14-årige Mads Krog har efter længere tids søgen fundet et fællesskab, hvor han føler sig tryg - i foreningen Esport Hjørring.
Livsstil

Lettet mor så en forvandling i sin søn: E-sport ændrede alt

Annoncørbetalt indhold: Børn sendes i dag til E-sport, som de før blev sendt til fodbold. Her fandt unge Mads Krog for første gang et fællesskab.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Elgiganten.

Da Helene Thomsen kørte sin søn, Mads, til E-sport i Hjørring, var de omtrent lige nervøse. Mads for at møde sine nye med- og modspillere. Og Helene for, om han nu passede ind.

I bilens bakspejl kunne Helene Thomsen se nervøsiteten i sin 14-årige søns øjne, der for første gang skulle prøve E-sport som andet end computerspil på værelset, og endnu vigtigere: Han skulle gøre det sammen med andre unge, som han ikke kendte i forvejen.

Både Helene Thomsen og hendes 14-årige søn, Mads Krog, var nervøse, da de kørte mod Hjørring og Mads' første træning i en esportforening.

For Mads var det den største udfordring, for han har aldrig haft let ved at møde nye mennesker.

Om partnerskabet (Elgiganten)

Denne artikel er produceret i samarbejde med med Elgiganten.

Over fire artikler stiller vi skarpt på, hvordan esport for alvor er rykket ind i foreningslivet, hvad det er, Danmark er så gode til, samt hvordan man tager gaming til et nyt niveau. 

- Jeg håbede inderligt, at det denne gang skulle lykkes. At han ville finde et fællesskab, hvor han endelig passede ind, siger Helene Thomsen.

Interessen for E-sport er eksploderet de seneste år. Det ved man hos Esport Danmark, der er en paraplyorganisation for esportsorganisationer i Danmark.

Helene Thomsen havde tidligere set sin søn vælge både fodbold og spejder fra, fordi han ikke følte sig tilpas i de store fællesskaber. Hun håbede dog, at E-sport kunne være en løsning.

Esport Danmark har eksisteret siden 2007, men det er de seneste år, udviklingen virkelig har taget fat. For tre år siden havde organisationen cirka 500 medlemmer ude i foreningerne og klubberne. I dag er tallet nærmere 10.000.

- Det sted, vi er i dag, kommer ud af en evolution. Vi har digitaliseret vores samfund, siger formand for Esport Danmark Thomas Koed.

Han sammenligner E-sport med enhver anden sportsgren, hvor vi får udløst endorfiner i hjernen ved for eksempel at score et mål i fodbold eller vinde et cykelløb.

I 2018 dystede godt 1500 E-sportsudøvere i forskellige spil som Counter Strike, Hearthstone og League of Legends i Gigantium Aalborg.

Men hvor forældre gerne tager ud og ser børnene spille fodbold i weekenden, så kan det være sværere med E-sport, hvor det ved første øjekast kan være svært at forstå, hvad der sker.

Esport

Hvad er forskellen på esport og gaming?

Esport står for elektronisk sport og er sport på computeren. Det er konkurrencer i forskellige computer-, mobil- og konsolspil.

Gaming er computerspil på hyggeplan. Det er noget, man laver sammen med vennerne for sjov.

I hvilke spil er der esport?

I Danmark er det især Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Fortnite og FIFA, hvor sidstnævnte er det eneste, der spilles på konsol. Resten er pc-spil.

Er esport en sport?

Ja, esport er en sport. Men det er ikke en idræt.

Det er en sport, fordi det er konkurrence og hjernegymnastik på samme måde, som dart er en sport.

Jeg vil gerne gå til esport. Hvordan kommer jeg i gang?

Du kan melde dig ind i en forening, hvor der er et fællesskab med værdier og normer omkring esporten.

Kilde: Mark Kristensen er bestyrelsesformand i Sørby Esport.

- Det er bare vigtigt, at vi som samfund støtter op omkring den generation af unge, der har den her interesse, siger Thomas Koed.

Mads Krog havde prøvet både fodbold og spejder af, men ingen af delene gav ham den følelse af fællesskab, som han savnede i sin hverdag. Nu var spørgsmålet, om Hjørring Esport kunne være løsningen.

Forstår bekymringen

Helene Thomsen bor i Hjørring sammen med sine to børn, hvor Mads på 14 er den yngste.

Som mange andre unge bruger han et par timer om dagen foran computeren, men det har aldrig været på et niveau, der har bekymret hans mor.

- Jeg kan godt forstå den bekymring, som nogle forældre har. Det er en anden tid, end da vi selv var yngre, og de unge er sociale på en anden måde. Men om deres skærmtid er med Netflix eller Fortnite, det kan jeg ikke se den store forskel på, siger Helene Thomsen.

Helene Thomasen forstår godt forældres bekymring over, at børn gamer frem for at dyrke sport, men hun ser store fordele ved, at børnene bliver en del af et fællesskab ude i foreningerne.

Mads Krog drømmer om at blive den næste store E-sportsspiller på samme måde, som mange på fodboldbanen gerne vil være den nye Messi.

Det kan dog for mange forældre være svært at forbinde computerspil og skærme med den klassiske forståelse af foreningslivet i Danmark, selvom E-sport stiger voldsomt i popularitet.

Esport er blevet mainstream

E-sport har for alvor vundet indpas i danskernes bevidsthed. I dag er der over 10.000 medlemmer i E-sportsforeninger og klubber rundt om i Danmark.

Uanset om det er ude i foreningerne, hjemme bag tv-skærmene eller til de store turneringer, er E-sport over de seneste få år blevet allemandseje.

Elgiganten faktaboks 1

E-sport står for elektronisk sport og er en betegnelse for computerspil - gaming - på konkurrencemæssigt niveau.

Ligesom atletik dækker over flere sportsgrene, så dækker E-sport over flere computerspil.

I Danmark er skydespillet Counter-Strike: Global Offensive med afstand den største esport. På de efterfølgende pladser kommer League of Legends, FIFA og Dota 2.

Fortnite har det seneste år overhalet alle indenom med de største præmiepuljer i verden, men der er stadig relativt få professionelle Fortnite-spillere.

Da TV 2 ZULU sidst i marts sendte finaler i Counter-Strike: Global Offensive-turneringen ESL Major i Katowice, kiggede 389.000 seere med. Det tal ligger ikke langt fra seertallene på populære tv-programmer som ’Landmand søger kærlighed’, ’DNA’ eller ’Kender Du Typen’, hvor lidt over en halv million mennesker normalt ser med.

Som følge af den enorme interesse er E-sportsforeninger skudt op over hele landet.

Morten Jensen træner børn og unge i spillet Fortnite. Børnene spiller på kryds og tværs af aldersgrupper og køn. Det er niveauet, der er afgørende for sammensætningen.

Morten Jensen er træner i én af de foreninger, hvor han har ansvaret for Fortnite-holdet i Hjørring, der består af 14 spillere. Han går rundt og giver gode råd i løbet af spillet, og hvis der er mere generelle ting, så tages det op imellem spillene.

Elgiganten 1 faktaboks 2

Uanset om du er casual gamer eller ambitiøs esportsudøver, så findes der foreninger over hele landet, hvor du kan møde ligesindede.

Mange er udsprunget af eksisterende sportsforeninger, der allerede har lokaler, bestyrelser og medlemmer, men der er - som i Hjørring Esports tilfælde - også en række, der er opstået omkring det at spille computer.

E-sport inddrages mange steder i undervisningen, uanset om det er på folkeskole- eller gymnasieniveau. Rækker ambitionerne endnu videre, så er der flere danske organisationer, hvor holdene spiller mod de bedste i verden, og hvor spillerne er på kontrakt.

I stedet for at dele ind i aldersgrupper, så ser trænerne på, hvilke spillere der er på samme niveau. På den måde er ingen udenfor. Ingen falder igennem, og ingen skal trække hele læsset.

- Vi har tiårige, der spiller med nogle på 15-16 år. De kan sagtens spille på kryds og tværs, fortæller Morten Jensen.

Perfekt match

Mads Krog har spillet computer, siden han fik en tablet, der kunne trække Roblox - en platform med en masse mindre spil, som har en grafik, der minder om Minecraft. Siden er han skiftet til primært at spille Fortnite.

Og netop Fortnite var på listen over hold i Hjørring Esport, så der var et perfekt match.

Derfor troppede Mads Krog op til sin første træning. Nervøs, spændt og fuld af gåpåmod.

Mads Krog med nogle af medlemmerne fra hans Fortnite-hold.

Den første træning gik med at lære de andre at kende og så selvfølgelig at spille computer.

På vej hjem i bilen var stemningen en helt anden, end den havde været derhen. Mads Krog kunne slet ikke få armene ned. Det havde været super fedt, og han glædede sig allerede til, han skulle til det igen.

For Helene Thomsen var det lettelse, der fyldte kroppen. Alt var simpelthen gået godt.

Helene Thomsen har længe været bekymret for, hvorvidt Mads Krog ville finde et fællesskab, han kunne trives i, og at det lykkedes med E-sport, gjorde hende lykkelig.

Allerede der var moren ikke i tvivl om, at hendes søn havde fundet den rette hylde. At skærme og computerspil var omdrejningspunktet for fællesskabet gjorde ingen forskel for hende.

- Det kunne bare noget helt andet end fodbold og spejder, som vi har prøvet, siger hun.

Fællesskabet fortsætter på værelset

For Helene Thomsen er den store forskel mellem foreningen og gaming på værelset den energi, Mads kommer hjem med, når han har været til træning.

- Det er sjældent, han ligefrem kommer ud fra værelset med hænderne over hovedet. Men når han har været afsted, så kommer han hjem fuld af gejst og energi. Det er simpelthen fantastisk for en mor at opleve, fortæller Helene Thomsen, der ikke tøver med at kalde tirsdag, hvor der er træning, for ugens højdepunkt.

Mads Krog er fyldt af energi og gejst, når han kommer hjem fra træning. Den tager han med ind på værelset, hvor han spiller videre med sine nye kammerater.

De ligesindede, som Mads møder i foreningen, spiller han videre med, når han kommer hjem.

Når man bruger timer sammen i samme spil, så kan snakken falde på meget andet, end hvor fjenden er. De lærer hinanden at kende på kryds og tværs, og snakken går på alt fra hobbyer udover gaming til mad, og hvem de hver især ser op til af professionelle gamere.

Det betyder, at Mads Krog har fået et stærkt netværk uden for sin egen familie.

Noget helt andet end at spille alene

Kommunikation, sprog og samarbejde er nogle af de ting, Mads lærer mest om til E-sport, og det er Helene Thomsen stor tiltaler for.

Det nye foreningsliv har bragt en masse positive ting med sig for Mads.

- Når jeg spiller i foreningen, er det E-sport. Jeg spiller for at blive bedre, siger han.

Mads Krog er ikke i tvivl om, at han bliver bedre til selve spillet af at gå til E-sport. Og så er en sejr bare lidt mere værd, når man kan fejre den med andre fremfor at sidde alene på sit værelse.

For Mads Krog er det kombinationen af at blive en bedre spiller og fællesskabet i foreningen, der gør træningen god.

- Det er helt klart fedest at vinde, når vi er i foreningen. Så kan vi give hinanden high fives, siger han.

I træningen er der stort fokus på de taktiske elementer i spillet.

Den allerførste dag handlede det om noget så simpelt som at kigge op. Altså i spillet.

- Vores E-sportsleder sagde, vi ikke skulle se så meget ned i jorden, når vi lootede (samlede ting op i spillet, red.). Så bliver man ikke så nemt overrasket af andre, siger Mads Krog.

Mads Krog tilegner sig ny viden, hver gang han er til træning. Det kan være små ting, men de er alle med til at forbedre hans spil.

En bonus er også, at de voksne har mulighed for at give spillerne noget, der rækker ud over computerspillet. Eksempelvis kommunikation, det gode sprog eller vaner omkring kost og motion.

Ifølge Helene Thomsen bliver Mads Krog en god holdkammerat af at gå til E-sport præcis ligesom på fodboldbanen, hvor man lærer om samarbejde.

For hende er sammenligningen med fodboldspillere lige til højrebenet, for selvom der ikke indgår motion i computerspil, så er der en lang række egenskaber, som de to foreningstyper har tilfælles.

- Den læring, der er ved et holdspil, er den samme begge steder. Og jeg har aldrig hørt en forælder klage over, at deres børn spiller fodbold syv dage om ugen.

Formand: - Vi er ikke i mål endnu

Computerspil er som udgangspunkt en stillesiddende aktivitet. Det betyder, at der mangler en naturlig inklusion af kost og motion, som andre holdspil automatisk har.

Hjørring Esport har eksisteret i snart to år. Morten Jensen, der udover at være træner i spillet Fortnite også er nytiltrådt formand, fortæller, at der stadig er meget arbejde foran dem, hvis foreningens værdier skal opfyldes.

Morten Jensen mener, at foreningerne skal være gode til at sætte fokus på vigtigheden af kost og motion for at bryde med stigmatiseringen af gameren.

Selve træningen er på plads, men for at kunne stå distancen skal både kost og motion være med. Foreningen har et samarbejde med Danacup, som også ligger i Hjørring, og de kan bruge deres faciliteter.

- Vi vil rigtig gerne arbejde noget motion ind i vores E-sport, så det bliver næste skridt, siger Morten Jensen.

Netop motionsdelen og det at få den brede befolkning til at betragte E-sport som et helt naturligt alternativ til eksempelvis foreningslivet omkring både håndbold og fodbold er også vigtigt i Esport Danmark.

- E-sport må aldrig stå alene, for selvfølgelig skal vi røre os, siger formanden, Thomas Koed.

Bedre til esport og venskaber

Udover at udvikle sine evner som Fortnite-spiller, har foreningen i Hjørring givet Mads Krog nogle sociale evner, han tidligere har kæmpet med.

Venskaber falder ham ikke så let, som hans mor udtrykker det. En autismediagnose har nemlig betydet, at det tidligere har været svært for ham at passe ind socialt.

Helene Thomsen blev overrasket, da Mads gav udtryk for, at han gerne ville starte til E-sport. I dag er hun lykkelig over, at hun bakkede ham op i den beslutning.

Derfor blev Helene Thomsen også glad, da Mads Krog besluttede sig for at tage gamingen ud af værelset og ind i en forening og et fællesskab med andre.

På foreningens hjemmeside står et citat af Helene Thomsen. Hun roser Hjørring Esport og siger tak for, at Mads er en del af et fællesskab, hvor ingen kigger skævt til ham.

- Det skrev jeg, fordi det er vigtigt, de ved, hvilken kæmpe forskel de gør.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.