Annoncørbetalt indhold

Sådan holder du styr på budgettet på rejsen

Vi elsker at rejse, og selvfølgelig skal vi også nyde livet, når vi er af sted. Læs de gode råd, så din økonomi hænger sammen både undervejs og efter ferien. Shutterstock / Jack Frog
Bank Norwegian logo
I samarbejde med Bank Norwegian

Annoncørbetalt indhold: Har du styr på dit betalingskort og budget, får du en sjovere ferie – og slipper for anger og havregrød, når den slutter.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af en artikelserie, som præsenteres i samarbejde med Bank Norwegian.

Hvert år rejser over 380.000 danskere på ferie i februar måned alene. Cirka halvdelen af os rejser mod sol og strand. Den anden halvdel foretrækker sne og skibakke, ifølge Danmarks Statistik. Læser du om dit rejsemål og sætter dig ind i, hvad du skal have med på ferie? På samme måde kan det være klogt at tjekke op på feriens økonomiske forhold. Ved at researche kan du undgå unødvendige udgifter og ubehagelige overraskelser.

Brug Norwegian-kortet i udlandet

Norwegian-kortet er din perfekte rejsemakker, og der er mange fordele ved at bruge kortet som dit primære betalingsmiddel:

 • Kortet kan bruges alle steder, der godtager VISA-kort.
 • Du optjener CashPoints på dine køb, uanset hvor du er. Flyv billigere med de optjente CashPoints.
 • Hvis du betaler din rejse med Norwegian-kortet, følger der automatisk en rejseforsikring med.
 • Mange hoteller og biludlejningsselskaber kræver, at du stiller sikkerhed for dit køb med et kreditkort. Her kan du bruge Norwegian-kortet.

Du kan læse mere om Norwegian-kortet her:

– Ferieøkonomi kan opfattes som en jungle, fordi der ikke findes én løsning, som passer alle. Nogle har det bedst med kun at bruge kontanter på ferien, fordi det gør det nemmere at begrænse sit forbrug. Andre vil ikke have kontanter på sig, fordi han eller hun har været udsat for tyveri, siger Kenneth Hansen, der rådgiver private gennem sin virksomhed Økonomisk Råd.

Du kan meget bedre nyde for eksempel skiferien, hvis du ikke skal hjem og bekymre dig over en skrantende økonomi.

Ifølge eksperten er det først og fremmest vigtigt, du holder dit feriebudget:

– Når du er på ferie, slapper du af, og pengene sidder løsere, end de plejer. Sådan bør du have det på en ferie. Den er bare sjovere at komme hjem fra, hvis du ikke er nødt til at spise havregrød i et halvt år for at få økonomien på ret køl igen. I det hele taget er det en god idé ikke at efterlade sin sunde dømmekraft derhjemme.

Bank Norwegian – en nordisk bank i vækst

Bank Norwegian blev etableret i Norge tilbage i 2007. Siden er det gået stærkt, og banken har i dag 1,6 millioner kunder fordelt på bankens fire markeder: Danmark, Norge, Sverige og Finland. Bank Norwegian kom ind på det danske marked i 2015.

Bank Norwegian er en internetbank, og har specialiseret sig i udvalgte produkter til konkurrencemæssige priser: lån, kreditkort, opsparingskonto og forsikringer.

Vi har intet krav om helkundeforhold.

Læs mere om produkterne her.

Kenneth Hansens 7 råd til at holde styr på ferieforbruget

 1. Læg et budget med dine rejsefæller

  Spørg dig selv, hvilken slags ferie, der venter: skal du bruge en mindre formue på skiudstyr, shoppe eller ”bare” dase på stranden?

  Forventningsafstem gerne med din partner og/eller andre eventuelle rejsefæller. Når du ved, hvor mange penge, du kommer til at bruge om dagen, skal du gange beløbet med det antal dage, du er afsted.

  Læg gerne lidt til. Det er en federe oplevelse at være afsted, hvis du føler, du kan bruge mere end i hverdagen.

 2. Betal i den lokale valuta

  Når du er i udlandet, kan du få valget mellem at betale i den lokale valuta eller i danske kroner. Her bør du  undgå at afregne i danske kroner, selv om det kan virke nemt og trygt, da det vil være købsstedet (f.eks. caféen eller butikken), som fastsætter valutakursen. Betaler du derimod i den lokale valuta, er det kortudsteder, som fastsætter kursen, hvilket som regel vil give dig den bedste kurs.

  Vær opmærksom på, at når du anvender et betalingskort i en anden valuta end danske kroner, skal du betale et valutatillæg.

  Valutatillægget varierer, så det kan være fornuftigt at tjekke, hvad tillægget er på dit betalingskort.

 3. Tag to betalingskort med

  Jeg anbefaler altid to betalingskort til en ferie. Selv medbringer jeg det betalingskort, jeg bruger herhjemme til hverdag – et såkaldt debetkort – der, som udgangspunkt, også kan bruges i udlandet. Desuden medbringer jeg et kreditkort.

  Det er en fordel at have flere betalingskort med, hvis det kort, du plejer at bruge, pludselig ikke virker, eller du mister kortet.

  Der er en del, der ikke er klar over, at deres almindelige betalingskort i udlandet har en forbrugsgrænse på 25.000 kroner per løbende 30 dage. Den gælder også, selv om der er penge på kontoen. Loftet er med til at sikre, at andre ikke kan lænse din konto.

  Nogle kreditkort har også en forbrugsgrænse. Den afhænger af, hvor meget kredit, du har aftalt med banken.

  Andre kreditkort har ikke en forbrugsgrænse på varekøb i udlandet, men kan have et loft, når du hæver kontant. For eksempel kan du maksimalt hæve 10.000 kroner per døgn og 30.000 kroner per uge.

  Fordi der ikke er ens regler på området, er det klogt at tjekke op på reglerne for de kort, du tager med til udlandet.

 4. Tjek, om der er et hævegebyr

  Hævegebyret i Europa er forskelligt fra bank til bank, men det er netop faldet generelt, og i nogle banker koster det dig ikke noget at hæve kontanter. Tjek gerne, hvordan reglerne er for netop dit kort.

  Jeg foretrækker selv at hæve to til tre gange på en uges ferie, selv om jeg uden for Europa skal betale cirka 30 kroner for det per gang.

  For mig har et gebyr altid været en lille pris at betale sammenlignet med den sikkerhed, jeg får ved ikke at have en stor sum rede penge på mig.

  Skulle jeg være så uheldig at møde en lommetyv, løber han eller hun kun med en tredjedel af mine penge.

 5. Pas godt på pengene

  Desværre findes der mennesker, der ikke har rent mel i posen. Også på en ferie. Opbevar derfor dine betalingskort og kontanter sikkert, for der er ikke noget, der kan ødelægge en god ferie som at blive bestjålet.

  Brug eksempelvis en pengekat, når du er på farten, og opbevar resten af dine kontanter i sikkerhedsboksen på dit hotelværelse.

  Lad aldrig dit betalingskort ude af syne, når du for eksempel betaler med det på et spisested. Heldigvis har de fleste spisesteder mulighed for at tage imod betaling ved bordene.

 6. Hold øje med dit forbrug

  Når du betaler med et kreditkort, bliver beløbet ikke trukket fra din konto med det samme eller fra dag til dag, som det er tilfældet med et debetkort. Der kan gå 45 dage, før beløbet bliver trukket fra den konto, dit kreditkort er forbundet med.

  Derfor kan det være en god idé at skrive alle dine udgifter ned eller gemme kvitteringer – og løbende lægge tallene sammen. Så sikrer du dig, at du ikke overskrider dit feriebudget eller styrer mod et kontoovertræk. Nogle banker har dog deres egen app, hvor du kan følge med i dine køb.

  Brug gerne en valutaomregner, så du hurtigt kan få overblik over, hvad en vare koster i danske kroner.

   

 7. Gem den udenlandske valuta til en anden god gang

  Det koster penge at veksle til danske kroner. Og tit er kursen dårligere, end da du købte den udenlandske valuta.

  Derfor: gem de overskydende kontanter til din næste ferie, med mindre du er sikker på, du aldrig kommer tilbage til det pågældende land.

  Er der tale om 500 kroner eller mere, kan det dog give mening at veksle. Pengene er ikke noget værd i din skuffe.

Kilde: Kenneth Hansen, Økonomisk Råd