16x9

Enlig mor overvandt sin stolthed: - Vi kan alle ende i en situation, hvor vi har brug for hjælp

I samarbejde med Røde Kors

For Kristina Jensen var det et tabu at søge om julehjælp. Men i dag er hun dybt taknemmelig og drømmer om at kunne hjælpe andre familier.

En decemberdag i 2016 sad Kristina Jensen i sin bil og betragtede de folk, der gik ind og ud af den lokale kirke.

Lettelsen var stor, da hun kort forinden var blevet godkendt til julehjælp.

square to 16x9

Men nu, hvor hun skulle ind og hente den, ramte nervøsiteten hende. Hvad, hvis nogen genkendte hende og børnene? Hun havde jo ikke engang fortalt det til sin mor.

Hele sit liv havde den i dag 33-årige Kristina Jensen kunnet klare sig selv, hvorfor netop følelsen af skam ramte hende, da hun fysisk skulle ind og hente julehjælpen.

Hun er dog ikke den eneste i Danmark, der har været nødsaget til at bede om hjælp i julen. Sidste år uddelte de tre største hjælpeorganisationer, Røde Kors, Frelsens Hær og Dansk Folkehjælp, julehjælp til flere end 40.000 familier, heriblandt var en stor andel enlige mødre.

For Kristina Jensen var det følelsen af at være en af ”dem”, der havde brug for almisser, der ramte hende. Det hang ikke sammen med, at hun jo ellers var god til at holde styr på pengene.

square to 16x9
. Foto: Clara Lucie Jetsmark Bjerre

Senere skulle Kristina Jensen opdage, at hjælpen har spredt stor glæde i hendes familie. Noget hun håber en dag at kunne dele med andre.

- Jeg vil gerne vise, at det ikke bør være et tabu. For vi kan alle ende som ”dem,” der har brug for en hjælpende hånd.

Hus, mand og uddannelse

I 2013, to år før at Kristina Jensen var nødsaget til at søge om julehjælp, havde hun på papiret et ideelt liv. Mand, to børn, et lille hus.

De var ikke rige, men havde råd til to biler og en årlig rejse. Oveni det var Kristina Jensen i gang med sit økonomistudie, hvilket betød, at økonomien på papiret kun ville blive bedre herfra.

square to 16x9

Men bag facaden gemte sig en anden virkelighed.

Alle Vores Børn

Denne artikel er en del af serien ”Alle Vores Børn”, der præsenteres i samarbejde med Røde Kors.

Her sættes fokus på en række udsatte børn og familier, og hvad der skal til for at få dem med i fællesskabet.

Realiteten var, at hun var vokset fra den mand, hun havde kendt, siden hun var 16 år, og kærligheden var blevet til venskab.

Efter en lang periode med mange søvnløse nætter blev de to enige om, at de trods alt kun havde et liv og besluttede derfor at skilles som venner. Og Kristina Jensen skulle nok klare sig, sagde hun til sig selv.

I starten klarede Kristina Jensen da også skærene som enlig mor godt. I weekenderne, når børnene var hos faderen, knoklede hun som bartender, og hun fik enderne til at hænge sammen.

square to 16x9

Første jul som enlig mor stod søsteren for, og børnene var dengang et og tre år gamle, så gavernes værdi havde ikke den store betydning.

Men den juleaften i 2013 mærkede hun alligevel et stik i maven, for hvad med næste jul – og den efterfølgende?

Med alderen ville børnene begynde at sammenligne sig med de andre børn. Ønskerne og behovene ville kun blive større herfra, og det kunne hun umuligt honorere, som situationen var nu, hvor hun var studerende, uden mand og opsparing. Hun ville jo knap nok have råd til julemaden, forudså hun.

En dyr jul

square to 16x9
. Foto: Clara Lucie Jetsmark Bjerre

Bosat i en landsby udenfor Herning, hvor der ofte var mange kilometer til job, fritidsinteresser og indkøb og yderst mangelfuld offentlig transport, kunne Kristina Jensens bil ikke spares væk, og hun skulle have husholdningen til at hænge sammen for 3500 kroner, efter alt var betalt.

Kristina Jensen havde formået at klare sig gennem de foregående juleaftener af egen lomme, men med to børn med vokseværk og legetøjsdrømme varede julen pludselig længe og kostede rigtig mange penge.

square to 16x9

- Jeg var virkelig bekymret det år, for jeg kunne se, at jeg reelt ikke havde råd til at holde jul, med hvad det indebar af gaver og julemad. Så min søster foreslog mig at søge julehjælp, fortæller Kristina Jensen:

- Jeg var defensiv først: Det var jo noget, udsatte gjorde, og jeg var sikkert ikke kandidat til det.

Men søsteren overtalte hende, og nogle uger efter blev hun godkendt til at modtage hjælp.

En, to, tre kasser julehjælp

square to 16x9
. Foto: Clara Lucie Jetsmark Bjerre

Tilbage ved den lokale kirke sad Kristina Jensen i bilen og havde mest af alt lyst til at køre igen.

Hun kiggede på sin fireårige datter og seksårige søn på bagsædet, tog en dyb indånding og bed stoltheden i sig. I fælles flok gik de op mod kirken.

- Når jeg ser tilbage, er jeg ked af, at jeg syntes, at det var flovt at skulle modtage julehjælp. For vi kan alle ende i en situation, hvor vi har brug for hjælp, siger 33-årige Kristina Jensen:

- Jeg lærte allerede samme dag, hvor stor glæde julehjælpen bringer.

Inde i kirken blev de taget imod af Jonna - en ældre kvinde fra Røde Kors, der stod for den lokale julehjælp. Med et stort smil hev hun først en, så to, så tre kasser frem: ”Værsgo!”

square to 16x9

Kristina Jensen var mundlam.

Men der var mere. Børnene blev taget med hen til en stor bunke gaver og fik besked på at vælge en hver.

- At se dem stå der med store øjne og vælge en gave var fantastisk. Min søn spottede noget, der lignede det lyssværd, han havde ønsket sig – og ganske rigtigt! Han var lykkelig, fortæller Kristina Jensen.

Røde Kors’ julehjælp

Julehjælpen fra Røde Kors består i langt de fleste tilfælde af et gavekort til et supermarked. Så kan familierne selv købe det, der betyder en god jul for dem. Gavekortet har en værdi af 800 kroner.

Nogle Røde Kors-afdelinger pakker dog en rigtig julekurv med madvarer til familierne og køber også gaver til børnene.

Hjælpen uddeles til børnefamilier af Røde Kors-afdelinger, der samarbejder med kommunen, som hjælper med at visitere familierne.

I år håber Røde Kors at kunne uddele julehjælp til 12.000 familier.

- Min datter fik noget My Little Pony og var ellevild. Julen startede godt det år. Rigtig godt.

Da Kristina Jensen kom hjem fra kirken, slæbte hun de tre kasser op i lejligheden og begyndte at pakke ud. Der var flæskesteg, and, pålæg, kartofler, kager - alt, hvad der hørte julen til.

- Jeg blev rørt og overvældet af taknemmelighed, men det bedste var ungernes reaktion, husker Kristina Jensen.

Ungerne indtog nemlig straks de tomme kasser og begyndte at lege i dem. I bogstaveligste forstand blev hver en ting brugt.

Og i årene efter har dagen, hvor de henter julehjælp, været et højdepunkt for den lille familie. Kristina Jensen er ligeledes blevet ekspert i at finde dyrt legetøj brugt til billige penge, så hun på den måde kan give børnene den glædelige jul, hun altid har drømt om, de skulle få.

square to 16x9

Bryd tabuet

Selvom det for Kristina Jensen oprindeligt var et tabu at søge julehjælp, ser hun anderledes på det i dag.

- Jeg voksede selv op i et hjem uden ret mange penge. Så da jeg endelig fortalte min mor, at jeg havde fået julehjælp, syntes hun, at det gav så god mening, siger Kristina Jensen:

- Og det gør det. I dag er jeg dybt taknemmelig for, at vi bor i et land, hvor andre er villige til at hjælpe. Hvor jeg kunne få hjælp, da jeg mest havde brug for det.

square to 16x9

Samme reaktion har hun fået fra de studiekammerater, som hun har fortalt det til. Og børnene, der i dag er otte og ti år gamle, har det også fint med det. Men en snert af tabuet hænger stadig ved hos Kristina Jensen:

- Jeg har ikke sagt det i skolen. Børn kan være strenge, og jeg vil ikke risikere, at de bliver drillet – for jeg gør det jo netop for at give dem en jul som deres klassekammerater.

Det kræver overvindelse at søge om julehjælp

square to 16x9
. Foto: Clara Lucie Jetsmark Bjerre

Else Guldager har i mange år været i kontakt med udsatte børnefamilier. Hun nikker genkendende til, at det kan føles grænseoverskridende at skulle bede om julehjælp.

Hun er sundhedsplejerske med en Ph.d. i sundhedsvidenskab. I det daglige arbejder hun som redaktør på sundhedsplejersken.dk og laver udviklingskurser for forældre om børn og børnefamiliers trivsel og sundhed.

- For mange kan det være meget svært at få sig selv til det, siger Else Guldager, der har oplevet forældre, som springer daglige måltider over for at spare penge for dermed at undgå at søge om julehjælp:

square to 16x9

- Alle, der er nødt til at søge julehjælp, ville ønske, at de ikke var i den situation. Det kræver stor overvindelse, fordi det netop kan føles ydmygende.

Selvom det kan være svært, er det vigtigt at række ud og bede om hjælp, mener Else Guldager.

- For de her familier skaber hjælpen et åndehul, hvor de kan trække vejret ind og slappe af. Særligt børnene oplever nogle af de ting, de fleste børn har i julen, men som de oplever for lidt af.

Forleden slog det Kristina Jensen, at det i år nok er sidste jul, hvor hun modtager julehjælp. For til sommer er hun færdiguddannet pædagog. Først og fremmest skal hun i job, men når der kommer ro på det hele, overvejer hun at skrive sin bachelor i økonomi, så hun kan supplere det med pædagoguddannelsen og skabe de bedst mulige forudsætninger for sin og børnenes fremtid.

- Jeg drømmer om at kunne hjælpe udsatte børn som pædagog, men samtidig håber jeg, at jeg en dag kan hjælpe udsatte familier ved selv at uddele julehjælp, siger Kristina Jensen.