16x9

Bankdirektør fandt ny værdi i livet: - Det er en stor glæde at kunne hjælpe et andet menneske

I samarbejde med Røde Kors

Der er en verden til forskel på Jan Hansens tidligere tilværelse som travl bankmand og den virkelighed, han møder i frivilligt socialt arbejde.

Det var en pige på fire og hendes storebror på ti år, der i november sidste år for alvor bekræftede Jan Hansen fra Vejen i, at han havde truffet et rigtigt valg.

– De viste mig nogle af de julekataloger, der var kommet med posten, og pegede på ting, de ønskede sig, siger han.

Moderen til de to børn havde ikke meget at gøre godt med, og julebudgettet matchede langt fra børnenes drømme om gaver og godter.

- Det var ikke en rar oplevelse, siger Jan Hansen.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med Røde Kors.

Efter 42 år i Nordea, hvoraf de fleste havde været tilbragt på chefgangen i nogle af bankens jyske afdelinger, var Jan Hansen trådt ind i en verden fjernt fra sin egen.

Han var blevet frivillig familieven hos en enlig mor på kontanthjælp og hendes to børn i et socialt boligbyggeri i Kolding.

Da Jan Hansen efter 42 år hos Nordea gik på pension, var han fuldt ud bevidst om, at han skulle bruge sin nyvundne fritid på noget andet.
Da Jan Hansen efter 42 år hos Nordea gik på pension, var han fuldt ud bevidst om, at han skulle bruge sin nyvundne fritid på noget andet. Foto: Camilla Rønde

– Jeg kunne ikke lade være med at tænke: "Hvorfor skal de ikke have de samme muligheder som mine egne børnebørn?", siger Jan Hansen, som nu var klar til at bruge en del af sin pensionisttilværelse på at hjælpe andre.

Der var bare ét problem.

Selvom Jan Hansen var parat til at hjælpe og støtte familien, så fornemmede han, at børnenes mor ikke var interesseret i at modtage hans hjælp, og at hun ganske enkelt ikke havde tillid til ham.

Fra direktør til frivillig

square to 16x9
Jan Hansen overvejede grundigt, hvilken type frivillighed han skulle bruge energi på. Det var vigtigt for ham, at arbejdet passede til hans personlighed og kompetencer. Foto: Camilla Rønde

Jan Hansens ønske om at gøre en indsats for andre var så småt begyndt at tage form to år tidligere. I 2016.

– Jeg havde længe arbejdet med 130 kilometer i timen og var begyndt at tænke på at drosle ned, siger han.

Derfor takkede han ja, da banken tilbød, at han kunne gå på nedsat tid. To år senere tog han skridtet fuldt ud og gik på pension som 62-årig.

Foruden frivilligt arbejde var det vigtigt for Jan Hansen at få tid til familien, huset og haven.
Foruden frivilligt arbejde var det vigtigt for Jan Hansen at få tid til familien, huset og haven. Foto: Camilla Rønde

Han havde en ambition om, at en del af den nyvundne frihed skulle bruges på at gøre en forskel for socialt udsatte mennesker.

– Jeg ville gerne hjælpe nogen, der ikke har det så godt, som vi har det i vores familie, fortæller den nu tidligere bankmand, der har været gift med sin kone, Tove, det meste af sit voksne liv og er bedstefar til tre børnebørn.

At den fremtidige tilværelse uden for de erhvervsaktives rækker sendte Jan Hansens blik i retning af frivilligt socialt arbejde, er ikke noget særsyn blandt landets kommende pensionister.

square to 16x9
Jan Hansen havde ikke i sinde at bruge pensionisttilværelsen på afslapning. Foto: Camilla Rønde

Udsigten til en morfar i gyngestolen og et slag kort i den lokale pensionistklub overskygges i udpræget grad af ønsket om at være aktiv til gavn for andre.

Det får Jan Hansen ud af at arbejde som frivillig

Jeg har altid arbejdet meget og i mange år. Da jeg fik ekstra tid i hverdagen, var det vigtigt for mig at bruge den til gavn for andre.

Når jeg udfører frivilligt socialt arbejde, er det en personlig tilfredsstillelse at se, at den hjælp, jeg yder, kommer andre til gode.

Der er også personlig glæde forbundet med at kunne bidrage til samfundets bedste og det almindelige fællesskab.

Men den største glæde er, når ens hjælp bringer glæden frem hos andre mennesker. 

– Når danskerne rammer pensionsalderen, så stiger deres frivillige engagement, og mange vælger socialt arbejde, fordi de ønsker at gøre en forskel, fortæller Malthe Lindholm Sørensen, der er sociolog og analysekonsulent hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Centret opfordrer mange flere danskere til at følge trop. Der er ikke kun brug for en frivillig indsats om vinteren, når hjemløse fryser, og når der skal samles ind til julehjælp, siger Malthe Lindholm Sørensen, men understreger, at et spontant sæson-engagement er en god vej ind i de frivilliges verden.

– Når man oplever det sociale fællesskab omkring en sag og at kunne gøre en forskel, så bliver mange hængende, siger han.

Før Jan Hansen gik i gang som frivillig, gjorde han sig adskillige tanker om, hvor han bedst kunne gøre gavn.

square to 16x9
. Foto: Camilla Rønde

Han havde både beboere på plejehjem, medlemmer af den lokale strikkeklub og sågar indsatte i et af landets fængsler i tankerne.

Valget faldt i sidste ende på socialt arbejde med sårbare børnefamilier. Her følte Jan Hansen, at han kunne nå sin ambition om at gøre en forskel via støtte og rådgivning blandt samfundets udsatte grupper.

Blev mødt med mistro

Da han grundigt havde overvejet forskellige typer socialt arbejde, valgte han at blive frivillig og blev matchet med en enlig mor og hendes to børn.

Det første møde med familien gik dog ikke helt som forventet.

Da Jan Hansen for første gang mødte den familie, han skulle være støtte for, blev han overrasket over modtagelsen.
Da Jan Hansen for første gang mødte den familie, han skulle være støtte for, blev han overrasket over modtagelsen. Foto: Camilla Rønde

Jan Hansen har fuld forståelse for, at moren og andre i en lignende situation kan have alle parader oppe, men det overraskede ham, at hun tilsyneladende ikke ville have hans hjælp på trods af, at hun selv havde meldt sig til Røde Kors' tilbud om at få tilknyttet en frivillig familieven.

Han gjorde sig den erfaring, at det ikke er alle, der bliver glade ved synet af en frivillig familieven.

Jan Hansens fem gode råd til kommende frivillige

Overvej, hvilket arbejde, der passer til din personlighed

Du skal grundigt overveje, hvilken slags frivilligt arbejde, der passer til dig som person. Beslut, om du ønsker at yde praktisk hjælp, rådgive eller støtte på det mere “menneskelige” plan.

Vurdér, hvor meget tid du vil bruge

Inden du går i gang, skal du have afklaret, hvor megen tid, du ønsker at bruge på det frivillige arbejde. Sæt gerne nogle faste rammer op fra start.

Vær åben og fordomsfri

Mange mennesker lever et liv i diametral modsætning til dit eget. Det skal du være klar til at acceptere.

Undlad at angive løsninger

Stil derimod spørgsmål, der kan være med til at guide, den du hjælper, til selv at træffe beslutninger.

Intet andet end hjælp og støtte

Gør det klart fra starten, at du er et almindeligt menneske, der ønsker at hjælpe. Fortæl, at du hverken repræsenterer offentlige myndigheder eller andre instanser.

Derfor er det ifølge Jan Hansen vigtigt, at man klart og tydeligt understreger, at man er et ganske almindeligt menneske, som ønsker at hjælpe i den udstrækning, man kan. Og at det, man taler fortroligt om, ikke kommer videre.

Den snak tog Jan Hansen også med kvinden, og langsomt fandt de sammen den nødvendige tillid og en vej mod en bedre relation.

I dag, efter et år med sparring og rådgivning fra blandt andre Jan Hansen, er moren i arbejde og ude af det sociale system. Det nye arbejde har givet familien økonomisk råderum til at bytte det sociale boligområde i Kolding ud med tryggere rammer i et lejet rækkehus.

Pensionisttilværelse sat på pause

Det forgangne år har betydet en ændring i Jan Hansens liv. En ændring, han ikke havde kalkuleret med.

Efter sine mange år som boss i banken havde han truffet en beslutning om ikke at ville påtage sig noget lederansvar i den nye tilværelse som frivillig.

Han ville udelukkende være "menig" familieven. Troede han.

Det seneste år har resulteret i, at Jan Hansens liv har taget en uventet drejning.
Det seneste år har resulteret i, at Jan Hansens liv har taget en uventet drejning. Foto: Camilla Rønde

Et år blandt socialt udsatte danskere havde gjort indtryk i en sådan grad, at Jan Hansen gerne ville yde en ekstra indsats som frivillig.

– Der er et kæmpestort behov for hjælp. Rigtig mange har brug for at få en at læne sig op ad, siger han.

Jan Hansen er for nylig tiltrådt posten som frivillig leder for de øvrige familievenner i Kolding.

Da den hidtidige leder ønskede at stoppe, var der akut brug for en person med ledelseserfaring.

Jan Hansen arbejder nu som frivillig leder for de øvrige familievenner i Kolding.
Jan Hansen arbejder nu som frivillig leder for de øvrige familievenner i Kolding. Foto: Camilla Rønde

Efter 42 år på arbejdsmarkedet og med 35 af dem i forskellige lederjobs kunne Jan Hansen byde ind med en stor del af de efterspurgte kompetencer.

Og selvom der er forskel på at være direktør i en bank og frivillig aktivitetsleder, så mener Jan Hansen blandt andet, at hans erfaring med at coache kan bruges som aktivitetsleder.

Det laver en frivillig familieven hos Røde Kors

Som frivillig familieven hos Røde Kors yder man støtte og hjælper en socialt udsat familie med dagligdagens forskellige udfordringer.

Det kan handle om praktiske ting som lektiehjælp til børnene og deltagelse ved møder med skolen og offentlige myndigheder. Men også om dybe og tillidsfulde samtaler om eksempelvis børneopdragelse eller fremtidige job- og uddannelsesmuligheder.

– Når det kombineres med en ærlig og velment interesse i andres indsats, kan det være med til at styrke mit arbejde, siger han og fortæller, at han håber at kunne tiltrække nye frivillige, så der kan ydes nødvendig hjælp til flere familier i Kolding.

Han har ikke sat en tidsgrænse for, hvor længe og hvor mange timer han vil investere i det frivillige job. Det er lidt en mavefornemmelse, og så længe der stadig er rigelig tid til både hus, have og rejser og ikke mindst gode stunder med børnebørn og familie, så fortsætter han med sin sociale indsats.

- Som familieven kan man tage over der, hvor systemet ikke kan træde til, siger han og understreger, at familievenner ikke skal udføre professionelt socialt arbejde, men udelukkende yde menneskelig støtte.

Frivilligt arbejde som lykkepille

square to 16x9
Arbejdet som frivillig giver Jan Hansen en stor glæde, som han ikke vil være foruden. Foto: Camilla Rønde

Det glæder Jan Hansen, at han i sit første år som familieven kunne være med til at hjælpe den lille familie videre mod en bedre og tryggere tilværelse.

At kunne glædes over at hjælpe andre er muligvis ikke den eneste positive effekt ved frivilligt arbejde. Ifølge direktør for Institut for Lykkeforskning og forfatter til den internationale bestseller 'Den lille bog om lykke', Meik Wiking, kan man ligefrem blive lykkelig af at udføre frivilligt socialt arbejde.

– Frivilligt arbejde og det sociale fællesskab omkring det giver mening til tilværelsen og udmønter sig i et højere lykkeniveau, siger han.

Arbejdet som frivillig fylder Jan Hansen med glæde.
Arbejdet som frivillig fylder Jan Hansen med glæde. Foto: Camilla Rønde

Jan Hansens første år som frivillig familieven har givet ham værdifulde oplevelser, han ikke ville være foruden.

– Det er en stor glæde at se et menneske med et selvværd helt nede under gulvtæppet blomstre og opleve, at det kommer videre og et par skridt nærmere sine mål, siger han.