16x9

Hun skulle bare have tjekket sit syn: Kort tid efter blev hun akut indlagt på hospitalet

I samarbejde med Louis Nielsen

Sandra Thrane havde haft kraftig hovedpine i tre måneder. Hun troede, det skyldtes en håndboldskade, men det viste sig at være meget mere alvorligt.

Sandra Thrane satte sig i stolen hos sin øjenlæge for at få resultatet af de undersøgelser, han netop havde foretaget.

– Du har et forhøjet tryk i hjernen, der kan stamme fra væske i hovedet eller i værste tilfælde en blodprop eller tumor, lød beskeden fra øjenlægen, der opfordrede hende til at sætte sig ud i sin bil og køre direkte på hospitalet.

Sandra Thrane blev chokeret over at høre øjenlægens reaktion på undersøgelsen og beskeden om, at hun skulle akutindlægges grundet forhøjet tryk i hovedet.
Sandra Thrane blev chokeret over at høre øjenlægens reaktion på undersøgelsen og beskeden om, at hun skulle akutindlægges grundet forhøjet tryk i hovedet. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Sandra Thrane hørte ikke et ord mere af, hvad han sagde. Alt omkring hende sortnede, og tankerne hvirvlede rundt i hovedet på hende: En tumor? Skal jeg selv køre på hospitalet? Nu? Hvad sker der?

Se klart

Denne artikel er en del af serien ’Se Klart’, der præsenteres i samarbejde med Louis Nielsen.

I serien stiller vi skarpt på, hvad synet betyder for vores liv og hverdag. Undervejs taler vi både med privatpersoner, professionelle og eksperter.

Hun oplevede pludselig, hvor skrøbelige vi egentlig er som mennesker, selvom vi tror, vi er sunde og raske. Selvom hun havde døjet med hovedpine i tre måneder, havde hun ikke regnet med, at der var noget alvorligt galt.

80 procent af alle danskere har ifølge Nationalt Videnscenter for Hovedpine jævnligt hovedpine, og oftest går det væk igen af sig selv. For Sandra Thrane betød hovedpinen dog, at hendes liv pludselig tog en uventet drejning.

Da hun tog hjemmefra den fredag formiddag i februar, havde hun ikke regnet med, at hun senere på dagen ville blive akut indlagt på Odense Universitetshospital – og komme hjem til en helt ny virkelighed.

Ondt i hovedet

På det tidspunkt levede 28-årige Sandra Thrane et liv med fuld fart på som alle andre unge på den alder. Hun var i gang med sit første år på pædagoguddannelsen og tilbragte sin fritid på håndboldbanen eller sammen med sine veninder eller kæreste, som hun bor sammen med i Odense.

Selvom hun de seneste tre måneder havde haft virkelig ondt i nakken og hovedet hver eneste dag, havde hun blot slået det væk. Hun havde været ved sin egen læge, som henviste hende til en kiropraktor. Behandlingerne hjalp et par dage, men så kom smerterne tilbage.

square to 16x9
Før indlæggelsen levede 28-årige Sandra Thrane en helt normalt liv i Odense med venner, kæreste og håndbold i fritiden. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

– Jeg troede, det skyldtes en forstrækning eller en forkert bevægelse fra et hopskud ved håndboldtræningen, fortæller Sandra Thrane.

Det er så almindeligt at have hovedpine, så hun havde ikke på noget tidspunkt forestillet sig, at smerterne havde noget med hendes syn eller hjerne at gøre.

Men vedvarende hovedpine skal altid tages alvorligt, mener professor Rigmor Højland Jensen, der er leder af Dansk Hovedpinecenter.

– En almindelig spændingshovedpine kan oftest gå væk med et par panodiler eller en god nats søvn, men du skal altid reagere på en hovedpine, der bliver ved og bliver værre og værre, forklarer hun.

For Sandra Thrane var det dog rent tilfældigt, at hun endte med en akuttid hos sin øjenlæge. Sammen med en veninde var hun taget til optiker for at få lavet en helt almindelig synstest.

Hun følte egentlig, at hun havde et godt syn, men det skader jo ikke at blive tjekket, tænkte hun.

Da optikeren undersøgte Sandra Thranes syn, kunne hun dog konstatere, at hun havde hævede synsnerver samt synsforstyrrelser, hvor hun så dobbelt og havde svært ved at skelne bogstaverne fra hinanden.

Det var Sandras syn, der satte gang i en større undersøgelse af hendes hovedsmerter.
Det var Sandras syn, der satte gang i en større undersøgelse af hendes hovedsmerter. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Da Sandra samtidig døjede med hovedpine og smerter i nakken, vurderede optikeren, at det skulle undersøges nærmere.

Og nu sad Sandra Thrane altså i sin bil med beskeden om at køre direkte på hospitalet. Hun skyndte sig at ringe til sin kæreste og fortalte ham, hvad der var sket. Hun hentede ham, og sammen kørte de afsted mod Odense Universitetshospital.

Højtryk i hovedet

Sandra Thrane ankom til hospitalet, hvor lægerne scannede hendes hoved, tog prøver af væsken i rygmarven og målte hendes tryk i hovedet.

Prøverne viste, at hun havde et ekstremt højt tryk i hovedet. Det skal helst ligge omkring 20 cm H2O og Sandras blev målt til 46. Skalaen på den maskine, der målte, gik kun til 50 cm H2O.

square to 16x9
Sandras undersøgelse afslørede, at hendes væsketryk i hovedet var alt for højt. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

– Lægerne kunne slet ikke forstå, at jeg havde kunnet hænge sammen med så voldsomme hovedsmerter, men jeg tror bare, jeg havde vænnet mig til det, fortæller Sandra Thrane, der dog kunne ånde lettet op over, at hun hverken havde en tumor eller blodprop.

Efter tre dages indlæggelse kunne lægerne konstatere, at hun lider af hovedpinesygdommen IIH (Idiopatisk Intrakraniel Hypertension), der typisk rammer overvægtige og medfører kronisk hovedpine og påvirket funktionsevne.

– Det var helt vanvittigt. Jeg havde jo bare gået rundt og haft en helt almindelig hverdag, og så var jeg pludselig ramt af en alvorlig sygdom. Jeg forstod det slet ikke, fortæller Sandra Thrane.

Hvert år udvikler flere og flere danskere IIH ifølge Dansk Hovedpinecenter. Hvor det tidligere var en sjælden sygdom, der ramte cirka 50 danskere hvert år, er det i dag op til 20 gange så mange, da flere og flere er overvægtige.

– Det er en sygdom, vi forsker meget i, da det er vigtigt, at den bliver opdaget hurtigst muligt. Ellers kan det gå ud over synet og i værste tilfælde gøre dig blind, forklarer Rigmor Højland Jensen.

Disse faresignaler skal du være opmærksom på

Vedvarende hovedpine

Det er helt normalt at have ondt i hovedet, og oftest forsvinder hovedpinen med et par smertestillende eller en nats søvn.
 
– Bliver hovedpinen værre og værre og reagerer ikke på almindelige smertestillende, skal du søge læge hurtigst muligt, forklarer Rigmor Højland Jensen

Synsforstyrrelser

Oplever du ud over vedvarende hovedpine også synsforstyrrelser, er der grund til at tage det alvorligt.
 
– Har du synsforstyrrelser, så du ser uskarpt eller måske ser dobbelt, er det en god ide at få det tjekket, forklarer Rigmor Højland Jensen.

Susen for ørene

Endelig kan susen for ørene også være tegn på, at du har forhøjet væsketryk i hjernen.
 
– Har du en konstant susen for ørene i kombination med hovedpine og synsforstyrrelser, skal alarmklokkerne ringe, forklarer Rigmor Højland Jensen.

I første omgang gik der noget tid, før hele omfanget af situationen sank ind hos Sandra Thrane. Hendes forældre, kæreste og veninder var helt ude af den, men i starten reagerede Sandra nærmest slet ikke selv.

– Jeg var i chok og kunne ikke forstå, hvad der var sket. Det hele var gået så stærkt, men lige så stille gik det op for mig, at mit liv var ændret for altid, fortæller Sandra Thrane.

En ny hverdag

I dag er det lidt over et halvt år siden, at Sandra fik konstateret sygdommen, og hun er lige så stille ved at lande i sin nye virkelighed. Sygdommen har ændret stort set alt.

Hun får medicin – næsten 20 piller om dagen – for at holde trykket i hovedet nede, og heldigvis er den daglige hovedpine stort set forsvundet. Det kræver dog, at hun forholder sig mere eller mindre i ro. Hun må nemlig ikke få pulsen op, for så får hun ondt i hovedet med det samme.

– Det er stort set i alle situationer, hvor jeg lige skal stoppe op og tænke mig om. Ryger pulsen op i bare fem minutter, får jeg ondt i hovedet med det samme, og så kan jeg slet ikke være til, fortæller Sandra Thrane.

Selvom sygdommen sætter nogle begrænsninger for Sandra Thrane, gør hun en dyd ud af ikke at lade sig slå ud af det.
Selvom sygdommen sætter nogle begrænsninger for Sandra Thrane, gør hun en dyd ud af ikke at lade sig slå ud af det. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Medicinen virker også sløvende, så hendes hjerne opfatter ting lidt langsommere. Det gør det udfordrende for Sandra at fortsætte sit pædagogstudie, men hun giver ikke op.

– Jeg er ikke gået ned i tid. Jeg har de samme timer som de andre, og jeg kæmper det bedste, jeg kan, fortæller hun.

Hun har nemlig besluttet, at hun ikke vil lade sig slå ud af sygdommen.

Her doserer Sandra Thrane sine piller, så hun har overblik over den daglige dosis.
Her doserer Sandra Thrane sine piller, så hun har overblik over den daglige dosis. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Selvom hun har måttet kvitte håndbolden, er hun stadig involveret i klubben på sidelinjen, hvor hun hjælper med træning eller skaffer sponsorer til klubben.

– Det er svært at skulle slippe de ting, jeg har gået meget op i tidligere, så jeg prøver at være med på en anden måde. Men det kribler godt nok i fingrene for lige at gribe en håndbold og løbe ud på banen til de andre, fortæller hun.

Gør hun det, kommer regningen med det samme: Hun må ligge i sengen i flere dage med dundrende hovedpine.

Selvom sygdommen har sat sine begrænsninger, har hele oplevelsen samtidig været et wakeup-call for Sandra, der i dag ser sit liv på en anden måde.

Lader sig ikke slå ud

Efter at have bagatelliseret en voldsom hovedpine hver dag i tre måneder, er Sandra Thrane i dag blevet meget mere bevidst om kroppens signaler, og hvor vigtigt det er at lytte i stedet for bare at slå det hen.

– Jeg er blevet mere bevidst om at få tjekket op på ting og ikke bare lade stå til. Min kæreste er håndværker, og hvis han for eksempel har haft noget med sit knæ, er jeg der med det samme. "Det skal vi lige have tjekket", fortæller hun.

Inden for den nærmeste fremtid håber Sandra Thrane, at hun kan trappe ud af sin medicin. Det er veldokumenteret, at et vægttab har en god effekt på sygdommen, så Sandra Thrane er i fuld gang med at tabe sig.

Sandra Thrane er i fuld gang med at lægge sin kost om, da det er dokumenteret, at vægttab er godt til at holde sygdommens symptomer nede.
Sandra Thrane er i fuld gang med at lægge sin kost om, da det er dokumenteret, at vægttab er godt til at holde sygdommens symptomer nede. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

– Det har været svært at skulle ændre min livsstil i forhold til kost oveni alt det andet, der er sket, men det kæmper jeg med i øjeblikket, forklarer hun.

Hun har blandt andet lagt sin kost om og er begyndt at svømme, for der kan hun få motion og holde pulsen nede samtidig.

Den nye virkelighed har også fået hende til at sætte mere pris på det, hun har. For eksempel prioriterer Sandra og hendes kæreste i højere grad at tage ud og lave ting sammen som kærester i stedet for bare at tage hinanden for givet. Det kan være biografture, middage eller bare en gåtur sammen med deres to hunde.

– Selvom det ikke har været liv eller død, er jeg blevet bevidst om, at der hurtigt kan ske noget, og min kæreste og jeg sætter meget mere pris på hinanden i dag, forklarer Sandra Thrane.

Sandras bedste råd: Sådan vender du en ulykkelig situation til noget positivt

Sæt pris på det, du har

Sygdommen har ændret Sandras Thranes liv, men den har også fået hende til at værdsætte det på en anden måde.
 
– Jeg er blevet mere bevidst om, hvad jeg har og sætter for eksempel meget større pris på min kæreste, og det vi har sammen, fortæller hun.

Dyrk nye færdigheder

Sandra Thrane havde i forvejen to chihuahua’er, men nu har hun skiftet den ene af dem ud med en ny jagthund ved navn Ekko.
 
– Jeg har fået lidt mere tålmodighed til at træne hund, og det fungerer godt med en jagthund, for den skal jeg ikke løbe så meget efter, forklarer Sandra.

Find alternativer

For Sandra betyder det at hun skal holde pulsen nede, at der er mange af de ting, hun plejer at elske, som hun ikke kan længere. Men så prøver hun at finde nye måder at gøre det på.
 
– Jeg har altid spillet håndbold og har ikke lyst til at slippe fællesskabet i klubben, så nu hjælper jeg til med træning og sponsorater på sidelinjen i stedet. Det er ikke det samme, men det er bedre end ingenting, forklarer hun.