Livsstil

Flyselskab fjernede homoseksuelle scener fra film - nu giver de efter for kritik

LGBT Danmark mener, at Delta Airlines' passagerer har krav på at se filmene, som de er tiltænkt.

Kritikken regner ned over det amerikanske flyselskab - blandt andet fra instruktøren bag filmen 'Booksmart'.

Filmen 'Booksmart' handler om de to studiner Amy og Molly, der nedprioriterer bøger til fordel for fester. I den udgave af filmen, som Delta Airlines viser på deres fly, er der blandt andet redigeret en lesbisk sexscene væk fra filmen. Og i filmen 'Rocketman', der handler om Elton John, er alle referencerne til hans liv som homoseksuel redigeret ud.

Det forarger organisationen LGBT Danmark, der har fokus på kønsidentitet og seksuel orientering.

- Jeg synes ikke, det er i orden. Dels fordi det er kunst, der skal have lov at stå i den form, det er tiltænkt. Dels fordi det er forargeligt, at man i 2019 skal fjerne scener, der reflekterer et fuldstændig almindeligt liv, siger Ask Ulrich Petersen, forperson hos LGBT Danmark.

Instruktør opfordrer til boykot

Flyselskabet selv begrunder det med, at det er en underleverandør, der har censureret indholdet, hvilket ikke er sket på flyselskabets foranledning.

- VI valgte den redigerede version og har nu indset, at indholdet holdt sig inden for vores retningslinjer og var unødigt fjernet fra begge film. Vi arbejder på at sikre, at dette ikke sker igen. Leverandøren har accepteret at lave en Delta-version med LGBTQ-kærlighedsscenerne fra både 'Booksmart' og 'Rocketman', som vil være at finde i vores fly hurtigst muligt, udtaler en talsmand fra Delta Airlines til The Guardian.

Instruktør Olivia Wilde, der står bag 'Booksmart', opfordrer alle flyselskaber, der har samme underleverandør som Delta Airlines, til at stoppe samarbejdet med dem. På Twitter skriver instruktøren blandet andet:

- Jeg har endelig haft chancen for at se den redigerede version af 'Booksmart' på et fly for at se præcist, hvad der er blevet censureret. Det viser sig, at nogle flyselskaber samarbejder med en underleverandør, der redigerer film ud fra, hvad der for dem er upassende. Og det er i dette tilfælde... kvindelig seksualitet?

Krav på den uredigerede version

Ifølge Ask Ulrich Petersen fra LGBT Danmark kan det have konsekvenser, at flyselskabet viser censurerede udgaver af filmene.

- Det betyder, at seerne ikke får de nuancerede billeder af verden, som de har krav på - og fortjener. Men vi ser jo desværre tit, at der redigeres dele af menneskers liv ud, som ikke passer ind i en heteroseksuel verdensorden.

Ask Ulrich Petersen mener, det er svært at undgå situationer som den, Delta Airlines er havnet i.

- Der er en grund til, at det er redigeret ud. Der er nogle, der har taget et valg. Så man skal altid være opmærksom på, hvilke overbevisninger ens underleverandører har. Men det er Delta Airlines' ansvar at sikre deres produkt - ligesom det er de store chokoladeproducenters ansvar at sikre, at der ikke bliver brugt børnearbejdere i produktionen, siger LGBT-forpersonen.