Hvem skal arve efter dig: Denne snak er en af de vigtigste i dit liv

16x9

I samarbejde med UNICEF

Annoncørbetalt indhold: Selvom arv er et ømtåleligt emne, er det vigtigt at få orden i sagerne for at undgå fremtidige konflikter blandt ens arvinger.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med Unicef.

Kun omkring hver femte dansker har skrevet testamente. Det viser en undersøgelse fra Yougov fra 2019. Mange bryder sig ganske enkelt ikke om at se realiteterne i øjnene og tale om hvad der sker, når de ikke selv er her længere.

- Det kan være svært at acceptere, at man er nået til den sidste alder. Og derfor er der mange, der skubber spørgsmålet om, hvad der skal ske med den arv, de efterlader sig foran sig hele tiden, siger Sonja Toft, der er advokat med møderet for højesteret og 80 år gammel.

Hun forklarer, at det er svært for mange at se realiteterne i øjnene.

- Det er vi ganske enkelt nødt til, siger hun og fortsætter.

GODE RÅD FRA UNICEF

 • Overvej først, om du vil testamentere udvalgte ting til specifikke personer
 • Kontakt en advokat for overblik over netop din arvesituation
 • Din arv fordeles forskelligt, om du er gift eller har samlever, om du har børn eller søskende
 • UNICEF kan hjælpe med kontakt til en advokat
 • Tal evt. med dine nærmeste om både dine og deres ønsker
 • Er dine nærmeste arvinger fx nevøer og niecer, kan I spare på arveafgiften ved at betænke velgørenhed
 • UNICEF giver tilskud til oprettelse af testamente
 • Kontakt UNICEF for gratis råd og vejledning her
Et testamente kan ifølge eksperten spare familien for en kaotisk situation i en i forvejen svær tid.
Et testamente kan ifølge eksperten spare familien for en kaotisk situation i en i forvejen svær tid. Foto: Unsplash

- Gør vi det ikke, risikerer vi, at de efterladte står med en kaotisk situation, der kan skabe konflikter imellem dem.

Selv om det ikke er rart at forholde sig til en verden, man ikke selv er en del af længere, så er det vigtigt at tage stilling. Både for arvingernes skyld, men også for visheden om, at ens formue fordeles, som man selv ønsker det.

Rikke Frødstrup er advokat ved Avodan, og hun pointerer, at der er mange regler og love, man skal være opmærksom på i forbindelse med arv og testamente. Det kan eksempelvis være i forbindelse med sammenbragte familier, donationer til velgørenhed og spørgsmålet om at sikre sin ægtefælde økonomisk.

Herunder deler Rikke Frødstrup sine tre bedste råd til at påbegynde snakken om arv.

Hvad laver UNICEF?

 • ALLE BØRN har ret til beskyttelse, udvikling og overlevelse
 • ALLE BØRN betyder hvert eneste menneske i hele verden under 18 år
 • FN’s generalforsamling har givet UNICEF mandat til at tale børns rettigheder og sikre deres trivsel
 • UNICEF afhænger af frivillige bidrag
 • UNICEF arbejder upolitisk og diskriminerer ikke
 • UNICEF redder børns liv, fra de er i mors mave til voksenlivet begynder
 • Når katastrofen rammer, træder UNICEF til, for at sikre børnene
 • Hvordan arbejder UNICEF i Danmark?
Gode råd til snakken om arv

Lad være med at udskyde snakken med dine arvinger

Foto: Unsplash
Ingen lever evigt og hvis man får taget den vigtige snak, vil man minimere risikoen for fremtidige konflikter over arven blandt sine efterladte.
- Jeg møder mange, der siger, at de har talt om testamente i ti år, og nu er de endelig nået frem til, at  nu skal det være, siger Rikke Frødstrup og fortæller, at danskerne generelt ikke er så vilde med at tale om, hvad der skal ske, når vi dør. Mange har ganske enkelt ikke lyst til at indse, at det er den vej, det går for alle.

- Jeg er måske blevet lidt påvirket af mit job, men jeg hører folk sige, at de skal have lavet et testamente til ”hvis jeg dør”, og så retter jeg dem til ”når du dør”. For det gør vi alle. 
For nogle personer er der et ønske om, at ikke kun ens arvinger skal have del i den formue, man efterlader sig. Det er værd at undersøge og tale med sine arvinger om, mener Rikke Frødstrup.
Når man arver, betaler man 15 procent i boafgift (arveafgift), når arven går til børn eller børnebørn, og 36,25 procent hvis man er længere ude i arvekæden som eksempelvis en nevø. 
- Indsætter man derimod en godkendt forening eller velgørende organistaion til at arve op til 30 procent, så sparer den boafgiften, og så bliver det en bedre forretning for alle parter, siger hun.  

Forældrene skal huske at sikre hinanden

Foto: Bbernard / Shutterstock
Hvis man ikke har testamente, arver ægtefællen 50 procent. Den anden halvdel går så til børnene. Det kan give flere udfordringer. Det kan eksempelvis betyde, at den efterladte forælder måske ikke har råd til at sidde i hjemmet længere.
- Derfor kan det være en god idé at lave et testamente, der sørger for, at alt undtagen tvangsarv går til den overlevende ægtefælle, og at man først ved dennes død fordeler arven ligeligt mellem børnene, siger Rikke Frødstrup.
På den måde sikrer man hinanden.

Sammenbragte familier skal være ekstra opmærksomme

Foto: Worldstockstudio / Shutterstock
Er man sammenbragt familie er det endnu mere kompliceret.
- Som sammenbragt familie skal man overveje, hvad der skal ske, når den ene af de to forældre dør, siger Rikke Frødstrup.
Har man ikke et testamente, går halvdelen af arven nemlig til de børn, den afdøde havde. Dermed er der mindre at leve for til den efterladte. Det betyder også, at der procentuelt er mindre arv tilbage til børnene af den forælder, der stadig lever, da en del af de penge, der er tilbage, naturligt nok vil blive brugt i personens resterende leveår.
Så har man et ønske om at fordele ligeligt mellem alle de sammenbragte børn, skal man lave et testamente. Har man ikke det, så er det tilfældighedernes spil, og hvem, der dør først, kommer til at betyde meget for arvens fordeling.