Gutterne på kutterne

Dansk kutter sank i havet for rullende kamera

5. december 2018 sank fiskekutteren HM 90 Rigmor Kirstine ud for Thorup Strand i Nordjylland. De skæbnesvangre minutter blev fanget på video.

Det var en helt almindelig dag med temperaturer lige over frysepunktet og mild vind fra syd. Fiskeren Nikolaj Bjerre stævnede ud klokken 02.30 for at fiske efter torsk. Med på den lyseblå fiskekutter HM 90 'Rigmor Kirstine' var også Nikolaj Bjerres lillebror og far.

Samtlige både fra det lille fiskerlaug i Thorup Strand var på havet den dag. Klokken 13.21 brød en stemme over radioen rutinerne på kutterne.

Det var et nødopkald. Nikolaj Bjerre var i problemer.

- Pludselig kunne vi høre noget, som skvulpede. Jeg kiggede ned i lasten. Der var masser af vand i båden, fortæller Nikolaj Bjerre.

Han er en af de fiskere, som TV 2-programmet 'Gutterne på kutterne' har fulgt gennem fem år og som har premiere på en ny sæson tirsdag aften.

Nikolaj Bjerre arbejdede hurtigt. Han vidste ikke, om han kunne redde båden. Han vidste heller ikke, at elementerne snart ville fortære hans levebrød - igen.

Det hele tog cirka 45 minutter.

Slagside

Nikolaj Bjerre smed pumper ned i lasten og i maskinrummet for at få vandet ud. Men vandet steg fortsat. Kort efter kom den første fiskekutter stedet. Det var HM 92 'Goliath'. Nikolaj Bjerre lånte en pumpe mere og satte den i maskinrummet på sin kutter.

- Men vi kunne ikke holde vandet ude, siger Nikolaj Bjerre.

Båden blev fyldt med iskoldt havvand, fik slagside og balancerede halvt oppe og halvt under vandoverfladen. Det var livsfarligt at være på båden.

I det øjeblik Nikolaj Bjerre sendte sit nødopkald, gik en redningshelikopter i luften fra Søværnets Operative Kommando på flyvestation Aalborg. Da den kom frem, kredsede den over den nødstedte båd. Rotorerne piskede skum, salt og vand op i luften.

Kort efter kom også fiskerbrødrene Jesper og Bo Olsen til stedet.

- Den vælter snart, råbte Jesper Olsen til sin bror imens de iagttog deres kollegaer i livsfare.

På HM 90 tænkte Nikolaj Bjerre på at redde sin båd. Men han tænkte endnu mere på sin besætning.

- Selvfølgelig var jeg bange. Jeg havde min far og lillebror ombord. De skulle fri af båden, mens jeg kæmpede med at holde den oppe, siger Nikolaj Bjerre.

Han instruerede dem til et sted, hvor båden ikke kunne vælte over dem, når slagsiden tog dens balance i vandet.

Og så væltede båden.

Dybet

Nikolaj Bjerre husker det sidste, hans lillebror sagde.

- Du lover, at du hopper med!

Nikolaj Bjerre ville gerne blive på båden og kæmpe for at redde den. Men han valgte at forlade den synkende skude.

Stævnen var nu det eneste, som stak op over havoverfladen. Omkring båden boblede havet af den luft, som vandet skubbede ud af HM 90, imens den gled mod i havets kolde dyb.

Nikolaj Bjerre og hans familie blev reddet op på HM 92 'Goliath'. Han kiggede på den yderste spids af stævnen, der kortvarigt flød i overfladen som en korkprop.

- Da den sank, var det endnu et tab, siger Nikolaj Bjerre. Det er nemlig ikke første gang, han mistede en kutter. I 2016 satte en pyroman ild til hans forhenværende kutter, da den lå på sandet på Thorup Strand.

- Men det vigtigste for mig er, at jeg fik min far og lillebror med hjem, siger Nikolaj Bjerre.

HM 90 'Rigmor Kirstine' forsvandt i en pøl af skum og bobler på havet. Kort efter slettede havet alle spor af båden. Kun nogle små flagstænger stak op.

Hvis det var gået mere galt, ville det ikke være første gang, Thorup Strand ville være ramt af en tragedie.

Tilbage i 2012 mistede en 43-årig fisker livet ud fra kysten ved Thorup Strand. Han blev fundet af en helikopter og bragt til Aalborg sygehus, men hans liv stod ikke til at redde. Hans fiskekutter er aldrig blevet fundet.

- Jeg er bare glad for, at vi kom hjem og jeg kunne se min datter, kæreste og familie igen, siger Nikolaj Bjerre.

Han har siden købt en ny kutter, som har fået navnet 'Rosa Sofia'. Men den er for stor til at lande på Thorup Strand, så han sejler nu til Hanstholm med sin fangst.

- Jeg stopper aldrig med at fiske. Det er det, jeg vil. Det er min livsstil.

'Gutterne på kutterne' kan ses hver tirsdag på TV 2. På TV 2 PLAY kan du altid se flere afsnit før alle andre.