Jul

De troede, de skulle holde jul uden et familiemedlem – blev overrasket på TV

Familien Madsen var i Go' Jul Danmark for at sende en julehilsen. Troede de i hvert fald.

11-årige Maja Madsen står over for et stort billede af sin far.

- Hej far. Jeg kommer til at savne dig rigtig meget, og jeg ville ønske, at du var her, så vi kunne lave de dejlige juleting, vi plejer, siger hun.

Sammen med sin storesøster og mor skal hun sende en julehilsen til sin far, Dennis Madsen, der arbejder som turbinemester på en boreplatform i Nordsøen.

Han er to uger afsted på arbejde og derefter hjemme i tre uger. I år falder julen sammen med de uger, hvor Dennis Madsen er på boreplatformen.

Han er først tilbage hos familien efter nytår.

- Det er trist. For det er dejligt at være hele familien, siger Maja Madsen i TV 2s juleudsendelse 'Go’ Jul Danmark'.

Hun har netop sagt sin julehilsen, da gardinet bag billedet bevæger sig.

Pludselig træder Dennis Madsen ind i studiet. Hans lille familie er så glade for at se ham, at de straks løber ham i møde.

- Jeg skal ingen steder. Jeg er hjemme i julen, siger han og omfavner dem alle tre på én gang.

- Jeg kan godt sige jer, at jeg har haft kriller i maven, siger han om udsigten til at skulle overraske dem.

TV 2 sender 'Go' jul Danmark' den 24. december

'Go' jul Danmark' er TV 2's juleudsendelse, der sendes 24. december fra klokken 9.00 til 14.00.

Man mangler en del af sig selv

Familien Madsens situation er ikke enestående.

Der er ikke præcise tal for, hvor mange danskere, der fejrer jul uden et eller flere familiemedlemmer, fordi de arbejder i udlandet. Men det er en del.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening arbejdede over 80.000 danske statsborgere i udlandet i 2014. Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af os med rødbedefarvede pas, der flytter ud af landet, ligger ret stabilt på omkring 20.000 hvert år.

Det er logisk, at julen er hård, når en i familien mangler, mener Jesper Løvendahl, der er stifter og direktør i det største netværk for danske erhvervsfolk i udlandet, DABGO.

- Man mangler en stor del af en selv, og den følelse er selvfølgelig større juleaften, fordi det er der, man normalt er sammen, siger han.

For ham er det vigtigt, at alle parter tager hensyn til hinanden, for at kabalen går op på den bedste måde.

Man skal være ærlig

Noget af det, man får ud af at arbejde i udlandet, når familien er hjemme, er, at man er mere opmærksom på hinanden, når man er sammen.

Alligevel er det vigtigt også at være ærlig over for sig selv og familien om, hvorfor man er væk, mener han.

- Det at tage ud, mens man har en familie, er jo egoistisk. Så der skal man ikke narre sig selv, siger han og fortsætter:

- Men man skal ikke sætte sit liv på hold i 18 år. Det kommer der ikke lykkelige forældre ud af. Vi skal alle sammen leve vores liv, siger han.

Ikke det samme som andre familier

Maja Madsens storesøster, Julie Madsen, er 14 år. Selv om hun er ældre og vant til at undvære sin far i lange perioder, er det stadig hårdt i julen. Især når hun sammenligner med sine venner.

- Det er virkelig trist. Når jeg kigger på de andre i min klasse, så har de hele deres familie, når de pakker julegaver op og spiser, siger hun.

Men børnene lærer også noget af, at deres far er væk for at arbejde. Det mener pigernes mor, Ann Madsen. Alligevel savner hun sin mand.

- Man har forskellige roller i familien. Det er for eksempel Dennis, der står for sjov og musik, så det mangler, siger hun.

Men i år bliver der altså både musik, sjov og en fuld familieopstilling, når familien Madsen holder jul.

- Det er en fantastisk gave, siger Dennis Madsen.

Maja Madsen er enig i, at det er godt at have sin far hjemme i år:

- Det er virkelig dejligt. Så kan vi hygge hele familien.

Se Jesper Løvendahls fem råd til familier, hvor en arbejder juleaften, i listen herunder:

Fem råd, hvis du eller en i familien arbejder juleaften

  1. Forbered familien på det

    Man skal forklare sine børn, hvorfor man er væk, mens man stadig er hjemme. 

    - Man kan komme noget af det svære i forkøbet, og nogle gange skal man tage den snak flere gange, siger Jesper Løvendahl. 

  2. Undgå de lange farvel-seancer

    Tanken om at sige farvel i lufthavnen er fin, men i virkeligheden kan det være hårdt, mener Jesper Løvendahl. 

    - Hvis børnene følger en hen til security, og der er en halv times kø, så er det forfærdeligt. Der er det bedre at tage afsked hjemme eller et sted, hvor man selv kan styre det, siger han. 

  3. Overvej mængden af kontakt

    Det kan være fristende at Skype ofte og længe med familien, hvis man er væk hjemmefra for at arbejde. Men det er værd at overveje, hvor ofte man gør det, mener Jesper Løvendahl.

    - Særligt når børn er små, kan det være hårdt. Det minder dem - og en selv - om, at man ikke er hjemme. Der kan komme mange svære afslutninger på den slags opkald, og det kan være svært at give svar på, hvorfor man er væk, siger han. 

  4. Undgå at gå på restaurant alene i julen

    Er man den, der er væk fra familien juleaften, kan det være hårdt at spise ude. 

    - .Det, man ser, er folk, der er sammen. Man ser al den kærlighed og den lykke, som man ikke er en del af. Derfor er det hårdt, siger Jesper Løvendahl. 

  5. Mærk efter

    I bund og grund er det vigtigste råd fra Jesper Løvendahl, at man mærker efter, inden man beslutter sig for at tage afsted. 

    - Man skal mærke efter, hvilken type familie man er. Hvordan ens ægtefælle, en selv og ens børn har det med beslutningen, siger han. 

Se 'Go' jul Danmark' 24. december fra klokken 9.00 på TV 2 eller TV 2 PLAY