16x9

Når voksne er mega-fans: Hun bruger flere timer om dagen på at dyrke sit schlager-idol

Betalt partnerskab med Rød25

Charlotte Samsing Schackinger tager til alpebal flere gange om året for at høre schlager-musik. Særligt én sanger får hendes hjerte til at smelte.

Det var helt vildt.

På et tætpakket udendørs stadion i Berlin i 2016 stod 20.000 mennesker og dansede, som var der ikke andet i verden end tyrolerstemning. Og det føltes da heller ikke sådan for Charlotte Samsing Schackinger og hendes slæng. Sammen var de rejst til den tyske hovedstad for at dele deres fælles glæde ved schlagermusik.

Midt i den store menneskemængde stod Charlotte Samsing Schackinger med resten af den officielle danske fanklub og ventede spændt på deres fælles idol.
Midt i den store menneskemængde stod Charlotte Samsing Schackinger med resten af den officielle danske fanklub og ventede spændt på deres fælles idol. Foto: Privatfoto

Danskerne var blot en dråbe i det fadølsdryppende hav af schlagerfans, der ikke brugte siddepladserne på de lange bænke synderligt meget under det tyske kalas. Festen var som en sportsbegivenhed uden konkurrence. Ind på scenen trådte det ene band efter det andet og spillede op til bal.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med Rød25.

Folk smed hæmningerne. Fingrene formedes som hjerter op mod scenen, mens parykkerne og de overdimensionerede solbriller skreg ”halleluja”, og stemmerne gjaldede i takt til musikken.

Den danske delegation ventede især på én. Semino Rossi. Den argentisk-tyske schlagerkonge fra Sydtyrol, som altid synger sig lige ind i hjertet på Charlotte Samsing Schackinger.

Semino Rossi fylder uendeligt meget i Charlotte Samsing Schackingers liv.
Semino Rossi fylder uendeligt meget i Charlotte Samsing Schackingers liv. Foto: Manfred Esser / Ritzau Scanpix

Rossi har sendt hendes musikalske smag i en ny retning.

Ja, han har nærmest ændret den 51-årige danskers liv. Hun bruger flere timer dagligt på dyrkningen af idolet, ligesom hun leder hans fanklub i Danmark.

I mødet med Semino Rossi giver Charlotte Samsing Schackinger sig helt hen.

Sammen om musikken

square to 16x9
Idoldyrkelsen foregår ikke kun til koncerter. Charlotte Samsing Schackingers hjem fortæller en tydelig historie om, at man har med en ægte fan at gøre. Foto: Daniel Urhoj

Hjemme hos Charlotte Samsing Schackinger i Holbæk kan man finde mange ting og sager med Semino Rossi. Her hænger billeder af den noble herre med det gråsprængte og krøllede hår, altid iført elegante jakkesæt eller læderjakke. Især et kort med en kærlig hilsen fra den musikalske charmetrold betyder meget for den danske fan.

Et sted i stuen hænger teksten til Semino Rossi-hittet ’Das Herz, der Welt’ i en sølvramme. Og på kontoret – som hun selv kalder ”Seminos værelse” – har hun bunkevis af minder om ham.

Hjemme hos Charlotte Samsing Schackinger hænger der billeder af Semino Rossi og hans tekster på væggene.
Hjemme hos Charlotte Samsing Schackinger hænger der billeder af Semino Rossi og hans tekster på væggene. Foto: Aske Wong

Samtidig har hun ved flere lejligheder holdt arrangementer for fanklubben.

- Det dejlige ved fanklubben er, at vi altid har noget at tale om, når vi mødes. Man er sammen om at tale om Semino, og det er rigtig rart, siger hun.

Den danske fanklub nyder at være sammen om musikken og de mange oplevelser, hvor Semino Rossi er udgangspunktet for det hele.
Den danske fanklub nyder at være sammen om musikken og de mange oplevelser, hvor Semino Rossi er udgangspunktet for det hele. Foto: Privatfoto

Til møderne lytter fansene til musikken og fortæller om de oplevelser, de har haft med sangeren:

- Semino har kæmpet sig hele vejen op til toppen, og den historie kan vi godt lide. Det er et fællesskab som så mange andre, men jeg vil da nok mene, at vi er lidt mere festlige end de fleste.

Dedikeret fan

square to 16x9
Charlotte Samsing Schackinger stødte først på fænomenet Semino Rossi i 2008, men siden da har hun ikke lyttet til andet. Foto: Aske Wong

Inden hun stødte på Semino Rossi, var Charlotte Samsing Schackinger ikke den store schlagerfan. Hun havde arbejdet i Schweiz i midten af 1980’erne, men var ikke faldet for alpetonerne. Det var først, da hun i 2008 stødte på en cd, at hendes liv tog en musikalsk drejning.

- Da jeg satte Seminos ’Danish Collection’ på første gang, havde jeg aldrig troet, at musikken ville komme til at betyde så meget for mig, som den gør i dag. Men det kom den hurtigt til. Jeg er blevet dedikeret fan, siger hun og fortæller, at hun efter en arbejdsulykke sommetider brugte schlagersangene til at komme igennem hverdagen.

Afstemning

- Man bliver simpelthen glad i låget af den her slags musik. Når man lytter til Semino er hans budskab, at vi skal passe på hinanden og ikke mindst hjælpe andre. Det skabte genklang hos mig.

En genklang, der hurtigt drev hende over i idoldyrkelsen. Hendes arbejdsulykke gjorde hende til førtidspensionist, og med det fulgte tiden til at dyrke Rossis musik mere intenst.

Den 51-årige førtidspensionist har haft mulighed for at møde schlager-stjernen ved flere lejligheder, og hun er ikke kommet tomhændet hjem.
Den 51-årige førtidspensionist har haft mulighed for at møde schlager-stjernen ved flere lejligheder, og hun er ikke kommet tomhændet hjem. Foto: Aske Wong

Det har hun i den grad gjort.

Flere timer dagligt

Charlotte Samsing Schackinger fik hurtigt papir på, at hun var ægte schlagerfan. I 2012 blev hun det første officielle medlem af Semino Rossi Fanklub i Danmark. Da formanden et par år efter trak sig, tog hun over.

I dag bruger hun flere timer dagligt på at læse om Semino Rossi. Hvad foretager han sig, hvor spiller han, og hvad går han og tænker om verdens gang?

Charlotte Samsing Schackinger bruger meget tid på at følge med i Semino Rossis karriere og daglige liv.
Charlotte Samsing Schackinger bruger meget tid på at følge med i Semino Rossis karriere og daglige liv. Foto: Aske Wong

De informationer, hun finder, deler hun på fanklubbens Facebook-side. I alt er der 85 medlemmer, og flere kommer hele tiden til. Derudover følger godt og vel 340 mennesker lige nu med i det, Charlotte Samsing Schackinger lægger op på en fanside for sangeren, hvis nyeste album ’So ist das Leben’ ligger i toppen af den tyske albumhitliste.

Men hvorfor lige schlagermusik, hvor fordommene om ølvom og læderbukser med seler ofte står i kø?

Først og fremmest er selve schlagermusikken en svær genre at definere, men de fleste musikkendere ville nok sige, at det er nem og iørefaldende popmusik med klare referencer til den germanske kultur.

Den positive og hjertelige stemning, musikken giver, er noget af det Charlotte Samsing Schackinger har forelsket sig i.
Den positive og hjertelige stemning, musikken giver, er noget af det Charlotte Samsing Schackinger har forelsket sig i. Foto: Aske Wong

Charlotte Samsing Schackinger har imidlertid en mere ligefrem måde at beskrive sin musikalske passion på:

- Du bliver i bedre humør, når du hører schlagermusik. Der kommer både energi ud af kroppen og ind i den igen, fordi stemningen altid er så positiv og hjertelig. Uanset om du hører det derhjemme eller til de store fester. Den energi får du ikke andre steder end hos Semino, vil jeg mene.

Sammen med sangene

Måske forbinder de fleste nok idoldyrkelse med noget, der hører sig teenageårene til. Så kan ”voksne mennesker” virkelig have en musiker, de dyrker, som var de på et teenageværelse?

Ja, sagtens, mener populærmusikforsker ved Det Kongelige Bibliotek og ekspert i fankultur Henrik Smith-Sivertsen og forklarer, at ’fan’-begrebet blev introduceret herhjemme i slutningen af 1950’erne i tidsskiftet Tempo:

Idoldyrkelse handler ifølge eksperter i høj grad om identifikation, da måden, man er fan på, er et billede på, hvordan man ser sig selv.
Idoldyrkelse handler ifølge eksperter i høj grad om identifikation, da måden, man er fan på, er et billede på, hvordan man ser sig selv. Foto: Privatfoto

- Derfor er det helt naturligt, at folk, der var unge dengang, også kender til idoldyrkelse. For dem er det naturligt, at man har et idol, som man virkelig brænder for.

Forskeren påpeger samtidig, at måden, man er fan på, også er et billede på, hvordan man gerne vil se sig selv.

- At være fan handler om identifikation. Derfor vil vi gerne spejle os i musikeren som menneske. Her er den enkelte sangers personlighed afgørende, siger Smith-Sivertsen og slår fast, at schlagerkulturen er væsensforskellig fra andre musikgenrer, fordi den er inddragende, mens sangerne er tilgængelige.

Schlagerkulturen har nogle elementer, der gør den særligt inddragende, nærværende og tilgængelig, mener eksperten.
Schlagerkulturen har nogle elementer, der gør den særligt inddragende, nærværende og tilgængelig, mener eksperten. Foto: Patrik Stollarz / Scanpix Denmark

Dette står i skarp kontrast til eksempelvis rockmusikken, der er distanceret og foregår på en scene langt fra dig. I schlager- og dansktop-kulturen er det nærheden, der er afgørende. Folk går ikke bare til koncert, men er nærmere sammen med deres idoler.

Og Charlotte Samsing Schackinger har været så tæt på sit idol, som man nærmest kan komme.

Til middag med Semino

square to 16x9
Semino Rossi stiller velvilligt op til billeder med sine fans, og det er da også blevet til et par stykker for formanden af den danske fanklub. Foto: Privatfoto

Tidligere i år arrangerede Charlotte Samsing Schackinger en bustur til den lille by Rust i det allervestligste Tyskland.

Efter 22 timers kørsel var i alt otte danskere fremme ved fantræffet for Semino Rossi. Sammen skulle de overvære optagelserne til det legendariske schlager-tv-show ’Immer wieder Sonntags’, hvor Rossi skulle spille.

Derefter havde Semino himself inviteret sine fans på middag, hvor han gav hele molevitten.

- Stemningen på sådan en tur er høj, siger fanklubformanden.

Semino Rossi er ledestjernen på de ture, fanklubben arrangerer, og et eventuelt møde og dertilhørende billede med den tysk-argentinske stjerne er som regel højdepunktet.
Semino Rossi er ledestjernen på de ture, fanklubben arrangerer, og et eventuelt møde og dertilhørende billede med den tysk-argentinske stjerne er som regel højdepunktet. Foto: Privatfoto

- Vi synger, og nogle får da også en tår over tørsten, men jeg nøjes nu selv med at drikke en enkelt hot lumumba eller sådan noget, så jeg er klar.

Der var 250 mennesker til middagen, og danskerne endte med at sidde ved et bord lige ved siden af idolet. En kæmpe oplevelse, hvor det var svært at holde sig helt i ro ved den elegante bespisning på et fornemt hotel.

- På et tidspunkt ville servitricerne have penge for drikkevarerne, men Semino afbrød dem og sagde, at han betalte. Han er så generøs, og den opmærksomhed, han giver til hver enkelt af os, er helt utrolig, siger hun.

Fanklubben mødes jævnligt hjemme hos Charlotte Samsing Schackinger for at være fælles om passionen for Semino Rossi.
Fanklubben mødes jævnligt hjemme hos Charlotte Samsing Schackinger for at være fælles om passionen for Semino Rossi. Foto: Aske Wong

Det er da heller ikke den eneste tur, Charlotte Samsing Schackinger har arrangeret, når det kommer til schlagerfester.

Sammen med et rejseselskab har hun formået at skabe gode forhold for danske schlagerfans i de senere år. Turene er gået sydpå. Lige fra Østrig til Berlin og videre til Harzen.

Og altid med Semino Rossi som ledestjerne. Fællesskabet både med og omkring sangeren er det, der binder det hele sammen. Op til fire gange om året rejser de ud for at høre schlagermusik. Og derudover er der selvfølgelig alle festerne i Danmark.

Social hjernegymnastik

Det er lige netop dette, der gør fandyrkelsen til noget specielt, når man ikke længere er helt ung. Sammenholdet.

- Det, der holder os mennesker i live, er interesser. De, der opsøger schlagermusik, er ikke på jagt efter kulturel anerkendelse, for så ville de gå til Nick Cave-koncerter i stedet, men de får til gengæld noget helt andet ud af deres oplevelser, siger ekspert i fankultur Henrik Smith-Sivertsen og forklarer, at idoldyrkelsen virker på flere planer:

- Det er social hjernegymnastik, for man føler sig naturligvis mindre ensom, hvis man sidder og lytter og diskuterer med andre.

Fællesskabsfølelsen er en af de helt store drivkræfter bag.
Fællesskabsfølelsen er en af de helt store drivkræfter bag. Foto: Aske Wong

Det er også sådan, Charlotte Samsing Schackinger ser på sin glæde ved Semino Rossis musik.

- De fleste schlagerfans finder helt klart én, de virkelig godt kan lide. Når vi er lidt nede, gør Semino os i bedre humør. Jeg modtager mange mails fra fansene om, at hans musik har hjulpet dem igennem svære perioder som skilsmisser og andet. Ligesom han også har hjulpet mig. Derfor går jeg op i, at vi mødes og snakker om ham.

Da Semino Rossi indtog scenen på stadionet i Berlin i 2016, var det netop disse følelser, der strømmede op mod ham. Fansene var taknemmelige og sang med i vilden sky. Især den danske delegation brølede igennem.