Sponsoreret

Slip for julekaos: Sådan får du tid til julehyggen med familien

Med den rigtige planlægning er det muligt at frigive mere tid til nærvær og julehyggen med dem, du holder af. Dglimages / Shutterstock / DGLimages
Rosendahl logo
Betalt partnerskab med Rosendahl

Annoncørbetalt indhold: Undgå at stresse over gaver, juletræ og julemiddag i sidste øjeblik. Følg denne guide og få mere tid til familien.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med Rosendahl.

Julegaver, julepynt, juletræ, julekort, julebag, julehygge … fortsæt selv listen. Der er masser af ting at sætte på to do-listen, når vi nærmer os den søde juletid.

Men julen handler ikke bare om at få krydset ting af på listen. Tværtimod. December er magisk, og drømmer du om at have mere tid til at nyde stemningen sammen i stedet for at stresse forvirret rundt med kort lunte, er du ikke alene.

Ifølge en Megafon-måling fra 2017 føler hver femte dansker sig mere stresset i december, og det kommer ikke bag på Trine Kolding, der er ekspert i effektivitet og planlægning.

Den perfekte gave

 • Gaver er skønne at give, men ikke altid nemme at finde. Rosendahl har nogle forskellige bud på gaver til forskellige anledninger, som kan give dig inspiration. 
 • Rosendahl har gaven til alle hverdagens øjeblikke. Det gode måltid og det veldækkede bord, til hverdag og fest.
 • Til hende eller til ham du holder af og som har fortjent det.
 • Designklassikere - både de funktionelle og dem der pynter i hjemmet.
 • Bliv inspireret her.

– Der er mange ting, vi skal nå i december, og er du lidt ustruktureret af natur, ender du ofte med at gøre alting i sidste øjeblik. Det er fint for nogen, men for de fleste er det en stressfaktor og en irritationskilde, forklarer hun.

December er magisk, men den er også travl. Mange danskere mærker et stigende pres i takt med, julen nærmer sig, men der er håb.

Den gode nyhed er, at du med lidt planlægning sagtens kan få mere tid og overskud i december. Det behøver ikke at være besværligt at lægge en plan. Ifølge Trine Kolding gælder det om at gøre det så nemt for dig selv som muligt.

– Sæt dig sammen med familien, og lav en fælles brainstorm på, hvad I gerne vil og skal nå inden jul. Skriv de forskellige aktiviteter i kalenderen, og du har en plan, forklarer Trine Kolding.

Rosendahl

Rosendahls produkter tager altid udgangspunkt i høj funktionalitet og godt dansk design og har i mere end 25 år været en fast del af danskernes hverdag.

Rosendahl er funktionelt design med høj brugsværdi, som giver dig tid til at nyde de øjeblikke, der betyder mest.

Læs mere om Rosendahl her.

Hun har i den forbindelse et smart tip, der vil spare dig for masser af tid fremover: Hver gang du opretter et punkt som fx ’Bestil juleanden’, laver du det som en tilbagevendende aftale. Så er juleplanen allerede klar, når du rammer december næste år.

Julen går igen år efter år. Laver man en god plan det ene år, kan man spare sig selv en del tid i planlægningsfasen, hvis man genbruger den.

Det samme gælder indkøbslisten til julemiddagen. Lav en liste og gem den, så du har den til næste år.

– Hverken forberedelserne eller menuen ændrer sig synderligt fra år til år, og der er meget tid at spare ved ikke at skulle lave den samme liste hvert år, forklarer Trine Kolding.

Sidst men ikke mindst opfordrer hun til at springe over, hvor gærdet er lavest, hver gang du har muligheden.

Sig ja tak til at få pakket gaven ind i butikken, køb dejen til julesmåkagerne færdiglavet, lad svigermor stå for andestegen, hvis hun gerne vil – og planlæg dine juleforberedelser ved at tage udgangspunkt i denne liste, som er lige til at plotte ind i din kalender.

GUIDE: DINE JULEFORBEREDELSER UGE FOR UGE

 1. Sidste uge i november: Sæt i gang!

  Selvom vi endnu ikke har ramt december, er det nu, du så småt skal begynde på juleforberedelserne.

  Start med at få overblik over dine invitationer til julefest i børnehaven, æbleskive-arrangement på skolen og store bagedag hos din søster. Prioriter de arrangementer, du og din familie glæder sig til – og sig nej tak til resten.

  Begynd også at tænke i gaveidéer allerede nu. Læg mærke til, hvad din mand, børn og andre familiemedlemmer går og snakker om til dagligt, og skriv det ned løbende, hvis der dukker en god gaveidé op.

  Skal du lave pakkekalender til dine børn eller andre heldige modtagere, er det også i denne uge, du skal have styr på de mange små gaver.

  Til sidst skal du købe kalenderlys og adventskrans, og så kan december bare komme an.

 2. 1.-7. december: Gør klar

  Nu er december skudt i gang, om du skal som det første have pyntet op til jul. Gør det til en hyggelig oplevelse, hvor hele familien er med.

  I denne uge kan du også bestille årets juleand, -gås eller -kalkun, så du enten får den leveret eller kan afhente den dagen før juleaften.

  Køb alle de ting ind, der sagtens kan holde sig, så som grødris, kanel, vaniljestang, kulør til sovsen, kødnåle til anden og gele til æblerne.

  Køb ind til gaveindpakning, servietter og pynt til julebordet.

  Skal du holde jul i den anden ende af landet, er det en god ide at bestille tog- eller busbilletter, mens der stadig er nogen. Det samme gælder plads på færgen.

  Endelig er det en god ide at købe de første julegaver, hvis du allerede nu har fået opfanget nogle gode gaveideer hos dine kære.

 3. 8.-14. december: Skab nye traditioner

  Vi er snart midt i december, men du kan roligt læne dig tilbage og nyde julen, der nærmer sig – du har allerede nået meget.

  Traditioner er med til at gøre julen til noget særligt, så hvorfor ikke nyde, at du har overskud til at indføre en ny tradition i din familie. Det kan være en skovtur med varm kakao i termokanden eller måske en tur i teateret og se en juleforestilling?

  I denne uge kan du også skrive årets julekort. Mandag den 16. december er sidste frist for at sende et almindeligt brev der skal frem inden jul – ellers kan du ty til de digitale af slagsen.

  Sæt weekenden af til at købe de sidste julegaver.

 4. 15.-21. december: Bag, tril og køb juletræ

  Denne uge står i de søde julegodters tegn. Sæt tid af til at lave julekonfekt og bage familiens yndlingssmåkager. Orker du ikke at lave det hele fra bunden, kan du købe færdig smågavedej i de fleste supermarkeder.

  I slutningen af ugen kan du købe de sidste ferske råvarer ind til julemiddagen såsom fløde, mælk og kartofler. Husk også at få den bestilte julefugl i hus.

  Brug en dag i weekenden på at tage ud og finde det juletræ, der skal stå i jeres stue. Gør det eventuelt til en hyggelig udflugt og tag ud i skoven, og fæld jeres eget træ.

 5. 22.-24. december: Nyd roen!

  Det er tid til at lade julefreden sænke sig. Brug de sidste dage inden jul på at få pakket de sidste gaver ind, pynte juletræet og nyde at I har en hel juleferie foran jer.

  Du kan gøre stemningen mindre hektisk juleaften ved at forberede så mange ting som muligt den 23. Du kan for eksempel skrælle kartoflerne, koge risengrøden til risalamanden og dække et smukt julebord. Nogen vælger også at stege og partere anden dagen før.

  Så er det kun de sidste ting, der skal laves, inden I kan sætte jer til bords den 24. december og nyde en fortryllende og hyggelig juleaften.

Kilde: Trine Kolding, ekspert i effektivitet og planlægning