Vores jord

Her er 14 råd til at skære ned på dit forbrug

Kunne du tænke dig at skære lidt ned på forbruget og putte færre ting i skraldespanden? Her får du 14 råd til hvordan.

Køkkenrulle, madrester, kødbakker, shampooflasker og papir.

Det er blot noget af det, der ligger og fylder i de danske skraldespande.

Hvert år smider danskerne omkring 610 kilo husholdningsaffald ud, og på verdensplan bliver der smidt cirka 2,1 milliarder tons affald ud årligt. Noget af det, der ender i skraldespanden, er ting og mad, der ikke engang har været brugt eller spist.

Men både i Danmark og resten af verden er der startet en modbevægelse - en såkaldt antiforbrugsbevægelse, der kaldes 'zero waste' (nul affald).

Hvad er zero waste?

  • Zero waste er en antiforbrugsbevægelse, hvor man forsøger at skære ned på unødigt forbrug af ressourcer og på den måde begrænse sit affald.
  • Den begyndte omkring årtusindskiftet.
  • Zero waste-livsstilen bygger på en håndfuld principper, kaldet de fem R'er: Refuse (sig nej), Reduce (reducer), Re-use (genbrug), Recycle (genanvend) og Rot (komposter).
  • De sidste to principper bliver i dag tilskrevet Bea Johnson, der blev verdensberømt for sit zero waste-liv for cirka ti år siden.

Her gælder det om at skære ned på sit forbrug og på den måde reducere mængden af affald.

Sådan kan man skære ned på sit forbrug og affald

En af de mest kendte zero waste-forkæmpere er fransk-amerikanske Bea Johnson, der sammen med sin familie har praktiseret en zero waste-livsstil i cirka ti år. Og det har, ifølge Bea Johnson, gjort familiens liv nemmere.

Hvis du skærer ned på dit forbrug, kan du både spare penge, tid og energi på ting, du alligevel ikke rigtig brugte - for eksempel tøj, der samlede støv i skuffen, eller mad, du aldrig nåede at spise.

Det lykkedes Bea Johnson og hendes familie at reducere mængden af skrald så meget, at de kan have et helt års husholdningsaffald i et enkelt syltetøjsglas.

Her kan du læse nogle af hendes råd til, hvordan du kan nedbringe dit forbrug og dit affald.

Sådan skærer du ned på forbruget og dit affald

  1. Køb varer i løsvægt

    Hvis du har mulighed for det, så køb dine varer i løsvægt, uden emballage. Det kræver, at du medbringer for eksempel indkøbsnet, syltetøjsglas eller anden genanvendelig emballage hjemmefra, når du går på indkøb. 

    Det er især på markeder, hos slagtere,  fiskehandlere, osteforretninger med mere, at det er nemt at købe i løsvægt. Men faktisk er flere supermarkedskæder også begyndt at sælge for eksempel genbrugelige net til frugt og grønt. 

  2. Reducer dine ting

    Nedbring mængden af ting derhjemme. Jo færre ting du har, jo færre ting skal du rengøre, reparere og smide ud. Skær for eksempel ned på mængden af tøj, køkkenudstyr, legetøj med mere.

    Du kan også reducere mængden og størrelsen på de ting, du køber. Undgå for eksempel at købe flere madvarer, end du kan spise. 

  3. Sig nej

    Sig nej til plastikposer, plastikkrus, reklamer, produktprøver og alt det, der kan havne i dit hjem, som efterfølgende bliver til affald, og som du derfor skal skille dig af med.

  4. Drop køkkenrullen

    Brug viskestykker, små stofstykker og stoflommetørklæder i stedet for køkkenrulle og papirservietter.

  5. Drop de indpakkede gaver

    Overvej om du kan ønske dig oplevelser i fødselsdags- og julegave fremfor ting. På den måde undgår du at få flere ting ind i hjemmet og ikke mindst indpakningsaffald.

  6. Genbrug

    Drop engangsprodukter og sørg for at have genbrugelige produkter i dit hjem. Du kan for eksempel udskifte fryseplastikposer med glasbøtter. Du kan også selv købe genbrugsvarer eller bytte med andre, så tingene gør mest muligt gavn. 

  7. Skær ned på din garderobe

    Mange af os har tøj, vi egentlig ikke bruger. Tøj, der ligger i skuffen og samler støv, indtil det til sidst havner i skraldespanden.

    Bea Johnson har selv brugt ”Capsule wardrope”-metoden, hvor man reducerer sit tøj, sine sko og accessories til 30 stykker ialt. Det gælder om, at have tøj, der kan anvendes på mange forskellige måder. 

    Hav for eksempel én sort og én farverig nederdel, samt et par sorte og farverige sko.

  8. Genanvend

    Overvej om, det affald, du er ved at smide ud, kan genanvendes på anden vis. 

    Lav affaldssortering og vær opmærksom på, at en række butikker gerne modtager brugt embalage eller brugt tøj og sko, som de bruger til genanvendelse. Det gælder blandt andet H&M, Bodyshop og en række optikere. 

  9. Hav en termoflaske på dig

    Tag en termoflaske eller en anden genanvendelig flaske med, når du er på farten.

    Skal du købe vand, kaffe eller andre drikkevarer kan du bede ekspedienten hælde det i din egen termoflaske i stedet for et papkrus. 

  10. Et stykke sæbe

    Overvej at droppe shampooflasker og sæbedispensere: Meget kosmetik og sæbe bliver opbevaret i plastikemballage. Brug i stedet såkaldte sæbebarer til at vaske hænder, krop og hår med.

  11. Byt, lån og del.

    Overvej deleøkonomi. Byt, lån og del ting med andre. 

    Nogle af de ting vi har, bruges kun få gange, for eksempel en hækkeklipper, eller et telt. Måske kunne du dele græsslåmaskinen med naboen?
     

     

  12. Hjemmelavet rengøringsmiddel

    Rengøringsmiddel kommer som regel i plastikdunke og anden plastikemballage. Men ifølge Bea Johnson kan klar eddike og bagepulver i vandopløsning, klare langt de fleste rengøringsopgaver ligeså godt.

  13. Brug menstruationskop

    Bea Johnson har droppet bind og tamponer for at skære ned på affaldet. I stedet er hun gået over til en genbrugelig menstruationskop, der skal tømmes cirka en gang om dagen.

  14. Komposter

    Komposter så vidt muligt dit mad- og haveaffald.

Kilde: Bea Johnson forfatter til bogen 'Zero Waste'.