Mit liv som luder

I 25 år undertrykte han sine seksuelle lyster: I dag lever han af at tage penge for dem

Ingen ved, hvor mange mænd der lever af at sælge seksuelle ydelser i Danmark. Men Henrik er en af dem - på trods af, at det slet ikke lå i kortene.

Henrik er i gang med at rulle reb op. Det kraftige, røde nylon glider gennem hans hænder, der er iført et par sorte gummihandsker. Han er klædt helt i sort: læderbukser, t-shirt, lædersko.

Han har et helt særligt, fokuseret blik, mens han sorterer de forskellige reb på sengen.

Så åbner han den sorte læderpung med metalinstrumenter og gennemgår dem pertentligt.

47-årige Henrik er på bordel. Men han er her ikke af samme årsag som de fleste andre mænd, der kommer ind ad døren med den matterede rude.

Han er her for at arbejde, og han er ved at gøre klar til næste kunde, der er på vej.

Alle redskaber skal forberedes og gennemgås. Det skal Henrik også selv, og det er næsten det allervigtigste: Han træder ud af sin hverdags-personlighed og ind i en anden.

Man kan sige, at han træder ind i det sorte univers, som man populært kalder det miljø af dominans og underkastelse, Henrik færdes i.

Her er han Master Henrik.

Selvom Henrik nu i 12 år har modtaget kunder og fået penge for sine ydelser, bliver det her øjeblik, før kunden kommer, alligevel aldrig helt rutine.

Han har sin kone, Stella, til at hjælpe sig. Hun bevæger sig som en rolig, assisterende ånd rundt om Henrik. Rækker ham udstyret. Henter vand. Stella er selv i branchen, hun sælger ligesom sin mand dominans, men de gør det ikke sammen.

Lige nu er fokus på Henriks forberedelser, og de indtager begge deres kendte pladser i et koncentreret, ordløst arbejdsfællesskab.

Mit liv som mandeluder

Henrik er en mand af få ord. Han har et genert, næsten spørgende smil, og det efterfølges af en lille, overbærende latter, når han for tredje gang er blevet spurgt om, hvad det egentlig er, han laver:

- Du forstår det ikke helt, gør du?, siger han.

Han møder det tit. Det spørgende, lidt tomme blik, når han fortæller om sit arbejde.

Derfor har han valgt at fortælle om sit usædvanlige valg af beskæftigelse i programmet ‘Mit liv som mandeluder’.

Henrik sælger det, der kaldes seksuel dominans. Han lever af at påføre sine kunder en nøje udmålt cocktail af smerte og seksuel nydelse. I sin annonce tilbyder han blandt andet:

Pisk og bondage (binding).

Cbt (tortur omkring de mandlige kønsorganer).

Opdragelse.

Henriks priser starter fra 400 kroner, og en typisk booking varer mellem en halv og en hel time. Prisen er meget forskellig alt efter hvilken ydelse, gæsten er interesseret i. Henrik modtager både kvinder, mænd og par.

- Jeg kan ikke komme med en årsag eller en særlig hændelse, der skabte de her behov i mig. Jeg tror ikke, det fungerer sådan, ligesom jeg heller ikke tror, at man kan vælge, om man vil være homoseksuel. Det er medfødt, og det er en del af din personlighed, siger Henrik.

Han gør sig umage og er nænsom med sine formuleringer, når han fortæller om sit arbejde. Han vælger konsekvent de pæneste ord og siger eksempelvis “forneden” og “testikler”.

Han er opmærksom på ikke at støde nogen, og der er en mildhed over Henriks væsen, som udfordrer forestillingsevnen gevaldigt.

For hvordan kan denne lavmælte, milde mand også være en hårdtslående, sadistisk hersker?

Henrik og BDSM

Henrik beskæftiger sig med det, der populært kaldes BDSM.

  • BD: Bondage og disciplin. Bondage er at fiksere, binde fast, eksempelvis med reb eller håndjern. Disciplin er at give eller modtage ordrer.
  • DS: Dominans og submission. Dominans er at dominere og bestemme. Submission er at underkaste sig og lade sig dominere.
  • SM: Sadisme og masochisme. Sadisme er at nyde at påføre andre smerte, lidelse og ydmygelse. Masochisme er at få nydelse ved at blive påført smerte, lidelse og/eller ydmygelse

Der findes indenfor BDSM utallige varianter af, hvad man tænder på, med hvem og hvordan.

Ned med nakken

Henrik voksede op i en lille landsby i Jylland. Han husker et samfund, der lukkede sig om sig selv i en næsten kollektiv angst for verden udenfor, selvom ingen rigtig kunne definere, hvad de var så bange for.

Man skulle bare dukke nakken og gøre som de andre.

For hvad kunne naboerne ikke tænke?

Henrik var teenager, da han første gang rigtig forstod, at han var anderledes end de andre.

En helt almindelig dag trådte han ind i den lokale kiosk, men så ophørte almindeligheden pludselig. Hans opmærksomhed var før blev fanget af hylden med kulørte, frække blade, men den her gang var noget anderledes.

En forside med sort lak og læder, kæder og en attitude, der talte direkte til ham.

Henrik havde fået øje på et s/m magasin, og selvom forsiden satte gang i en række fantasier om det nyopdagede univers, turde han ikke gøre noget ved det. Ikke endnu.

Sort debut

Først et par år senere havde han sin første seksuelle oplevelse med dominans. Han var ikke en famlende nybegynder, årene med drømme og fantasier havde sporet ham ret præcist ind på, hvad han ville have. Og da han endelig gik efter det, var han fuldstændig målrettet.

Han indrykkede en annonce i Den Blå Avis, hvor han søgte en partner. Så ventede han, til den helt rigtige henvendelse tikkede ind.

Når Henrik i dag taler om sin debut, er det ikke i detaljer. Barndommens usagte kodeks har stadig fat i en flig af ham, og han ønsker ikke at udlevere hverken personer eller hændelser, der kan genkendes af andre.

Angsten for at placere nogen i den lokale sladders gabestok fylder meget for Henrik. Derfor nøjes han med at konstatere, at da han først havde haft sin første oplevelse i det sorte univers, var der ingen vej tilbage.

Det føltes fuldstændig rigtigt.

Uden at vide det havde Henrik placeret sig i direkte kollisionskurs med den drejning, hans liv snart skulle tage.

“Jeg drukner”

Da Henrik var i 20’erne fulgte han den samme, slagne gang som alle sine jævnaldrende fra området.

Han fik børn og gled ind i kernefamiliens faste rutiner og trygge genkendelighed. Til sidst kendte han alt i sit liv, bortset fra sig selv.

Det er en periode, Henrik af hensyn til de involverede ikke kan fortælle ret meget om.

Men han husker sin egen oplevelse af, at voksenlivet fortsat var stramt dikteret af det, der blev grundlagt i barndommen:

Pas ind og pas på. Følelsen af konstant at skulle kigge sig over skulderen - for hvad mon de andre ville tænke?

- Jeg havde en idé om, at hvis jeg bare forsøgte at være normal og ignorerede mine tendenser, så blev alt godt. Men det varede nogle dage, og så kom tankerne igen. Jeg følte mig meget forkert, og jeg følte, at jeg var den eneste i verden, der havde det sådan.

Der kom et punkt, hvor Henrik ikke længere kunne bære at indrette sig efter den skabelon af det korrekte liv, som han aldrig helt kunne finde ud af at være i. Følelsen af meningsløshed kom langsomt snigende og fyldte mere og mere. Men Henrik lyttede ikke til sine følelser.

- Jeg blev mindre og mindre og kunne ikke finde mig selv nogen steder. Til sidst føltes det som om, jeg var ved at drukne.

Henrik måtte erkende, at han levede sit liv på en måde, der gjorde ondt på alle. Både hans omgivelser og ham selv. Ingen fik det, de forventede eller ønskede sig, og tanken gjorde ham desperat.

- Jeg stod helt ude på kanten og overvejede, om jeg overhovedet ville leve mere. Der gik det op for mig, at jeg var nødt til at gøre noget.

Skulle han leve, var han nødt til at forlade den tilværelse, han hidtil havde levet. Med alt, hvad det indebar. Henrik fandt en lejlighed og flyttede for sig selv, og derfra startede et markant anderledes kapitel i hans liv.

Forløsning

På bordellet er rebet og de øvrige remedier for længst blevet lagt sirligt frem. Henrik har gået i cirkler og trukket vejret i dybe åndedrag.

Nu er han netop forsvundet ind bag døren til et af værelserne sammen med sin kunde.

Henriks kone Stella sidder i sofaen i bordellets pigerum. Den næste time er ventetid for hende. Men hun sidder ikke helt afslappet i de bløde puder.

Hver gang, hun hører en lyd fra værelset bag den lukkede dør, løfter hun blikket. Holder vejret en lille smule. Der er noget skrøbeligt over hende, som hun sidder der med benene trukket op under sig.

Inde bag døren gør Henrik det, han er bedst til.

Han ved præcis, hvor han skal slå, og hvordan han skal gøre det. Han ved, hvor mange slag der skal falde før en pause. Han aflæser sine kunder med mange års rutine: hver sitren og trækning, hver lyd og hvert tilbageholdt åndedræt fortæller ham alt det, han skal vide.

Det er en dans, hvor Henrik nok fører, men hvor fremdriften er afhængig af begge parters totale tillid og lydhørhed. Forvilder Henrik sig over den usynlige grænse, vil det betyde det totale maskefald.

Men Henrik ved, hvad han gør, og også denne gang styrer han sin kunde sikkert og tålmodigt mod det klimaks, hun betaler ham for.

Et nyt liv

Henriks nye solo-tilværelse kom nærmest euforisk fra start. Han havde gjort op med det, der havde tynget ham, og han var færdig med at se sig over skulderen og frygte andres mening.

I en alder af 40 skulle han endelig i gang med at leve livet fuldt og helt, og det var præcis, hvad han gjorde.

Henrik fulgte sine lyster, når de var der, og det gik hurtigt op for ham, at han var mere end almindeligt dygtig til at dominere. Det gav ham et helt særligt sus, når han fuldt og helt havde magten over et andet menneske.

Ingen andre steder kunne han få samme tilfredsstillelse, som når han førte sine slaver helt ud til afgrunden af, hvad de troede, de kunne holde til, lod dem titte ud over kanten, og så bragte dem sikkert tilbage igen.

Han skaffede sig nogle lokaler, han kunne arbejde fra, og så krydsede han ellers fingre for, at kunderne ville dukke op. Han blev ikke skuffet. Faktisk blev han hurtigt så efterspurgt, at det ofte var en udfordring at få tid til kunder ved siden af det hverdagsarbejdet. Henrik følte sig let og fri.

Og godt skulle snart blive endnu bedre.

Den store kærlighed

Efter nogle år mødte Henrik Stella. Hun var domina og havde brug for et arbejdslokale, hvor hun kunne have både kunder og udstyr, og han lejede ud.

Deres første møde varede omkring 12 timer, fordi de ikke kunne stoppe med at tale med hinanden. Fire dage senere flyttede de sammen, og syv måneder senere blev de gift.

Stella var ikke som andre kvinder, Henrik havde mødt. Hun var bramfri og åben, ikke bare i sit personlige liv, men også, når det kom til arbejde.

Hele Stellas familie, inklusive hendes fire børn vidste, at hun tjente penge på seksuelle ydelser, men der var ingen rynkede bryn eller fordømmende blikke, og sådan havde det altid været.

Hvorfor binde knude på sig selv og sin egen lykke ved at lyve og leve i skjul?

For Henrik var det et på alle måder chokerende møde. Han havde skabt sig en ny tilværelse, hvor han nok udlevede sine lyster, javist, men derfra og så til nærmest at råbe det ud fra hustagene?

Lade alle vide det efter 25 års tavshed?

Spring ud!

Tanken om at tage det sidste skridt ud i den totale frigørelse fra alle de bånd, der havde begrænset ham, virkede mere og mere rigtig.

Hvorfor skulle han ikke kunne tale åbent om det, der gjorde ham glad og gav hans liv værdi?

Så en eftermiddag op til jul satte han sig ind i en isnende kold bilen med sin kone og kørte den velkendte tur hjem. Til landsbyen, hvor det hele var startet, og til sine forældres hus.

Eftermiddagskaffen derhjemme plejede at være hyggelig, samtalen venlig og stemningen behagelig. Sådan var det ikke den dag. Der findes ikke nogen god måde at skuffe sine forældre på. Der findes ikke rigtige ord eller sætninger. Der er ingen nem eller rar eller behagelig måde at vise dem det, de ikke vil se.

Henrik husker, at han forsøgte sig med nogle klodsede formuleringer om, at folk kom til ham og betalte for at få smæk. Der blev meget stille, og samtalen gled ikke rigtig efter det. Det var akavet at sige farvel, følte han

Alligevel var Henrik ikke i tvivl om, at han gjorde det rigtige. Før eller siden ville sladderen nå dem, og det var bedre, at de hørte det fra ham.

Jalousi

I begyndelsen af Henrik og Stellas forhold var det hele nemt. Alt var forelskelse og blind betagelse, og i lang tid var det nok.

Ingen af dem havde brug for mere. Men i kølvandet på den første eufori begyndte Stella at få det svært med Henriks arbejde.

Det var ikke de mandlige kunder, og for det meste var det heller ikke parrene. Men hun fik ondt i maven, når en ny, kvindelig kunde ringede og bestilte tid. Og det rev i brystet, når han skulle ud på escortbesøg hos kvinder.

Det gjorde hende usikker, for Stella kendte udmærket sine egne begrænsninger. Hun havde ikke lyst til at blive slået. Stella var domina. Det var hende, der slog. Og hvis Henrik pludselig mødte en helt fantastisk kvinde, der gerne ville alt det, Stella ikke kunne tilbyde ham, hvad så?

Henrik og Stella havde fra den dag, de mødte hinanden, talt sammen. Meget mere, end han havde talt med noget andet menneske i sit liv. Og i lang, lang tid drejede samtalerne sig næsten kun om det samme tema: Stellas jalousi og tvivl, deres kærlighed til hinanden og om, hvordan de kunne have et meningsfuldt liv sammen.

Ingen af dem ønskede, at Henrik igen skulle begrænse sig selv, men der var heller ingen, der havde lyst til, at Henriks frihed skulle blive Stellas lidelse.

Løsningen for de to blev nogle klare, ubrydelige aftaler: Samtalen måtte fortsætte - også når den var svær. Hvis ikke de kunne tale åbent og ærligt, havde de ingen fremtid sammen. Og så fik Stella en vetoret:

Følte hun sig i tvivl eller usikker, kunne hun til enhver tid udelukke Henriks kunder.

Sådan blev det, og sådan er det stadig efter seks års ægteskab.

Det rigtige valg

Henrik kommer ud fra værelset på bordellet, glinsende af sved og tindrende af glæde. Det har været en god session, og han er selv næsten lige så mærket af forløsningen som sin kunde.

Når Henrik er hersker træder han ud af den personlighed, han har til daglig, og bliver større og stærkere, grænserne flytter sig og verden udvides. Han har den ultimative magt, og bare det at se kunden betale er en demonstration af det.

Selvom det udefra set kan forekomme besynderligt, at Henrik kan indeholde to så forskellige sider, oplever han selv en stor grad af meningsfuldhed og balance:

Det handler om at acceptere den kendsgerning, at mennesker er komplekse, sammensatte væsner. Ikke firkantede størrelser, der kan passes ind i de kasser, vi opfinder til os selv og alle andre, mener han.

Den livsopfattelse ønsker Henrik at give videre til sine børn, som han gennem hele processen har haft et forhold til, og som han fortsat har i sit liv.

Stella kommer ham i møde, og han bøjer sig over hende og giver hende et kys.

De holder om hinanden, tætheden og fortroligheden er intakt. Det er samme ritual hver gang: Et kys. En bekræftelse af, at alt er godt, og den lille snert af smerte, Stella mærkede i sofaen, er væk igen.

Faktisk har tilliden gennem årene vokset sig stor nok til, at de to for nylig har truffet en afgørende beslutning:

Henrik har droppet sit almindelige hverdagsjob som handyman og er nu hersker på fuld tid.

Henrik ønsker af hensyn til sit privatliv kun at optræde med sit fornavn. Hans fulde navn er redaktionen bekendt. Stella optræder med sit arbejdsnavn. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

Mød Henrik og en række andre mænd i 'Mit liv som mandeluder' allerede nu på TV 2 PLAY. Programmet sendes på TV 2 mandag klokken 20.50.​