Sponsoreret

Har dit barn et sundt forhold til mobilen? Sådan skaber I gode vaner i hjemmet

OiSTER logo
Betalt partnerskab med OiSTER

Annoncørbetalt indhold: Har dine børn en mobiltelefon, skal du lære dem gode digitale vaner. Læs her, hvordan du bedst gør det.

Barnet jubler, og du tænker på de søde sms’er, du nu kan modtage. For ikke at tale om den tryghed, du vil føle, når I altid har mulighed for at være i kontakt.

Om samarbejdet (Oister)

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med OiSTER.

Det er en stor ting, når ens barn skal have sin første mobiltelefon, og de fleste danske børn får en telefon, inden de bliver teenagere. 85 procent af de 10-årige børn i Danmark har en smartphone.

En vigtig ting at snakke med sine børn om, når de får en telefon for første gang, er, hvad han eller hun deler af sit liv og med hvem.

Det viser en undersøgelse fra 2017 foretaget af TNS Gallup for Nordea, og intet tyder på, at dette tal skulle være faldet de sidste par år.

Men ét er at give tilladelsen, finde den rigtige mobil og det rette abonnement. Noget andet er at sætte barnet ind i alle de regler, som ikke følger med i den fine æske fra butikken.

For eksempel hvordan tonen er i deres beskeder. Hvornår de har mobilen fremme, og hvornår den er gemt langt væk. Hvad de deler og ikke deler, og ikke mindst hvem de skriver med og i hvilken sammenhæng.

Hvordan kan du give dit barn den bedste start på mobilen?

Det er et vigtigt spørgsmål, der ofte bliver diskuteret til forældremøder og rundt om spisebordet. Hvornår skal børn have lov til at have deres første mobil? Hvornår er børn for meget på skærmen?

Spørgsmålene er der mange af, og der findes ikke et entydigt svar på disse spørgsmål – der skal nemlig være plads til forskellige holdninger. Alligevel er det vigtigt, at du lærer dit barn om gode mobilvaner, så det er godt klædt på. Vi giver gode råd til, hvordan I kan komme godt fra start på mobilen.

Få flere råd til god mobilstart her.

Line Pryds, der er mentor og ungecoach, giver sine bedste råd til, hvordan foreældre lærer sine børn at have gode mobilvaner.

En ærlig snak

Vælger man at give sit barn en smartphone, skal man fortælle dem, at et helt nyt univers følger med. De skal sættes ind i den kommunikation, der foregår virtuelt.

Hvor de unge før havde et fællesskab udelukkende i det fysiske møde, for eksempel i sportshallen, har de det nu med mennesker, de nogle gange ikke kender, og hvor der ingen voksne er til stede til at mægle. Man kan ikke aflæse hinandens kropssprog, og beskederne kan nemt misforstås, lyder det fra ungecoachen.

Med en smartphone får børn og unge et helt nyt fællesskab, hvor de kan komme i kontakt med hinanden 24 timer i døgnet, og det skal man som forældre hjælpe dem med at styre.

- Børnene skal have at vide, at de ikke må skrive noget på hverken sms eller i de virtuelle netværk, som de ikke ville sige til personen ansigt til ansigt. Og det er uanset om det er en fysisk ven, de kommunikerer med digitalt eller en, de ikke har mødt i virkeligheden.

Oister (faktaboks)

Mange forældre kan stadig huske en analog tid uden SMS’er og sociale medier. Nutidens børn er derimod digitalt indfødte og har svært ved at forstå, at deres forældre har kunne leve uden internet og mobiler.

Da digitale enheder er uundgåelige i dag, vil OiSTER give forældre og børn den bedste start på mobillivet. Med OiSTER KiDS hjælper vi dig hele vejen fra valg af mobilabonnement til den perfekte mobil. Desuden giver vi gode råd til dit barns mobilbrug, så I sammen kan skabe de bedste mobiloplevelser.

Se OiSTERs børneunivers her.

Allerede fra første dag mobilen kommer ind ad døren, bør du tage stilling til, hvordan mobiladfærden er i hjemmet. Hvornår er mobilen fremme hos os? Lægger vi den helt væk om natten? Hvilke regler gælder, når vi spiser, laver mad, rydder op, går en tur?

Og her minder Line Pryds om, at de voksne skal huske, børn oftest ikke gør, hvad vi siger, men hvad vi selv gør, så det er en oplagt chance til også at kigge på egne mobilvaner.

Allerede fra første dag mobilen kommer ind ad døren, bør man tage stilling til, hvordan mobiladfærden er i hjemmet. Hvilke regler gælder, når vi spiser, laver mad, rydder op eller går en tur?

Line Pryds anbefaler også, at forældre tager en ærlig snak med børnene om alvoren, der kan ligge i at begå sig på nettet.

- Vi behøver ikke at udpensle skrækhistorierne, men stille og roligt fortælle at sådan og sådan hænger verden sammen. Det skal ikke pakkes helt ind i vat. Ikke alle derude vil børn det godt, og derfor skal de aldrig skrive med en, de ikke kender, siger hun.

Line Pryds medgiver, at børnene selvfølgelig kan komme til at spille med nogle, de ikke har mødt, men hun fraråder, at de skriver privat sammen. Hun understreger også vigtigheden af, at de aldrig oplyser deres telefonnummer, adresse eller sender kompromitterende billeder.

Børnene skal fra begyndelsen gøres klart, at det er vigtigt, at de ved, hvem der sidder på den anden side af skærmen. Derfor skal de kun skrive eller interagere med folk, de kender.

Anbefalingen fra hende lyder i det hele taget på at få en god snak med barnet om, hvad han eller hun deler af sit liv og med hvem. Ikke alle behøver at se feriebillederne. Og internettet husker. Så selv hvis de sletter et billede, kan det stadig findes derude.

Og det er ikke bare dem selv, børnene skal være påpasselige med at vise billeder af. De skal også have at vide, at de ikke må dele billeder af andre uden tilladelse, heller ikke deres venner.

Spørg ind til det digitale liv

Når vi så har taget snakken med vores børn om reglerne, skal de også vide, at der er en åben dør. Med det udtryk mener Line Pryds, at hvis børnene kommer til at træde ved siden af på nettet, skriver med en fremmed eller får sendt en grim besked, skal de kunne komme trygt og fortælle det.

Har vi den rigtige tilgang til børnene, vil vi også få en god og ærlig dialog med dem, lyder det fra Line Pryds, der har et godt tip til dette:

Spørg ind til dit barns liv i det virtuelle univers på samme måde, som du spørger ind til dagen i skolen, lyder rådet.

- Ligesom vi spørger ind til, hvordan det gik i skolen, så spørg også, om din datter har fået nogle sjove emojis i dag? Eller hvem din søn skriver med for tiden? Vis interesse for deres digitale liv.

Fordelen ved dette er også, at vi klæder dem på til at være kritiske og opmærksomme på, hvordan en sms eller emoji fik dem til at føle sig tilpas. På den måde lærer de også sig selv og deres egne grænser at kende. Og det er vejen frem til at få et sundt og trygt forhold til den digitale verden, der kun bliver større og større.

Vi er børnenes adfærds- og rollemodeller, så tjek disse fem punkter, for at se om du selv har kontrol over din mobil. Du skal helst kunne svare ja til alle fem.

Har du et sundt forhold til din mobil?

 1. Lydløs

  Har du flere sammenhængende timer dagligt, hvor din mobil er sat på lydløs og bliver lagt med bagsiden op? For eksempel når du er på cafe, spiser med familien, eller ved aftenstide når du skal sove?

 2. Samvær

  Husker du at respektere dine omgivelser? Det kan være at undlade at tage eller tjekke din telefon, hvis du sidder i en dyb samtale med en ven.

 3. Likehunter

  Du har postet et nyt billede på Instagram eller Facebook, kan du lade være med at tjekke likes hvert tiende minut?

 4. Offline - med ro i sindet

  Tager du en dag indimellem, hvor du går helt offline? Og hvis du gør, stoler du så på, at verden ikke er gået under, den dag du ikke har tjekket dit feed?  

 5. Fokus på vejen

  Det her er ikke bare en god ide, men en lov: Bruger du headset, når du taler i telefon, mens du kører bil? Fra september 2019 koster det ud over en bøde også et klip i kørekortet at bruge din mobil håndholdt under kørslen.

Kilder: magisterbladet.dk, appsportal.dk, sikkertrafik.dk, Line Pryds