Guide til indretning: Ingen grund til at frygte farver

16x9
Nar man snakker farver i indretningen, viser tendensen, at danskerne nu i langt højere grad end tidligere arbejder med en større farvepalet. Det gælder både stuen, soveværelset og på badeværelset. Foto: Shutterstock / Photographee.eu

I samarbejde med IKEA

Annoncørbetalt indhold: Uanset om du er til blide pasteller eller dramatiske toner, kan lidt kulør nemt gøre boligindretningen personlig.

Lyserøde vægge, tapet med svajende palmeblade eller en karrygul sofa. Farverne har fået et comeback i de danske hjem, og efter en årrække med knækket hvid og cremefarver, er tendensen nu en langt større farvepalet med både bløde pasteller og intense nuancer.

- Før havde vi den her megatrend, hvor alt var holdt i lidt kulørløs, nordisk stil. Måske med en hørpude eller noget skind som kontrast, men nu oplever vi en modreaktion. Det er slut med, at alt skal være hvidt og slidt, og der er kommet smæk på farverne, fortæller Mille Fly, som er indretningsarkitekt og designer med speciale i rum.

Minder om modeverdenen

Hun har arbejdet med indretning, siden hun i 1998 blev uddannet fra Danmarks Designskole, og sammenligner de bølger, der præger farverne i vores bolig, med modeverdenen.

- I mode kommer der jo konstant nye tendenser og kollektioner, og det er det samme, vi ser inden for boligområdet. Pludselig skal alle have sengetæpper i støvede toner, og vi vil alle sammen have, vores hjem fremstår i de rigtige farver, for det signalerer, at vi er med på dupperne.

Møblernes former og tidsreferencer smitter også af på det farveunivers, vi viser frem i boligen.

Mille Fly betegner den tendens, der har boomet voldsomt det seneste års tid, for dekadent og overdådig. Der har været et stort fokus på polstrede møbler og tunge gardiner, og begge dele er meget inspireret af 1920'ernes art deco.

Farvemæssigt er det lige nu især dybe farver som mørkegrøn, mørkeblå og terracotta, og lyse pasteller som sart lavendel og mintgrøn, der bliver solgt i stor stil hos interiørbutikker og malerhandlere.

Selv i vores valg af metaller sker der en forandring, fortæller Mille Fly. For et par år siden skulle alt være i kobber, så blev det messing og nu er det afløst af blankt krom, som vi også så for årtier tilbage.

Farvepaletten genbruges

Igennem tiden har der også været andre markante skift i vores farvevalg. Fra 20'ernes dramatiske dekadence til 70'ernes forkærlighed for gul, brun og orange og 80'ernes hang til pasteller.

- Så kom der en overgang med gul og bordeaux svampemaling i midten af 90'erne, inden alt altså blev hvidt og minimalistisk i 00'erne, siger Milly Fly.

Akkurat som med pastellerne sker det, at nogle farver vender tilbage med årtiers mellemrum, men det er sjældent, vi tager præcis de samme toner til os.

Gul er en af de farver, der har været fremme gentagne gange i forskellige varianter.

- Den gule, vi så i 70'erne, var den der splattergule, der også var på 'Atomkraft Nej Ta'k-klistermærket. Men i slutningen af 90'erne valgte vi gerne en svampemalet gul, og i 00'erne foretrak vi en gul, der mindede om citronsaft, forklarer Mille Fly.

- Det er igen lidt ligesom med moden. Vi ser også kassebukser og skjorter med flip komme tilbage med mellemrum, men der er altid et lille, opdateret tvist.

Tone i tone eller komplimentære kontrastfarver

Farver kan ifølge indretningsarkitekten nemt være med til at gøre boligen til en oplevelse for både beboere og gæster.

Arbejder du med afstemte komplimentære farver som eksempelvis hvid, pink og mørkegrøn, skaber du dynamik, energi og harmonisk kontrast i rummet.

- Du kan også skabe opsigt med et lyserødt loft eller en grøn sofa. Men du kan også sagtens bruge masser af farver, hvor udtrykket bliver mere nedtonet, smukt og uden de store kontraster, siger Mille Fly.

Det kræver, at du bruger såkaldte tone i tone-farver, som er toner, der ligger helt tæt på hinanden på farveskalaen.

Det kan både være de rolige pastelnuancer eller kraftigere blå, grå og grønne nuancer. Selv de røde farver fungerer tone i tone, helt fra en vifte af sarte lyserøde toner til et udvalg af de mørkere, intense bourgognerøde.

Dertil kommer de altid vigtige detaljer, for både møbler, tekstiler og andet boligtilbehør er alt sammen en vigtig del af helheden.

- Hvis du indretter tone i tone, kan selve indretningen med fordel afspejle farven på væggen, men når du arbejder med komplimentære farver, skal du finde en kontrast til de nuancer, der fylder i resten af rummet. Du kan skabe en smuk harmoni på begge måder, lyder det fra Mille Fly.