16x9

Lange arbejdsdage, tre børn og en mand, der rejser ofte: Sådan har vi fundet balancen

I samarbejde med Renault

Det kræver planlægning, når far er bortrejst hver anden uge, og mor har hele landet som sin arbejdsplads. Men familien her har fundet balancen.

Invitationen til børnefødselsdagen hang så fint i køkkenet, men den var aldrig blevet skrevet ind i kalenderen. Derfor glemte Anne Hansen og hendes mand alt om at få deres syv-årige datter, Dagmar, afsted til venindens fødselsdagsfest, som blev afholdt i det lokale legeland i Svendborg.

Anne Hansen selv havde været bortrejst i nogle dage på grund af sit job og stod på en designmesse i Herning, da hun så en SMS fra fødselsdagsbarnets mor.

Når livet kører

Denne artikel er en del af artikelserien ’Når livet kører’, der præsenteres i samarbejde med Renault.

”Kommer Dagmar stadig, for så venter vi med skattejagten?,” stod der. Men beskeden havde ligget ulæst for længe, og i mellemtiden var det blevet alt for sent at nå at få afleveret datteren til festen.

- Der følte jeg mig lidt som en dårlig mor, for en fødselsdag er jo en vigtig ting for en pige på syv år. Men jeg havde altså haft så travlt, at jeg ikke skænkede familien mange tanker i de dage, siger 39-årige Anne Hansen, der til daglig er kørende sælger for det danske livsstils-og interiørbrand RICE.

Planlægning er altafgørende for, at Anne Hansen og resten af hendes familie kan få hverdagen til at fungere.
Planlægning er altafgørende for, at Anne Hansen og resten af hendes familie kan få hverdagen til at fungere. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Dagmar tog det forbløffende pænt, men det er heldigvis også sjældent, den slags fejl sker. Faktisk nærmest aldrig. Vi er så afhængige at have styr på planlægningen, for at alt kører, forklarer Anne Hansen, der sammen med sin mand har Alfred på ni år, sønnen Bertel på fire år og altså datteren, Dagmar.

Forældre på farten

Det er ikke kun fordi, Anne Hansens mand arbejder fra USA hver anden uge, at familien har brug for en særdeles stram planlægning. Det skyldes også Anne Hansens egne skiftende arbejdstider.

Anne Hansen har et rullende kontor, da hun har kunder i hele landet. De mange møder med kunder resulterer i, at hun har lange dage og mange timer på landevejen.
Anne Hansen har et rullende kontor, da hun har kunder i hele landet. De mange møder med kunder resulterer i, at hun har lange dage og mange timer på landevejen. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Bortset fra en hjemmearbejdsdag og en dag på hovedkontoret i Odense bruger hun som kørende sælger typisk 20-25 timer om ugen på at besøge både nye og gamle kunder fordelt over hele landet.

Afhængigt af, hvilke kunder hun skal nå i løbet af ruten, kan det kræve, at hun kysser børnene farvel klokken halv syv om morgenen og først er hjemme 10-12 timer senere.

square to 16x9
Anne Hansen bruger tiden i bilen på ting, hun normalt ikke kan finde tid til. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Desuden har hun et par længere ture hver måned, hvor hun tager en overnatning undervejs. Det giver hende mulighed for at nå at besøge flere forhandlere ad gangen.

Drop frustrationen og få det bedste ud af transporttiden

En undersøgelse foretaget at Stepstone viser, at 64 procent af danskerne bruger to eller flere timer til og fra arbejde hver dag.

I stedet for måske at blive irriteret over transporttiden, opfordrer life, -business og stresscoach Helle Bentzen til, at vi accepterer situationen og får det bedste ud af den.​

- At føle man har indflydelse på noget, er en vigtig spiller for, om vi trives. Derfor skal vi gøre tanken bevidst og slippe modstanden mod det, der kan irritere. Spørge os selv: Hvad kan jeg gøre for at få en god tid, selvom toget for eksempel er forsinket, eller jeg skal køre langt i bil?

Hjemme hos Anne Hansen er det er især familiens fælles kalender, der gør en stor forskel i en travl hverdag. Den ligger fast fremme på køkkenbordet og bliver løbende opdateret, så alle kan følge med i, hvad der skal ske. Samtidig bliver den kommende dag talt igennem både ved morgenmaden og middagsbordet.

Familien gør en dyd ud af at gøre planlægningen tydelig for børnene, så de kan følge med i hverdagen uden skuffelser.
Familien gør en dyd ud af at gøre planlægningen tydelig for børnene, så de kan følge med i hverdagen uden skuffelser. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Selvom der aldrig er to dage, der er ens i vores familie, undgår vi med kalenderen, at børnene oplever de vilde overraskelser. Vores familie er lidt som en stor maskine, der skal køre, men der er balance i den, lyder det fra Anne Hansen.

Køretiden er et pusterum

For Anne Hansen har jobbet som kørende sælger været et meget bevidst valg, også selvom det betyder, at hun nogle gange er væk fra sine børn.

Efter at have været hjemmegående i fem år, mens familien var udstationeret i USA, trængte hun, som hun selv siger, til andet end Transformers og Lego-mænd – og jobbet som kørende sælger passer hendes mentalitet perfekt.

Det er ikke kun fordi, hun elsker jobbets afvekslende miljø, mødet med forskellige mennesker og muligheden for at rådgive sine kunder i visuel merchandising.

Anne Hansen nyder også den frihed, hun finder i sit kørende kontor. Morgenener i en familie med tre mindre børn kan være hektiske, men når hun sætter sig i sin bil med friskbrygget kaffe som trofast medpassager, mærker hun en særlig ro sænke sig i kabinen.

De lange køreture ligger i de uger, hvor Anne Hansens mand har mulighed for at være hjemme ved børnene på fuld tid. På den måde får de hverdagen til at hænge sammen.
De lange køreture ligger i de uger, hvor Anne Hansens mand har mulighed for at være hjemme ved børnene på fuld tid. På den måde får de hverdagen til at hænge sammen. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Og mens de danske landskaber, hun har savnet så meget under familiens mangeårige udlandsophold, udfolder sig omkring hende, udnytter hun tiden optimalt.

- De ture lægger jeg i ugerne, hvor min mand er hjemme. Så kan han hente børn og sørge for, at det hele kører. Udover bedsteforældre er logistik et helt klart nøgleord for os, men det går op, siger Anne Hansen.

Gode råd fra eksperten: Sådan kan I håndtere en travl hverdag

Lav skemaer til børnene

Børn har brug for, at vi skaber overblik og forudsigelighed, så hvis jeres dage ikke er ens, er det en god idé at lave en plan, der viser, hvornår far og mor er hjemme, aktiviteter og aftaler. Med små illustrationer kan børn helt ned til vuggestuealderen også føle sig forberedt på hvad, der sker i ugens løb.

Anerkend savnet

Det må ikke være skamfuldt at føle savn, så hvis far eller mor er væk, og barnet giver udtryk for, at de savner deres forælder, er det vigtigt at anerkende det. På den måde ved barnet, at det ikke er alene om følelsen, og godt kan tale åbent om det. Det gør det lettere for barnet at bære.

Udnyt telefon og computer

Udnyt de digitale muligheder for kontakt. SMS-beskeder og telefon- og videoopkald kan være med til at skabe forbindelse, selvom man er langt væk fra hinanden.

Husk, børn er forskellige

Nogle børn fortrækker meget kontakt, hvis deres forældre er væk, mens andre børn egentlig har det bedst uden det store postyr. Vær opmærksom på, om det er dit barn, der har brug for, at man ringes ved morgen, middag og aften, eller det er dig selv.

Lyt til barnet

At være forældre er en gensidig udviklingsproces, så hav en løbende dialog om, hvad der fungerer i jeres familie og for det enkelte barn.

- Jeg tænker godt, når jeg kører alene. Roen giver mig mulighed for at reflektere over arbejdsmæssige spørgsmål, og jeg kan rigtig godt lide at tale i telefon med kunder og kollegaer, når jeg er i bilen, for på kontoret er der altid gang i den, fortæller Anne Hansen.

Før og efter kundemøder rundt om i landet har Anne Hansen i bilen et frirum, hvor hun bestemmer, hvad tiden skal bruges til.
Før og efter kundemøder rundt om i landet har Anne Hansen i bilen et frirum, hvor hun bestemmer, hvad tiden skal bruges til. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

For Anne Hansen er køretiden også et personligt pusterum, hvor hun kan tænke på andet end madpakker og legeaftaler.

- Når jeg kører, får jeg en del ”Anne-tid”. På vej hjem sludrer jeg måske med en veninde, så det ikke skal klares om aftenen, hvor jeg er sammen med børnene. Eller jeg hører jeg en podcast eller en lydbog, hvilket er helt perfekt, for jeg har normalt aldrig tid til at læse, siger hun grinende.

Showroom på hjul

square to 16x9
Selvom der er lange dage på landevejene, så har Anne Hansen også dage, hvor hun kan arbejde hjemmefra, og det giver også en masse frihed. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Anne Hansens bil fungerer både som privatbil og firmabil, og når hun er ude på kundebesøg, er det kørende kontor nærmest forvandlet til et showroom fyldt med de produkter, hun skal vise frem i løbet af dagen.

Skal hun efter arbejdstid drøne direkte hen for at hente børn, har hun et lagen, hun spreder ud over de mange produkter i bagagerummet. Så er det med et snuptag mere overskueligt at få plads til cykler, skoletasker og løbehjul.

- Jeg har som mange andre lange dage en gang imellem, men jeg tror, vores børn mærker, at de har en glad mor og ikke en travl mor, siger Anne Hansen, der også sætter pris på et helt bestemt aspekt af sit job: Fleksibiliteten.

- For mig betyder det så meget, at jeg i vid udstrækning kan tilrettelægge mit arbejde selv. Hvis en af ungerne har et arrangement i løbet af dagen, og det er varslet i god tid, kan jeg som regel flette det ind, forklarer hun.

Morgentrafik fremfor morgensang

square to 16x9
Billedtekst Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Det er dog ikke altid, arbejdsskemaet indordner sig efter arrangementer i børnehaven eller skolen, og en gang imellem kan det godt ærgre Anne Hansen, at hun ikke når at være med til det hele.

Fordi hun som regel er nødt til at køre tidligt for at undgå den værste morgentrafik, er det eksempelvis sjældent, hun kan være med til skolens daglige morgensang. Et pludseligt kagebord i børnehaven klokken 14 passer heller ikke godt, hvis det er en dag med kundebesøg.

- Den yngste kan godt finde på at spørge, hvorfor jeg altid er ude at køre, og de to ældre synes også nogle gange, det er lidt ærgerligt, jeg ikke er der ligeså meget som nogle af de andre forældre. Men heldigvis stiller bedsteforældrene altid gerne op, siger Anne Hansen.

Bedsteforældre er guld værd

Da Anne Hansen sagde ja-tak til jobbet som kørende sælger hos RICE, vidste hun godt, at det ville ændre familiens hverdag markant. Men hun vidste også, at netop bedsteforældrene stod klar til at hjælpe når som helst.

Både hende og hendes mands forældre bor inden for ti minutters afstand, og flere gange om ugen står de for at sende børnene godt afsted om morgenen, hente dem om eftermiddagen og lave aftensmad. Bedsteforældrene hjælper især til i de uger, Anne Hansens mand er bortrejst.

Anne Hansen med sin mand og børnene Alfred på ni år, Dagmar, som er syv år og den yngste søn, Bertel, på fire år.
Anne Hansen med sin mand og børnene Alfred på ni år, Dagmar, som er syv år og den yngste søn, Bertel, på fire år. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Vi kunne ikke klare det uden. De er guld værd, og ungerne elsker at være sammen med dem. Det gør det selvfølgelig meget nemmere for mig at være væk fra dem, at jeg ved, de har det godt, erkender Anne Hansen.

Hun oplever også tit, at når hun selv forsøger at skynde sig hjem for at hente børnene tidligt fra børnehave og SFO, vil de egentlig hellere bare blive og lege med vennerne.

- Det er skønt at mærke, de er glade for det netværk, de har omkring dem. Selvfølgelig skal vores arbejdsliv skal ikke være på bekostning af ungernes trivsel, så både min mand og jeg er meget opmærksomme på, hvordan ungerne har det, siger Anne Hansen.

Savn, smileys og nærvær

square to 16x9
Nærvær er enormt vigtigt for familien at prioritere i en travl hverdag. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Anne Hansen oplever ikke, at hendes børn savner hverken hende eller hendes mand helt ubærligt, når de er væk, og arbejder hun selv sent eller overnatter ude, bruger hun gerne FaceTime til at tale med sine to ældste børn og høre om deres dag.

For den yngste på fire år kan det godt være lidt abstrakt at se sin mor på skærmen eller høre hende i telefonen uden at kunne røre hende, så han får som regel at vide, at mor er på arbejde og snart kommer hjem.

Når tiden er til det, sørger forældrene for at bruge tid på aktiviteter, børnene synes er sjove.
Når tiden er til det, sørger forældrene for at bruge tid på aktiviteter, børnene synes er sjove. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Men Anne Hansen har andre tricks i ærmet, så hun kan være lidt med i børnenes hverdag, selvom hun er på landevejen for at besøge kunder.

Det kan være de helt små ting som at tegne en smiley på mandarinen eller lægge en lille, sød seddel i madpakken.

Nogle gange er det små ting, der skal til for at børnene føler nærvær fra forældrene.
Nogle gange er det små ting, der skal til for at børnene føler nærvær fra forældrene. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Derudover gør både hun og hendes mand meget ud af at være nærværende og tilstede, når de er hjemme. For Anne Hansens vedkommende betyder det blandt andet, at hun ikke svarer sin arbejdstelefon efter klokken 16, og e-mails venter hun med at tjekke, til ungerne er puttet.

- Havde jeg ikke børn, ville jeg helt sikkert tjekke mails og telefon konstant. Som sælger er det jo altid spændende, om der tikker en ordre ind, og hvor stor den er. Men den tid, jeg har med mine unger, når jeg har fri, er langt vigtigere.