Annoncørbetalt indhold

Sådan skaber du en uforglemmelig fest for dine gæster

At spise sammen med andre knytter os tættere sammen, og det er også en god måde at møde nye mennesker på, mener fremtidsforsker Tyge Mortensen. Shutterstock
MobilePay logo
I samarbejde med MobilePay

Annoncørbetalt indhold: Drikkevarerne er på køl, og gæsterne er på vej. Få her gode råd til en fest med masser af sjov og nærvær.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med MobilePay.

Når gryderne bobler, ovnen brummer og stemmerne fra forventningsfulde gæster strømmer ind fra stuen, kan man godt få sved på panden.

Men sådan behøver det ikke være. Et bud på, hvordan man kan gøre det sjovere og nemmere at spise sammen, er at deles om maden.

Både til fest og hverdag. Det mener Tyge Mortensen, som er fremtidsforsker og medforfatter til bogen 'Fremtidens Fællesskaber'.

Nemt at være kassemester

MobilePay Box gør det nemt at have en fælleskasse - om det er klassekassen, julefrokost- eller nytårskassen. Alle med MobilePay kan indbetale til en Box. Pengene havner i MobilePay, adskilt fra din privatøkonomi.

Læs mere på www.mobilepay.dk/mobilepaybox.

Han oplever en stigende tendens til, at folk mødes til fællesspisninger og sammenskudsgilder, hvor maden er anledningen til hygge og samvær.

- At spise sammen med andre knytter os tættere til hinanden, og det er også en glimrende måde at møde nye mennesker på, fortæller han.

Går man sammen om at deles om maden, gør det festen sjovere for alle. Det mener, Gry Sara Windelev.

Du finder Box i menuen i din MobilePay-app

MobilePay Box er en tilvalgsløsning og koster 15 kroner for hver tusinde kroner, der bliver indbetalt. Når der er indbetalt 1.000 kroner i alt koster det 15 kroner osv. Beløbet bliver automatisk trukket fra den samlede sum i en Box. Læs mere på www.mobilepay.dk/mobilepaybox.

Maden er en anledning til at se dem, vi holder af.

- Det giver os et tilhørsforhold og styrker vores fællesskab, når vi spiser sammen, og det er oplagt at udvikle den gamle madklub til, at folk selv har lidt mad med, siger han.

Værten skal også hygge sig

Tid er nemlig en vigtig faktor for mange i dag, hvorfor det en stor hjælp, hvis alle folk tager en ret med, der så til gengæld har fået ekstra meget kærlighed.

Det fortæller Gry Sara Windelev, der er kok og forfatter til bogen ’Sammenskudsgildet,’ hvor hun har samlet inspiration til delemåltider fra store dele af verden.

Sammenskudsgildet giver værten mulighed for at være med og deltage i hele festen, da vedkommende slipper for at stå i køkkenet hele aftenen.

Det vigtigste er nemlig, at folk hygger sig. Også dem, der står i køkkenet. Og festen kan blive noget ganske særligt, når alle bidrager og føler ejerskab.

- Derfor er sammenskudsgilder en glimrende løsning på festmåltidet og de mange julefrokoster generelt. På den måde skaber alle festen, og de forskellige retter bliver et samtaleemne i sig selv, siger Gry Sara Windelev.

Inden man kaster sig ud i et sammenskudsgilde, er der ifølge Gry Sara Windelev nogle praktiske råd, der er med til at sikre, at festen bliver en succes.

Ekspertens simple råd til en god fest

Find et fedt tema

Fester med et sjovt tema er altid et hit, og det samme gælder for maden. Er festens tema 1920’erne, kan man tænke i mad, der passer til. På den måde undgår man, at mændene sidder i nålestribede habitter og kvinderne i fjerboa og Gatsby-kjoler, mens de spiser asiatisk mad med pinde. Det smager godt, det passer bare ikke rigtigt sammen.

Én samler trådene

Når I ved, hvem I bliver til festen, skal I finde en tovholder, der skal sikre, at der er variation i maden, så alle ikke tager den samme type ret med. Og det behøver ikke nødvendigvis være den, der ligger hus til, der er tovholder.

Småt men godt

Frygten er altid, at der ikke er mad nok. Men de fleste ved nok godt, at der ofte er alt for meget mad, når alle tager med til hele bordet. Tænk derfor i, at retterne skal være små men delikate. Vi er altså ude i kvalitet over kvantitet, og med mange forskellige retter på bordet, skal alle nok blive mætte.

Husk vegetarerne

Her er det, at tovholderen kommer på arbejde. Vegetarer, veganere og glutenallergikere skal også kunne smage lidt af det hele, så tovholderen skal sikre sig, at der bliver lavet retter, som de kan spise, eller versioner af retterne uden eksempelvis ost eller kød. Og undgå gerne, at de kun kan spise det, de selv har med. Det er kedeligt.

Drop de høje forventninger

Hvis udgangspunktet er, at hver fest altid skal være bedre end den sidste, er det svært ikke at blive skuffet på et tidspunkt. Det gælder også maden. Men hvis fokus i stedet er på glæden ved, at alle har taget lækker mad for at dele den med andre, så er det nemt at holde humøret højt. I er jo sammen, fordi I kan lide hinanden, og så kan det kun blive godt.

Forventningerne til en fest afhænger naturligvis af, hvem man er, og hvad man gerne vil. Her får du tre tips til forskellige temaer med tilhørende mad.

3 sjove temaer til festen

 1. Til søs med ungerne!

  Til fester med fisk og skalddyr på menuen er det oplagt at vælge et maritimt tema.

  Maden består typisk af øster, kaviar, skaldyr og kogt torsk, som gæsterne selv medbringer.

  Vil man klæde sig lidt ud, er der også mange muligheder inden for det maritime. Men især til børnene er det smart. Til dem kan man nemlig lave sørøvertema, hvor en skattekiste indeholder opgaver og legetøj til underholdning.

  I løbet af aftenen kan man lave en øde ø bestående af madrasser og dyner i stuen, hvor børnene kan lege og falde i søvn, men de voksne hygger sig.

 2. 007 tema

  Hvis der skal være mere galla over festen, er James Bond altid et godt tema. Her er det mænd i smoking og kvinder i kjoler. Igen er det oplagt med øster og kaviar til forret, og måske noget lækkert oksekød i form af steg eller bøffer.

  Her er tale om dyre råvarer, hvorfor det også økonomisk set er smart, at dele indkøbene ud mellem gæsterne.

 3. Singlefesten

  Her er sushi og små lette japanske retter helt oplagt. Det er sundt, ser lækkert ud og så er mad, man deler med hinanden, altid en god måde for fremmede at komme i kontakt. Gæsterne har hver især én ret med, men det er ikke det hele. Er man er frisk, har man maskebal som tema.

  Gæsterne skal derfor bære maske indtil midnat, og mellem retterne skal gæsterne svare på spørgsmål – gerne lidt pikante – som de har haft med hjemmefra og lagt i en skål, hvor de skiftes til at trække ét op og svare på det. Sammen med den hjemmebragte mad skal det nok sætte gang i singlefesten.

Kilde: De gode råd og temaer er lavet i samarbejde med Gry Sara Windelev