Har dit barn et sundt forhold til mobilen? Sådan skaber I gode vaner i hjemmet

Annoncørbetalt indhold: Har dine børn en mobiltelefon, skal du lære dem gode digitale vaner. Læs her, hvordan du bedst gør det.
Barnet jubler, og du tænker på de søde sms’er, du nu kan modtage. For ikke at tale om den tryghed, du vil føle, når I altid har mulighed for at være i kontakt.
Det er en stor ting, når ens barn skal have sin første mobiltelefon, og de fleste danske børn får en telefon, inden de bliver teenagere. 85 procent af de 10-årige børn i Danmark har en smartphone.
Det viser en undersøgelse fra 2017 foretaget af TNS Gallup for Nordea, og intet tyder på, at dette tal skulle være faldet de sidste par år.
Men ét er at give tilladelsen, finde den rigtige mobil og det rette abonnement. Noget andet er at sætte barnet ind i alle de regler, som ikke følger med i den fine æske fra butikken.
For eksempel hvordan tonen er i deres beskeder. Hvornår de har mobilen fremme, og hvornår den er gemt langt væk. Hvad de deler og ikke deler, og ikke mindst hvem de skriver med og i hvilken sammenhæng.
Line Pryds, der er mentor og ungecoach, giver sine bedste råd til, hvordan foreældre lærer sine børn at have gode mobilvaner.
En ærlig snak
Vælger man at give sit barn en smartphone, skal man fortælle dem, at et helt nyt univers følger med. De skal sættes ind i den kommunikation, der foregår virtuelt.
Hvor de unge før havde et fællesskab udelukkende i det fysiske møde, for eksempel i sportshallen, har de det nu med mennesker, de nogle gange ikke kender, og hvor der ingen voksne er til stede til at mægle. Man kan ikke aflæse hinandens kropssprog, og beskederne kan nemt misforstås, lyder det fra ungecoachen.
- Børnene skal have at vide, at de ikke må skrive noget på hverken sms eller i de virtuelle netværk, som de ikke ville sige til personen ansigt til ansigt. Og det er uanset om det er en fysisk ven, de kommunikerer med digitalt eller en, de ikke har mødt i virkeligheden.
Allerede fra første dag mobilen kommer ind ad døren, bør du tage stilling til, hvordan mobiladfærden er i hjemmet. Hvornår er mobilen fremme hos os? Lægger vi den helt væk om natten? Hvilke regler gælder, når vi spiser, laver mad, rydder op, går en tur?
Og her minder Line Pryds om, at de voksne skal huske, børn oftest ikke gør, hvad vi siger, men hvad vi selv gør, så det er en oplagt chance til også at kigge på egne mobilvaner.
Line Pryds anbefaler også, at forældre tager en ærlig snak med børnene om alvoren, der kan ligge i at begå sig på nettet.
- Vi behøver ikke at udpensle skrækhistorierne, men stille og roligt fortælle at sådan og sådan hænger verden sammen. Det skal ikke pakkes helt ind i vat. Ikke alle derude vil børn det godt, og derfor skal de aldrig skrive med en, de ikke kender, siger hun.
Line Pryds medgiver, at børnene selvfølgelig kan komme til at spille med nogle, de ikke har mødt, men hun fraråder, at de skriver privat sammen. Hun understreger også vigtigheden af, at de aldrig oplyser deres telefonnummer, adresse eller sender kompromitterende billeder.
Anbefalingen fra hende lyder i det hele taget på at få en god snak med barnet om, hvad han eller hun deler af sit liv og med hvem. Ikke alle behøver at se feriebillederne. Og internettet husker. Så selv hvis de sletter et billede, kan det stadig findes derude.
Og det er ikke bare dem selv, børnene skal være påpasselige med at vise billeder af. De skal også have at vide, at de ikke må dele billeder af andre uden tilladelse, heller ikke deres venner.
Spørg ind til det digitale liv
Når vi så har taget snakken med vores børn om reglerne, skal de også vide, at der er en åben dør. Med det udtryk mener Line Pryds, at hvis børnene kommer til at træde ved siden af på nettet, skriver med en fremmed eller får sendt en grim besked, skal de kunne komme trygt og fortælle det.
Har vi den rigtige tilgang til børnene, vil vi også få en god og ærlig dialog med dem, lyder det fra Line Pryds, der har et godt tip til dette:
- Ligesom vi spørger ind til, hvordan det gik i skolen, så spørg også, om din datter har fået nogle sjove emojis i dag? Eller hvem din søn skriver med for tiden? Vis interesse for deres digitale liv.
Fordelen ved dette er også, at vi klæder dem på til at være kritiske og opmærksomme på, hvordan en sms eller emoji fik dem til at føle sig tilpas. På den måde lærer de også sig selv og deres egne grænser at kende. Og det er vejen frem til at få et sundt og trygt forhold til den digitale verden, der kun bliver større og større.
Vi er børnenes adfærds- og rollemodeller, så tjek disse fem punkter, for at se om du selv har kontrol over din mobil. Du skal helst kunne svare ja til alle fem.