Et dansk ægtepar besluttede sig i 2008 for at flytte til Schweiz og åbne et hotel. I dag er det et af verdens bedste.
Livsstil

Dansk ægtepar tog en chance: Nu er deres hotel blandt verdens bedste

Annoncørbetalt indhold: Dansk ægtepar flyttede til Schweiz for at finde eventyret. Sidste år blev deres alpepensionat kåret som et af verdens bedste.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Rød25.

En sommerdag i 2018 ringede telefonen i de schweiziske alper. Thomas Schacht greb røret, men da ordene nåede ind i øret, blev pensionatejeren paf.

Han måtte have fat i sin kone og fortælle hende den fantastiske nyhed. Med det samme.

For det var det anerkendte britiske rejsemagasin Monocle, der netop havde forklaret, at det danske pars lille luksuspensionat, Brücke 49, var blevet udvalgt som et af verdens bedste steder at overnatte.

Magasinets folk havde været på besøg, og nu anbefalede de altså, at hele verden kiggede forbi den ellers undseeligt lille by Vals i Schweiz.

Det danske pars lille luksuspensionat var blandt verdens bedste - ganske enkelt. Kort efter blev Ruth Kramer og Thomas Schacht tilmed inviteret til en fornem konference for verdens bedste gæstegivere.

- Det var surrealistisk at være til stede, hvor så mange luksushoteller var. Vores lille, hyggelige Brücke 49 var lige dér midt i det hele, siger Ruth Kramer om den drøm, der startede for mere end 10 år siden, men som nu ikke kun har været en dans på bjergroser.

For udfordringerne har været mange, når man vil åbne sit eget lille sted langt væk fra Danmark.

Nyt sprog, anden ro

Landsbyen Vals ligger godt to timers kørsel fra Zürich i Schweiz. Og 1200 kilometer fra Brande, hvor 61-årige Ruth Kramer og 58-årige Thomas Schacht boede, indtil de blev ramt af akut udlængsel.

Rent mentalt lå hele herligheden flere årtier væk fra parrets liv i Danmark.

- Vals var og er en by i pagt med naturen. Den ro var egentlig ikke noget, vi vidste, at vi søgte permanent, men vi kunne pludselig bare mærke, at det var lige præcis det, vi gjorde, siger Ruth Kramer.

Det var i 2008, at parret tog beslutningen om at flytte. De var kommet i Vals flere gange om året i mere end et årti, men nu kunne de mærke, at roen og bjergluften omkring skulle være mere permanent.

Oprindeligt er Ruth Kramer fra Schweiz, men hun er nu opvokset i Danmark, og da parret tog beslutningen om at flytte ud af Danmark, bragede hendes karriere ellers derudaf i den danske modebranches jyske muld, mens parrets voksne datter snart skulle flytte hjemmefra.

Men roen trak i dem, og derfor måtte de af sted. Ruth Kramer var sprogligt indfødt på grund af sin opvækst, mens Thomas Schacht ikke begik sig synderligt godt på hverken tysk eller fransk. Det tog dem næsten to år at sørge for, at de kunne flytte. Både arbejdsmæssigt og på helt lavpraktisk niveau skulle aftaler opsiges og forberedelser gøres. Men i 2010 stod de så i den schweiziske bjergby.

- Det, Thomas gjorde, var helt vildt. Han solgte det bureau med mange ansatte, som han ejede, og tog af sted for at lære en ny kultur at kende, siger Ruth Kramer.

Samtidig måtte parret vurdere, om de var klar til ”blot” at være dem. Altså to mennesker på vej ud i verden. Deres voksne datter valgte nemlig at blive i Danmark, mens venner pludselig var nogen, man skulle ringe til frem for at se. Men eventyret trak, og især Thomas Schacht fik hurtigt den nye kultur ind under neglene.

For mens Ruth Kramer freelancede i modebranchen og fortsatte med at rejse verden rundt, blev Thomas Schacht i Vals og arbejdede flere forskellige steder. Først på den lokale bjergbane, men da en af områdets storbonder brækkede armen, hjalp Schacht ham med at passe dyrene vinteren over.

Og så opstod muligheden for, at parret kunne få deres egen gesjæft.

Græssende geder og knejsende alper

En dag kom bonden nemlig ind, mens Thomas Schacht passede køerne, og nævnte, at hans slægtshus skulle sælges. Huset lå i Vals, og bonden havde det danske par i tankerne som mulige købere, eftersom de indtil da havde lejet sig ind andetsteds.

- Det var en stor tillidserklæring, der gjorde, at vi følte os accepteret af lokalsamfundet, siger Ruth Kramer.

I begyndelsen havde beboerne i Vals nemlig gået og skelet lidt til de to danskere, der havde ladet deres voksne datter blive i Danmark, og som nu skulle bruge 50’erne i en lille bjergby, hvor geder græssede, og alperne knejsede i solen året rundt.

Da Ruth Kramer og Thomas Schacht kom ind i bondens familiebolig, gibbede en helt ny følelse i dem.

- På to minutter vidste vi, at vi skulle bo her. Og straks opstod idéen til, at vi måtte lave et bed and breakfast for at få det til at køre rundt. Vi anede ikke, hvordan man gjorde, men vi var sikre på, at vi kunne gøre det sammen, og så skabte vi Brücke 49, siger Ruth Kramer.

En enkel leveregel

Som sagt så gjort. Kramer og Schacht ombyggede det gamle hus i Vals, så det skinnede indvendigt, men ikke larmede udefra. De trak på deres kontakter i bureau- og modebranchen i Danmark og fik gode aftaler på plads.

Hvis parret ville præsentere møblerne og lade Brücke 49 fungere som et levende showroom, var møbel- og interiørproducenterne glade. Især hvis gæsterne også sommetider fik lyst til at købe møblerne.

Schacht og Kramer blev hurtigt enige om, at det var konceptet, de skulle være skarpe på. Reelt har interiøret altid været for dyrt til deres lille sted med plads til fire par, som gerne vil rejse væk og stresse af. Derfor er det også muligt at købe møblerne på stedet, mens parret samtidig driver en lille butik med nordisk design og livsstilsprodukter ved siden af for at have en mere solid indtjening.

På den måde kan de varte gæsterne op på Brücke 49 i en luksus, der ellers ikke ville være råd til. Derudover er der klare regler for Brücke 49, som ikke er sted for børn. Det skaber den ro, som parret også selv finder ved at leve så enkelt som muligt.

- Med Brücke 49 kan vi leve et stille liv, men jeg har samtidig de ting, der gør mig lykkelig. Jeg kan betale mine regninger og købe de bøger, jeg gerne vil. Mere behøver man jo ikke. Vores private princip har været ”less is more”, og det er en leveregel, man bliver bevidst om, når man er væk fra dagligdagen og søger roen, siger Ruth Kramer.

Lige nøjagtig denne nøjsomme tilgang til iværksætteri er nødvendig, hvis man skal have succes, forklarer serieiværksætter samt manden bag flere bøger om at springe ud i sin iværksætterdrøm, Toke Kruse.

- Man skal have en spidskompetence, som andre ikke har. Det er vigtigt, at man som iværksætter er på hjemmebane i en eller anden form, når man starter op, siger Kruse.

Han peger samtidig på, at man skal være bevidst om kunder og konkurrence. Der må gerne være konkurrenter, men ikke for mange:

- Og så skal man altså bare springe ud i det! Lad være med at overtænke det. Gør det, du er god til, og find så nogle folk, der kan det, du ikke selv kan.

Men dette er naturligvis lettere sagt end gjort. Således også for Ruth Kramer og Thomas Schacht.

Lokale råvarer og afsavn

Det danske par satsede lokalt. Folk fra området hjalp til med det praktiske i Brücke 49, mens råvarerne helst skulle komme fra lokale køer og producenter.

Med tiden noterede parret sig, at deres lille luksusudlejning også kunne gøre noget for byen. For hvis de udelukkende serverede morgenmad for gæsterne, måtte disse naturligvis søge ud i Vals og få stillet sulten til frokost og aften.

Dette gjorde det danske par til populære personligheder i lokalområdet. Men det betød nu ikke, at de første år i Schweiz var lette.

- Når man har været vant til at have folk til det hele, så er det en udfordring at starte sit eget op helt fra bunden. Det var et mareridt at afregne skat og moms og skabe et firma, siger Ruth Kramer.

Samtidig var der ikke nogen at række ud efter, hvis man havde brug for at lade lidt damp sive til vejrs. Altså ud over hinanden. Og eftersom parret var de eneste, de selv kendte i byen til en begyndelse, gjorde det også, at eventyret sommetider blev ensomt.

- Vi var på en måde ensomme sammen, og eftersom vores projekt var så anderledes, syntes folk da, at det var underligt. Både hjemme i Danmark og i Vals blev der rynket på næsen af, at vi havde så høje ambitioner. Men Thomas og jeg har det sådan, at hvis vi går ind i noget, skal det være 100 procent, siger Ruth Kramer.

Det eneste, hun savner dagligt, er sin datter:

- En del af os vil altid være i Danmark, fordi hun er der. Og jeg har da virkelig savnet et kram mange gange. Men Thomas og jeg er frygtløse eventyrere, og vi lader os ikke slå ud. I hvert fald ikke af en smule ensomhed. For så er der jo heller ikke længere til Danmark.

Start småt, byg stort

Ensomheden er muligvis det, der holder mange danskere fra drømmen om at rejse ud og starte noget nyt.

En undersøgelse fra jobportalen Stepstone viste tidligere i år, at 57 procent af de adspurgte danskere var interesserede i at tage et job i udlandet, mens det iblandt danskere under 30 år var hele 77 procent, der gerne ville af sted.

Alligevel lever mindre end 200.000 danske statsborgere i dag permanent uden for landets grænser.

- Jeg tror, vi danskere er alt for uddannede i at søge tryghed, siger iværksætter Toke Kruse.

Men ifølge ham behøver man ikke se på iværksætteri som et faldskærmsudspring uden faldskærm. Hvis man blot starter i det mindre og bygger en større vision op, så vil man hurtigt kunne opleve, at ens drøm kan føres ud i livet. Det vigtigste er sådan set bare, at man ikke bliver for magelig.

- Risikokurven for denne magelighed stiger i takt med, at man bliver ældre og får flere forpligtelser. Men omvendt viser det sig, at iværksættere over 30 år klarer sig bedre end dem under, fordi de har flere erfaringer at trække på. De skal så bare bibeholde viljen til at drømme stort, siger Kruse.

Presset økonomi

Ruth Kramer og Thomas Schacht drømte, men de havde aldrig turdet drømme om, at succesen med Brücke 49 ville være så massiv. Eller at de sidste år skulle kåres til et af verdens bedste overnatningssteder.

Omtalen har betydet en hel del. Parret kan nu overbooke deres lille sted hver eneste uge året rundt. Derfor købte de også for nylig naboejendommene i Vals med en drøm om at udvide.

- Vi har strakt den helt til kanten af, hvad vi kan klare økonomisk, men det er det hele værd. Hvis vi kan give den oplevelse videre, som vi blev ramt af, da vi stod i Vals første gang, og lægge lidt luksus oveni, så er vi glade og tilfredse, siger Ruth Kramer.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.