Løvehjerter

15 ikoniske videospil: Hvilket er din favorit?

De fleste har på et tidspunkt prøvet kræfter med et computerspil af en eller anden art.

Der er dømt både action, skyderi og taktik for alle pengene i weekenden. Det danske e-sportshold 'Astralis' skal nemlig forsøge at hente deres første 'BLAST Pro Series'-titel i skydespillet 'CS:GO' på dansk grund. 'BLAST Pro Series' er et stort event, hvor seks af verdens bedste hold mødes og dyster om en pengepræmie på knap 1,7 millioner kroner. Denne gang er det i Royal Arena.

Samtidig starter tv-serien 'Løvehjerter', som følger et andet dansk CS:GO-hold, nemlig North. Programmet er et samarbejde med Elgiganten.

Det hele startede - næsten - med Pong

CS:GO har allerede en ikonisk status, men det har andre spil også haft. TV 2 har bedt spilekspert hos 'Go' morgen Danmark' og pixel.tv Thomas Bense lave en liste med 15 af de mest ikoniske computerspil gennem tiden - selvom det ikke var nemt.

- Der er helt sikkert mange, der er uenige og mener, der mangler et par spil. Selv synes jeg, at der mangler cirka hundrede spil, siger Thomas Bense.

Se listen her og stem på din favorit nederst i artiklen.

De 15 mest ikoniske computerspil gennem tiden - ifølge Thomas Bense

 1. Pong

  Pong.

  - Det er ofte det spil, der bliver henvist til, når man skal vise eksempler på, hvordan det hele startede. Pong blev udgivet i 1972 af Atari. Det var ikke det første spil, men det er det mest berømte fra den tid. Et super simpelt koncept inspireret af bordtennis. Det minder mig dog mere om nutidens air-hockey.

 2. Tetris

  - Et af de der spil, der bare giver en lyst til lige at prøve igen. Kan du placere klodserne rigtigt? Spillet blev udviklet af den sovjetiske computerprogrammør Alexey Pajitnov i 1984. Siden er spillet blevet udgivet på et hav af spilkonsoller og spilles stadig af folk i alle aldre. 

 3. Super Mario Bros

  Super Mario Bros.

  - Nintendo står bag Super Mario, der faktisk havde sin debut allerede i 1981 i Donkey Kong, hvor Mario gik under navnet 'Jumpman'. Mario overtog dog siden hovedrollen i sit eget spil og har siden dengang medvirket i hundredevis af spil. Mario er verdens største spilikon og blev blandt andet brugt til at præsentere verden for, at det kommende OL i 2020 skal afvikles i Tokyo.

 4. Zelda

  Zelda.

  - Man skaber ofte de stærkeste minder med de spil, man er vokset op med. Og for mig var det Zelda. Et eventyr, hvor du indtager rollen som Link, der skal befri prinsesse Zelda. Spillet er udgivet af Nintendo, og selvom det er fra 1986, er det en de spilserier, der siden har formået at holde det høje niveau. Det seneste spil udkom i 2017 og er et af de bedst anmeldte gennem tiden.

 5. Doom

  Doom.

  - Skyd dig forbi monstrene. Doom udkom i 1993 og betragtes som det spil, der lagde grobunden for FPS-spil (First Person Shooter). En utrolig populær genre. Id Software udviklede spillet, der blev kickstarteren til, at mange skeptiske mennesker fordømte gaming. Det var jo det rene ondskab, samtidens rock'n'roll og førte unge mennesker i fordærv.

 6. Golden Eye

  GoldenEye 007.

  - Et spil, der i første omgang blev udgivet til Nintendo 64 i 1997 og blev lavet på baggrund af James Bond-filmen med samme navn. Det primære for udviklerne var egentlig at lave et 'singleplayer'-spil, men det skulle vise sig, at GoldenEye 007 lagde stilen for, hvordan 'multiplayer'-skydespil kunne spilles på konsol.

 7. Grand Theft Auto

  GTA.

  - Stjæl biler og kør uskyldige mennesker ned, mens du gennemfører missioner. I 1997 udgav Rockstar Games det meget kontroversielle, men efter min mening endnu mere geniale, 'Grand Theft Auto'. Et spil, der ofte er blevet beskyldt for at være voldeligt, fordummende, og hvad der nu ellers kan findes af skældsord. Ikke desto mindre en af de bedst sælgende spilserier gennem tiden.

 8. Gran Turismo

  Gran Turismo.

  - Et spil, der gjorde racing på skærmen ekstremt populært. Det første spil blev udgivet af og til PlayStation i 1997. Og selvom bilerne nærmest ikke fik buler eller en ridse i lakken, så gav GT en mulighed for at køre i de lækre biler, man kun kunne drømme om og gav samtidig en god fartfornemmelse. Grafikken var ekstremt god for sin tid.

 9. Warcraft III: Reign of Chaos

  Warcraft III: Reign of Chaos.

  - Strategispillet fra 2002 lagde fundamentet for en masse andre såkaldte MOBA-spil (Multiplayer Online Battle Arena, red.) som eksempelvis Dota og League of Legends. To spil, hvor vi har nogle af verdens bedste spillere som eksempelvis LoL-spilleren 'Bjergsen' og ikke mindst Dota 2-spilleren Johan 'N0tail', der netop har vundet VM for anden gang i træk.

 10. Half-Life 2

  Half-Life 2.

  - Mange mener, at det er historiens bedste spiludgivelse. I 'First-person shooter'-spillet Half-Life 2 indtager du rollen som Gordon Freeman, en forsker, der skal redde verden. Spillet blev udgivet af Valve Corporation i 2004, og hvert år når der afholdes 'E3' og andre store spilmesser, jokes der med, at nu kommer der nok et Half-life 3. Det er desværre mere et brændende ønske fra den store fanbase end en realitet.

 11. World of Warcraft

  World of Warcraft.

  - Det største 'MMORPG'-spil (Massively Multiplayer Online Role Playing Game, red.). Du kender det nok godt. Det er nemlig, som Peter Ingemann vil sige det, rigtig stort. Det smarte for Blizzard, der udgav 'WoW' i 2004, er, at de gjorde det til et spil, hvor man betalte et månedligt beløb for at spille. Det har gjort det til en rigtig god forretning. I 2017 havde spillet nået en samlet omsætning på knap 62 milliarder kroner.

 12. God of War

  God of War.

  - Det startede som et 'hack and slash'-spil i 2005, hvor du som den græske krigsgud 'Kratos' skulle smadre alt, hvad du så på din skærm. De senere år har GoW dog udviklet sig til et virkelig godt historiedrevet spil. Det seneste spil i rækken vandt blandt andet prisen som 'Året spil' ved det internationale 'The Game Awards'.

 13. Minecraft

  Minecraft.

  - Den endelige version af Minecraft blev udgivet i 2011 og tog verden med storm. Og det er til trods for spillets visuelle udtryk, der mest af alt minder om et meget gammelt spil. Et levende bevis på, at indhold er det allervigtigste i computerspil. Minecraft er et 'sandkassespil', hvor det gælder om at overleve med de ressourcer, man har til rådighed. Det er lavet af svenske Markus Persson, der sidenhen solgte spillet til Microsoft for 16,7 milliarder kroner.

 14. CS:GO

  CS:GO.

  - Lidt ligesom fodbold er vores nationalsport, er CS:GO fra 2012 vores nationale e-sport. Det er ikke så underligt, for spillet er nemt at forstå. To hold med fem spillere på hver skal se, hvem der kan dræbe hinanden flest gange. Desuden har vi historisk set været rigtig gode til Counter-Strike - også dengang det hed Counter-Strike 1.6.

 15. Fortnite

  Fortnite.

  - Fortnite er et 'first-person shooter'-spil i 'battle royale'-genren. I 'battle royale' er det alles kamp mod alle, hvor vinderen er den, der står tilbage. En masse spil i den forholdsvis nye genre brød frem i lyset for nogle år siden. Dem, der var bedst til at ramme masserne, var folkene fra Epic Games. Fortnite har gang på gang fornyet sig og har dermed holdt på fanbasen.

Boblere:

FIFA-spilserien

Angry Birds

Call of Duty

Wii Sports

Afstemning

Hvilket af de ikoniske spil er din favorit?