Sponsoreret

Gaveguide: Sådan navigerer du i børnenes ønsker

OiSTER logo
Betalt partnerskab med OiSTER

Anonncørbetalt indhold: Eksklusivt tøj, smartphones og kæledyr står højt på skolebørns ønskelister. Men hvornår ved du, at dit barn er parat?

Om samarbejdet (Oister)

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med OiSTER.

Når dit barn skifter børnehaven ud med skolen, får det typisk øjnene op for andet end legetøj. Mange forældre kan nikke genkendende til, at særligt tre ønsker går igen: en smartphone, mærketøj og et kæledyr.

Undersøgelser peger også i den retning.

Syv ud af 10 danske børn får en mobiltelefon, før de er 10 år, viser en undersøgelse foretaget for YouGov i 2017. Så det er nok ikke helt ved siden af at antage, at forældrene er blevet plaget for en mobil en gang eller to.

Oister 3 faktaboks 1

De fleste forældre ved, at elektronik ofte står øverst på børns ønskeliste til jul. Men det kan måske være svært at finde ud af, hvorvidt barnet er klar eller ej. Derfor hjælper OiSTER KiDS dig hele vejen fra valg af det rigtige mobilabonnement til den perfekte mobil. Desuden giver vi gode råd til dit barns mobilbrug, så I sammen kan skabe de bedste mobiloplevelser.

Læs mere om OiSTER KiDS her.

I takt med at barnet bliver ældre, ændrer ønsket om gavernes indhold sig gradvist. Efter børnehavealderen er det ikke blot legetøj, der kommer på ønskelisten.

Tøj og sko ligger øverst på Top 5-listen over gaver, der bliver købt til både børn under 12 år og teenagere, viser en analyse fra Deloitte i 2016.

Og hvad angår kæledyr holder 44 procent af alle hustande et eller flere kæledyr, ifølge en undersøgelse fra sidste år udført af Epinion for Dyrenes Beskyttelse.

Oister 3 faktaboks 2

Ønsker dit barn sig også en mobil i julegave? OiSTER KiDS har det perfekte mobilabonnement til dit barn. Du får:

 • Mobilabonnementer fra 49,- som passer til dit barns behov
 • Fuld tryghed til dig som forælder 
 • Gratis OiSTER til OiSTER 

Desuden har vi et bredt udvalg af mobiltelefoner, som passer både til de yngste og ældste børn.

Find det perfekte mobilabonnement til dit barn her

Men hvornår er barnet klar til den lækre smartphone, den dyre jakke og en logrende hund?

Psykolog John Halse bliver ofte spurgt til råds om børns gaveønsker og forbrug.

– Jeg oplever et stort fokus på børn og forbrug. Genbrug er en samfundstrend, men ikke hos børnene. De ønsker sig ofte dyre ting og helst i bestemte mærker, siger John Halse.

Her får du input, så du har et svar parat, næste gang junior plager dig for at få en smartphone, dyrt mærketøj eller et kæledyr.

Hvornår giver gaven mening for barnet?

 1. Jeg ønsker mig en smartphone

  Ikke bare viser YouGov-undersøgelsen, at størstedelen af børn på 10 år i dag har en smartphone. Det samme antager John Halse, der har børn og familier som speciale som praktiserende psykolog og foredragsholder.

  - Smartphonen er lidt af en ”social nødvendighed” for et barn på cirka 10 år. Børn på vej i puberteten har skiftet den individuelle identitet ud med social identitet: ”jeg er kun nogen i forhold til andre. Uden andre er jeg ingenting,” siger psykologen.

  Børn har med andre ord brug for det fællesskab, der ligger i at kunne kommunikere med deres venner på Snapchat eller træffe aftaler om at ses via Messenger.

  - Til de forældre, der er i tvivl om, hvorvidt deres 10-årige skal have en smartphone, har jeg en opfordring. ”Sig ja. Så gør du det meget nemmere for dit barn at være social med sine venner.”

  John Halse mener derimod ikke, at børn behøver at få den nyeste og dyreste smartphone. Det er nemlig ikke alle børn, der er klar til ansvaret:

  - Vurder dit barns personlighed og adfærd: rydder din søn op efter sig eller er han uorganiseret? Glemmer din datter altid sine ting på skolen? Kan dit barn generelt finde ud af at prioritere?

  Kommer du frem til, at dit barn er parat til at få en dyr mobil, kan du også roligt tage snakken med hende eller ham om at passe godt på den. Og det vil de fleste børn faktisk gøre helt automatisk.

  Du kan også vælge at sige, at der ikke kommer flere nye smartphones lige foreløbig, lyder det fra psykologen.

  - Det kan også give jer en god anledning til at snakke om glæden ved genbrug. Det kræver en løbende dialog at lære sit barn, at det eksempelvis er okay at købe en brugt smartphone eller arve en, siger John Halse.

 2. Det dyre mærketøj

  Ifølge John Halse er der flere aspekter inde i billedet, når dit barn ønsker sig dyrt mærketøj. Der er opdragelses- og dannelsesaspektet: Hvad vil du gerne lære dit barn. Og det praktiske aspekt: Hvad har du råd til.

  Det første aspekt er det vigtigste, lyder det fra psykologen. For de fleste af os kan godt finde pengene til de sko eller den jakke, vores barn drømmer om. Spørgsmålet er, om vi vil bruge en mindre formue på børnetøj.

  Der er dog noget, vi skal huske på:

  - Når børn ønsker sig dyrt mærketøj, handler det ofte om ”se mig-effekten” og selvfølgelig behovet for at ligne de andre i gruppen, siger John Halse.

  - Særligt børn på vej ind i den selvstændighedsfase, forældre nogle gange som et teenageoprør, ligger meget mere under for deres venner, end de gør for deres forældre, siger John Halse.

  Bruger dit barn argumentet ”det har de andre,” er det altså lige efter bogen. Derfor kan det også være vigtigt for dit barn, at du sommetider siger ”ja,” når han eller hun eller ønsker sig eksempelvis en helt særlig taske.

  Som udgangspunkt er der nemlig ikke noget galt i, at børn gerne vil ses og ligne deres venner. Tværtimod, understreger psykologen.

 3. De populære kæledyr

  Kæledyr står også højt på børns ønskelister. De yngre børn kan have svært ved at aflæse dyrenes signaler og forstår endnu ikke, hvornår de overskrider deres grænser, ifølge dyrevaernet.dk.

  Når barnet er 10 til 12 år kan du regne med, at det er klar til nogle af de opgaver, der hører til at have et kæledyr. Hovedansvaret for den daglige pasning er dog stadig dit, ifølge netsundhedsplejerske.dk.

  Når dit barn er omkring 12 år og opefter kan det i højere grad tage sig af familiens kæledyr. En hund er social og et godt valg til større børn, fordi de kan aflæse hundens signaler og reagere på dem, ifølge dyrevaernet.dk.

  Men hvornår ved du, at dit barn er klar til en hund? Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at du lader dit barn passe for eksempel naboens hund til en start.

  Overvejer du at give et kæledyr i fødselsdags- eller julegave, opfordrer netdyredoktor.dk dig til at vente til et mere roligt tidspunkt. Det er bedst for dyrene, og så har børnene noget at se frem til, når festlighederne har lagt sig. Det er nemlig bedst for det lille dyr, at der ikke er for meget uro, når det møder den nye familie.

Kilder: netdyredoktor.dk, dyrevaernet.dk og netsundhedsplejerske.dk