
Farvemoden går i ring, når man snakker indretning, og nogle af de farver, der var populære i både 80'erne og 90'erne, har vundet indpas i de danske hjem på ny. Foto: IKEA

Akkurat som med pastellerne sker det, at nogle farver vender tilbage med årtiers mellemrum, men det er sjældent, vi tager præcis de samme toner til os.

IKEA guider

Én regel, tre farver

Der findes et hav af regler, når det handler om at matche mønstre og farver, men det betyder jo ikke, at du nødvendigvis skal følge nogen af dem. I bund og grund er det eneste, der betyder noget, at dét, du vælger, gør dig glad, når du kommer hjem.

Vil du alligevel gerne have en tommelfingerregel at gå efter, kan du evt. bruge den her: Vælg tre farver, du synes klæder hinanden. Beslut hvilken farve, der skal være hhv. 'base', 'sekundærfarve' og 'kontrast'. Lad basen udgøre cirka 60 procent, sekundærfarven cirka 30 procent og kontrasten cirka 10 procent. God fornøjelse.

Gul er en af de farver, der har været fremme gentagne gange i forskellige varianter.

- Den gule, vi så i 70'erne, var den der splattergule, der også var på 'Atomkraft Nej Ta'k-klistermærket. Men i slutningen af 90'erne valgte vi gerne en svampemalet gul, og i 00'erne foretrak vi en gul, der mindede om citronsaft, forklarer Mille Fly.

- Det er igen lidt ligesom med moden. Vi ser også kassebukser og skjorter med flip komme tilbage med mellemrum, men der er altid et lille, opdateret tvist.

Tone i tone eller komplimentære kontrastfarver

Farver kan ifølge indretningsarkitekten nemt være med til at gøre boligen til en oplevelse for både beboere og gæster.

Arbejder du med afstemte komplimentære farver som eksempelvis hvid, pink og mørkegrøn, skaber du dynamik, energi og harmonisk kontrast i rummet.

- Du kan også skabe opsigt med et lyserødt loft eller en grøn sofa. Men du kan også sagtens bruge masser af farver, hvor udtrykket bliver mere nedtonet, smukt og uden de store kontraster, siger Mille Fly.

Kombinationen af forskellige farver i rummet skaber et både harmonisk og dynamisk udtryk.
Kombinationen af forskellige farver i rummet skaber et både harmonisk og dynamisk udtryk. Foto: IKEA

Det kræver, at du bruger såkaldte tone i tone-farver, som er toner, der ligger helt tæt på hinanden på farveskalaen.

Det kan både være de rolige pastelnuancer eller kraftigere blå, grå og grønne nuancer. Selv de røde farver fungerer tone i tone, helt fra en vifte af sarte lyserøde toner til et udvalg af de mørkere, intense bourgognerøde.

Dertil kommer de altid vigtige detaljer, for både møbler, tekstiler og andet boligtilbehør er alt sammen en vigtig del af helheden.

- Hvis du indretter tone i tone, kan selve indretningen med fordel afspejle farven på væggen, men når du arbejder med komplimentære farver, skal du finde en kontrast til de nuancer, der fylder i resten af rummet. Du kan skabe en smuk harmoni på begge måder, lyder det fra Mille Fly.

5 gode råd til indretning med farver

Understreg rummet

Foto: Unsplash
Lyse farver kan være med til at få et mindre rum til at virke større, og helt mørke farver være med til samme rum synes mindre. Farver kan også bruges til at understrege perspektivet i en lang fordelingsgang. Her vil gangen virke længere, hvis du nøjes med at give vægfladen en farve. Derimod bliver gangens dybde fremhævet, hvis alt er hvidt, og kun endevæggen får en mere fremtrædende kulør.

Sæt kulør på detaljer og møbler

Foto: Unsplash
Med boligtilbehør som puder, gardiner og gulvtæpper er det nemt og overskueligt at få lidt ekstra kulør ind i hjemmet. Hvis du tør, så lad det være enkelte af møblerne, der bringer farve ind i rummet. Vælg eventuelt en sofa i en farve, der skiller sig ud og giver stuen karakter.

Sving penslen – ikke kun på væggene

Foto: Unsplash
Det er selvfølgelig oplagt at give alle vægge en omgang maling, men er det for drastisk, kan du sagtens nøjes med en enkelt væg eller en halv væg. Eller male loftet eller gulvet. Det er alt sammen med til at give en helt anden oplevelse af rummet.

Tænk på lysindfald, når du indretter

Foto: Unsplash
Når du indretter et værelse, så se på, om der er koldt eller varmt lys i rummet. Kolde farver, som har sorte toner i sig (eksempelvis grå, støvet lilla, turkis eller blå), passer godt ind i rum, der har meget naturligt lys,  mens farver med meget hvidt (pastelfarver, klare farver), lysner op i mørkere rum.

Brug grundfarver og kontrastfarve

Foto: Unsplash
Det kan være en god idé at vælge to grundfarver, der komplimenterer hinanden, og så tilføje en tredje farve, som giver lidt kontrast og modspil. Et eksempel kunne være sart blå, hvid og mørkeblå. Som rettesnor bør den primære farve udgøre omkring 60 procent af rummet, og den sekundære 30 procent, imens de sidste 10 procent er den alternative kontrastfarve til dekoration.