16x9

Familie står på ski året rundt i flade Danmark

Betalt partnerskab med Rød25

Familien Markussen træner skiløb over alt - både i sneen, på landevejen og på træstubbe i skoven i flade Danmark.

På to udspændte slacklines mellem nogle træer i Rude Skov stod 12-årige Kristoffer og prøvede at holde balancen. Hans far, Andreas Markussen, stod i den ene ende og forsøgte at holde de to liner stabile, så det blev nemmere for sønnen at nå fra den ene ende til den anden uden at falde ned i laget af brune blade i skovbunden.

Ved første øjekast kunne det ligne en far og søn, der var i skoven og lege sammen en efterårsdag. I virkeligheden var de som sædvanlig i gang med at træne ski – også selvom der ikke var et snefnug i syne. Familien Markussen er nemlig fuldstændig vilde med at stå på ski.

Hver lørdag fra maj til september træner familien Markussen balance, styrke og teknik i Rude Skov ved Holte for at blive klar til, at skisæsonen starter.
Hver lørdag fra maj til september træner familien Markussen balance, styrke og teknik i Rude Skov ved Holte for at blive klar til, at skisæsonen starter. Foto: Aske Wong

Og det er de ikke ene om. Danskerne er blevet bidt af ski, og det at tage på skiferie i uge syv er nu blevet mere populært end at tage på charterferie.

Hvert år spænder mere end en halv million danskere skistøvlerne og kaster sig ned ad pister i udlandet i følge Danmarks Skiforbund.

Men hvor de fleste pakker skiene væk, når de kommer hjem fra ferien, er det anderledes for familien Markussen.

Ja, faktisk er skisporten familiens samlingspunkt - året rundt.

Langt fra hverdagen

square to 16x9
Billedtekst Foto: Privatfoto

Fire gange om året. Så ofte er familien Markussen afsted på skiferie som minimum – nogle år er det flere. Den vægtløse tilstand fra hoppene i sneen, må gerne følge dem året rundt, forklarer familiens mor Anne-Mette Markussen.

- Man kan ikke komme meget længere væk fra hverdagen, end når man pludselig bare drejer ud i nyfalden sne og kører ud over et hop. Det er en vild oplevelse, siger Anne-Mette Markussen, der til daglig er projektleder, mens hendes mand, Andreas, er selvstændig.

Familien, der er medlem af foreningen Holte Ski, består af Andreas og Anne-Mette Markussen, der sammen har børnene Kristoffer og Kirstine.
Familien, der er medlem af foreningen Holte Ski, består af Andreas og Anne-Mette Markussen, der sammen har børnene Kristoffer og Kirstine. Foto: Aske Wong

Begge er de i 40’erne, og ungerne, Kristoffer på 12 år og Kirstine på otte, er allerede godt i gang med sporten. Så når der er dømt ferie, går turen til skidestinationer, hvor de blandt andet deltager i konkurrencer.

- De danske konkurrencer ligger i Trysil i Norge og er fordelt ud over hele sæsonen. Der er vi altid med. Andreas konkurrerer i slalom, og det gør børnene også, mens jeg nyder at stå telemark imens, siger Anne-Mette Markussen.

På trods af deres unge alder deltager både Kristoffer og Kirstine i konkurrencer, når de er afsted på skiferie.
På trods af deres unge alder deltager både Kristoffer og Kirstine i konkurrencer, når de er afsted på skiferie. Foto: Privatfoto

Det er dog ikke på hver skiferie, at konkurrencer er målet.

Skiløb året rundt

Én uge om året tager familien nemlig sydpå til Østrig eller Frankrig i uge syv eller uge 10. Og her bruger de ikke mange tanker på konkurrencerne, men nyder bare skilivet.

Skiferierne er for familien meget andet end konkurrence og fokus på udvikling. Det handler i lige så høj grad om at nyde livet og at have kvalitetstid som familie.
Skiferierne er for familien meget andet end konkurrence og fokus på udvikling. Det handler i lige så høj grad om at nyde livet og at have kvalitetstid som familie. Foto: Privatfoto

- Men derfor kan vi nu alligevel godt finde på at stå klar, når pisterne åbner om morgenen, forklarer familiens mor.

En skisæson løber som hovedregel fra slutningen af oktober og frem til påsken året efter. I hvert fald for de fleste, men for familien Markussen fra Virum i Nordsjælland er skisport noget, der dyrkes hele året. Også selvom der ikke er sne i nærheden.

De fire Markussen’er pakker gerne bilen og drager et sted hen, hvor det er muligt at få en fornemmelse af skiløb i pandekageflade Danmark. Aktivitetskalenderen hjemme på væggen melder da også om skiløb året rundt. Også selvom familien lader skistøvler, stave og vintertøj blive hjemme i privaten.

Kalenderen hjemme hos familien Markussen vidner om, at ski er en af familiens topprioriteter.
Kalenderen hjemme hos familien Markussen vidner om, at ski er en af familiens topprioriteter. Foto: Aske Wong

For når de ikke er på ski, tænker og dyrker de sporten i Danmark. Og det på trods af, at der er høj sol, og de fleste andre tænker på strandture og isvafler.

Træning i skoven

En lørdag formiddag denne sommer rendte 20 mennesker rundt i Rude Skov og grinede. Gruppen af mennesker talte både børn og voksne, og familien Markussen var der også. Ligesom de har været hver eneste lørdag fra maj til september. De hinkede, forcerede træstubbe og morede sig. De legede skiløb.

I Rude Skov er det muligt at dyrke skisporten uden sne. Hvis man altså har en rimelig god fantasi. Her har skiklubben Holte Ski lavet et samarbejde med den lokale skovfoged om at lave et vakuum for skientusiaster året rundt.

Man kan sagtens træne sine evner til at stå på ski uden sne. Det gør familien hver lørdag i sommerperioden.
Man kan sagtens træne sine evner til at stå på ski uden sne. Det gør familien hver lørdag i sommerperioden. Foto: Aske Wong

Omringet af skovens træer kan man for eksempel træne bagmuskulaturen ved at stå på udspændte liner, der lærer én forskellen på styrtløb og slalom, mens balancen samtidig optimeres. På den måde er man skarpere, når skiliftene åbner.

- I skoven er der blevet lavet nogle skiporte, som man kender det fra slalomkonkurrencer. Dem skal børnene løbe igennem. Det skærper deres fokus, fordi de lærer at se længere fremad, hvilket er altafgørende, hvis man skal være en god skiløber, forklarer Anne-Mette Markussen.

Sådan kommer du i gang med at stå på ski i Danmark

Meld dig ind i en skiklub

Vælg en skiklub, hvor der er særligt fokus på enten slalom, langrend eller telemark. Alle danske skiklubber vægter det sociale højt, så uanset niveau kan du være en del af det skiløbende fællesskab.

Tag ungerne med

Du skal ikke være bange for at smide børnene ud i sporten tidligt. Er de helt små, kan de sidde i en lille kælk, men mange børn begynder at kunne stå på ski, når de er tre-fire år.

Start i god tid

Påbegynd allersenest din træning tre måneder inden din skiferie. Hvis du skal stå slalom, skal du tænke nøje over at få trænet ryg, baller og knæ. Hvis du skal løbe langrend, er løbetræning en givende motionsform.

Finde ligesindede

Tænk nøje over, hvordan I får den bedste tur. Måske er det en god idé at finde nogle familier at rejse med, så alle har ”makkere” på samme niveau at stå på ski med.

Pas på dig selv

Husk de tre v’er, når du er af sted: Varm op, vær opmærksom og vær ædru, hvis du har været på afterski dagen inden. Og sørg så for, at forberedelsen er god. Hvis både børn og voksne ved, hvad I skal, inden I går ud i sneen, er der større tryghed. Vis eventuelt på et kort, hvor turen skal gå hen i dag, og hvor I skal spise frokost.

Ni måneder baby på ski

Selv har hun løbet på ski, siden hun var barn, mens hendes mand begyndte som 17-årig på en ferie.

Sønnen Kristoffer var allerede med i en pulk (en lille slæde, red.), da han var ni måneder gammel.

På pisten er de to børn hurtigt blevet trygge, og de er gode til at tage sig af hinanden.
På pisten er de to børn hurtigt blevet trygge, og de er gode til at tage sig af hinanden. Foto: Privatfoto

- De senere år har vi engageret os ret meget i Holte Ski. Når man er medlem af en skiklub, er det federe at komme på skitur, fordi der er andre børn, og du kan træne i skoven i løbet af året, siger Anne-Mette Markussen.

Når det ikke er snesæson, deltager familien også i rulleskøjteløb. Det vænner nemlig benene til de glidende skibevægelser, som er altafgørende, hvis familien skal opnå det, de gerne vil.

Sammen om sporten

square to 16x9
Kristoffer nyder at være til træning, da det er det tætteste han kommer på ski, når det ikke er sæson. Foto: Aske Wong

Familien Markussens interesse for ski er ikke noget, de er alene om.

Skiklubberne i Danmark mærker den også, og nye klubber knopskyder hele tiden frem. Alene i hovedstadsområdet findes der 28, og de står bag en bunke aktiviteter.

Når familien er til træning er det alt fra balanceøvelser, styrke og koordination, der er fokus på.
Når familien er til træning er det alt fra balanceøvelser, styrke og koordination, der er fokus på. Foto: Aske Wong

Flere af dem er begyndt at arrangere fælles rulleskiture, mens de fleste danske skiklubber – eller i hvert fald de fleste sjællandske – forventer, at slalomtræningen vil blive intensiveret, efter at Copenhill på Amager Bakke for nylig åbnede og nu giver mulighed for en slalomtur på taget af et forbrændingsanlæg i København.

Men skisporten handler dog stadig mest af alt om at drøne ned ad hvide pister med sneen fygende om ørerne, mener familien Markussen.

Familien er afhængige af at stå på ski, hvorfor det også jævnligt bliver til endagsskiture til Sverige, når der opstår et uforudset hul i kalenderen.
Familien er afhængige af at stå på ski, hvorfor det også jævnligt bliver til endagsskiture til Sverige, når der opstår et uforudset hul i kalenderen. Foto: ChristiaN.dk / Shutterstock

Derfor tager de også sommetider på endagsskiture til Sverige, hvis der pludselig er et lille hul i kalenderen. Bilen pakkes tidligt om morgenen, og efter en lang dag på ski sætter de sig i det frostklare vejr og griller pølser. Herefter dejser ungerne om på bagsædet, og mor og far taler dagen igennem på vej hjem mod Danmark.

- Det er på rejserne, man virkelig kan mærke, hvorfor man er så vild med at stå på ski. På skiturene taler vi rigtigt godt sammen, når vi holder ind og køber en kop varm kakao et eller andet sted i nærheden af en pist, siger Anne-Mette Markussen og forklarer, at fokus på træning året rundt og skiturene som helhed er med til at styrke familien.

En sport, der kan gå videre

Familien Markussen står på ski i både Skandinavien og i Sydeuropa – og altså i en skov i Nordsjælland. I forhold til valg af udenlandske rejsedestinationer minder de om de fleste andre danske skiløbere.

Uge syv er den mest populære uge for danskerne at tage på skiferie og Østrig er den foretrukne destination.
Uge syv er den mest populære uge for danskerne at tage på skiferie og Østrig er den foretrukne destination. Foto: Ludidzoni / Shutterstock

Særlig uge syv er som nævnt populær, og i de senere år har ugen faktisk allerede været tæt på udsolgt hos de danske rejsearrangører flere måneder i forvejen. Det er Østrig, der er danskernes foretrukne skidestination. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 61.000 danskere tager til alpelandet årligt, mens Norge napper andenpladsen med 35.000 danske skiturister.

Anne-Mette Markussen kan da også se, at skisporten allerede bruser igennem familiens yngste medlemmer, men derfor skal de nu selv vælge, om den er noget for dem resten af livet.

- Jeg er helt sikker på, at Kristoffer kommer til at tage skisporten med sig. Han synes, ski er det sjoveste i hele verden, siger Markussen og nævner, at sønnen gerne vil være skiinstruktør, når han bliver lidt ældre.

Helt lige så bidt af sporten er datteren Kirstine ikke. Endnu.

Særligt storebror Kristoffer er lige så forelsket i skisporten som sine forældre. Kirstine er stadig i gang med at prøve andre sportsgrene af.
Særligt storebror Kristoffer er lige så forelsket i skisporten som sine forældre. Kirstine er stadig i gang med at prøve andre sportsgrene af. Foto: Aske Wong

- Hun er jo kun otte år, så det er svært at sige, men jeg fornemmer, at hun også gerne vil afprøve andre sportsgrene, siger Anne-Mette Markussen, der i den grad håber, at børnene vil holde fast i ski og stave, så familiesporten kan fortsætte mange år ud i fremtiden.

- Skisporten er noget, vi kan nyde sammen, og det vil da kun være sjovt, hvis den går i arv.