Dansker sælger chips i hele verden: - Jeg troede ikke, man kunne leve af tang

I samarbejde med Coop Crowdfunding

Han havde egentlig droppet iværksætterlivet, da idéen til tangchips dukkede op. Med hjælp fra lokalområdet blev det en verdensomspændende succes.

Fire år. Utallige timer på kontoret og alt for få timer med sine børn. Nu var der bare stille. Heine Max Olesen havde trukket sig ud af sin første virksomhed, der ellers var hans store passion. Det var her, han havde brugt nat og dag på at udvikle lækre produkter af tang, men nu var det slut.

Nu stod han dér; et eventyr rigere med penge på lommen og tid til familien. Alligevel manglede noget.

Den 39-årige familiefar manglede noget i sin hverdag, da han trak sig ud af sin første virksomhed med tang. Han savnede høsten og det at være tæt på havet.
Den 39-årige familiefar manglede noget i sin hverdag, da han trak sig ud af sin første virksomhed med tang. Han savnede høsten og det at være tæt på havet. Foto: Camilla Rønde

Heine Max Olesen savnede tangen, men han tvivlede på, at det var en god idé at fortsætte som selvstændig. I de første år som iværksætter havde der været for meget at se til: To små børn, to fuldtidsjob og en ambition om at rebrande tang. Alligevel var det, som om dét at gå på arbejde aldrig rigtig havde føltes som et arbejde for ham.

Iværksætterens drøm

Denne artikel er en del af artikelserien ’Iværksætterens drøm’, der præsenteres i samarbejde med Coop Crowdfunding.

Han var ikke glad. Det kunne hans hustru, Anne, se. Det var tydeligt, at han savnede at sidde på sit paddleboard ved Kattegat og høste blæretangens friske skud.

Efter nogle uger, hvor hendes mand havde været ved siden af sig selv, opfordrede Anne ham til at starte et nyt projekt med tang – det skulle vise sig at være en god idé. Resultatet af det nye iværksættereventyr blev tangchips, som i dag bliver solgt i hele verden. Og det er blandt andet takket være de mennesker, som Heine Max Olesen deler postnummer med.

Frygten holder folk tilbage

square to 16x9
Heine Max Olesen er i dag lykkelig over, at hans kone opfordrede ham til at satse på et nyt tang-eventyr. Modet til at se bort fra frygten for at fejle er essentiel som iværksætter, mener han. Foto: Camilla Rønde

Heine Max Olesen kastede sig igen ud i et iværksættereventyr. Det er ellers langt fra de fleste, der tør tage det skridt herhjemme.

Årsagerne til, at mange holder sig fra at prøve kræfter med iværksætteri

  • 23 procent siger, at den økonomiske risiko er for stor
  • 15 procent føler, at de mangler de rette kompetencer
  • 11 procent er bekymrende for, hvordan de kommer i gang
  • 13 procent holder sig fra iværksætteri, fordi de ikke ved, hvilke love og regler, de skal efterleve

Kilde: Dansk Erhverv

En rapport fra Dansk Erhverv fra 2018 viser, at det er frygten for at fejle, der holder hver anden dansker fra prøve kræfter med iværksætteri. Det skyldes blandt andet, at mange danskere mangler troen på, at de kan navigere i det selvstændige felt.

Heine Max Olesen kunne simpelthen ikke lade være. Det hele startede på havnen i Grenaa, hvor det meste af fortællingen om ham fører tilbage til.

I kan løfte opgaven

Den 39-årige familiemand er født og opvokset i den jyske havneby Grenaa. Her bor han stadig med Anne og deres nu fire børn, Balder, Bastian, Buster og Birk.

Inde på kontoret har Heine Max Olesen et billede af sine fire børn, som han gør meget ud af at prioritere i hverdagen, så der er en god balance mellem arbejde og familietid.
Inde på kontoret har Heine Max Olesen et billede af sine fire børn, som han gør meget ud af at prioritere i hverdagen, så der er en god balance mellem arbejde og familietid. Foto: Camilla Rønde

Der har altid været en kæmpe kærlighed til havet i familien. Heines morfar var fisker, og så længe han kan huske, har han kunne ane bølgeskvulpene ved kajen. Med andre ord var der ingen, der blev overraskede, da han med en ven åbnede sin første butik ved marinaen. Det var hér, i løbet af fire år som fiskehandler, at iværksættergenet for første gang blev luftet.

De to atypiske fiskehandlere var gode til at gøre opmærksomme på sig selv og fik en del medieomtale, så de besluttede sig for at åbne en lokal fiskerestaurant. Det gik godt.

square to 16x9
Heine Max Olesens iværksættergen kombineret med familiens kærlighed til havet resulterede i, at han åbnede en lokal fiskebutik og senere -restaurant med sin kammerat. Foto: Camilla Rønde

Ordet blev spredt i gaderne, og efter noget tid var der besøg i fiskebutikken. Et par repræsentanter fra Algecenter Danmark og Aarhus Universitet havde også lagt mærke til de to ”gutter” fra havnen, og de havde en god idé til et samarbejde.

- Vi blev mødt af de her rare mennesker, der ville have os til at lave sushi-plader på nordiske tangarter. Jeg tænkte, ”kan man spise dansk tang?” For mig var dansk tang noget, der lå og stank på stranden om sommeren, siger Heine Max Olesen. Mødet pirrede alligevel hans nysgerrighed, og straks efter tog han ned i den lokale boghandel og købte ”Havets Grøntsag” af tangguruen Ole G. Mouritsen.

square to 16x9
. Foto: Camilla Rønde

Besøget i fiskebutikken og den nye bog skulle vise sig at være et vendepunkt for Heine Max Olesen, der i foråret 2013 blev ”bidt af det crazy tang”.

Ild i laboratoriet

Han gik i gang med at eksperimentere med tangbaseret sennep, snacks og pesto ved siden af hverdagen i fiskeforretningen og restauranten. Der var ”ild i laboratoriet,” og mange af idéerne smagte da også helt forfærdeligt. Men så en dag, under et forsøg med en pesto lavet på sukkertang, skete der noget.

Heines favorit er blæretang. Den har ifølge iværksætteren en fantastisk smag, og den findes ude på Djursland.
Heines favorit er blæretang. Den har ifølge iværksætteren en fantastisk smag, og den findes ude på Djursland. Foto: Privatfoto

- Jeg stod med ryggen til bordet, og pludselig hørte jeg den her magiske lyd. Det var, som om en dyne omsvøbte blenderen. Da jeg vendte mig om, var den grønne pestomasse helt hvid, og det smagte fantastisk. Jeg vidste, at jeg havde ramt noget, siger han.

Pestoen blev hvid, da sukkertangens olier emulgerede i blandingen, ligesom når man laver hjemmelavet mayonnaise. Sådan startede Nordisk Tang, og det blev især de lokale i området, der var med til at gøre det til en succes.

Highfives af Borgmesteren

square to 16x9
Lokalområdet betyder enormt meget for Heine Max Olesen både privat, men også med henblik på forretningen. Foto: Camilla Rønde

I Grenaa, på snudespidsen af ”Jantens Danmark”, støtter folk op, som han selv beskriver det. Uden lokalsamfundet havde Heine Max Olesen aldrig fundet frem til den helt rigtige opskrift på sin tangsnack. Den fandt han nemlig ved at dele smagsprøver fra tanglaboratoriet ud nede i fiskebutikken og tog imod folks feedback.

- Herude får folk highfives af selv borgmesteren, når de gør noget godt. Alle er klar på at hjælpe, og Grenaa favnede det, da jeg gav det her et skud. Jeg har postnummeret tatoveret på min arm, og det gør mig sgu stolt at fortælle, hvor jeg kommer fra, siger Heine Max Olesen.

Lokalsamfundet har haft stor betydning for Heine Max Olesen og den forretning, han har skabt.
Lokalsamfundet har haft stor betydning for Heine Max Olesen og den forretning, han har skabt. Foto: Camilla Rønde

For ham har støtten fra det lokale fællesskab været et vigtigt skridt på vejen til at lykkes med sin drøm, og han er langt fra den eneste iværksætter herhjemme, der får hjælp af andre til at komme i gang.

Ekspertens råd

Zoomer man lidt ud, er der flere herhjemme, der beder naboen om hjælp for at få gang i deres iværksætterdrømme.

Danskere har faktisk støttet iværksætterprojekter for omkring 100 millioner kroner årligt ved hjælp af crowdfunding-kampagner. Crowdfundingplatforme findes på internettet, og her kan folk donere penge til enkeltpersoners gode idé. Det er ”et gammelt koncept i ny forklædning - Andelsbevægelsen 2.0,” som iværksætter og crowdfundingekspert Michael Eis kalder det.

Afstemning

Han har været selvstændig i et kvart århundrede og er manden bag Dansk Crowdfunding Forening. Igennem de seneste ti år har han i foreningen overvåget crowdfunding-markedets udvikling og folks stigende lyst til at finansiere projekter gennem fællesskabet.

HVAD ER CROWDFUNDING?

Et koncept, hvor almindelige danskere kan gå sammen om at finansiere projekter. Idéen er, at når mange med samme interesse eller passion løfter i flok, kan man opnå mere. Det er samme grundtanke, andelsbevægelsen bygger på.


Rewardbaseret crowdfunding er et projekt, hvor folk kan støtte det ved at købe en reward - eksempelvis projektets vare eller en ydelse.

Låne-crowdfunding er et projekt, hvor folk låner penge til projektet. Lånet betales tilbage med renter som et almindeligt banklån.

- I gamle dage gik lokalbefolkningen sammen om at redde den lokale købmand. Ligesom mange gode lokale historier er crowdfunding drevet af mennesker, der støtter et projekt, fordi de tror på idéen. Forskellen er, at det i dag foregår online, siger han.

Ifølge Michael Eis er crowdfunding en attraktiv vej for virksomheder, der endnu ikke har fundet fodfæste, da man med en crowdfunding-kampagne lynhurtigt får et indtryk af, om et produkt holder eller ej. Hvis mange støtter det, er der højst sandsynligt potentiale i det.

OVERVEJER DU AT STARTE EN CROWDFUNDING-KAMPAGNE? HÉR ER EKSPERTENS RÅD:

Gør dig umage

Du finder hurtigt ud af, hvad folk synes. Internettet er et ærligt sted, men du kan også se det, hvis folk ikke støtter dit projekt.

Planlæg din markedsføring

Der er altid kunder. Men det er vigtigt, du kommunikerer rigtigt til lige netop din målgruppe, ellers lykkes du ikke – uanset hvor fedt dit projekt er. Jeg har set mange fede projekter gå i graven af den grund, og det er en skam.
 

Lav projektet

Når du har styr på din historie, så skal du lave materiale. Det kan eksempelvis være en fængende tekst, gode billeder, video og meget andet, som præsenterer din idé.

Spring ud i det

Så skal du oprette dit projekt hos en udbyder af crowdfunding. Undersøg vilkårene hos de forskellige udbydere. Nogle steder betaler du startgebyr, mens du andre steder først betaler gebyr, når dit mål er nået.

Men det er ikke den direkte vej til succes at kaste sig ud i crowdfunding. Michael Eis holder på, at der er nogle vigtige ting, der skal overholdes, hvis man går og tænker på at få startet sin iværksætterdrøm med crowdfunding.

- Hav en stabil baggrund, ligesom Heine havde i fiskebutikken, og hav ro på hjemmefronten. Du kan ikke bare smide alt, du har i hænderne, og hoppe ud i noget, du tror er et væksteventyr, for så sætter du for meget på spil. Du skal have råd til ikke at lykkes i lang tid.

Familielivet i fokus

square to 16x9
Samvær med familien er noget, Heine Max Olesen ikke er villig til at gå på kompromis med. Det bliver altid prioriteret. Foto: Privatfoto

Heine Max Olesen sprang ud på dybt vand, da han fik muligheden for at gøre karriere med havets grøntsag. I dag, seks år inde i sit tangeventyr, er den første virksomhed, Nordisk Tang, fortid og vigtig læring.

- Jeg har indset, at jeg har svært ved at huske den første tid med ungerne. Jeg var nonstop fiskehandler og tang-pusher, og der var ikke meget tid til familien i den periode. Det gør ondt at tænke på i dag, siger Heine Max Olesen.

Tang må ikke tage fokus fra familien. Det har råvaren gjort før, og det kommer ikke til at ske igen.
Tang må ikke tage fokus fra familien. Det har råvaren gjort før, og det kommer ikke til at ske igen. Foto: Camilla Rønde

Han er ude af både fiskebutik og restaurant og satser nu benhårdt på sine prisvindende Seaman-tangchips.

Chipsene sælges allerede i 14 lande og forventes at nå 10.000 forretninger i 2020.

Klog af fortiden har Heine Max Olesen gjort meget ud af at finde opskriften på at balancere livet som familiefar og iværksætter. Selvom hans hustru Anne en gang imellem hiver ham i kraven, er der blevet meget mere tid til at nyde livet med familien, og der er indlagt faste dage til at hygge sig med ungerne.

Heines bedste råd til den nye iværksætter

Hav noget at støtte dig op ad

Det var sæsonbetonet i fiskebutikken, så der var tid til leg, og jeg skulle ikke sætte alt over styr for at realisere min drøm.

Find dét, du brænder for

Find noget, du er villig til at ofre noget for. Det skal være en ting, du virkelig kan mærke en gnist i. Det har gjort, at jeg aldrig har følt, jeg gik på arbejde.

Erkend dine mangler, så bliver det sjovt at gå på arbejde

Jeg ville have ansat en makker for år tilbage, så havde jeg sparet en del mavepine. Min partner er struktur, og jeg er kreativ, og så kan vi skinne på hvert vores område. 

Det er de færreste, der er gode til alt

Hav nogle gode folk på speeddial. Man skal bare ikke være for stolt til at hive fat i folk, der kan hjælpe: It’s who you know, not who you are. 

Endelig tid til nærvær

To dage om ugen henter Heine Max Olesen sine to ældste drenge og kører derefter en tur i skoven eller til vandet. Nærværet og familietiden er det vigtigste, hvis karrieren skal fungere, så han lægger telefonen og venter med at tjekke den, til børnene er lagt i seng, og i weekenderne bliver der sjældent besvaret mails.

- Jeg gør mit for at indhente det tabte. Børnene kommer med, når jeg skal i Go’morgen Danmark, og det er så sjovt at opleve, når de efterhånden kender de forskellige tangarter ved stranden. Det er hundrede procent nærvær, og det er i de situationer, jeg er allermest lykkelig, siger Heine Max Olesen.

Heine Max Olesen bruger meget tid med sine børn, og når det er muligt, får de lov til at opleve mange af de fede ting, der følger med det at være succesfuld iværksætter.
Heine Max Olesen bruger meget tid med sine børn, og når det er muligt, får de lov til at opleve mange af de fede ting, der følger med det at være succesfuld iværksætter. Foto: Privatfoto

Spørger man ham, hvad nøglen til succes er, lyder rådet sådan her: Acceptér dine mangler, stop med at gøre det, du er dårlig til, og vær aldrig bange for at spørge om hjælp.

”Find en allieret, der er dygtigere end dig”

Efter Heine Max Olesen startede Seaman, indså han, at han ikke var født ind i et Excel-ark og allierede sig derfor med en partner. Det var i sidste ende dét, der gav mere tid til familien, og som gjorde ham til en bedre iværksætter med mere overskud.

square to 16x9
Makkerskabet har taget virksomheden til næste niveau. Det kom af, at Heine Max Olesen accepterede sine egne begrænsninger. Foto: Camilla Rønde

Nu bruger han tid på sit brand og tror hundrede procent på produktet. I forvejen står navnet på alle chips-poserne, som en tangens svar på lakridsmanden Johan Bülow, og den signatur sætter han på med stolthed.

- Selvstændig og stadig samme postnummer, lyder det fra Heine med et smil.